Rugby

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1582 woorden
  • 26 mei 2005
  • 98 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
98 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
1. voor welke activiteit heb ik gekozen?

Ik heb gekozen voor de sport rugby.
Mijn keuze berust geheel op interesse in deze sport, ik ben benieuwd hoe deze sport werkt. Rugby in Nederland lijkt iets wat op het American football maar is toch verschillend. Die verschillen zitten in de kleding
Het is een sport die een best ruig is en waarbij je veel moet rennen en waarbij je goed moet uitkijken, dit trekt mij ook wel aan.
Het vergt dus vrij veel van je.

geschiedenis
Rugby is uitgevonden in 1823, in de stad Rugby in Engeland.
Het is ontstaan doordat William Webb Ellis de bal opraapte tijdens een voedbal wedstrijd en het in de goal legde van de tegen partij, zo werd de eerste try gemaakt.
Een try is als je de rugbybal achter de doellijn drukt van de tegenpartij.
Het publiek was toen zeer enthousiast en zo ontstond rugby.
Rugby is du vernoemd naar de stad Rugby omdat ze daar die voetbal wedstrijd hadden gespeeld.
Er ontstonden vele rugbyclubs die hun eigen regels hadden, dat kan dus nooit goed gaan, dus hadden ze rond 1870 het “rugby Football Union” opgericht.
Die hebben toen de spelregels opgezet.
Ongeveer 80 jaar geleden kwam rugby ook naar Nederland.
Er zijn nu ongeveer 110 rugbyclubs in over heel Nederland verspreid.
Deze clubs hebben wel allemaal dezelfde spelregels en zijn lid van de rugby bond.
2. welke materialen worden gebruikt en op welke manier?

Bij rugby worden de volgende materialen gebruikt:
· een ovale bal
het is een ovale bal omdat je er dan betere grip op hebt. Je pakt hem makkelijker vast.
· Je hebt er een groot terrein nodig: 100 meter lang bij 80 meter breed.
· De doelen bestaan uit hoge palen met dwarslat in de vorm van een H
Achter ieder doel ligt nog een doelgebied van 22 meter.

· Alle spelers zijn ook voorzien van speciale kleding.
Dit is om de spelers te beschermen tegen harde stoten in het spel, het kan er namelijk nogal eens ruig aan toe gaan.
Soms draagt men een helm, altijd worden er een bitje en toque gedragen
3. welke technieken en tactieken worden gebruikt? Beschrijf deze.

De 10 belangrijkste regels:
1. De spelers mogen rennen met de bal in de handen. Schijnbewegingen en snelheid zijn je wapens.
2. De bal mag alleen naar achteren worden gegooid. De ovale vorm, van de bal, vereist een goede pass-techniek.
3. De speler met de bal mag getackeld worden, dat mag overigens alleen met de armen en niet te hoog.
4. Lichte overtredingen zoals het laten vallen van de bal of een pass naar voren worden bestraft met een SCRUM(bij rugby, spelhervatting waarbij de voorwaartsen van beide teams in voorovergebogen houding tegen elkaar aan duwend de bal proberen te bemachtigen die tussen hen in wordt geworpen een line-out). In de scrum staande 8 voorwaartsen in een bepaalde formatie. De twee groepen van 8 voorwaartsen strijden om de bal die in het midden van de scrum wordt ingegooid door de scrum-half.
5. Als de bal uit gaat, wordt er een line-out geformeerd. De bal wordt tussen de twee rijen spelers in het midden gegooid.
6. Zware overtreding zoals het praten, tegenspreken, van de scheidsrechter of buitenspel worden bestraft met een penalty. Bij een penalty moet de tegenstander op 10 meter afstand staan, maar als je in de beurt van palen bent, mag je ook op de palen schieten. Dat levert 3 punten op.
7. Buitenspel: als je achter de bal blijft, sta je in het algemeen niet buitenspel.
8. Niet alleen bij de tackel heb je lichamelijk contact. Ook bij de MAUL maak je lichamelijk contact. Je loopt op de speler in en draait je lichaam in. Je wacht op hulp van je medespelers als de tegenstander je vastpakt. Soms krijg je een kluwen spelers die duwen en trekken om de bal te krijgen. Als de bal in dezelfde op de grond komt, spreek je van een RUCK.
9. Je mag de bal schoppen. Soms is dit handig als je in de verdediging staat, maar uiteraard leidt het meestal tot balverlies.
10. Behandel de scheidsrechter en de tegenstander met respect.
Nu zijn dit maar een paar regeltjes, er zijn er echter een boek vol. Bij rugby zijn de regels zo opgesteld dat ze je beschermen en het spel attractief maken. Pas als je een tijdje rugby speelt zal je de meeste regels voor jouw positie leren kennen tijdens trainingen en wedstrijden. Elke speler heeft zo ongeveer haar eigen taak en zal met bepaalde regels meer in aanmerking komen dan met anderen. Wil je alle posities goed doorgronden dan zal je tot je tachtigste moeten rugbyen!

De Wedstrijd

De duur van de wedstrijd is twee maal 40 minuten.

Aftrap
Het is zo ver. De twee teams, samen dertig man sterk, komen het veld op. En dan kan het spel beginnen. Het begin is altijd de aftrap (place-kick). Net als voetbal begint de aftrap precies in de middenstip. Eén van de spelers trapt af. Zijn teamgenoten staan achter hem.De spelers van het andere team staat achter hun eigen tien meter lijn. De gene die de aftrap neemt, moet de bal 10 meter richting de tegen party schoppen.
De Scrum
Acht spelers van elk team stellen zich tegenover elkaar op. spelers doen allemaal mee. Ze staan voorovergebogen, schouder aan schouder, en houden elkaar met één arm vast. Eén speler gooit de bal precies tussen twee rijen in. Beide partijen proberen de bal te pakken te krijgen en beginnen uit alle macht te duwen. De hele kluwen spelers gaan van voren naar achteren en heen en weer over het veld. Opeens heeft één van de hookers de bal te pakken. Razendsnel gooit hij hem naar zijn eigen scrum-half. Deze klemt de bal stevig vast tussen zijn handen en rent ermee weg. De full-back en de beide half-backs volgen hem op de voet. Dan gooit de scrum-half de bal naar achteren. Nu heeft zijn full-back de bal te pakken. Nou moeten ze zo snel mogelijk naar de lijn om een try te proberen te maken.
Een tackle
Een als er iemand rent met de bal en er komt iemand van de tegenpartij aan rennen en springt op de benen van de aanvaller en pakt hem tussen de voeten en middel en legt hem op de grond. Dat noemen ze een tackle.
Line-out
Dit is een soort vaan ingooien, er wordt een rij gemaakt van 8 spelers, en de bal wordt door één iemand ingegooid. De bal gaat over iedereen heel van hand naar hand en dan als je hem hebt moet je zo snel mogelijk er mee vandoor.
Dooddruk
Het is alleen nodig om de bal dood te drukken als jij in de verdediging zit en je wordt aan gevallen en je kunt niets doen. Dan kan je de bal op je eigen try-gebied neer leggen, dan wordt er van uit dat punt een nieuwe schop genomen doelpunt.
Een “Try” drukken
De man met de bal rent naar de doellijn van de tegenpartij. Achter de lijn drukt hij de bal tegen de grond. Rugbyspelers noemen dat: een try drukken. Daarmee verdient je team 4 punten, als de try geldt dan mag je ook nog eens 1 keer door de palen schieten. Hij loopt een paar meter achteruit en schiet de bal ertussendoor. Het gaat vaak ook heel snel die punten bij rugby.
Place-kick
Bij het begin van de wedstrijd wordt er altijd afgeschoten, dat noemen ze een place-kick.
Het kan ook zo zijn dat er tijdens een wedstrijd op het doel wordt geschoten dat is een drop-kick. Plaats Op het Veld
‘Aanvallen!’
‘Aanvallen!’ Die kreet kun je bij rugby regelmatig horen. Dan gebeurt er iets vreemds. De achterste spelers rennen plotseling naar voren met de bal. Aanvallers zitten bij rugby in de achterhoede. Zij moeten behalve verdedigen ook aanvallen. Neem bijvoorbeeld de “Full-back”. Die staat in z’n eentje voor het doel. Als de tegenstanders aan vallen, moet hij die hele lijn verdedigen. Maar ook bij aan vallen van de eigen ploeg moeten ze meedoen, daarom hebben ze altijd iemand in de full-back die hard kan lopen. Met groot gemak sprint hij tussen de spelers door.
Voorhoede
Daar staan de zwaarste spelers van het team. Het zijn echte krachtpatsers. Maar behalve lang en sterke moeten ze ook snel en lenig zijn. Als de bal wordt ingeworpen, proberen zij hem als eerst te vangen. Ook in de scrum is hun kracht en gewicht van belang. Zij kunnen immers goed duwen. In de voorste rij staat een honk met 2 props. De props zijn kort en gewrongen, maar ook heel sterk. Net als de locks zetten zij hun kracht om de scrum naar de goede kant te duwen. De hooker is een lichte speler. Daarvan maakt hij goed gebruik. Lenig en snel wringt hij zich tussen andere spelers door om de bal te veroveren. Zodra dat is gelukt speelt hij de bal naar de achterhoede. De aanval kan beginnen!
Alle spelers zijn te herkennen aan het nummer op hun shirt. Toeschouwers weten vaak ook precies
4. persoonlijk conclusie, wat heb je ervan geleerd?

Ik heb van deze opdracht geleerd dat rugby meer is dan alleen met de bal keihard beuken en aan de kant van de tegenspeler een punt te maken.
Er zijn verschillende spelers met elk hun eigen sterkste kanten.
Ik vind het nog steeds een interessante sport, waarschijnlijk ook wel omdat we er in de lessen weinig aandacht aan besteden.
Het is natuurlijk een erg ruige sport die misschien niet helemaal geschikt is om met een klas te doen. We beschikken niet over beschermende kledij en daarnaast is niet iedereen opgewassen tegen de sterkere in de klas

REACTIES

R.

R.

Ik raad een ieder die een spreekbeurt wil houden over rugby aan om dit verhaal beslist niet te gebruiken. Staan meer fouten in dan dat er goede dingen in staan.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.