Onderdelen Atletiek

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1679 woorden
  • 5 februari 2009
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
71 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderdelen van atletiek
Atletiek is een sport die erg veel mogelijkheden heeft, er zijn veel versschillende soorten onderdelen die je kan doen.We onderscheidden de onderdelen in 3 groepen: loopnummers, Technische nummers en de werpnummers
Loopnummers
Sprint

Sprintjes zijn korte afstanden, er wordt gestart uit startblokken, door deze blokken kan je veel meer spanning zetten op je spieren waardoor je snel weg bent. Bij de sprint is snelheid het belangrijkste, de 100meter en de 200 meter worden op topsnelheid gelopen. De 400 meter is echter moeilijker omdat deze afstand te lang is om volluit te lopen. Je moet hierbij je krachten goed verdelen.

Middellange afstand

Bij deze categorie horen 2 afstanden, dat zijn de 800 meter en de 1500 meter. Bij deze afstanden wordt niet meer met startblokken gestart. Bij de 800meter krijg je wel een eigen baan waar je de eerste 200meter in moet lopen. Tijdens deze 2 afstanden wordt veel geduwd, dit komt doordat het tempo erg hoog ligt en er 1 groep gelopen wordt. Omdat iedereen op een goede positie wil lopen heb je de kan s dat je omringt wordt door lopers en er niet makkelijk tussen uitkomt, dit is vervelend omdat deze 2 afstanden bijna altijd eindigen in een sprint waarbij een aantal lopers strijden om de 1ste plaats.

Lange afstanden

Bij deze afstanden behoren de 5 en 10 km de 10 km is de langste afstand die op de baan wordt gelopen. Bij deze afstanden wordt vaak in een zeer grote groep gelopen.

De marathon

De marathon is de langste loopafstand. Hij is 42.195meter de marathon wordt ook niet op de baan gelopen maar vooral op de weg. Er zijn altijd zeer veel mensen die aan dit onderdeel meedoen
Ontstaan van de marathon: De oorsprong van de marathon ligt in het jaar 490 V. Chr. toen de Griekse soldaat Pheidippides van Marathon naar Athene rende om het nieuws van de overwinning van de Atheners te vertellen. De afstand die Pheidippides tussen Athene en Marathon liep was 42 km en 195 meter

Estafette

Een estafette is iets wat je met zijn vieren doet. De starter zit in de startblokken net als bij de sprint allen dan met een stokje. Dit stokje moet 28 tot 30 cm zijn. De tweede loper staat klaar voor het stokje hij staat klaar in een aanloopvak, als de 1ste loper op een bepaalde plek is begint de 2de loper te rennen, als hij in het wisselvak komt mag het stokje pas overgegeven worden. Dit gebeurt bij de 3de en de 4de loper ook,de 4de loper sprint net zo als alle anderen maar de vierde loper sprint naar het eind.
Bij de estafette zijn er 2 afstanden dit zijn de 4 keer 100 meter en de 4 keer 400 meter. Bij de 400 meter is het na de 2de wissel vaak een chaos dit komt doordat er niet meer in een eigen baan wordt gelopen en tijdens de wissel de ploegen op volgorde staan van de stand in de wedstrijd. Vaak wordt er veel in de weggelopen door lopers die hun stokje hebben afgegeven.

Steeple-chase

Dit loopnummer is 3000 meter en de lopers moeten per ronde 5 hindernissen nemen. 4 hindernissen zijn een horden waar over heen gesprongen moet worden en 1 hindernis is een waterbak. Deze afstand wordt op dit moment allen door mannen gelopen maar volgend jaar bij het WK wordt dit onderdeel voor de 1ste keer door vrouwen gelopen

Horden

Bij horden lopen zijn er 3 verschillende afstanden, de 100 meter. Dit is de kortste horden afstand bij de vrouwen. Er moeten over 10 hordes gelopen worden die allemaal 84cm hoog zijn. 110 meter horde: dit is de kortste afstand bij horden voor de mannen. Ook hier worden over 10 hordes gelopen die 106cm hoog zijn. De 400 meter horden wordt door mannen en vrouwen gelopen. Bij de mannen worden er over 10 hordes gelopen van 91,4cm. Bij de vrouwen worden er over 10 hordes gelopen van 84cm. De 400 meter horden is een moeilijke afstand omdat de vermoeidheid snel toeslaat en er nog steeds gelopen moet worden met een bepaald aantal passen tussen elke horden. (het moet niet maar anders kom je niet meer goed uit en is de kans dat je snelheid verliest hoog)

Technische nummers

Bij deze categorie behoren de onderdelen, verspringen, hoogspringen, polsstokhoogspringen en hink stap sprong. Bij deze onderdelen gaat het om een combinatie van kracht, techniek, en lenigheid.

Verspringen

Bij verspringen is het de bedoeling om zover mogelijk in de springbak te springen. De gesprongen afstand wordt gemeten tussen de achterste indruk in de springbak en de rand van de afzetbalk (loodrecht hierop).
De atleten mogen ieder 3 keer proberen om zover mogelijk te springen. De beste sprong telt. Als de voet van de atleet de afzetbalk overschrijdt bij het afzetten, is de gesprongen afstand ongeldig. Verder is het verboden om door de bak terug te lopen. Je moet altijd meteen aan de zijkant de bak verlaten. Als je dit niet doet, is de sprong ongeldig. Voor de veiligheid moeten de kuilen die door de springers worden gemaakt regelmatig dichtgeharkt worden.
Om beter te kunnen zien of de atleet wel voor de balk afgezet heeft, is er meestal na de balk wat nat klei aangebracht (zie plaatje hiernaast). Dit laagje klei steekt iets boven de balk uit. Als de atleet de balk overschrijdt, maakt hij een afdruk in het klei en wordt zijn sprong afgekeurd.
Bij verspringen moet je rekening houden met de regel dat de achterste afdruk in de springbak geldt voor de meting van de afstand. Als je geland bent, moet je dus niet naar achter vallen!

Bij verspringen heb je 3 fases. De 1ste fase is de afzet, bij de afzet moet je terwijl je recht loopt met een happende beweging je krachtig afzetten. Bij de zweeffase worden vaak stapjes in de lucht gemaakt. Bij de landing moet je net tijdens de landing je benen naar voren gooien zodat je verder in de bak terecht komt, doe je dit niet goed is het mogelijk dat je achterover valt en dat je daardoor afstand verliest.

Hoogspringen

Bij hoogspringen is het de bedoeling om over een lat te springen. De lat-doorsnede rond en heeft platte vlakken aan de uiteinden. Die uiteinden liggen op steun die vast zit aan een standaard. De beide standaards moeten tussen de 4.00 en 4.04 meter van elkaar staan. Achter de lat ligt een dikke mat van minimaal 5 meter lang en 3 meter breed. Deze mat is de landingsplaats van de atleet.
De atleet mag zelf een beginhoogte voor de lat kiezen. Als hij hier overheen gesprongen is, moet hij de lat hoger plaatsen, net zolang tot hij 3 keer achter elkaar een foutsprong heeft gemaakt. Bij een foutsprong valt de lat van de steunen af. Tenslotte mag er bij de afzet maar één voet gebruikt worden.
Techniek: bij hoogspringen is de aanloop erg belangrijk. Je moet goed rechtop lopen en op de juiste plek kunnen afzetten. Als je afzet gooi je je andere been omhoog, dit noemen ze je opzwaaibeen. Nadat je je been hebt omgezwaaid draai je met je rug over de lat heen, je moet hierbij goed opletten dat je je kont goed intrekt.

Polsstokhoogspringen

Bij het polsstokhoogspringen gebruikt men glasfiberpolsstokken die zeer elastisch zijn en tijdens de sprong sterk doorbuigen. De laatste ontwikkeling van de stok is de banana-pole, een voorgebogen stok die het voor de springer makkelijker maakt de stok tijdens de sprong te buigen. Zoals bij alle springnummers is bij het polsstokhoogspringen de aanlooplengte van groot belang; ze is voor iedere springer anders. De polsstok wordt tijdens de aanloop rechts van het lichaam gehouden indien de springer met het linkerbeen afzet.

Hink stap sprong

Bij hink stap sprong ligt de afzetbalk 13 m van de landingsbak. Bij hink-stapsprong is de landingsbak 10 m. Er wordt vanaf de afzetbalk gemeten. Bij het afzetbalk zet je af, met het been dat je hebt afgezet land je ook, daarna doe je een grote stap en dan nog een hele grote sprong. De sprong wordt afgekeurd wanneer je: te vaak hinkkelen, langer dan 1 minuut voor je gaat springen, te gevaarlijke sprong, als je met je voet op de afzetbalk komt.

Werpnummers

Speerwerpen

Een speer is een stalen stok van 2,60 tot 2,70 m. voor mannen en 2,20 tot 2,30 voor vrouwen. Een speer is voor de mannen 800 gr. en voor de vrouwen 600 gr.
In het midden van de speer zit touw omgewikkeld (de omwikkeling).
De aanloopbaan is 30 tot 36,50m lang. Bij de aanloop moed je bij elke stap opspringen.
Houd de speer op hoogte van je mond. Strek je arm naar achteren tot je speerpunt naast je zit. Strek je voorste been zo ver mogelijk op de grond. En werp de speer weg.

Discuswerpen

Een discus is 600 gr. tot 2 kg. Een discus lijkt op een cd. De doorsnede van een discus is tussen de 21.9 en 22,1 cm voor de mannen. En 18 en 18,2 voor de vrouwen.
De discus moet je met je vingertoppen vasthouden. De werper draait anderhalf keer om zijn as en werpt. Je kan dan wel 70 m. halen.

Kogelstoten

De kogel is tot 7,50kg. Voor het kogelstoten moet je veel kracht gebruiken. De kogel moet je in je schouderholte leggen, zo dat de kogel tegen je kaak drukt. De kogel word gestoten uit de kogelring, dat is een cirkel van 2,135 m. doorsnede. Voorin de kogelring ligt een stootblok. Daar moet je je voet tegen aan drukken. Voor het stoten sta je met je rug naar de werp richting. Daarna draai je niet te snel en dan stoot je.
Tijdens het stoten mag je niet springen. Na het stoten moet je naar achteren lopen, namelijk achter de middellijn.

Kogelslingeren

De kogel zit aan een stalen kabel van 3 mm dik een 1 m. lang. De kogel is 7,265 kg .
Men werpt in een ring die even groot is als bij het kogelstoten. De kogel kan wel 80 meter ver komen. De beschermingskooi is een vangnet voor bescherming van het publiek. Voor rechts handige houd je je rechterhand vast en je linkerhand eroverheen.
Begint met de kogel een paar keer over je hoofd heen te slingeren, daarna draai je met gestrekte armen steeds sneller een paar keer rond. En laat los.

Informatiebronnen

http://proto.thinkquest.nl/~klb041/deel2/atletiek/hoogspringen.html
http://proto.thinkquest.nl/~klb041/deel2/atletiek/verspringen.html
http://proto2.thinkquest.nl/~jrd377/atletiek.htm
http://www.avoss78.nl/uploaders/..%5Cformulieren%5Cinfofolder.htm#RANGE!A51
http://www.knau.nl/
http://huiswerk.scholieren.com/werkstukken/verslag.php?verslagid=18806

Boekje van school over LO

REACTIES

L.

L.

hallo ik wil heel graag weten over soorte onderdelen van atletiek mag ik hier snel antwooord op? groeten de loubna

12 jaar geleden

A.

A.

hoi hebben de atleten ook speciale kleding reageer a.u.b. snel

groeten anoniem

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.