ADVERTENTIE
Ken jij JoJoschool al?

Je kunt JoJoschool gebruiken om je kennis bij te spijkeren, de lesstof beter te begrijpen of als voorbereiding op je volgende toets. JoJoschool staat vol met duidelijke lesvideo’s en oefenopgaven. Je kunt er ook vragen stellen aan studenten in de chat en examentrainingen volgen. Probeer JoJoschool nu één maand gratis!

Meer informatie!
Wat is wicca?
Wicca is een natuurreligie. Wiccans, beoefenaars van Wicca, proberen de natuur zo min mogelijk te schaden. Ze geloven dat het goddelijke te vinden is in ‘het gehuil van de wind’ het ruisen van de zee, de hartslag van de aarde en het knapperen van het vuur’. Ze geloven in de kracht van de vijf elementen: Aarde, Lucht, Water, Vuur en Ziel, en ze geloven dat de kracht van de maan invloed uitoefent op hun dagelijks leven.

Geschiedenis
We noemen hekserij of Wicca ook wel de ‘Oude Religie’, want Wicca bestaat al langer dan het Christendom. Sterker nog, sommige van de gebruiken die Wiccans hadden zijn overgenomen door de Christenen.

Wiccans zijn altijd een rustig volk geweest, ze moesten wel als er ook iets bekend werd van wat ze deden werden ze opgepakt. Na het opheffen van de heksenwet in Engeland in 1951 was er een man, die openlijk zei dat hij een heks was. Zijn naam was Gerald Gardner. Hij heeft zijn best gedaan om de heks te ontdoen van al zijn/haar vooroordelen en het woord Wicca hebben we ook aan hem te danken.
Gardner beoefende voor het opheffen dat wet al een vorm van hekserij in een kleine heksenkring die in het geheim bij elkaar kwam, maar de hekserij is pas opgebloeid toen Gardner via de media de hekserij bekent maakte. Zo kreeg hij volgelingen. Die volgelingen die volgens de traditie van Gardner leefden noemden zich toen, en nu nog steeds: Garderians.
Later kwamen er andere mensen die weer een andere kijk hadden op dingen en zo kwamen er ook andere stromingen.

Stromingen

Gardnerians
Heksen die volgens de leringen van Gerald Gardner werken. Binnen Nederland zijn de Gardnerians de grootste groep. Gardnerians leggen de nadruk op praktisch magisch werk.

Alexandrians
Alexandrian komt van Alex Sanders, hij beweerde dat hij als klein jongetje door zij oma was ingewijd, toen hij haar naakt in de keuken in een magische cirkel aantrof. Om er voor te zorgen dat Alex dit geheim zou houden, heeft ze hem ingewijd. Of dit verhaal klopt wordt nogal getwijfeld, zowel door zijn volgelingen als door heksen van de andere tradities. Alex hield veel van aandacht en noemde zichzelf de Koning van heksen.
Eigenlijk lijken de Gardnerian- en de Alexandrian-traditie veel op elkaar. De Alexandrians vormen de op één na grootste groep heksen in Nederland. Alexandrians leggen meer de nadruk op ceremonieel werk. Ze houden vaak van plechtige rituelen.


Dianics
Dit is een combinatie van wicca en feminisme. Szuszanna Budapest introduceerde de wicca in Amerika. Daar was men toen juist bezig met vrouwenemancipatie en feminisme. Aangezien wicca een religie is die vaak meer nadruk op de Godin legt dan op de God, zijn wicca en feminisme in deze vorm als het ware samengesmolten. Het grootste verschil tussen de Dianics, de Gardnerians en de ALexandrians is dat de Dianics (meestal) geen mannen in hun covens (coven: Engels voor heksenkring) toelaten.

Eclectische heksen
De nieuwste grote stroming binnen wicca is de eclectische stroming. Eclectische heksen kennen geen grondleggers zoals Gardnerians en Alexandrians. Eclectische heksen zijn heksen die alle dingen die voor hen veel betekenen overnemen uit andere wicca-tradities. In Amerika zijn er al eclectische covens, die samengesteld zijn uit een aantal solitaire heksen (dus solo-heksen die in hun eentje bezig zijn met wicca) die ongeveer dezelfde geloofsovertuiging hebben. In Nederland zijn er alleen nog maar solitaire eclectische heksen. Wellicht komt de eclectische coven hier binnenkort ook van de grond.

Andere heksen
Dat waren de grote stromingen, maar er zijn ook kleinere landelijke stromingen, en heksen die speciaal georiënteerd zijn op een bepaald punt.

Moerstaalheksen:
Heksen die pleiten om alle rituelen en teksten in hun eigen taal uit te voeren.
Keltsich georiënteerde heksen:
Heksen die zich voornamelijk bezighouden met het Keltsche pantheon (godendom) werken, een vorm van hekserij die soms dicht tegen het druïdisme aan ligt.
Keukenheksen: Heksen die zich voornamelijk bezighouden met praktoch werk, het verwerken van kruiden en dergelijke.
Stadheksen:
Heksen die in de stad wonen en zich meer bezighouden met voorspellen en magie dan met bijvoorbeeld kruiden.

Daarnaast zijn er heksen die zich alleen maar met het Noordse, Germaanse, Griekse, Romeinse of Egyptische pantheon werken; er zijn heksen die vooral bezig zijn met magie; heksen die vooral bezig zijn met het bestuderen van de natuur; enzovoorts. Net zoals alle mensen van elkaar verschillen, zijn heksen onderling ook erg verschillend.

De belangrijkste regels en basisprincipes
Wicca kent veel kleine regeltjes maar eigenlijk komen ze op dezelfde twee regels neer:

1. Doe wat je wil, maar doe geen kwaad. (Origineel: ‘An’ harm ye none, do as you will!’
2. Alles wat je doet zal met drievoudige kracht naar je terugkeren.

Geen heks is hetzelfde maar er zijn wel een aantal principes waar ze allemaal in geloven:

Moderne heksen geloven in een God èn een Godin.
Moderne heksen geloven dat alles wat leeft een ziel heeft.
Moderne heksen geloven in de krachten van de natuur en de elementen.
Veel moderne heksen geloven in leven na de dood (reïncarnatie).

Ik persoonlijk (Maaike) geloof in een God en een Godin omdat ik het logisch vind dat als God ons geschapen heeft, met als belangrijkste doel in het leven een partner zoeken, dat hij zelf ook een partner heeft. Zoals iedereen weet zit er een groot psychologisch verschil tussen mannen en vrouwen, dus zal god echt wel hulp nodig hebben in het begrijpen van vrouwen.

De rituelen en de gebruiksvoorwerpen
Wat is een ritueel?
Een ritueel kun je vergelijken met een gebed. Alleen heeft het wat meer handelingen. Bij een ritueel worden er bijna altijd gebruik gemaakt van kaarsen in verschillende kleuren, dat hangt af van welk doel, als symbool voor het element vuur. Verder heb je de kelk, om water in te doen als symbool voor het element water en een bakje aarde zand of stenen als symbool voor het element aarde en om lucht te symboliseren wordt wierrook gebruikt. Dan blijven er nog over: het pentakel, de staf, de bezem en de BOS.

Het pentakel (ook wel pentagram) is het symbool van de heks, de meeste dragen er een om hun nek daaraan kun je de meeste herkennen. Niet alle mensen die een pentagram dragen zijn heks! Bij een ritueel zal de heks in kwestie of een pentagram op tafel hebben liggen of eentje om zijn of haar nek hebben dragen. De vijf punten staan voor de vijf elementen: Aarde, Vuur, Water, Lucht en Ziel. De cirkel eromheen is het symbool voor verreniging.

De staf is een soort van aanwijs hulpmiddel, als je een erg plechtig ritueel hebt ziet het er mooier uit als je een staf gebruikt om de voorwerpen op je altaar aan te wijzen en soms zelfs om in het water te roeren.

De bezem is niet om mee te vliegen, maar om de cirkel die je op de grond tekent, als je met meerdere mensen een ritueel doet, weer weg te vegen. Die cirkel is vaak met krijt getekend en het is de bedoeling dat de cirkel je beschermt tegen kwaad en het de groep bij elkaar houd.

BOS is de afkorting voor ‘Book Of Shadows’ een beetje deprimerend voor een boek met zoveel goeds. Een BOS kan een groot of klein boek zijn waarin je verslagen van je uitgevoerde rituelen doet, informatie en eigenlijk alles wat je maar van belang vindt voor je eigen hekserij. Sommige heksen hebben een klein boekje om altijd bij zich te hebben zodat als ze plotseling iets weten ze dat op kunnen schrijven, hetzelfde fenomeen heb ik wel eens gezien bij kunstacademie studenten. Zij zijn verplicht om een boek bij te houden met schetsen van plotselinge opwellingen van inspiratie.

De invloed van de maan.
Heksen geloven dat de maan invloed heeft op het dagelijks leven. De maan heeft vier standen: Nieuwe maan, dan ik de maan niet zichtbaar.
Wassende maan, ook wel toenemende maan. Dan is de rechterkant (op het noordelijk halfrond) van de maan te zien.
Volle maan, de volledige maan is te zien.
Afnemende maan, de linkerkant van de maan is te zien.

Heksen geloven dat de maan je een zetje kan geven als je iets nieuws begint. Als een heks bijvoorbeeld met een nieuwe baan begint of een nieuwe tuin aanlegt, zal ze dat altijd bij nieuwe maan of toenemende maan doen. Omdat de maan je meer energie geeft en zich meetrekt in het groter worden naarmate die groter wordt. Veel net beginnende heksen gaan daarbij in de fout, als ze bijvoorbeeld gaan lijnen. Als je op dieet gaat kun je beter bij volle maan beginnen, je moet immers dunner worden en de maan kan je daar in meenemen in zijn afname. Hetzelfde geld voor kwade geesten uitdrijven en onkruid wieden.

Divinatie methoden
Een divinatie methode is een manier om jezelf of je toekomst te leren kennen en je te helpen bij beslissingen. Je kunt divineren voor iemand anders. Voorbeelden van bekende divinatie methoden zijn:

Tarotkaarten leggen
De tarotkaarten zijn de meest (serieus) gebruikte divinatie middelen door heksen en zigeuners in de film wereld. Tarotkaarten kun je het beste gebruiken als je overzicht wilt van een situatie, de toekomst of het verleden. Tarot is minder geschikt om een vraag te stellen. Omdat de kaarten geen ja of nee weergeven, maar een persoon die bepaalde handelingen uitvoert. Bij een ja/nee-vraag kun je beter een pendel raadplegen. Om duidelijk te maken wat zo'n kaart kan inhouden leg ik een aantal kaarten uit:

De magiër
De magiër wijst naar boven en beneden, 'zo boven, zo beneden' zegt zijn gebaar. Het oneindigheidssymbool boven zijn hoofd en zijn met een in zijn eigen staart bijtende slang herinnert ons eraan, dat de tijd en haar cycli uit de baarmoeder, de eeuwigheid, zijn geboren. Hij heeft zijn buidel voor zich geopend en de inhoud voor zich op de tafel uitgespreid: de Staf, de Beker, het Zwaard en het Pentakel. En hij is blij, dat hij aan zijn reis kan beginnen.

Betekenis:
Je staat op eigen benen. Je weet dat je zelf verantwoordelijk bent voor de situatie waarin je je bevind. En je hebt de kracht, deze te veranderen op het moment dat je dat wilt. Je bent niet afhankelijk van de verwachtingen van anderen. Je bent je eigen baas en hebt niemand nodig die je helpt, je dagelijkse problemen op te lossen. Je weet dat je voor jezelf kunt beslissen. Je hebt alles in eigen hand.

De Dood
De Dood komt. Het traditionele besef van de dood is gebaseerd op angst. De Dood draagt een zwarte uitrusting en berijdt een prachtig wit paard, wiens passen het einde van de levenden aankondigen. De koning ligt al op de grond, de bisschop wacht biddend op zijn tijd. Het paard laat zien dat dood en leven niet gescheiden zijn, zij zijn twee kanten van dezelfde munt.

Betekenis: Het is voorbij. Het oude sterft en iets nieuws kan in je groeien. Altijd wanneer er iets sterft ontstaat er iets nieuws, zoals het zaad, dat openspringt en tot bloem wordt of de rups, die haar cocon spint en tot vlinder getransformeerd wordt. In het sterven ervaren wij het deel in onszelf dat nooit doodgaat, dat altijd fris en nieuw is en steeds verandert.

Pendelen
Een pendel is een gewichtje aan een kettinkje dat niet langer is dan je onderarm. Je moet bij pendelen het uiteinde van het kettinkje vasthouden en je elleboog op iets vast zetten en dan moet de pendel boven het oppervlak hangen.
De pendel zelf, het gewichtje, kan van alles zijn een gewone hanger van een ketting of een metalen speciaal ervoor gemaakte pendel. Maar het liefst een (berg-)kristal.
Met een pendel kun je heel eenvoudig ja/nee vragen beantwoorden. Houdt de pendel vast en zorg dat hij stil hangt en vrij kan bewegen. Vraag hardop: 'Mag ik een ja?' Kijk goed wat de pendel doet, dat is het antwoord 'ja'. Hang de pendel weer stil en vraag: 'Mag ik een nee?' Dat is het antwoord 'nee'. Dan kun je beginnen met je echte vraag.

Feesten
Heksen hebben acht jaarfeesten, vele feesten zijn door de 'gewone' mens overgenomen.

Samhain (31 Oktober)
Samhain is het heksen oud en nieuw, wat wij kennen als Halloween. Het wordt ook op dezelfde dag gevierd. Heksen verkleden zich ook, maar ze doen dat als symbool van wat ze willen bereiken in het volgende jaar. Als ze zich als heks verkleden zijn ze tevreden met hun leven of hebben ze geen speciale plannen voor het volgende jaar.

Yule (21 December)
Yule wordt ook wel Midwinter genoemd. Het is een feest dat ons vrolijk houdt in de winter, het draait dan ook om warmte en licht. Heksen maken veel groene stukjes, zoals wij de kerststukjes kennen met hulst en klimop, om het groen dat er nog is in de winter te behouden.

Imbolc (1 Februari)
Het terugkerende licht wordt gevierd, hoe donker het dan ook nog is in februari. Het is traditie op Imbolc om als het donker wordt of na het ritueel alle lampen in het huis te ontsteken ter ere van het terugkerende licht.

Ostara (21 Maart)
Het begin van de lente wordt gevierd, het wordt ook wel lente equinox genoemd. Een traditionele activiteit is om het veld in te gaan en wilde bloemen verzamelen. Andere traditionele activiteiten zijn zaaien, werken in magische tuinen en elke vorm van kruidenverwerking.

Beltane (1 mei)
Vogels gaan nesten bouwen, alle dieren gaan of hebben een partner gezocht. dat wordt gevierd met verering van veel vruchtbaarheids godinnen.

Lughnasadh (1 Augustus)
Het eerste fruit is aan de bomen en het is vollop zomer. De zaden uit het fruit dat met de rituelen wordt gegeten wordt erna gezaaid.

Mabon (21 September)
Wordt ook wel herfstequinox genoemd, de druiven voor de wijn zijn rijp. Er wordt dan ook veel wijn gedronken en gemaakt.

Coven
Een coven is een heksenkring van heksen die er ongeveer dezelfde meningen en gewoontes op na houden. Een coven wordt geleidt door een Hogepriester(es) die is hoofd van de groep.
Om in een coven te mogen moet je ingewijd worden. En om ingewijd te worden moeten je eerst een jaar en een dag leren.
Als je ingewijd bent dat je in een coven mag, ben je eerstegraads ingewijd. Er is nog een hogere graad van inwijding: Tweede graads. Als je tweedegraads bent ingewijd ben je Hogepriester(es). Hogepriester(es) bent graag je een pentagram met de punt naar beneden zodat er twee punten naar boven staan, twee van tweede graads.

Mening
Ik ben zelf Wiccan, nu al voor anderhalf jaar. Sindsdien heb ik veel bij geleerd over mijn eigen geloof, ik denk dat dat jaar en een dag leren niet voor niets zijn. Het is geloof waarbij moeilijk te zeggen is wat juist is, want de stromingen lopen ver uiteen. Ikzelf ben een Eclectische Solidaire heks, dat omdat ik niet verplicht wil zijn om in een coven alle feesten te vieren.
De twee hoofdregels die wicca heeft ken ik al mijn hele leven. En dankzij dit werkstuk werd ik weer aan die regels herinnerd en dat weerhield mij ervan om wraak te nemen toen ik kwaad was op een aantal mensen. Ik ben een persoon dat graag wraak wil nemen als is het een jaar later, maar Wicca heeft me geleerd dat ze vanzelf hun verdiende loon krijgen. Zodat ik me heb teruggetrokken en alles heb geprobeerd te vergeten.
Ik vind het jammer dat er zoveel vooroordelen zijn over mijn geloof, ik probeer zoveel mogelijk mensen duidelijk te maken hoe de vork in de steel zit. Maar ik vind het erger dat er afgelopen jaar veel jonge heksjes zijn bijgekomen wegens 'mode' eerst kwam de punk kledingstijl en vervolgens de gothic kledingstijl in. En vervolgens kwamen de nieuwe heksjes binnenstromen op de eerst zo volwassen heksenforums. Maar gelukkig zijn de 'nep-mode-heksen' er nu tussenuit.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.