Olympische Spelen

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 6e klas aso | 1764 woorden
  • 26 april 2005
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
79 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De Olympische Spelen in de oudheid

Hoe zijn de Olympische Spelen ontstaan?

De Olympische Spelen zijn ontstaan uit de religieuze ceremoniën die de oude Grieken hadden ontwikkeld om de legendarische conflicten tussen de Griekse goden aanschouwelijk te maken. Op grond van historisch bewijsmateriaal kan het begin van de Spelen rond het jaar 900 v. C. worden gesteld. Er zijn echter redenen om aan te nemen dat een soortgelijk festijn al minstens 4 eeuwen eerder was gevierd. De vroegste documentatie dateert van 776 v. C. Toen was er slechts een onderdeel, de wedloop over de stadie van omstreeks 192 m en de winnaar daarvan, de vroegst bekende Olympische kampioen uit de geschiedenis, Coroibos van was Elis. De oude Olympische spelen hebben ongeveer 1000 jaar bestaan. In 394 na Christus werden de spelen verboden door de Romeinse keizer Theodosius I. Hij verbood alle heidense festivals, waarvan de Olympische spelen er één van was. De Olympische spelen vonden plaats in Olympia, een dorp in een heilige vruchtbare vallei ongeveer 500 km zuid westen van de berg Olympus. De naam Olympisch is ook afgeleid van de berg Olympus, het huis van de Griekse Goden. De oude Grieken zagen de Olympische spelen als een godsdienstig en sportief feest. De Olympische spelen werden vooral gehouden ter ere van Zeus, de vader van alle Griekse Goden. De Olympische spelen werden om de vier jaar gehouden. Deze periode staat in Griekenland als een "Olympiade".

De moderne Olympische Spelen:

De eerste moderne Olympische Spelen

Pierre de Coubertin, aristocraat en pedagoog, (van hem is ook de bekende uitspraak: "Deelnemen is belangrijker dan winnen") organiseerde de eerste van de moderne Olympische Spelen. Die vonden plaats in Athene (Griekenland) op 6 april 1996. Ze werden geopend door de Griekse koning George 1. De spelen werden gehouden in het Patheense stadion (zie foto bij Tot slot). Dit stadion werd gebouwd in opdracht van een Atheense staatsman en redenaar Lycurgus. Er verschenen in totaal 311 deelnemers aan de start uit 13 verschillende landen. De eerste kampioen van de moderne spelen was James Connolly. Hij kreeg een lauwerkrans op z'n hoofd als teken dat hij gewonnen had. De deelnemende landen spraken met elkaar af om de Olympische spelen om de vier jaar te laten plaatsvinden in een andere grote stad van de wereld. De spelen in Athene waren een groot succes en gelijk werd er een tweede Olympische spelen gepland in Frankrijk (1900). In totaal stonden er in Athene 9 negen sporten op de agenda. In de loop van de tijd kwamen er steeds meer sporten bij op de Olympische spelen. De Olympische Spelen zijn inmiddels uitgegroeid tot het grootste sporttoernooi ter wereld. De Olympische Spelen hebben al overal ter wereld plaatsgevonden (zie tabel op de volgende blz).


Welke sporten werden er vroeger beoefend en welke tegenwoordig?

Vroeger
Vroeger waren er uitsluitend zomerspelen. Die bestonden eerst uit:
Hardlopen*
Later ook Hoogspringen*
Verspringen*
Springen van een hoogte
Discuswerpen*
Speerwerpen*
Worstelen
Boksen

Maar vooral:
De Vijfkamp:
-hardlopen
-discuswerpen
-springen
-worstelen
-speerwerpen
wagenrennen

Nu
Tegenwoordig heb je de Zomerspelen en Winterspelen, maar daar worden zoveel sporten beoefend dat we alleen de bekendste (van TV) opschrijven.

Zomerspelen Winterspelen

Atletiek:
-Hardlopen* Skiën
-Horden lopen Schansspringen
-Verspringen* Snowboarden
-Hink-stap-sprong Langlaufen
-Hoogspringen* Schaatsen

-Polstok Hoogspringen Kunstrijden
-Discuswerpen* IJsdansen
-Speerwerpen*
Roeien
Turnen
Zwemmen
Wielrennen
Hockey
Volleybal
Basketbal
Volleybal
Voetbal

Nr Stad Land Olympische Spelen in
1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28 Sydney
Melbourne
Tokyo
Seoul
Peking
Caïro
Cape Town

Rio de Janeiro
Mexico-Stad
Los Angeles
Saint Louis
Atlanta
New York
Montreal

Londen
Amsterdam
Antwerpen
Parijs
Barcelona
Rome
Lausanne

München
Berlijn
Stockholm
Helsinki
Moskou
Nicosia
Athene Australië
Australië
Japan
Zuid-Korea
China
Egypte
Zuid-Afrika

Brazilië

Mexico
Verenigde Staten
Verenigde Staten
Verenigde Staten
Verenigde Staten
Canada

Verenigd Koninkrijk
Nederland
België
Frankrijk
Spanje
Italië
Zwitserland

Duitsland
Duitsland
Zweden
Finland
Rusland
Cyprus
Griekenland 2000
1956
1964
1988
2008

1968
1984
1904
1996

1976

1908 en 1948
1928
1920
1900 en 1924
1992
1960

1972
1936
1912
1952
1980

1896 en 2004

ACCOMMODATIE’S

32 accommodation’s in en rond Athene gebouwd, maar vele zijn nog niet af en daar kom ik later op terug.

Sporten

Er zijn 34 sporten die men beoefend op deze olympische spelen.
Het schema van de sporten vind je hieronder.


Kwalificatie

Kwalificatieprocedure
Een sporter die kans wil maken op een plaats in Athene zal moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Dat zijn:
Nominatie De sporter voldoet aan de voor zijn discipline, vastgestelde norm. Vormbehoud De sporter laat zien dat hij enkele maanden voor de Spelen nog steeds voldoet aan de norm. Hij moet in ieder geval beter zijn dan de Nederlandse concurrentie. Wanneer een sporter aan de norm blijft voldoen dan kwalificeert hij zich automatisch. Behoorlijk gedrag De sporter laat zien dat hij zich sportief en maatschappelijk kan gedragen.
Nominatie en Kwalificatie
Vooraf worden evenementen aangewezen waar sporters zich kunnen nomineren. Deze evenementen worden aangewezen door het NOC*NSF. De evenementen beschikken over een hoog internationaal niveau met een representatief deelnemersveld. Wanneer het niveau op een evenement tegenvalt dan kan de sportkoepel beslissen het evenement te betitelen als 'onvoldoende representatief'. Er wordt dan een ander evenement aangewezen.
Wanneer een deelnemer is gekwalificeerd mag hij zich lid noemen van het Nederlands Olympisch Team. Het NOC*NSF kan dan nog steeds besluiten de deelnemer uit de ploeg te bannen. Dat kan bijvoorbeeld omdat hij een blessure heeft, ziek is of zich onbehoorlijk heeft gedragen.
Bron: NOC*NSF

Veiligheid

Beveiliging tijdens de Spelen
Het organisatiecomité van Athene streeft naar optimale veiligheid tijdens de Spelen van 2004. In samenwerking met politie, staat en internationale beveiliging wil het comité van Athene 2004 de veiligste Spelen tot nu toe bewerkstelligen. Voor de Spelen van 2004 zal de meest geavanceerde beveiligingstechniek worden gebruikt en zullen meer dan 45.000 personen zorgen voor de veiligheid van de Spelen.
De feitelijke beveiliging van de Olympische Spelen is in handen van de Griekse politie. Maar de beveiliging van Athene 2004 zal onder controle staan van een divisie die bestaat uit een politie-eenheid die is opgezet voor de Spelen van 2004. De divisie bestaat uit politieagenten, beveiligingsspecialisten, brandweerlieden en militairen. De eenheid is verantwoordelijk voor het plannen van alle beveiligingskwesties vóór en tijdens de Spelen, de implementatie van alle beveiligingsplannen en de coördinatie van alle organisaties die betrokken zijn bij de beveiliging van de Olympische Spelen.

Externe partners
Om de veiligheid te optimaliseren heeft het organisatiecomité externe partners aangetrokken die de organisatie van veiligheid kunnen optimaliseren. Zo zullen er enkele veiligheidsconsultants actief zijn, die ruime ervaring hebben opgedaan bij de Spelen van Sydney en Salt Lake City.
Advies zal er voornamelijk komen van de Olympische Advies Groep (OAG), bestaande uit zeven landen. Deze landen hebben ruime ervaring met de organisatie van grote sportevenementen zoals bijvoorbeeld Olympische Spelen. De landen die betrokken zijn in deze groep zijn Australië, Frankrijk, Duitsland, Israël, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De groep zal zich voornamelijk bezig houden met planning, technologie en trainingsvraagstukken

Embleem

Embleem van Athene 2004
Het Olympische embleem vormt het belangrijkste visuele communicatiemiddel voor een organisatiecomité van Olympische Spelen. Het officiële embleem van de Spelen van Athene 2004 werd onthuld op 30 september 1999. Voor het ontwerp van het logo werd een internationale wedstrijd uitgeschreven, waaraan 690 ontwerpen meededen van 242 kandidaten uit 14 landen.
Het winnende embleem bevat een olijfkrans die de vier waarden van de Spelen van 2004 uitbeeld in een typisch Grieks ontwerp. De vier waarden zijn 'heritage, participation, celebration en human scale' (erfgoed, deelneming, viering en menselijke schaal). Er is voor een olijfkrans gekozen omdat olijfkransen, die gemaakt werden van heilige olijftakken, de prijs vormden tijdens de Spelen bij de oude Grieken. Daarnaast vormde de olijfboom lange tijd een symbool van de stadsstaat Athene.
Op het embleem van blauw- en wittinten, die de Griekse lucht en zee symboliseren, is een olijfkrans te zien met een opening aan de bovenkant. Deze opening vormt een uitnodiging tot deelneming in een 'normale beproeving', de Olympische manier van leven, via de grootste vreedzame competitie in de wereld. Het embleem staat ook symbool voor de belofte dat de Spelen wereldwijd gevierd zullen worden. Iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen in de Olympische viering vol energie en drijfkracht.

Vlag

De vlag en haar ringen

De Olympische vlag symboliseert de verbondenheid van alle landen op aarde. Het symbool van de vijf ringen op de witte achtergrond is zonder meer een van de bekendste symbolen op aarde. Er zijn slechts twee officiële vlaggen. Eén voor de Zomerspelen en één voor de Winterspelen. Deze vlaggen worden iedere keer opnieuw wordt gebruikt.
Pierre de Coubertin ontwierp de Olympische vlag zelf. Op het congres van 1914 werd het 20-jarig bestaan van het IOC gevierd. Dat was een mooie gelegenheid voor De Coubertin om het nieuwe symbool te presenteren. Omdat er in 1916 geen Spelen werden georganiseerd vanwege de Eerste Wereldoorlog werd de vlag in Antwerpen 1920 geïntroduceerd.
Betekenis van de ringen
Vaak wordt gedacht dat de Olympische ringen de vijf continenten symboliseren. Dit is echter niet waar. De kleuren, die geassocieerd worden met bepaalde werelddelen, hebben niet die betekenis. Wel vormen de ringen het symbool voor eenheid en de sportieve samenkomst onder gelijke omstandigheden tussen alle continenten.
Pierre de Coubertin had een ideaal: Hij zocht naar een competitie tussen landen die eerlijk, onder gelijke omstandigheden zou verlopen. Dit ideaal zette hij kracht bij door de ringen. Met de zes kleuren (blauw, geel, zwart, groen, rood en wit) kunnen alle vlaggen van landen worden samengesteld.

Eed

De Olympische eed
De Olympische eed was er eerder dan het Olympische vuur. Vanaf 1920 wordt de Olympische eed afgelegd door een afgevaardigde deelnemer aan de Spelen en een official van de jury. Zij doen dit met de vingers gekruisd en spreken namens alle deelnemers en officials.
Pierre de Coubertin, grondlegger van de Spelen ontwierp de Olympische eed zelf. De eed was voor hem belangrijk en past binnen zijn ideologie.
Sinds 1920 is de Olympische eed nooit veranderd. De precieze inhoud luidt: "In naam van alle deelnemers, beloof ik dat we deel zullen nemen aan deze Olympische Spelen, met respect en dat we trouw blijven aan de regels zoals het bestuur van de Olympisch Spelen deze heeft opgesteld. In de ware gedachte van sportiviteit, voor de lof van de sport en de eer van ons team."


Gedachte

Gedachte van de Olympische Spelen
De Olympische gedachte valt enigszins samen met het motto en is opgesteld in 1920. De gedachte zegt: "Het belangrijkste bij de Olympische Spelen is niet het winnen, maar het deelnemen, zoals het in het leven niet begonnen is om te veroveren, maar om het leveren van een goede strijd". De Olympische gedachte wordt tijdens iedere Olympische Spelen herhaald en wil kortweg zeggen dat een deelnemer al tevreden mag zijn met zichzelf voordat hij de wedstrijd is begonnen. De deelnemer heeft immers het Olympische niveau behaald, iets wat voor een selecte groep mensen is weggelegd. Bekender is de gedachte 'Meedoen is belangrijker dan winnen'.

Motto

Ook het Olympische motto werd in 1920 geïntroduceerd. Het idee kwam van de Franse geestelijke Henri Didon die een grote invloed had op Pierre de Coubertin.
Het motto luidt 'Citius, Altius, Fortius'. Dit is een boodschap van het IOC aan de deelnemers van Olympische Spelen. 'Sneller, Hoger, Sterker' moet de deelnemer inspireren in ieder geval zichzelf te overtreffen en een zo'n hoog mogelijke prestatie neer te zetten in de Olympische gedachte.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.