ADVERTENTIE
Meer kans op slagen?

De gouden tip van docenten: oefen met oude examens. Eindexamensite.nl helpt je daarmee. Via die tool kun je oude examenopgaven oefenen en krijg je feedback over welke onderdelen je nog niet beheerst. Zo leer je super efficiënt. Maak nu een gratis proefaccount of gebruik de kortingscode '5EURO'.

Nu oefenen!

HonkbalDe Amerikanen denken dat het spel Honkbal is uitgevonden in Amerika door Abner Doubleday in 1839.

In 1845 werden de regels die we nu hanteren op papier gezet door Alexander Joy Cartwright.

Bijna zo’n 160 jaar later gebruiken we de afstanden nog steeds.Velen denken dat Honkbal veel eerder is bedacht en afstamt van Stootbal

Dit was een spel dat in de paastijd door melkmeisjes en boerenknechten werd gespeeld,zover men weet werd het spel al gespeeld in 1330.

In 1748 speelde de Engelse koninklijke familie honkbal waarna in 1760 er een boek werd uitgegeven waarin de term Baseball voor het eerst gebruikt werd.Tussen 1800 en 1840 werden allerlei vormen bedacht om het spel aantrekkelijker te maken,in sommige boeken gebruiken ze de term Roundball(1800) en Townball(1833).

In die tijd werd het afwisselend Pecker en Feeder genoemd,maar meestal Rounder.

Pas in 1829 kwamen de regels voor het eerst in een boek, van William Clarke.

Volgens deze regels werden er vier stenen of palen als honken gebruikt. Met drie gemiste ballen (slagen), een vangbal of een foutbal was de slagman uit.

In 1865 werd de American Baseball Corporation opgericht. Elf jaar later kwam er een scheiding tussen de amateurs en professionals.

In 1902 werd The National League of Professional Baseball Clubs opgericht, gevolgd door de oprichting van The American League. Samen vormen deze organisaties The Major League. Bij de National Association of Professional Baseball League zijn de Minor League aangesloten. De kampioenen van beide leagues(The National League en The American League) spelen aan het eind van het seizoen een serie wedstrijden, de World Series. Er worden maximaal zeven wedstrijden gespeeld en om winnaar te worden moet men vier wedstrijden hebben gewonnen.

Honkbal in Nederland

Pas in de 20e eeuw raakte Honkbal in Nederland bekend doordat J.CG Grasé op vakantie naar Amerika ging en daar wat wedstrijden zag,was hij zo enthousiast, dat hij Op 12 maart 1912 de Nederlandse Honkbal Bond oprichtte.

Een jaar later speelde de honkbaltak van de sportclub Excelsior, met de naam AHC Quick.

Quick was de eerste georganiseerde club in Nederland.

De eerste officiële competitie in Nederland was in 1922. Ajax, Blauw Wit, Hercules en Quick vormden de hoogste divisie. Quick werd toen kampioen.SoftbalRond de Tweede Wereld Oorlog kwam de softbalsport op. Het spel met de kleinere afstanden (honk- 18.30 meter en werpafstand 12.20 meter) en de grotere bal werd erg populair.

Op 15 september 1951 werd de Nederlandse Dames Softbal Bond opgericht.

Een jaar later ging het eerste dameslandskampioenschap naar HHC uit Haarlem.

In het begin van de jaren zeventig werd het herensoftbal geïntroduceerd.PeanutbalPeanutbal is een sport voor kinderen, die worden voorbereid op de sport softbal enof honkbal.

Bij Peanutbal wordt de bal niet aangeworpen maar op een standaard neergelegd

In Nederland wordt Peanutbal bij verscheidene clubs gespeeld.

Je kunt Peanutbal in een club spelen als je tussen de 5 en 9 jaar oud bent.

Peanutbal wordt sinds 1975 in Nederland gespeeldRegels bij Honkbal, Softbal en Peanutbal.Als de bal binnen de honken stuitert en gaat dan uit het speelveld is het een foutbal.

Als een bal gevangen wordt ben je uit.

Als je veldspeler bent en de bal wordt naar je toe geslagen en gaat op honk 1 staan als de slagman er nog niet is,is de slagman uit.

Als je een loper met de bal tikt is de loper uit.

De Catcher moet beschermd zijn : masker met keelbescherming + helm, bodyprotector en beenbeschermersHonkbal als olympische sportHonkbal was sinds 1992 een olympische sport maar is in 2004 afgeschaft voor Golf en Rugby.

In 1984 en 1988 was Honkbal een demonstratiesport.

Nederland heeft 2 keer meegedaan aan Honkbal op de Olympische spelen.Nederland behaalde in zowel 1996 als in 2000 de vijfde plaats.Als jullie de informatie willen in een word document met afbeeldingen enzovoort, kijk dan ophttp://sharewerk.kennisnet.nl/files/Levensbeschouwing%20Sport%20werkstuk.doc


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.