1. Inleiding:
Ik koos het onderwerp zelfmoord omdat het de laatste tijd veel in het nieuws komt, jongeren meer en meer zelfmoord plegen, en eigenlijk was ik ook nieuwsgierig naar waarom mensen dit doen, en op welke wijze… Ik hoopte dat ik de mogelijkheid zou krijgen om een aantal vragen te stellen aan iemand die al zelfmoordpogingen achter de rug heeft, maar dit was niet mogelijk omdat de persoon in kwestie er liever niet over wou praten, ik respecteer zijn mening hierover, en kan het eigenlijk wel begrijpen.
2. Het ontstaan:
Zelfmoordneigingen komen veel voor en kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak hebben mensen die zelfmoordneigingen hebben het gevoel dat niemand van hen houdt en willen ze graag aandacht. Of ze chanteren er anderen mee, door te zeggen dat ze zelfmoord plegen als iemand niet doet wat hij wil. Enkele belangrijke oorzaken van zelfmoord zijn:
- Het percentage werklozen: hoe hoger, hoe meer suïcides. - Een verstoorde gezinssituatie. Te denken aan een gezin waar extreem veel ruzie gemaakt wordt en aan mishandeling en seksueel misbruik binnen gezinnen. Een echtscheiding schijnt slechts een zeer gering effect te hebben op suïcidaal gedrag. Echtscheiding is er in ieder geval nooit het enige oorzaak van, al kan zij soms wel de aanleiding zijn. - De schoolsituatie. Volgens sommige onderzoekers kan er een rechtstreeks verband aangetoond worden tussen aan de ene kant de school en de prestaties daar en aan de andere kant het aantal zelfmoorden. Nogmaals, het is altijd een combinatie van negatieve situaties die tot suïcidaal gedrag leidt. Anderzijds kunnen bijvoorbeeld ernstige problemen thuis gecompenseerd worden door een heel leuke school. De bovengenoemde negatieve factoren blijken verstrekt te worden door drugs en overmatig alcoholgebruik. Ook het feit dat iemand in zijn of haar nabije omgeving zelfmoord heeft gepleegd, kan ertoe leiden dat degene die in moeilijkheden zit, eerder tot zelfmoord geneigd is.
3. Symptomen:
Men wil een zelfmoordpoging ondernemen, of doet dit ook daadwerkelijk. Aangezien er bij jongeren een grote groepsdruk is, hebben veel jongeren vaak te kampen met een depressie (bv omdat ze zichzelf te lelijk vinden, niet in de groep passen, niet goed presteren op school). Bij jongeren is zo’n depressie vaak ‘gemaskerd’. (Bijna) niemand weet dan wat er eigenlijk aan de hand is omdat zij hun depressie op een heel indirecte manier uiten. Een jongere die problemen heeft zegt vaak niets over zijn wanhoop. In plaats daarvan zal hij zijn gevoelens verbergen achter snelle, impulsiever en soms heel onredelijke gedragingen, zoals woede aanvallen, plotselinge periodes van heftige opstandigheid of verzet, leugenachtigheid, spijbelen, stelen, drugs- en overmatig drankgebruik.
4. Godsdienst:
Religieuze argumenten spelen in onze samenleving geen doorslaggevende rol meer. De godsdiensten geven echter als geen ander antwoord op levensvragen. Laten we daarom kijken wat de bijbel zegt over zelfmoord. Verbazingwekkend weinig. Nergens in de bijbel wordt zelfmoord uitdrukkelijk verboden. De bijbel geeft alleen het gebod om andere personen niet te doden. Een ander godsdienstig argument is dat leven een geschenk van god is dat we niet mogen vernietigen. God schenkt ons leven en wij hebben geen recht om dat af te wijzen. Hoe dit verhoudt tot onze vrije wil, onze vrijheid is onduidelijk. Weer een ander argument is dat zelfmoord onnatuurlijk is. God heeft het leven op aarde geschapen. Zelfmoord doorbreekt de natuurlijke orde die hieruit volgt. Alle handelingen van de mensen wijzigen echter de natuurlijke orde. Elke steen die we verplaatsen verandert de natuur, waarom zou zelfmoord hierin een speciale positie nemen?
5. Sociaal:
Een tweede categorie argumenten tegen zelfmoord is de sociale verplichtingen. Ieder persoon heeft verplichtingen aan zijn familie, vrienden en de samenleving. Zelfmoord is in deze redenatie een egoïstische daad die juist de last van de dood bij de overlevenden neerlegt. De achterblijvers rouwen om de opzettelijke dood van hun vriend. Ze voelen zich enerzijds vol schuld over het niet voorkomen van de zelfmoord. Anderzijds zijn ze boos dat de vriend uit het leven is gestapt. Deze woede reageren ze vaak af op de verkeerde personen: politie, familie en vrienden. Pas nadat de dode de schuld krijgt, kan de innerlijke vrede terugkeren.
6. Waarde leven:
Een derde categorie argumenten neemt de waarde van het menselijk leven als uitgangspunt. Het even is het waard geleefd te worden. De dood is een banvloek en we proberen alles om het leven te rekken. Het leven is meer dan alleen het lichaam of nuttig en zinvol bezig zijn. Zelfmoord is in deze redenatie uit den boze. In praktijk eten we deze soep niet zo heet. Het leven van mensen is niet heilig. Het voeren van een verdedigende oorlog om erger kwaad te voorkomen vinden we in het algemeen goed. Ook kennen vele landen nog de doodstraf. Beide maatregelen praten we goed door te wijzen op het redden of beschermen van andere levens. Ook de zelfopoffering van bijvoorbeeld een chauffeur die de dood vindt nadat hij een brandde tankauto uit een menigte heeft gereden, beschrijven we in positieve termen. Als zelfopoffering geaccepteerd is, dan valt ook het principe van de intrinsieke waarde van leven in duigen. Bovendien is de vraag: Waarde voor wie? Het leven is zoals gezegd meer dan alleen het lichaam. Maar als de zelfdoder vindt van niet?
7. Rationeel:
Het verlies van zelfrespect en waardigheid is voor vele mensen een reden om in volstrekt normale omstandigheden een wilsbeschikking te tekenen dat ze willen sterven indien de medici ze kunstmatig in leven moeten houden. Ze willen geen pijn leiden en willen niet een voorwerp van zorg zijn. Vele mensen vinden echter het verlies van waardigheid geen reden voor keuze voor de dood. Het besluit uit het leven te stappen onherroepelijk, terwijl de waardigheid tijdgebonden is. Dit is een sterk argument tegen zelfmoord. Maar mogen we iemand tegenhouden die ondanks alle hulp en ondersteuning en bij zijn volle verstand kiest voor de dood? De Romeinse Stoïcijnen, de Japanse Samurai en de Franse Montagnards kozen voor een respectvolle dood boven een geknakt leven. Mogen we ook bij ons volle verstand ons lot in eigen hand nemen? Iedereen is sterfelijk. Waarom moet iemand die het leven niet meer waard vind geleefd te worden wachten op zijn dood? Hebben we niet het recht te sterven op elk moment? Een rationeel argument tegen de dood is dat niemand weet wat na de dood komt. Een kosten-baten afweging is dan onzinnig. De dood kan erger zijn dan het leven nu. Zelfs een groot leegte na de dood kan erger zijn dan het leven nu. Dit is dus een eindeloze discussie die wellicht niet te snel opgelost zal geraken.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
M.
M.
Ej Skralan lamom,
Ik ben een meisje van 12 jaar oud en ik doe/deed zelfmoordpogingen. Ik zag jou werstuk en heb het een klein deel gelezen...! En wouw er eigelijk wel op geageren...! Ik weet niet of je er iets aan hebt maar je weet maar nooit...!
Als je er iets over wil weten of vragen hebt of zo dan kun je me mailen!
groetjes Marieke.
19 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Zelfmoord is nooit voor aandacht.
8 jaar geleden
Antwoorden