Inhoud
1. Waarom over handbal.
2. Geschiedenis.
3. Wat heb je nodig.
4. Het veld.
5. Techniek.
6. Spelregels.
7. Vragen aan de klas.
8. Vragen aan mij.
1. Waarom over handbal.
Ik doe mijn spreekbeurt over handbal omdat ik zelf ook op handbal zit. En het is leuk om te doen en om naar te kijken.
2. Geschiedenis.
Handbal is een zeer oude sport. Het is een teamsport. Zoals het in Noord-Amerika bekend is vind het de oorsprong in de oudheid toen het door de oude Grieken gespeeld werd. Handbal zoals het nu bekend is heeft zich verder ontwikkeld in Duitsland.
In 1928 werd de internationale handbalcommissie opgericht. In 1990 waren er al 102 landen aangesloten. In Nederland werd in 1936 de bond handbalcommissie opgericht. Zes jaar later veranderden ze deze naam in Nederlands handbal verbond (NHV).
Handbal werd eerst met 11 man gespeeld maar dat duurde niet lang want al snel kwam de variant met 7 man. Na de tweede wereldoorlog verdween het minder aantrekkelijke
handbal met 11 man.
Handbal kreeg geen olympische erkenning tot 1972 toen het spel alleen door mannen werd bespeeld. In 1976 werd het ook door vrouwen bespeeld op de Olympische Spelen.
Sinds 1993 kennen wij ook het beachhandbal. Deze strand sport wordt gespeeld met 3 veldspelers en 1 keeper.
3. Wat heb je nodig
Bij handbal heb je een aantal dingen nodig om te spelen:
- De bal mag van leer of kunststof zijn met een omtrek van 58 tot 60 cm (bij vrouwen 54 tot 56 cm). Hij weegt 425 tot 475 gram (bij vrouwen 325 tot 400 gram).
- Een handbalveld nodig. De junioren hebben twee keer 20 minuten speeltijd. De senioren spelen twee keer 30 minuten.
- Een team van 12 spelers, waarvan 5 wisselspelers, en 1 in de goal.
- De spelers hebben andere kleding dan de keeper. De speler heeft een shirt, een korte broek, kniebeschermers en stroeve schoenen. De keeper draagt een shirt met lange mouwen, een gewatteerde lange broek, handschoenen en ook stroeve schoenen waar hij niet op wegglijdt.
- Een scheidsrechter. Bij de internationale wedstrijden, Europese duels of belangrijke competitie wedstrijden zijn er op elke helft een scheidsrechter en een tijdwaarnemer.
- Een doelrechter en een secretaris.
- Je hebt ook een pasje nodig om wedstrijden te spelen. Dat pasje betekent ook dat je ingeschreven staat bij de Nederlandse handbalbond.
Als je dit allemaal hebt kan je handbal spelen.
4. Het veld.
Bij handbal heb je een veld nodig. Het binnenveld en het buitenveld zijn even groot en hebben dezelfde lijnen en regels. Een handbalveld is 40 meter lang en 20 meter breed.
Een handbalgoal is 3 meter breed en 2 meter hoog.
Op een handbalveld staan ook een paar lijnen. Je hebt de middellijn, die scheidt de twee helften. Je hebt ook de doellijn en daarop staat de goal. Je hebt ook de zijlijn. Je hebt ook de 6 meterlijn, dit wordt ook wel de cirkel genoemd. Het is een ononderbroken lijn. Je hebt ook een strafworplijn die licht op zeven meter van de goal. Je hebt ook een 9 meterlijn, hij wordt ook wel de vrijeworp lijn genoemd en is een onderbroken lijn.
5. Techniek
Bij handbal zijn er verschillende technieken. Aanspelen kun je op verschillende manieren doen: bovenhands met strekworp of onderhands met een hand, tijdens een sprong en de snelle pass zijwaarts. Je hebt een goede balcontrole nodig. Bij het dribbelen moet je de bal zacht of hard dribbelend goed onder controle kunnen houden. Je moet de bal goed kunnen vangen want je kan een wereldpass krijgen maar als je niet kunt vangen ben je nergens.
Vangen kan op twee verschillende manieren: bovenhands met twee handen en onderhands met twee handen.
Je hebt verschillende soorten worpen om op de goal te gooien. Je hebt de strekworp op heuphoogte en de valworp. Als de keeper te ver uit zijn goal staat gebruik je een lob. Als je wat beter bent kan je ook de effectbal gebruiken. Een van de bekendste worpen is het sprongschot.
6. Spelregels.
Ik ga jullie nu een paar basisspelregels vertellen. Je mag maar drie passen lopen met de bal. Als je drie passen hebt gedaan moet je overspelen of op de goal gooien. Je mag niet in het doelgebied komen, alleen de keeper mag hier komen. Als je voor of op de lijn in het doelgebied springt en voor je de grond raakt de bal hebt gespeeld mag hier komen.
Als je een overtreding voor op of tussen de 6 en 9 meter maakt krijgt de aanvallende partij een vrije worp. Een man gaat op de 9 meter staan en gooit hem naar iemand die 3 meter van hem afstaat. De speler kan dan afspelen of drie passen doen of op de goal gooien.
Het is een hoekworp als een veldspeler de bal bij zijn eigen goal over de achterlijn brengt. Deze regel geldt niet voor een keeper
Het is een uitworp als een keeper of veldspeler de bal over de zijlijn brengt.
Het is een 7 meter worp als er een zware overtreding gemaakt wordt tussen de 6 en 9 meterlijn. Er moet een voet voor de lijn stil blijven staan als je deze worp neemt. De andere voet mag van de grond en bewegen.
Je medespelers en tegenstanders moeten buiten de 9 meterlijn blijven als de worp genomen wordt.
De straffen voor de overtredingen zijn:
- Bij een lichte overtreding een vrije worp.
- Een waarschuwing door het tonen van een gele kaart en twee minuten tijdstraf.
- Als je drie keer geel hebt of een hele zware overtreding maakt krijg je een rode kaart. En dat betekent diskwalificatie.
7. Vragen aan de klas.
Noem 3 verschillende worpen.
Wanneer krijg je een rode kaart?
Waarvoor wordt de 7 meterlijn gebruikt?
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
waar is handbal begonnen
18 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Denemarken
11 jaar geleden
V.
V.
hey schrale.
je werkstuk is op zicht best goed, alleen niet alles klopt, want handbal keepers zie je zelde of nooit met handschoenen aan keepen en niet iedereen speelt met knie beschermers en heren (jongens) al helemaal niet. nog een paar dingen, maja. En handbal is ontstaan omdat ze een VROUWENsport moesten hebben en werd dus niet alleen maar door mannen beoefend en je hoeft ook niet perse 12 spelrs te hebben als je er maar 7hebt dan mag je ook spelen en zelf als je er maar 6 hebt. Ik weet niet hoelang je al handbalt en of je er echt veel van af weet, maar heel veel dingen kloppen niet persies.
21 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
ee kerel dankje voor je werkstuk, ik zit zelf ook op handbal bij ahc-kolping wij spelen divisie B Kom je mischien nog wel eens tegen gr diego 4a clusias
20 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
mooi werkstuk
maar het is wedstrijden en niet wetstrijden
20 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
geef eens de bronnen waaruit je deze info hebt gevonden aub!! tis dringent!!
20 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Hallo
leuke werkstul over handbal.
Ik zit zelf ook op handbal, en vond dat je er veel info had in gedaan.
Ik wil zelf later handbalster worden.
en dit werkstuk was leuk om te lezen :)
18 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
het is ook werkstuk en niet werkstul en je hoeft helemaal niet 12 spelers als je maar 7 mensen heb om in het veld te straan. ook de tijden verschillen nog weleens. ook de kleding van de keeper verschilt wel eens en ze hebben bijna nooit handschoenen aan en ik weet neit wat een doelrechter is maar wij hebben altijd een schijdsrechter xD.
het handbalveld verschilt ook wel als ie maar binnen bepaald aantal meters is
en je bent jaaja het doelverdedigingsgrenslijnstreepje vergeten. die staat tussne de circel en de doellijn de keeper mag bij een penalty neit voorbij dit streeepje. als je passen heb gedaan kan je ook gan stuiteren. bij een vrije worp moet iederreen op 3 meter afstand staan.
14 jaar geleden
AntwoordenY.
Y.
Ik vind het een hele leuke spreekbeurt ik hou zelf ook me spreekbeurt over handbal en ik haal hier heel veel info vandaan
Bedankt!
14 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Ik hou zelf ook mijn spreekbeurt over handbal ik zit er ook op.
Ik vind het een goede spreekbeurt!!!
Heb je hyves ik wel(L)
14 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
ik zit ook op handbal
en hier haal ik veel info bedankt
14 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Heey, ik zit ook op handbal. Al deze info wist ik al:p, maar wel een goeie werkstuk hoor.
Ik zit zelf ook op de handbalschool...
14 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
ik vind het een hele goede spreekbeurt ik zat zelf ook op handbal nu hou ik er een werkstuk over nou weet ik er meer over x
13 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
ik zit ook op handbal goeie information
12 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
het begon in denemarken !!!
11 jaar geleden
Antwoorden