Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Sportopleiding

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2300 woorden
  • 14 maart 2005
  • 53 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 53 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Opdracht A: beroepen in de sport

- Noem 4 verschillende beroepen binnen de wereld van sport en bewegen en beschrijf wat voor je dan voor werk doet.

• fysiotherapeut
• revalidatiearts
• fitnessinstructeur
• Personal trainer

1. INLEIDING
- Stel jezelf voor, aan welke sport doe je of heb je gedaan.
- Leg uit waarom je sport of waarom juist niet.

Ik ben Thomas van den Broek. Ik ben 15 jaar en zit in T4C. Ik beoefen op het moment 1 sport. Deze sport is voetbal. Een andere sport die ik heb beoefend is tennis. Mijn voetbal trainer vond dat ik moest kiezen tussen voetbal of tennis. Als ik dit niet kon moest ik maar in een lager team gaan geven en dan gaf hij andere spelers een kans. Ik beoefen nu de sport voetbal omdat ik het sporten in groepsverband veel leuker vind. Dit was ook een rede waarom ik voor voetbal koos en niet voor tennis. Bij voetbal maak je veel meer vrienden en het is gewoon gezellig om samen een potje te voetballen. Tennis heb ik gekozen omdat het mij leuk leek om te doen. Mijn vrienden zaten onder tennis en het leek mij ook leuk. Ik doe aan sport omdat ik een goede conditie wil hebben en behouden. En natuurlijk voor de gezelligheid.
Thomas van den Broek


Ik ben Lisa Jagers. Ik ben 15 jaar oud en doe al vanaf mijn vijfde jaar aan sport o.a.: turnen, dansen, verdedigingsport (Hapkido), momenteel doe ik alleen aan voetbal. Ik speel voetbal omdat ik het leuk vind in een teamsport te spelen het is ook heel gezellig want de meeste in het team waar ik bij zit zijn vriendinnen van mij. Ik voetbal nu ongeveer zo’n 3 jaar, ik vind het leuk dat we met veel verschillende tegenspelers te maken hebben. Ik speel rechts buiten en ik vind dat een leuke plek om te spelen. Ik vind het leuk veel te rennen en dat doe je bij voetbal veel en je krijgt er een goede conditie van. Ik speel in de klasse: MA1 = Meisjes A1. Ik train elke woensdag 1 uurtje. Elke zaterdag hebben we een wedstrijd zo’n wedstrijd duurt 45 minuten. Ik doe aan sport om dat ik fit wil blijven en omdat ik leuk vind. Ik heb het altijd al gedaan en ik wil het ook altijd blijven doen.
Lisa Jagers.

Personal trainer:

Personal Training houdt naar mijn idee het volgende in:

'het informeren, motiveren en begeleiden van een sporter op individuele basis om met hem of haar het gestelde gezondheids- of bewegingsdoel te bereiken'

Personal Training valt uiteen in de volgende aspecten:
Informeren

De Personal Trainer zal de sporter alle informatie geven die deze nodig heeft om:
- te beginnen met sporten
- het sporten op een verantwoorde wijze uit te voeren
- door te gaan met sporten
- een gezondere levensstijl aan te leren


Verder zal de Personal Trainer de sporter alle overige informatie geven die de sporter nodig heeft, of gewoon wilt weten!

Motiveren

Een zeer belangrijk onderdeel van Personal Training is het motiveren van de (aankomende) sporter om een gezondere, sportieve levensstijl aan te nemen. Voor veel mensen is het beginnen met sporten een groot struikelblok. Ook een groot probleem is het doorgaan met sporten, nadat men begonnen is. Vaak begint men met vrienden te sporten, maar dat verzandt maar al te vaak.

De Personal Trainer is altijd beschikbaar voor de sporter tijdens de training, en zal de sporter de nodige feedback geven, en deze motiveren om zich volledig aan de training te wijden. Verder is het feit dat een afspraak met de Personal Trainer is gemaakt voor velen een reden om toch maar naar de sportschool te gaan!

Begeleiden

De Personal Trainer begeleidt de sporter (desgewenst) op ieder gebied van zijn nieuwe levensstijl. Voorbeelden kunnen zijn:
• meegaan naar een sportcentrum, en daar de volledige training begeleiden (oefeningen uitleggen, helpen bij de uitvoering, etc.)
• opstellen van trainingsschema's die de sporter als leidraad gebruikt tijdens zijn trainingen
• geven van voedingsadviezen
• meegaan om sportkleding aan te schaffen
• etc

Doel

De sporter en de Personal Trainer stellen in overleg een haalbaar doel vast voor de sporter. Dit doel zal de leidraad zijn voor de begeleiding. Doelen kunnen zeer uiteenlopend en persoonlijk van aard zijn, bijvoorbeeld:
• afvallen
• aankomen

Fysiotherapeut

Wat houdt het in:

Als fysiotherapeut ben je deskundig op het gebied van het houdings- en bewegingsapparaat. Je adviseert, begeleidt en behandelt patiënten met allerlei verschillende lichamelijke klachten.
Sommige patiënten hebben pijn, zwellingen of ademhalingsproblemen. Anderen moeten leren om beter te zitten of te bewegen. Ook heb je te maken met mensen die herstellen van een gebroken arm of been of met patiënten die bijvoorbeeld opnieuw moeten leren lopen met een kunstheup.
De patiënten zijn door een huisarts of medisch specialist naar jou doorverwezen. Bij de eerste afspraak vorm je je een zo volledig mogelijk beeld van de klachten door eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Op basis daarvan stel je samen met de patiënt een behandelplan op, waarbij je rekening houdt met centraal opgestelde richtlijnen.
Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak de bewegingstherapie, ook wel oefentherapie genoemd, bedoeld om spieren te versterken, gewrichten te mobiliseren, uithoudingsvermogen te vergroten, ademhaling te verbeteren, circulatie te bevorderen, lichaam (sdelen) te ontspannen, een betere houding aan te nemen et cetera.
Hierbij wordt gebruikgemaakt van hulpmiddelen als fitnessapparatuur, hometrainer, evenwichtstol, stokken, ballen en nog veel meer. Deze therapie wordt vaak ondersteund door manuele technieken als massage, fricties en manipulatie of fysische technieken als thermische prikkels (warmte en kou), elektrische of mechanische prikkels ter verminderen van de pijn en verbetering van de circulatie.
Daarnaast geef je (preventief) advies en voorlichting.
Je voert samen met de patiënt de behandelingen uit en evalueert het resultaat. Met deze bevindingen stel je het verdere verloop van de behandeling vast. Als je in een instelling werkt, heb je veel contact met verpleegkundigen, andere paramedici, artsen en specialisten. In een eigen praktijk werk je min of meer alleen.

Wat moet je kunnen:

Als fysiotherapeut heb je een belangrijke taak in het begeleiden van patiënten. Naast het uitvoeren van de technische kneepjes van het vak, moet je daarom ook goed kunnen luisteren en iemand vertrouwen kunnen geven.
Je moet je kunnen inleven in de problemen en klachten van patiënten om te kunnen vaststellen welke behandeling het beste resultaat zal opleveren.

Ook moet je duidelijk kunnen vertellen wat de behandeling die je voorstelt precies inhoudt. Je moet zo met je patiënten omgaan dat ze jou en de behandeling die je uitvoert vertrouwen.
Voor de manuele verrichtingen heb je gevoelige vingers en handen nodig, zodat je de weerstand van de huid kunt voelen, de ligging van de organen kunt vaststellen en goed kunt voelen hoe de spieren en pezen in het lichaam lopen.
Als je een eigen praktijk hebt, moet je zakelijk inzicht hebben en in contacten met huisartsen, medisch specialisten en andere instanties moet je tactvol kunnen optreden.

Kortom, wat je nodig hebt is:

- inlevingsvermogen
- goede luistervaardigheid
- goed kunnen communiceren en motiveren
Binnen de fysiotherapie zijn er meerdere verbijzonderingen, oftewel specialisaties. Momenteel zijn de erkende verbijzonderingen de manuele therapie, kinderfysiotherapie, sportfysiotherapie en geriatrische fysiotherapie (voor ouderen). Daarnaast zijn er fysiotherapeuten die zich hebben toegelegd op de erkende deelgebieden van bekkenbodemproblematiek, psychosomatiek, lymfologie, hart- en vaatziekten en tandheelkunde.

Revalidatie-arts

Wat houdt het in:

Mensen worden naar een revalidatiearts doorverwezen wanneer ze als gevolg van een ziekte, aangeboren afwijking of ongeval mogelijk blijvende gevolgen hebben opgelopen. Je kunt hierbij denken aan de gevolgen van een beroerte, hersenletsel, dwarslaesie, amputatie of bijvoorbeeld reumatische aandoening.
Als revalidatiearts stel je een diagnose, stel je een behandelplan op en indien nodig volg je de vooruitgang van revalidanten. Je hebt één doel voor ogen: ervoor zorgen dat de levensomstandigheden van deze mensen op termijn zo optimaal mogelijk worden.
In sommige gevallen voldoet een eenmalig advies voor een verandering in leefgewoonten of het voorschrijven van medicijnen. Maar vaak beslaat een behandelplan meerdere jaren. Bijvoorbeeld bij kinderen met een ernstige handicap of bij mensen die een ernstig ongeluk hebben gehad. Je werkt hierbij nauw samen met de rest van het revalidatieteam.
Dit team bestaat uit een revalidatiearts, een psycholoog of orthopedagoog, een maatschappelijk werker, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een logopedist, een verpleegkundige en een revalidatietechnicus.
Als revalidatiearts ben je de coördinator van het hele behandelplan. Niet alleen bepaal je welke behandeling wanneer plaats kan vinden, maar je volgt ook de vooruitgang van de patiënt en stelt waar nodig de behandeling bij. Gedurende het hele proces heb je contacten met de betrokken partijen. Behalve de medisch specialisten zijn dit ook bijvoorbeeld de fysiotherapeut, de huisarts, de ARBO-dienst, de bedrijfsarts en de zorgverzekeraars.
Vooral omdat veel revalidanten jarenlang bij jou onder behandeling zijn, bouw je vaak een band op met deze mensen. Tijdens het hele traject leg je hen uit wat de problematiek is en hoe deze verbeterd kan worden. Het is een vereiste dat ook de naaste familieleden van de revalidant betrokken worden, dus ook met hen heb je regelmatig contact. Een belangrijk aspect van je beroep is dat je mensen kunt blijven motiveren en dus ook een stuk psychische ondersteuning kunt geven.

Wat moet je kunnen:

Als revalidatiearts is het heel belangrijk dat je ver vooruit kunt kijken en de gevolgen van een behandeling op lange termijn kunt inschatten. Revalidanten gaan vaak langzaam vooruit en je moet dus voldoening kunnen halen uit resultaten op lange termijn. Geduld is hierin een schone zaak.
Omdat revalidanten vaak jarenlang behandeld worden, moet je hen blijvend weten te motiveren. Dit vergt betrokkenheid en een flinke dosis mensenkennis. Je moet kunnen inschatten wat je op welk moment wél en niet kunt zeggen. Ook moet je ingewikkelde medische processen kunnen uitleggen in begrijpelijke taal. Goede communicatieve vaardigheden zijn hiervoor een absolute vereiste.
Organiseren en leidinggevend vermogen is absoluut een must om de behandeling voorspoedig te laten verlopen. Als coördinator van het behandelplan onderhoud je contacten met vele verschillende partijen en zorg je ervoor dat de verschillende aspecten van de behandeling op het juiste moment gebeuren. Ook de contacten met ARBO-diensten, bedrijfsartsen, fysiotherapeuten en zorgverzekeraars behoren tot je taken.
Om je door de tienjarige studie heen te worstelen en tijdens je werk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, moet je heel leergierig zijn.

Kortom, wat je nodig hebt is:

- het vermogen resultaten op lange termijn in te schatten
- geduld
- betrokkenheid, mensenkennis en communicatieve vaardigheden
- organisatie- en leidinggevend vermogen
- leergierige, nieuwsgierige houding

Fitnessinstructeur:

De fitnesssector is de afgelopen jaren enorm gegroeid en de branche heeft zich parallel hieraan ontwikkeld tot een groot, professioneel en toekomstgericht netwerk van ondernemingen. Met ruim 1400 centra, ruim 1.4 miljoen actieve leden en ruim 3 miljoen betrokken huishoudens, is de fitnessbranche één van de grootste maatschappelijke netwerken in de Nederlandse samenleving. Fitness is opgeklommen tot de derde sport van Nederland.

Het vak van fitnessinstructeur heeft dezelfde groei en ontwikkeling doorgemaakt. Wat ooit begon als een veredelde hobby, is een verantwoord, veelzijdig en uitdagend vak geworden. De fitnesstrainer heeft immers kennis op het gebied van inspanningsfysiologie, anatomie, trainingsleer, les en leiding geven, klantbegeleiding, voeding en sport. Daarnaast zijn eigenschappen en vaardigheden als mensenkennis, inlevingsvermogen, communicatievaardigheden en flexibiliteit belangrijke eigenschappen voor (toekomstige) instructeurs en managers van sport- en gezondheidscentra.

Werken in de fitnessbranche kan fulltime, maar zeker ook parttime. Dat maakt het extra interessant. Omdat de fitnesssector zich nog steeds ontwikkelt, centra steeds groter en moderner worden, liggen er volop doorgroeimogelijkheden in het verschiet. Kortom: kansen genoeg in de fitnessbranche.

Het aanbod van gekwalificeerd personeel heeft echter geen gelijke tred gehouden met de stormachtige groei en ontwikkeling van de fitnessbranche. Er is een tekort aan gekwalificeerd personeel en dat tekort dreigt de komende jaren alleen maar groter te worden. Kies je voor het vak van fitnessinstructeur, dan kies je dus voor een baan met perspectief.

De fitnesssector heeft met name behoefte aan gekwalificeerde instructeurs met een rijkserkend diploma CIOS, ALO of Fit! vak in hun bagage. Fit!vak is de Nederlandse brancheorganisatie voor erkende sport- en bewegingscentra. Fit! vak biedt rijkserkende en op maat gesneden opleidingen op MBO-niveau aan. De opleidingen bestrijken een periode van gemiddeld twaalf zaterdagen, waarin zowel op theorie als op praktijk wordt ingezoomd. De opleidingen worden afgerond met een examen. De opleidingen, en dus ook de diploma’s, van Fit!vak zijn rijkserkend. Daarmee wordt de kwaliteit van de opleiding en van het vak fitnessinstructeur gewaarborgd.

- Bezoek een bedrijf en beantwoord de volgende vragen:
1) Wat doet dat bedrijf voor de werknemers om ze gezond en fit te houden?
2) Wat doet dat bedrijf aan ziekteverzuim?

Wij hebben het bedrijf “ van Tilburg mode&sport bezocht. Deze winkel verkoopt is vorig jaar gekozen tot beste winkel van het jaar door de krant “De Telegraaf”. Een kleding/sportwinkel als van Tilburg geeft bijv. een kortingspas om bij sportcentrum “De Beek” te sporten. De werknemers kunnen dan gezellig met elkaar omgaan en hun gezondheid en conditie op peil houden.
Het naar een sportschool gaan geeft een goede gezondheid had en een ontspannen werksfeer zodat de werknemers het plezierig vinden om te komen werken. Door de sportschool wordt hun gezondheid ook beter en zijn de werknemers minder vaak ziek.

SLOT

- Zou je zelf iets in de sportwereld willen gaan doen, in beroep of vrijwilligerswerk? Zo niet, geef aan wat je wil worden of in welke richting je op wilt.
- Welke sport(en) wil je ook na je schooltijd blijven doen?

Ik ben zelf van plan om naar het CIOS te gaan. Het is de bedoeling dat ik dan die sportopleiding afmaak en sportleraar op een school wordt. Ook zou ik het best leuk vinden om trainer van een team bij mijn eigen voetbalvereniging te worden. Ik dit moment beoefen ik dus de sport voetbal en ik ben van plan deze sport na mijn opleiding verder te blijven doen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.