Tempel van de hemel
De tempel staat in een park in Peking. De tempel is opgericht in 1420, door de keizer Yongle van de Ming-dynastie. Hij heeft ook de verboden stad opgericht. De tempel is gebouwd op de plek waar keizers van de Qing en Ming dynastie de hemel aanbaden zodat er een goede oogst was.
De Chinese keizers konden de hemel aanbidden omdat ze zichzelf Tianzi noemden, wat zoon van de hemel betekende. De god van overvloedige oogsten was niet de enige die ze aanbeden, ze bidden ook voor de god van de oorlog en goden van de aarde.
Vroeger werd de tempel gebruikt voor rituelen en offers. Alleen de ministers en keizers mochten de tempel in, het gewone volk mocht niet naar binnen en mocht zelfs niet kijken naar de rituelen.
Het ritueel voor een goede oogst
In het oude China werd de Keizer van China beschouwd als de Zoon van de Hemel, die zorgde voor de aardse zaken en de hemel zijn autoriteit vertegenwoordigde. Het was erg belangrijk om respect te tonen aan de bron van zijn gezag, in de vorm van offers aan de hemel. De tempel werd gebouwd voor deze ceremonies, meestal bestaande uit gebeden voor goede oogsten.
Tweemaal per jaar verhuisde de keizer en zijn volgelingen van de Verboden Stad via Peking naar Encamp binnen het complex. Daar dragen ze speciale gewaden en eten ze geen vlees. Een gewone Chinees zou de ceremonie niet mogen zien.
In het tempelcomplex bidde de Keizer persoonlijk naar de hemel voor goede oogsten. Het hoogtepunt van de ceremonie werd uitgevoerd door de keizer op de Aardse Berg, dat is een altaar in de tempel, gemaakt van lagen marmer. De ceremonie moest perfect worden afgesloten, men geloofde dat een fout een slecht voorteken voor het hele land in het komende jaar zou betekenen.
Architectuur
De architectuur en indeling van de Tempel van de Hemel is gebaseerd op uitgebreide symboliek en numerologie. Numerologie is wanneer mensen getallen bestuderen. Getallen kunnen achterliggende betekenissen hebben.
De tempel is rond in een koepelvorm, dit stelde de hemel voor. De funderingen en assen zijn vierhoekig dus plat zoals de aarde.
De gebouwen weerspiegelen oude Chinese religieuze overtuigingen die de hemel voorstellen als rond en de aarde als vierkant. Ook is het gebouw gebaseerd op de Feng Shui, de oude Chinese leer in esthetica, of de leer van schoonheid. Feng Shui was verbonden met het universum of de cosmos, en hemel en aarde.
De belangrijkste gebouwen in de Tempel van de Hemel zijn gebouwd op een centrale noord-zuid as. Het altaar en de tempel zijn rond en bevinden zich binnen vierkante gebieden. Dit is ook een verwijzing naar de aarde en de hemel.
De daken van de belangrijke structuren in de Tempel van de Hemel zijn betegeld in blauw, de kleur symboliseert de hemel. Goudgeel symboliseert de keizer en groen het boeddhisme.
De symboliek op de Tempel van de Hemel was nodig omdat het diende als de plaats waar de keizer, als de 'Zoon van de Hemel', rechtstreeks naar de hemel smeekte voor een overvloedige oogst in het hele land. Dit was van groot belang, omdat tijdens de keizerlijke periode de landbouw de basis van de welvaart van China was.
Numerologie in het tempelcomplex
Er zijn veel verwijzingen naar de numerologie.
Het complex is opgedeeld in vier gebouwen: Het Altaar van de Hemel, Hal van de Goede Oogst, Hal van Keizerlijke Onthouding, waar de keizer vastte voordat hij de hemel toesprak, en het Keizerlijk Gewelf.
Hal van de Goede Oogst
De hal van de Goede Oogst is een reusachtig gebouw. De onderkant van het gebouw is vierkant, de bovenkant is rond. Het grote dak wordt ondersteund door vier grote pilaren. De vier pilaren staan voor de seizoenen.
In de hal is er ook een trap. Elke tree die je neemt zorgt voor een echo. Er wordt vertelt tegen toeristen dat elke keer dat je een tree hoger gaat, je de echo twee keer, dan drie keer en zo verder hoort.
Altaar van de Hemel
Het Altaar van de Hemel is het belangrijkste van alle gebouwen in het complex. Het richt zich op het nummer negen, het grootste nummer wat je met een nummer kan maken. Negen is het heiligste nummer in China en wordt ook wel het keizerlijke getal genoemd.
Bij het Altaar zijn de trappen steeds negen treden. Het altaar zelf staat op negen lagen van stenen. De eerste laag begint in het midden en bestaat uit negen stenen, de volgende lagen zijn steeds een verdubbeling van negen. De laatste laag bestaat uit 81 stenen, dat is 9 x 9. Het midden van de altaar wordt de hemeltroon genoemd, en de keizer sprak de hemel toe vanaf die troon.
Over alle gebouwen in het complex staan verwijzingen verspreid, naar de twaalf maanden in een jaar, en twaalf uur in een dag.
De tempel is gebouwd rond 1409 en 1420, en is een van de belangrijkste keizerlijke Chinese tempels. De tempel is door UNESCO geplaatst op de werelderfgoed lijst.
REACTIES
1 seconde geleden