Zinloos Geweld

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1170 woorden
  • 25 november 2003
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
77 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inhoud
Inleiding
Hoofdvraag: Wat is zinloos geweld? Deelvraag 1: Waarom maakt men zinloos geweld? Deelvraag 2: Is er bij voetbal sprake van zinloos geweld? Deelvraag 3: Wat doet men tegen zinloos geweld? Deelvraag 4: Hoe ontstaat zinloos geweld? Deelvraag 5: Wat gebeurt er met zinloos geweld? Afsluiting
Bronvermelding
Plan van aanpak

Inleiding

Ik moet voor levensbeschouwing een werkstuk maken. Ik heb voor het werkstuk gekozen voor het onderwerp ‘zinloos geweld‘. Het leek me een boeiend onderwerp, omdat het redelijk actueel is en het jezelf ook kan overkomen.

Wat kun je verwachten in dit werkstuk?

Je krijgt beter inzicht in de hoofdvraag en de deelvragen die bij Zinloos geweld hoort. Maar ook over hoe Zinloos geweld ontstaat. Maar hieronder kun je zien hoe ik de hoofdvraag- en de deelvragen zijn onderverdeeld in mijn werkstuk;

Hoofdvraag: Wat is Zinloos geweld?

Sinds eind jaren negentig kennen we het begrip ‘zinloos geweld’. Je hoort het op het nieuws en je leest erover in de krant. Mensen worden op straat zomaar aangevallen en in elkaar geslagen, soms met de dood tot gevolg.

de precieze definitie van zinloos geweld is: Een spontane
vorm van fysiek geweld of dreiging waarbij het opzettelijk verwonden of doden van iemand die centraal staat. Het geweld kenmerkt zich door zijn incidentele aard en ook door de wilkeurige wijze waarop de dader zijn slachtoffer kiest. Met andere woorden: Iemand verwondt of
doodt een ander zonder enige zinvolle reden. Dus bijvoorbeeld; “Jan gaat winkelen, maar als hij bij de kassa staat wordt hij neergeschoten! Terwijl later blijkt dat er geen reden voor was! Hetzelfde blijkt bij Rene uit Venlo(zie artikel), die respect had met een oude dame, terwijl hij werd neergeslagen! Dat is nu Zinloos geweld. Dus.. Zinloos geweld is gewoon uit frustratie!

Deelvraag 1: Waarom maakt men zinloos geweld?

Dit is eigenlijk een vraag met geen antwoord mogelijk. Sommigen doen het gewoon uit frustratie, anderen kunnen niet tegen hun verlies. Bij die laatste wil ik wat zeggen. Je ziet vaak bij voetbal wedstrijden clubpartijen/vernielingen. Dat is gewoon uit frustratie. In de deelvraag; “Zinloos geweld op het voetbal gebied” lees je daar meer over. Maar er wordt ook Zinloos geweld gemaakt zonder dat hij/zij het weet. Als je Bijvoorbeeld in een auto zit, en je bent moe. Dan ga je je storen aan andere weggebruikers, terwijl zij niks fout doen! Dan ga je nare dingen roepen tegen de andere, en zou die andere het dan gehoord hebben, dan draait het weer uit op Zinloos geweld! Maar overal kom je het tegen, op straat, in de winkel, maar ook in het “uitgaansleven”.

In het uitgaansleven kom je Zinloos geweld heel vaak voor. Echt, dat is niet meer normaal. Overal en in elke discotheek of café is er wel Zinloos geweld of geweest. Dat komt meestal dan door de “agressieve” muziek. Dat worden ze erg wild. Een tweede mogelijkheid van Zinloos geweld is dat er bij hem/haar verboden middelen zoals Drugs, XTC enz. is het glas zijn geduwd. Dat kan zeer opwekkend werken.

Deelvraag 2: Is er bij voetbal sprake van zinloos geweld?

Soms is er sprake van Zinloos geweld.Want Zoals ik al eerder vermeld had; Zinloos geweld ontstaat ook door onsportief gedrag. Als een club verloren heeft dan draait het al snel op vechtpartijen uit. Dus dan is er sprake van Zinloos geweld. De ME kan het dan weer oplossen. Terwijl de supporters gewoon naar huis hadden onsportief gedrag van de beide clubs ontstaan spreekkoren. Dat zijn racistische scheldwoorden in vorm van een liedje.

Voetbal is altijd al een onrustige sport geweest (ook vroeger). Ik heb hieronder een stuk kranten artikel uit “Dagblad de Limburger”.

Dit wil je ook lezen:

Dagblad de Limburger maandag 24 november 2003

Vernielingen op voetbalcomplex in Neerbeek

NEERBEEK - Onbekenden hebben afgelopen weekeinde vernielingen aangericht op het terrein van voetbalvereniging Neerbeek aan de Blooteweg. Zaterdagmorgen bleken de netten van de doelen doorgesneden. Een dag later zagen mensen dat de dug-outs waren vernield. Die waren onlangs voor enkele honderden euro's gerepareerd. Enkele weken geleden groeven vandalen de middenstip al een halve meter uit.

Deelvraag 3: Wat doet men tegen zinloos geweld?

Men doet tegen zinloos geweld bijvoorbeeld Stille Tochten, of Acties voeren. Maar ik heb zo’n idee, wat bereik je daarmee, het heeft toch geen zin! De mensen zullen echt niet zeggen; “Oh, zij voeren actie. Ik doe nu niks meer.” Ze zullen in zich zelf denken; “ga toch de pot op, met die acties ! Op www.zinloosgeweld.nl staan verschillende acties tegen Zinloos geweld. Ook dat wij als kind een club kunnen oprichten (zie foto). Of een stoeptegel leggen! Maar een ding vind ik wel goed. Zij doen er tenminste nog wat aan. Stel je eens voor ze deden niks voor Zinloos geweld!

Maar ik zelf zal nooit actie gaan voeren. Je hebt er niks aan. Tenminste zo zie ik dat. Misschien vinden anderen dat nuttig. Dat moeten zij weten. Als een kind bij mij kwam vragen voor een handtekening, zou ik dat wel geven.

Deelvraag 4: Hoe ontstaat zinloos geweld?

Dat heb ik al eerder vermeld; Zinloos geweld ontstaat meestal door of onsportief gedrag of door “het stoer willen zijn”. Dat laatste is nieuw. Meestal als er een grote groep is dan willen ze stoer doen. Eigenlijk is dat helemaal niet stoer. Zo’n groep wordt dan ook met zijn allen aangehouden als de politie dat ziet.

Maar Zinloos geweld ontstaat ook door de TV programma’s die uitgezonden worden. Meestal kan dat agressief inwerken op de kijkers. Want in deze tijd worden altijd meer films/series gemaakt die agressief inwerken.

Hieronder staan de oorzaken waaraan het kan liggen:

Gebruik van alcohol, vaak in combinatie met drugs/pillen. Gebrek aan goede opvoeding (opvoeding van kinderen) Te veel lawaai (harde/agressieve muziek) Toenemende drukte. (drukte) Geweld op televisie en computerspelletjes/gameboys. Verschillende culturen. (Marokkanen of Turken) Gebrek aan communicatie. (praten)

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Gebruik van alcohol, vaak in combinatie met drugs/pillen. Gebrek aan goede opvoeding (opvoeding van kinderen) Te veel lawaai (harde/agressieve muziek) Toenemende drukte. (drukte) Geweld op televisie en computerspelletjes/gameboys. Verschillende culturen. (Marokkanen of Turken) Gebrek aan communicatie. (praten)

Deelvraag 5: Wat gebeurt er met zinloos geweld?

Hier zeg ik niet veel over, dit is een rare vraag. Er gebeurt niet veel met zinloos geweld. Bijvoorbeeld Stille Tochten, of Acties.

- Gebruik van alcohol, vaak in combinatie met drugs/pillen. - Gebrek aan goede opvoeding in normen en waarden - Te veel lawaai - Toenemende bevolkingsdichtheid. - Geweld op televisie en computerspelletjes/gameboys. - De 24-uursmaatschappij. - Gevoel van onveiligheid. - Verschillende culturen. - Gebrek aan communicatie.

Afsluiting

Ik heb geleerd dat je gewoon jezelf moet blijven. Dat is het beste om een deel van je problemen te voorkomen. Ik vind zelf Zinloos geweld belachelijk. Waarom bestaat dat nog?!?

Maar we hebben nu verschillende soorten Zinloos geweld gehad. Even op een rijtje zetten;

Voetbal geweld
Geweld zonder reden “Stoer” Geweld ‘Uitgaansleven”

Maar er zijn nog soorten die ook in dat rijtje passen;

Huishoudelijk Geweld
Kinderporno
Dierengeweld
Politiek geweld (o.a. Pim Fortuyn) Pesten

Bronvermelding/b> Hieronder staan mijn bronnen; www.google.nl
www.zinloosgeweld.nl
www.zinloosgeweld.pagina.nl Plan van aanpak Mijn plan van aanpak heeft heel goed gewerkt. Terwijl het nu 21.08 uur is zit ik nog boven! (ik wil graag naar onder i.v.m. Nederlands Elftal) Maar ik vond het wel leuk om het te maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.