Beweging, gezondheid, conditie.
Bewegen versterkt je longen en hart en zorgt voor calorieverbranding. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel bewegen, 40 tot 50 % minder kans hebben op darmkanker. Voor borstkanker wordt ook langzaam maar zeker duidelijk dat lichaamsbeweging het risico doet afnemen. Bovendien wordt de kans op hart- en vaatziekten, botontkalking, overgewicht, suikerziekte, hoge bloeddruk en spierpijn minder als je beweegt. Helemaal als je daarbij een goede leefstijl hebt die je gezondheid bevorderd: niet roken, matig alcoholgebruik en gezonde voedingsgewoonten. Iedereen weet dat roken slecht is en de gezondheid en conditie niet bepaald bevordert.
Waarom? Rook bevat giftige stoffen waaronder de stof koolmonoxide. Deze stof hecht zich aan de rode bloedlichaampjes waardoor er minder zuurstof getransporteerd kan worden. Bovendien bevat rook de stof teer, een stof die het functioneren van de longen schaadt. En daarnaast bevat rook de stof nicotine, die kanker kan veroorzaken. Als je rookt kan je dus moeilijker ademen wat sporten dus moeilijker maakt. Maar naar mijn idee is er een groot misverstand; je kunt namelijk wel en roken en toch heel sportief zijn. Tuurlijk, het is het beste om helemaal niet roken, maar als je het dan toch doet, combineer het dan wel met extra beweging en het eten van bijvoorbeeld appels, want die schijnen een gunstige werking in de longen te hebben. Sinds wij bekend zijn met dit feit eten wij (Julia en Suzanne) dagelijks een appeltje en we moeten eerlijk zeggen, wij voelen ons al een stuk gezonder! Ook alcohol is een risicofactor, dus probeer het te beperken toch bijzondere gelegenheden. De sterkere soorten dan, want het is natuurlijk wel algemeen bekend dat een glaasje wijn eerder baat dan schaad. Ook moet je letten op je voeding, want bijvoorbeeld dikke mensen lopen meer risico op het krijgen van hart- en vaatziekten en een te hoog suiker- of cholesterolgehalte van het bloed. Je kunt controleren of je last hebt van overgewicht door de Quetelet-index te berekenen. Dan deel je je gewicht door de lengte in het kwadraat. vb: Een vrouw weegt 61 kilo en is1.65m lang. Dan is haar Quetelet-index: 61: (1,65x1,65) = 22,4. Tussen 27,0 en 29,9 wordt gesproken van overgewicht en bij een index van meer dan 30,0 van een ernstig overgewicht. Deze vrouw heeft dus geen last van overgewicht.
Onder conditie verstaan we je fysieke uithoudingsvermogen. Bijvoorbeeld hoelang kun je een bepaald rondje kunt blijven rennen (hoe lang je het uithoud) en hoe snel. Op zo’n manier kun je je conditie meten. Maar je kunt je conditie ook meten door middel van bijvoorbeeld de coopertest, of de shuttle run test. Om je conditie goed op peil te houden kun je gaan trainen. Maar er zijn veel verschillende soorten trainingen, bijvoorbeeld
- Sprintraining
Deze richt zich vooral op het voorzien van heel veel kracht en snelheid, voor korte duur. Het gaat er dus vooral om dat je er snel bent, en niet dat je het lang volhoudt.
-Intervaltraining
Deze training laat je hart wennen aan wisselperiodes. Je rent een stuk, heel snel, en dan ga je weer een stuk rustig lopen. Deze training wordt vooral gebruikt door bijvoorbeeld basketballers en 400 meter lopers. In wedstrijdverband is de intervaltraining een uitstekende trainingsvorm.
-Duurtraining
Het woord zegt het al; bij duurtraining probeer je iets op de lange duur vol te houden. Bijvoorbeeld twee uur wielrennen.
Fitness: Ook een belangrijke vorm van sporten is fitness, dat vandaag de dag zo veel beoefend word, -de fitnesscentra schieten de lucht uit-, dat we hier nog even speciale aandacht aan besteden. Fitness wordt om vele redenen beoefend zoals: in vorm blijven, conditie verbetering, revalidatie, toename van spiermassa, af te vallen, maar ook heel belangrijk, en eigenlijk heel tegenstrijdig, om te ontspannen. Fitness dient dus niet alleen om je hart en spieren te trainen, maar ook voor revaliderende mensen, senioren of mensen die bijvoorbeeld even stoom willen afblazen. Revaliderende mensen moeten namelijk bijvoorbeeld na een blessure de spier weer goed leren te gebruiken. Voor de wat oudere mensen is beweging erg goed, omdat ze vaak al een minder intensief leven leiden en daardoor juist dat beetje beweging extra goed kunnen gebruiken. En een belangrijke factor bij oudere is ook, dat, door natuurlijke processen, hun botten minder sterk worden en ze minder weerstand hebben, en juist door fitness kunnen zij dit goed op peil houden. Want teamsporten zijn minder geschikt, dus fitness is vaak een uitkomst. Ook is dit onder jongeren een modeverschijnsel geworden, heel veel jongeren gaan naar bijvoorbeeld all sports, fitnesscentra bij de meerkamp, omdat het eigenlijk hip is geworden. (naar ons idee) Niet alleen onder jongeren maar ook vooral onder de twintig en dertig jarigen. Maar dit is eigenlijk natuurlijk wel een fijn modeverschijnsel, want het is wel gezond.
Wanneer je gaat trainen of sporten kun je verwachten dat het gezonde effecten oplevert, bijvoorbeeld een sterker hart, een groter uithoudingsvermogen en dit is natuurlijk uitermate belangrijk voor je gezondheid. Hier volgen een aantal gezonde gevolgen van sporten en trainen
Een sterker hart: Krijgt men door een sport te kiezen waarbij je continu in beweging bent en een hartslag van tenminste 120 slagen per minuut hebt. Een hartfrequentie van ten minste 120 slagen per minuut is belangrijk, hoewel dit slechts een uit wetenschappelijke onderzoek afgeleid gemiddelde is. Het soort oefening dat tot een langdurig verhoging van de hartslag leidt wordt aangeduid met aerobic. Hiertoe behoren hardlopen, stevig wandelen, fietsen, zwemmen, aerobic dance en langlaufen. Op zich is elke activiteit goed zolang deze ononderbroken is en zo wordt uitgevoerd dat er voldoende zuurstof wordt aangevoerd. En of je man of vrouw bent, maakt niet uit. De training van het uithoudingsvermogen verzorgd versterking van de hartspier, en een vergroting van de hartcapaciteiten. De zuurstofopname is de hoeveelheid zuurstof die het lichaam gebruikt om iets te kunnen doen. Meer inspanning verlangt meer zuurstof. De maximale zuurstofopname is de maximale hoeveelheid zuurstof die het lichaam kan opnemen, transporteren naar en gebruiken in de spieren. Dit is een maatstaf voor de conditie die iemand heeft. Met het verbeteren van de conditie stijgt deze.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
T.
T.
hoiii goede werkstuk vind ik zit je op een sport. welk boek heb je daar voor gebruikt
oke groetjes
tatjana
21 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
ik zou heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel graag weten waar julia haar informatie heeft gehaald
want ik moet ook zo een werkje maken
en omdat onze juf deze site ook kent
zal ik het ergens anders van moeten halen
groeten
bert
20 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
hallo,
ik wouw vragen heb je infotmatie over gezondheid (sport)....
groetjes.. en ik ben 12 jaar
19 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Ik vond jouw werkstuk heel mooi!!!
18 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
perfecte werkstuk
11 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
ik heb veel geleerd
11 jaar geleden
Antwoorden