Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Agressive streetskaten

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1414 woorden
  • 1 juni 2001
  • 99 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
99 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO

Inleiding:

Ons verslag gaat over skaten. Skaten is een heel uitgebreid woord, je hebt namelijk een heleboel soorten skaten en sommige mensen is het niet helemaal duidelijk wat het verschil is tussen skileren en skaten. Wij hebben een onderwerp bedacht waarvan bijna niemand weet wat er precies mee bedoeld wordt; namelijk agressive streetskaten. De vraag is voor veel mensen die wel weten wat het is, maar zelf niet skaten/ skileren of agressive streetskaten nu wel verantwoord is i.v.m. veiligheid en vernieling. Deze vraag is onze hoofdvraag in dit verslag, deze vraag is ons dilemma. Wijzelf weten allang welke van de twee mogelijkheden we zouden kiezen, maar er zijn toch nog steeds mensen die liever de andere keuze maken. Wij zouden dat erg jammer vinden dus willen we deze mensen graag een handje helpen om de goede keuze te maken. Wij skaten ook. We vinden dit onderwerp dan ook onwijs gaaf en interesseren ons ervoor, dat maakt het maken van een verslag extra leuk. Zelf zijn we nog niet echte agressive skaters, maar daar wordt aan gewerkt. We zijn nog in de leer en weten zelf ook nog lang niet alles over skaten, maar daar hebben we onze bronnen voor. Veel plezier met lezen en wie weet denkt u er na het lezen van ons verslag ook wel anders over……..

Wat is aggressive streetskaten precies:

Letterlijk vertaald betekent agressive streetskaten gewoon agressief straatskileren. Dit klinkt raar en oorspronkelijk komt het skaten ook helemaal niet uit Nederland, maar uit Amerika. Vandaar de Amerikaanse benaming agressive streetskaten. Bij het skaten kom je veel termen tegen, deze zijn dan ook vrijwel allemaal in het Amerikaans.

De definitie van agressive streetskaten is: Het stunten op straat zonder speciale aanpassingen. Dit houdt o.a. in dat je met je aggressive skates gaat grinden op bankjes en trapleuningen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven.

Argumenten voor:

 De jongeren zijn met iets sportief bezig.  Het is beter voor de gezondheid dan roken of iets dergelijks.  Het geeft de jongeren een kick, ze vermaken zich.  De jongeren doen niet meer aan rondhangen.  Bij agressive streetskaten ontstaat nooit agressie.  Skaten is goedkoop.  Er is geen speciaal streetparcour.  Trapjes enzo op pleinen zijn zeer geschikt om op te skaten.  Openbare gelegenheden worden vaker en intensiever gebruikt (pleinen bijvoorbeeld)

Consequenties:

Er is een grote kans dat als de jongeren mogen blijven skaten de bankjes iets vaker zullen moeten worden vervangen en dat kost geld. Ook zullen er heel wat jongeren met blauwe plekken en schaafwonden (of erger) zijn. Wel zal het torenplein wat voller en volgens sommigen wat gezelliger zijn. Ook hebben de jongeren wat sportiefs te doen en wordt de conditie, de kracht en de mentale gezondheid (want ook jongeren hebben te maken met heel wat stress) verbeterd.

Argumenten tegen:

 Agressive streetskaten veroorzaakt overlast voor omwonenden.  Het is onveilig voor andere weggebruikers. (voornamelijk voetgangers)  Het is gevaarlijk voor de skaters zelf.  Er ontstaat materiele schade.  Er ontstaat een subcultuur. (groepsvorming).  Het veroorzaakt een verkeerde uitstraling naar anderen toe.  Het veroorzaakt een onveilig gevoel bij sommige ouderen.

Consequenties:

Als de jongeren niet meer mogen skaten op het torenplein zullen de jongeren andere plekken gaan zoeken, maar die zijn er in Barneveld niet. De jongeren zullen dan gaan rondhangen in Barneveld en zullen andere dingen gaan doen, wat misschien veel minder prettig is. Het torenplein zal heel leeg zijn, tenzij er wat te doen is. Wel blijven de bankjes veel langer goed en zullen de ouderen geen onveilig gevoel meer hebben. Ook is het beter voor de gebruikers van het torenplein zelf. Er zullen minder ongelukjes gebeuren en ook voor de medeweggebruikers is het veiliger.

Mening van mensen die voor aggressive streetskaten zijn:

We vinden het hartstikke leuk dat de jongeren het doen. Het si erg jammer dat de gemeente de jongeren verbiedt om op het torenplein te skaten. Het is hartstikke leuk en spectaculair om te zien. Wel vallen er heel vaak wat jongeren, maar dat kan met elke andere sport ook gebeuren. En de jongeren die eraan beginnen weten dat ook, dus dat is geen reden om te zeggen dat het niet mag. De jongeren blijven zo ook mooi van de straat, ze zijn wel op straat, maar op een sportieve manier. Volgens ons is het juist goed dat de jongeren wat meer aan sport doen.

Mening van mensen die tegen aggressive streetskaten zijn:

De jongeren veroorzaken een heleboel onrust en vernielen alles. Zoals ze grinden over de bankjes en trapleuningen, dat kan gewoon niet. Mensen kunnen niet eens meer fatsoenlijk op een bankje zitten, alleen omdat die jongeren daar bezig moeten. Daarnaast kost het de gemeente nog eens handen vol geld, dat geld kunnen ze beter aan de ouderenzorg en aan de politie besteden. Wij vinden het dus maar goed ook dat de gemeente de jongeren een verbod gaat opleggen. De jongeren kunnen ook een andere sport gaan doen, waarbij geen dingen vernielt worden. Het is ook nog eens hartstikke onveilig. Voor de burgers en voor de jongeren zelf ook.

Onze eigen Mening:

Wij vinden aggressive skaten super gaaf. We vinden het dan ook niet terecht dat sommige mensen meteen de politie bellen als er jongeren aan het skaten gaan op het torenplein. Die mensen hebben er vrijwel geen last van en zelf hebben ze vroeger ook wel dingen gedaan waarvan de ouderen toen zouden zeggen dat dat niet kon. De politie bellen lijkt ons dus overbodig en een beetje kinderachtig. We kunnen ons best voorstellen dat sommige mensen het niet prettig vinden als er een groep jongens aan het skaten is. Het torenplein is volgens ons een perfecte plaats om te skaten, als dat niet meer mag kunnen ze nergens anders heen als de baan nat is. De gemeente moet dan eerst maar eens wat regelen voordat ze meteen de politie erbij halen. Als de jongeren ergens anders een betere plaats hadden zouden ze daar heen gaan, maar de gemeente doet er niks aan. Dat vinden we heel jammer. We vinden dus dat de jongeren gewoon mogen blijven skaten op het torenplein, totdat er natuurlijk ooit een streetparcour wordt aangelegd. Maar voordat dat zover is…

Conclusies:

Onze conclusie is dat sommige tegenargumenten die gegeven worden wel wat hebben, maar het is onzin dat de jongeren in een plaats als Barneveld niet eens hun eigen sport kunnen beoefenen. Er is wel een baan, maar dit is geen streetparcour en als de baan nat is duurt het een tijdje voor deze weer droog is. De jongeren hebben dan geen plek om te stunten. De gemeente zou hier dan ook wat aan moeten doen. Zoals een jongen zelf al zei; “die ouderen moeten de gemeente de schuld geven, niet ons. Wij hebben anders geen plek, dus de gemeente moet daar maar voor zorgen”. Dat lijkt ons een redelijke uitspraak. De gemeente is de enige die hier wat aan kan doen en zou dat ook moeten doen. De gemeente voorziet iedereen in allerlei speel- en sportmogelijkheden, behalve de aggressive streetskaters. De gemeente heeft een tijdje geleden wel belooft dat er een nieuw stuk bij de baan komt, maar niemand weet hier iets van en de skaters hebben ook nog nooit iets gezien van een verandering. De gemeente moet dus snel wat doen en de jongeren op het torenplein laten skaten totdat er een nieuwe mogelijkheid is.

Taakverdeling:

We hebben dit verslag met z′n tweeën gemaakt. We hebben allebei wat rondgekeken op internet en in de mediatheek, maar daar was helaas niet veel nuttige informatie te vinden. Gelukkig kennen we wat ‘levende bronnen’ waar we het één en ander aan konden vragen. Dankzij hun kennis en onze kleine kennis hebben we dit verslag kunnen maken. Brigitte heeft Daniël Marantika (aggressive skater) geïnterviewd en ze heeft de vragen bedacht voor een aantal andere interviews met omwonenden (van het Torenplein). Deze mensen hebben we samen geïnterviewd. Willemijn heeft het verslag getypt en in elkaar gezet, behalve de interviews. De foto’s hebben we samen van internet gehaald en Brigitte heeft een aantal foto’s van skatende jongens op het torenplein geregeld. We hebben dus eigenlijk gemiddeld gezien alles samen gedaan. We hadden namelijk het hele verslag al in ons hoofd zitten voordat we eraan begonnen zijn. We wisten al precies wat erin zou komen en wat de opzet zou worden, er is maar een klein beetje veranderd voor het uiteindelijke verslag.

Bronnen:

Internet:  www.fabioladasilva.comwww.vans.comwww.rollerblade.comwww.aggressive.com

Tijdschriften  tijdschrift over jeugd

REACTIES

H.

H.

ehh je hebt wle heel leuk dit werkstuk geschreve maar skate je ook? want als je echt veel zou skaten zou ej wel meet meer en betere argumenten kunnen komen..maar in ieder geval bedankt..ik moest de stelling dat het alleen maar slecht is om te agressive street skate verdedigen...is wel gelukt volgensmij...k heb gewoon ene domonstratie van wat bekende skaters late geven

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.