1. Hoofdstuk 1: Wat is vegetarisme en wat voor soorten zijn er?
2. Hoofdstuk 2: Waarom worden mensen vegetarisch?
3. Hoofdstuk 3: Vegetarisch eten.
4. Hoofdstuk 4: Vegetarisme en gezondheid.
5. Hoofdstuk 5: Bekende vegetariërs.
Hoofdstuk 1: Wat is vegetarisme en wat voor soorten zijn er?
Vegetarisme is de manier van eten waarbij er geen vlees, schaaldieren, vis en gevogelte gegeten mag worden. Sommige mensen nemen het vegetarisme strikter en beschouwen het vegetarisme als de voedingswijze waarbij we alleen plantaardig voedsel mogen eten. Mensen die vegetarisch zijn heten vegetariërs. Vegetarisme is afgeleid van het Latijnse ‘vegetus’, wat ‘levendig’ betekent. In Nederland zijn er ongeveer 75.000 mensen vegetarisch. India is ongetwijfeld het land met de meeste vegetariërs, want dertig procent van de Indiase bevolking is vegetarisch. Dat zijn ongeveer driehonderd tien miljoen mensen en dat is ongeveer vijf procent van de wereldbevolking.
Vegetariërs die wel eieren eten, maar geen zuivel, worden ovo-vegetariërs genoemd. Vegetariërs die wel zuivel eten, maar geen eieren worden lacto-vegetariërs genoemd. Hindoeïsten zijn vaak lacto-vegetariërs. Vegetariërs die eieren en zuivel eten heten ovo-lacto-vegetariërs.
De verzamelnaam vegetariër wordt gebruikt voor mensen die geen voedsel eten waar dieren voor zijn doodgemaakt. De term schept nog al eens verwarring, omdat sommige mensen strikter zijn dan anderen. Er is een grens tussen het rechtstreeks eten van dierlijk voedsel waar het dier voor gedood is en de afgeleide producten zoals leer, stremsel en gelatine. Dan is er de grens waarbij je kunt spreken van een veganist; bij dit principe staat het niet willen gebruiken van welk dier dan ook centraal. Verder zijn er mensen die om verschillende redenen minder vlees eten, deze mensen horen eigenlijk niet tot de vegetariërs, omdat bij dat eetpatroon wel dieren worden gedood.
Zo heb je de zogenaamde parttime-vegetariërs die ook wel de naam vleesverminderaars hebben. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld omdat ze lijnen, om gezondheidsredenen, of omdat ze het niet nodig vinden om in het dagelijks leven vlees te eten geen vlees eten. Als er mensen zijn die geen vlees eet, maar wel vis, dan heet dat een pescotariër en als mensen geen vlees eten (soms wel vis) maar wel gevogelte, heet dat een pollotariër.
Hoofdstuk 2: Waarom worden mensen vegetarisch?
Mensen worden vaak vegetarisch omdat ze medeleven hebben met dieren, dat kan komen door een afkeer van de bio-industrie of omdat ze bezwaar hebben tegen het doden van dieren. Bovendien vinden veel mensen het walgelijk om een dood dier te eten.
Mensen kunnen ook vegetarisch worden omdat ze de zorg voor het milieu (lucht, bodem, water) erg belangrijk vinden. En voor de productie van plantaardig voedsel is minder landbouwgrond nodig dan voor vleesproductie. Het mestoverschot, waar ammoniak in zit en de gebruikte medicijnen zijn slecht voor het milieu.
Ook door religieuze of spirituele redenen eten mensen geen vlees. Dit komt vooral voor bij het hindoeïsme, boeddhisme en het jainisme. Dat komt omdat ze bij deze religies uitgaan van het ‘ahimsa’ wat ‘niet kwetsen’ betekent. Daardoor eten ze geen vlees omdat ze daardoor de dieren kwetsen. Joden en moslims eten geen varkensvlees want het varken is onrein, hindoes eten geen rundvlees omdat de koe heilig is, of ze zijn zelfs halve veganisten ook wel vaishnavisten genoemd. Vaishnavisten eten wel zuivelproducten, maar geen vis, vlees en eieren. Jain zijn hoofdzakelijk fruitariërs en sommigen drinken nog wel melk. Mensen die in reïncarnatie geloven, vinden het niet netjes om vlees te eten, omdat het misschien wel een bekende of familielid geweest zou kunnen zijn.
Sommige mensen zijn vegetariërs omdat ze denken dat het beter is om zonder vlees te leven. Sommige studies beweren dat vegetariërs gezonder zijn en langer leven dan vleeseters. Ook zijn er studies die erop wijzen dan het eten van vis en gevogelte gezonder is dan die van wild, rund- en varkensvlees. Er zijn ook studies die bewezen hebben dat vegetariërs minder kans hebben op sommige vormen van kanker (soms wel 50% minder kans!) en hartklachten. Ook verlaagt een vegetarisch dieet de kans op galstenen, nierstenen en osteoporose, dat is nog niet helemaal zeker.
En sommige mensen eten geen vlees omdat ze het wereldvoedselprobleem erg belangrijk vinden. Ze vinden dat het voedsel dat nu gebruikt wordt voor de groei van de vleesproductie efficiënter gebruikt kan worden om de honger of voedselcrisis te bestrijden. Een dier eet veel meer voedsel dan dat het uiteindelijk na de slacht oplevert. Kort gezegd kan iemand dus vegetarisch worden uit medeleven met de hongerende medemens.
Hoofdstuk 3: Vegetarisch eten
Het is mogelijk om vegetarisch te eten door het vlees uit een maaltijd weg te laten, maar een vegetariër past meestal het voedingspatroon aan. Vaak gebruiken ze dan pasta, couscous of rijst aangevuld met peulvruchten en groentes. Ook kiezen mensen vaak voor een vleesvervanger. Die term is best verwarrend omdat de meeste vegetariërs een voedingspatroon hebben waarbij gevarieerd eten belangrijk is. Er wordt eigenlijk met het woord vleesvervanger bedoeld dat er een onderdeel uit het gangbare menu vervangen zou moeten worden. Ook eten mensen vaak meer plantaardig eiwit, bij de voeding over een hele dag zal een vegetariër moeten letten op eiwitten. In tegenstelling tot een vleesproduct moet vegetarische voeding worden samengesteld. Omdat er van nature veel eiwitten in vlees, eieren en zuivel zitten, is dit belangrijk dat vegetariërs ook genoeg eiwitten binnen krijgen. Het nadeel van eiwitten is dat ze door de spijsvertering moeten worden afgebroken, waarbij dan gifstoffen zoals ammoniak vrijkomen, die bijvoorbeeld in het nadeel zijn van de vitamine D opname.
Het lichaam van een vegetariër krijgt via een gevarieerde voeding waarbij over de hele dag graanproducten en peulvruchten alle bouwstenen binnen om zelf het eiwit dat nodig is om gezond te blijven samen te stellen. Daarnaast moet een vegetariër er goed op letten dat hij of zij extra voedingsstoffen in de maaltijd meekrijgt, zoals essentiële vetzuren, vitamine B12 en ijzer, zodat hij wel een voldoende maaltijd eet en geen tekorten oploopt. Vooral vitamine B12 is belangrijk om in de gaten te houden omdat deze vitamine alleen voorkomt in vleesproducten. Een veganist moet dan vitaminepillen gaan slikken of zuivel- en eiproducten te eten of drinken om zo toch nog genoeg van vitamine B12 binnen te krijgen. Zuivel- en eiproducten geven ook meer noodzakelijke voedingsstoffen, net zoals ijzerrijke groenten en vruchten zoals vijgen, broccoli en witlof. Vaak worden er in een vegetarische maaltijd noten, vegetarische kaas, linzen en producten als tofu of tempeh (gemaakt van sojabonen) gebruikt.
In de westerse supermarkt zijn er vaak vleesvervangende producten verkrijgbaar, meestal gemaakt van soja, schimmels of zuivel. Sommigen zien eruit als vegetarisch gehakt of een vegetarische hamburger. Andere hebben gewoon een eigen model, zoals een kaasburger of gekruide stukjes tofu.
Hoofdstuk 4: Vegetarisme en gezondheid
Een aantal studies wijzen erop dat vegetariërs gezonder zijn dan mensen die ook vlees eten. De invloed van een voedingspatroon zonder dierlijke producten op de gezondheid is niet eenvoudig te onderzoeken. Vegetariërs wijken niet alleen af qua voeding van de doorsnee bevolking, maar vaak ook qua opleiding, sociaaleconomische positie en hun verdere levensstijl. Vegetariërs gebruiken vaak ook meer tabak, alcohol, koffie, drugs en producten met veel suiker dan de doorsnee vleesetende mensen. Dit heeft ongetwijfeld veel invloed op hun gezondheid. Er zijn nog geen multivariantie-analyses gedaan om het effect van de voeding apart te onderzoeken. Vanaf 2007 kunnen vegetariërs een speciale ‘vegapolis’ afsluiten tegen bepaalde ziektekosten. De maatschappij die deze polis in het leven heeft geroepen geeft kortingen op producten als vleesvervangers en vergoedt de kosten voor het lidmaatschap van een diervriendelijke organisatie.
Hoofdstuk 5: Bekende vegetariërs
Omdat ik het zelf wel leuk vond om eens te weten welke beroemdheden vegetarisch zijn, wilde ik dit lijstje wel toevoegen aan mijn verslag. De celebrities zijn onderverdeeld in hun beroep en ik heb er een aantal uitgekozen die ik zelf wel leuk vond, de hele lijst kunt u terugvinden in de bronvermelding!
Acteurs en actrices: Activisten:
- Pamela Anderson. - Mahatma Ghandi.
- Danny DeVito. - Abraham Lincoln.
- Demi Moore. - Volkert van der Graaf.
- Richard Gere. - Georgina Verbaan.
- Brad Pitt. - Marianne Thieme.
Auteurs: Filosofen:
- Voltaire. - Plato.
- John Maxwell Coetzee. - Pythagoras.
- George Bernard Shaw. - Empedocles.
- Lulu Wang. - Plotinus.
- Judith Visser. - Felix Ortt.
Musici: Presentatoren en presentatrices:
- Bob Dylan. - Marijke Helwegen.
- Avril Lavigne. - Viola Holt.
- Bryan Adams. - Jort Kelder
- Jack Johnson. - Claudia de Breij.
- Prince. - Henny Huisman.
REACTIES
1 seconde geleden
I.
I.
Bij beroemde vegetariërs is ze Michael Jackson gewoon vergeten!
Wat een schande!
12 jaar geleden
Antwoorden