Bewegen en de samenleving

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 785 woorden
  • 31 juli 2001
  • 107 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
107 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO

Inleiding

In onze samenleving speelt sport een erg belangrijke rol, die rol kan positief maar ook negatief zijn. De mensen krijgen steeds meer vrije tijd en kunnen dus gaan sporten, ook worden mensen steeds dikker en willen ze afvallen d.m.v. sporten. Dat zijn allemaal positieve invloeden. Helaas komen er ook negatieve invloeden, zoals doping gebuik, steeds vaker voor. Kijk maar naar de Tour de France ! Dit soort dingen worden beïnvoed door de prestatie-gerichte sportwereld, mensen die niet goed presteren moeten plaats maken voor anderen. Voor de economie speelt de sport ook een enorme grote rol. Hoeveel geld word er wel niet verdiend aan al die ballen, of aan die spelers ? Men betaalt tegenwoordig miljoenen voor spelers, en dat gaat ten koste van de kleinere clubs die daar het geld niet altijd voor hebben. Het gaat nog niet zo ver dat het niet meer leuk is om naar te kijken of te spelen, en het gaat ten slotte toch nog steeds om het spel !

Par.1:Verschillend maar toch hetzelfde ?

Er zijn zoveel verschillende sporten, en toch hebben ze overeenkomsten. Zo heb je bijvoorbeeld zaalvoetbal, maar ook veldvoetbal. De verschillen zijn dan de zaal en het veld en de overeenkom-sten zijn dat het ongeveer dezelfde regels heeft. De belangrijkste kenmerken van de verschillende sporten kunnen zijn: - De plaats, waar het word gespeeld: binnen, buiten. – Individueel of teamsport. - Met of zonder tegenstanders (bodybuilding). - Het speelvoorwerp/toestel (bal, kast, touw). - Met of zonder lichamelijk contact met tegenstander. - Kan je de sport altijd en overal beoefenen, of ben je afhankelijk van anderen.

Par.2: De sportcategorieën.

Je kunt alle sporten onderverdelen in de volgende categorieën: Topsport
Topsporters zijn mensen die enorm prestatie gericht zijn. Ze moeten ook prestatiegericht zijn, want dat word van een topsporter verwacht en daar krijgt hij/zij ook naar betaald.

Wedstrijdsport
Ook hierbij gaat het om het leveren van een prestatie. Maar ook de gezelligheid, spanning, ontspanning en het contact met de mede- en tegenspelers zijn belangrijk. Een voorbeeld is de amateurhand-balcompetitie.

Recreatiesport
Bij recreatiesport gaat het om de gezelligheid met elkaar of alleen, en staat de prestatie niet voorop. Voorbeelden zijn ; de avond-vierdaagse of een avondje zaalvoetballen.

Fitness
Deze groep is voor mensen die fysiek beter willen worden. Mensen die streven naar een betere gezondheid. Iemand die wil afvallen en iedere avond 10 kilometer gaat joggen is een voorbeeld hiervan.

Avontuursport
Avontuursport is het een steeds hogere en betere prestatie willen leveren. Parachutespringen en het kanaal overzwemmen zijn voorbeelden.

Pleziersport
Dit lijkt erg veel op recreatiesport, maar hier telt de prestatie niet meer mee. Voorbeelden zijn met je verjaardag naar een bowlingbaan gaan of gaan discozwemmen.

Cosmetische sport
Hierbij gaat het om een zo mooi mogelijk gevormd lichaam te hebben. Bodybuilden is een voorbeeld.

Par.3:Waar sport is is geld te verdienen. In de sportwereld gaat enorm veel geld om. Niet alleen het kopen en verkopen van spelers, maar ook de televisierechten en de verkoop van sportartikelen leveren veel geld op. Er wordt niet raar opgekeken als Manchester United 35 miljoen biedt voor Jaap Stam en als men voor een shirt van Ajax F120,- moet betalen. Er zijn ook kostenposten voor de sportwereld zoals blessures van spelers, maar die kosten vervagen als je kijkt naar het aantal zieke topsporters, want dat getal ligt enorm laag vanwege de goede conditie van de topsporters.

Inkomsten voor de sportwereld zijn: - De verscheidene sportattributen, de detailhandel heeft jaarlijks een omzet van 1.5 miljard gulden ! - Clubs gaan de beurs op en verdienen veel geld. - De fabrikanten van sportdrankjes en sportvoeding spelen het spelletje maar al te graag mee. - De televisie zenders bieden tegen elkaar op voor de televisie richten van wedstrijden. Voor sommige wedstrijden moet je of een kaartje hebben of een abonnement op betaal-tv om de wedstijd live te kunnen zien. - De sport biedt voor vele mensen werkgelegenheid, denk maar aan de spelers, verkopers van drank in de stadions, vele fabriken, enz. enz..

Kosten voor de sportwereld zijn: - Subsidies van lokale, landelijke en internationale overheden voor: sportbonden ; individuele sporters ; evenementen zoals het WK, EK en Olympische Spelen ; kosten voor politieondersteuning bij evenementen ; bijdragen aan sportaccommodaties.

Par.4: Dopinggebruik is geen sport.

In de topsport is doping een gewoon woord, iedereen weet wat het is en sommige hebben er zelfs al ervaring mee. Kijk maar naar de Tour de France van 1998 toen waren er enorm veel controles en dat had als gevolg dat de renners stopten tijdens de rit en protesteerden tegen de Franse Jusititie. Er werden een aantal mensen uit de Tour gezet en na veel gedoe kwamen ze eruit, maar het is nog steeds bij veel renners een gevoelige plek. Onder doping verstaan we spierversterkende middelen.

REACTIES

P.

P.

bedankt he,..

19 jaar geleden

D.

D.

Goed verslag hoor!!! Goed genoeg voor iemand als mij die er een dag voordat het po ingeleverd moet worden achterkomt dat dat moet gebeuren:p:p:P Bedankt he!!! Groeten

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.