Roken

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 2263 woorden
  • 25 mei 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
15 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De inleiding.

Ondanks alle anticampagnes zijn er nog steeds jongeren die met roken beginnen. Zij hebben waarschijnlijk niet zoals ik de kans gekregen om een rookwerkstuk te maken. Ik wist al dat roken heel slecht voor de gezondheid is, maar door het lezen en zien van de verschrikkelijke gevolgen ben ik me er nog meer bewust van geworden. Voordelen van roken heb ik niet kunnen ontdekken. Nadelen des te meer, deze zijn te lezen in mijn rookwerkstuk.

De werking van het hart, de longen en de bloedsomloop.

Het hart en de longen zijn organen met belangrijke functies. Het hart zorgt voor de bloedsomloop en de longen zorgen voor het zuurstof dat je lichaam nodig heeft. Allebei zijn ze niet uit het menselijk lichaam weg te denken, maar met roken kunnen die organen erg worden beschadigd. Voordat ik kan vertellen op welke manieren roken beide organen kunnen beschadigen, ga ik eerst even uitleggen waar ze nu precies voor zijn.


Het hart.
Het hart is de grootste en de belangrijkste spier in het menselijk lichaam. het hart zorgt ervoor dat het bloed naar alle cellen in het lichaam wordt gepompt. Als dit niet goed gebeurt sterven de cellen af. Dit komt omdat er dan geen zuurstof en voedingstoffen via het bloed naar de cellen gaan.
Door de rechterboezem van het hart wordt er zuurstofarm bloed naar de longen voortgestuwd via het rechterventrikel. In de longen wordt het zuurstofarme bloed omgezet naar zuurstofrijk bloed. Het zuurstofrijke bloed stroomt via het linkerventrikel naar de linkerboezem. In de linkerboezem verzamelt zich nu zuurstofrijk bloed en dat wordt door heel het lichaam gepompt. De term die voor de circulatie van het bloed wordt gebruikt noemen we de bloedsomloop.

De longen.
De longen vervullen twee taken, ze zorgen voor zuurstof in het lichaam en nemen de kooldioxide uit het lichaam. Elke keer als je inademt komt er zuurstof in het lichaam en neemt het bloed dit op. Elke keer als je uitademt, adem je kooldioxide vanuit het bloed uit. De longen zijn dus van groot belang, en omdat ze zacht en teer zijn, beschadigen ze gemakkelijk door het roken.
Als je rookt beschadigt ook de luchtpijp. De luchtpijp voert het zuurstof aan en de kooldioxide af. De luchtpijp regelt ook de hoeveel lucht die je binnenkrijgt en afvoert. Om de luchtpijp zit een ring die de luchtpijp dikker of smaller maakt. Hoe dikker de luchtpijp is hoe meer er af- en aangevoerd kan worden. Dit is handig als je buiten adem bent. Als je ontspannen bent hoef je maar rustig te ademen dus hoeft de luchtpijp ook niet zo dik.
In de longen zitten miljoenen longblaasjes. De longblaasjes vertakken zich, net zoals een boom, en zorgen er dan voor dat er via heel veel kleine haarvaatjes zuurstof in het bloed komt en kooldioxide uit het bloed.

De bloedsomloop.
Door heel het menselijk lichaam loopt er bloed door de bloedvaten, dit is de bloedsomloop. De bloedsomloop heeft als functie de organen en andere onderdelen van het lichaam te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen, en om koolstofdioxide en alle afvalstoffen af te voeren.
Bij het voortstuwen van het bloed spelen het hart en de longen een belangrijke rol. Het hart zorgt ervoor dat het bloed door een gesloten systeem van slagaders, aders en haarvaten door het hele lichaam wordt voortgestuwd.
Via de aorta loopt het door alle bloedvaten van het menselijk lichaam, door de dikste en de dunste vaten. Het bloed is voorzien van voedingstoffen en zuurstof, maar in de haarvaten gaat het zuurstof eruit. Vanaf nu gaan de longen een belangrijke rol spelen voor de bloedsomloop. De longen zorgen ervoor dat er zuurstof in het bloed komt. Vanuit de longen komt het weer in de linker hartkamer en wordt het weer door het hele lichaam voortgestuwd.


Waarom gaan mensen roken?

Iedereen weet hoe ongezond roken is, maar waarom zou je er dan aan beginnen.
Veel volwassenen waaraan je vraagt waarom ze begonnen zijn met roken geven als antwoord; ‘Ik wou weten hoe het is om te roken’, of, ‘Mijn vrienden deden het ook’ of, ‘Ik vond het stoer en volwassen om te roken’. Ze proberen dan allemaal één trekje, maar één trekje verandert al snel in een hele sigaret en een hele sigaret verandert al snel in een heel pakje.
De verleiding van het tweede trekje is ze fataal geworden. Ze zijn nu verslaafd. Zo stoer en volwassen ze waren om het één keertje uit te proberen, moeten ze nu ook zijn om te stoppen, maar vaak is dit wel tien keer moeilijker.

Het beginnen met roken kan ook liggen aan in welke vriendenkring je zit. Het is bewezen dat er meer laagopgeleiden roken dan gemiddeld- of hoogopgeleiden. Het is ook bewezen dat de rokers tussen de laagopgeleiden vroeger beginnen dan gemiddeld- of hoogopgeleiden. Dit is zowel bij de jongeren als de volwassen zo. Bij de volwassenen zie je toch een kleiner verschil tussen het opleidingniveau en het aantal rokers. Dit komt doordat er dertig jaar geleden heel anders over roken werd gedacht. Dertig jaar geleden rookte vrijwel iedereen, toen werden de gevaren van roken ook nog niet ingezien. Het was toen een ontspannende sociale bezigheid die bijdroeg aan de sfeer en de contactopbouw. Je kon snel met iemand in contact komen door iemand een sigaret of een vuurtje te vragen. Tegelijkertijd had je wat gemeen met de ander en dat werd als prettig ervaren.

Er was dus niets wat hun tegenhield om te stoppen met roken. Dat is nu wel anders. Nu is het de gezondheid van de roker die een grote rol speelt. Ook de conditie en de kosten van het roken spelen mee.
Genoeg reden om te stoppen, maar dat is niet zo gemakkelijk als je denkt. Het is niet alleen de nicotine verslaving die ze kunnen missen. Ex-rokers missen vaak wat in hun hand en vinden dat ze minder snel contacten opbouwen. Ze krijgen last van stress en komen een paar pondjes aan.
Slechts vijf procent van de stoppers lukt het om nooit meer een sigaret aan te steken. Dat is schrikbarend weinig, roken is een akelige verslaving.


Gevolgen van roken op de gezondheid.

Wat doet roken met je gezondheid.
Een sigaret bestaat uit maar liefst vierduizend chemische, dus giftige, stoffen. Als je tabak rookt komen daar nog eens zeshonderd bij. Van al die chemische stoffen zijn er veertig kankerverwekkend.
De drie schadelijkste stoffen in een sigaret zijn teer, nicotine en koolmonoxide. Door teer krijg je het wel bekende rokerskuchje. Dit komt doordat je trilhaartjes in je longen hebt zitten. Deze trilhaartjes houden je longen schoon maar als je rookt, plakken die trilhaartjes aan elkaar vast en moet je hoesten om het vuil uit je longen te krijgen. Nicotine is het verslavende stofje in een sigaret, het zorgt voor een plezierig gevoel. Ook verhoogt het je bloeddruk en laat het je hart sneller kloppen. Het beschadigt en vernauwt de bloedvaten. Koolmonoxide is het stofje waardoor je een slechte conditie krijgt. Dit komt omdat je dan minder zuurstof en meer koolmonoxide in het bloed hebt zitten.

Buiten deze schadelijke stoffen om zijn er nog veel meer schadelijke stoffen. Onder andere:

• Cyanide. Dit stofje zit in rattengif.
• Ammoniak. Een schoonmaakmiddel dat de verslavende werking van nicotine versterkt.
• Aceton. Een verf afbijtmiddel.

Dit zijn er slechts drie, er zijn nog tal van andere giftige stoffen.

Bij rokers is er een verhoogde kans op een aantal nare aandoeningen. Deze aandoeningen zijn longkanker, chronische bronchitis en emfyseem, beroertes en ziektes aan de kransslagader. Deze aandoeningen kunnen voorkomen, maar waar iedere roker last van zal krijgen is zijn achteruitgaande conditie. Dit komt doordat je meer koolmonoxide in je bloed krijgt en minder zuurstof. Zo kan er minder zuurstof naar de werkende spieren komen.
Ook nicotine heeft een nadelig effect op het prestatievermogen bij sport. In het begin geeft nicotine een stimulerend effect, het lijkt net alsof je nog uren doorkan en dat het je niks doet. Maar later neemt dit effect in negatieve mate af. Je bent dan opeens heel moe en hebt geen doorzettingsvermogen meer. Nicotine zorgt er ook nog eens voor dat het hart sneller gaat kloppen en dat de bloedvaten nauwer worden waardoor je een hoge bloeddruk krijgt.
Een andere verandering die optreed bij roken is de aantasting van de trilharen in de luchtwegen. Door roken gaan de trilhaartjes die in de luchtwegen zitten om ze te beschermen, aan elkaar kleven waardoor de functie afzwakt. Hierdoor kan er gemakkelijk een ontsteking van neus- en keelholte ontstaan en is er een kans dat je door ziekte niet kan sporten.

Hieruit kan je dus de conclusie trekken dat roken een nadelig effect op je sport prestaties heeft.

• Je krijgt door roken een hogere polsslag en bloeddruk na het sporten.

• Je kan minder lucht uit je longen persen dan niet rokers.
• Je kan minder snel weer normaal op adem komen dan niet rokers.

Buitenom roken zijn er nog tal van andere verslavingen zoals eetverslavingen, seksverslavingen, gokverslavingen en alcoholverslavingen.

Roken en de omgeving.
In Nederland worden steeds meer maatregelen genomen om het land rookvrijer te maken. Het ontmoedigingsproces is begonnen in 1990, vanaf toen mocht er niet meer worden gerookt op plekken die bedoeld zijn voor gemeenschappelijk gebruik of dat voor publiek toegankelijk is, dit zijn alle ruimtes behalve als privé aan te merken ruimten en de openlucht. Dus dan moet je bijvoorbeeld denken aan het gemeentehuis en de bibliotheek.
Op één januari 2004 moesten ook alle werkplekken rookvrij zijn. Dit waren niet alleen de werkruimtes maar ook alle plekken waar de werknemers kunnen komen zoals bijvoorbeeld de trap, de lift, de gangen, de wachtruimtes en de kantines.
Er mocht nergens meer in Nederland worden gerookt behalve in horecagelegenheden en in de openlucht. Er werd dus voor 500.000 mensen die werkzaam waren in de horeca, een uitzondering gemaakt. Op één juli 2008 kwam daar verandering in. Vanaf toen mocht er alleen nog maar in rookruimten of buiten worden gerookt om het bedienend personeel te beschermen.

Dit zijn de wettelijke regels maar er zijn ook zat regels op plekken waar toch gerookt mag worden. Kijk maar naar onze school. Daar mag alleen gerookt worden op een daarvoor aangewezen plek en vanaf de vierde klas.
Thuis kun je ook regels met je ouders of voogd hebben om niet te gaan roken voor je zestiende. Of je daar nou een beloning voor krijgt als je het volhoudt, of niet.

Roken en de kosten.
Rokers moeten steeds meer betalen voor hun pakje sigaretten. De gemiddelde volwassen roker, die ongeveer elf sigaretten per dag rookt (wat gemiddeld is onder de volwassen) is per dag € 3,30 kwijt. Dat is € 23,10 per week, € 102,30 per maand (gebaseerd op een maand van eenendertig dagen) en € 1.204,50 per jaar!
Jongeren van onze leeftijd die roken, roken gemiddeld vijf sigaretten per dag. Dat zou betekenen dat zij € 1,50 per dag kwijt zijn, € 10,50 per week, € 46,50 per maand (gebaseerd op een maand van eenendertig dagen) en € 547,50 per jaar.


Niet alleen voor de roker zelf kost het bakken met geld, ook aan het ontmoedigingsbeleid wordt veel geld uitgegeven. De EU heeft verschillende campagnes gehouden die miljoenen euro’s hebben gekost. Zo was er een campagne van tweeënzeventig miljoen euro, deze campagne heette, ‘Help, voor een leven zonder tabak’.
De EU heeft niet alleen gezorgd voor campagnes tegen roken, de EU heeft er ook voor gezorgd dat er indrukmakende teksten op de sigaretten- en tabakpakjes kwamen. Teksten zoals, ‘Roken brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe.’ of, ‘Rokers sterven jonger’. In sommige landen heeft de EU ervoor gezorgd dat er enge foto’s van doodzieke rokers op de pakjes kwamen. Dit is in Nederland niet gebeurd maar in België wel.

Het interview.

Je ziet in de bovenstaande grafiek dat er op geen enkele leeftijd het aantal sigaretten dat ze roken omhoog schiet. Het gaat zeer geleidelijk van een halve sigaret op hun tiende levensjaar naar bijna negen sigaretten op hun negentiende levensjaar.  
Het interview.

Ik heb een interview gehouden met mijn ouders.

1. Waarom bent u begonnen met roken?

Ma: Ik vond het stoer en mijn ouders deden het ook.

Pa: Ik wou erbij horen en het was ook wel een stukje nieuwsgierigheid.

2. Hoe werd er over roken in uw tijd gedacht?

Ma: Mijn ouders vertelden dat het slecht was maar daar trok ik me niks van aan.

Pa: Er werden toen nog niet zoveel gezondheidsconsequenties aan verbonden.

3. Was u ook begonnen met roken nu u alle feiten en fabels weet en waarom?

Ma: Nee, ik was niet begonnen met roken als ik wist hoe verslavend het is.

Pa: Nee, inderdaad, het is een akelige verslaving.


4. Wat zijn volgens u de voordelen van roken?

Ma: Ik kan geen voordelen bedenken.

Pa: Simpelweg: ze zijn er gewoon niet.

5. Wat vindt u van het nieuwe horecabeleid?

Ma: Ik vind het een goed besluit. Het maakt de nieuwe generatie duidelijk dat het niet stoer maar slecht voor je is.

Pa: Ik kan er wel mee leven.

6. Een tijd geleden waren ze ook van plan om enge foto’s van mensen die door roken levensbedreigend ziek zijn geworden op de sigarettenpakjes te plakken, wat vindt u hiervan?

Ma: Ik vind het aan de ene kant wel een goed plan en aan de andere kant niet. Het schrikt de verslaafden niet af maar de jongeren misschien wel.

Pa: Het had mensen denk ik niet afgeschrikt maar het helpt te ontmoedigen.

7. Nog steeds beginnen er mensen met roken, wat zou een goed plan zijn om dit te voorkomen?

Ma: Mijn plan is programma’s uit te zenden van doodzieke mensen.

Pa: Nog verder ontmoedigen.

8. Wanneer bent u van plan te stoppen met roken?


Ma: Uiterlijk één oktober 2009.

Pa: Uiterlijk één oktober 2009. 

REACTIES

E.

E.

mooi en motiverend

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.