Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Schoonheid en Uiterlijk

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 1535 woorden
  • 2 oktober 2007
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
49 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schoonheid en uiterlijk
Schoonheid is een idee / gevoel over het uiterlijk / innerlijk van een uitstraling een persoon, dier, voorwerp (kunst), landschap en aangenaam geluid (muziek).

Wat is op dit moment het schoonheidsideaal voor jongens en meisjes (lichaamsmaten, sieraden, lichaamsvormen, kleding etc)?
-Over de hele wereld wordt het steeds belangrijker om mooi te zijn. Het schoonheidsideaal is ook om een slank figuur te hebben. Voor veel mensen is het erg belangrijk om er mooi uit te zien, zo zie je dat mensen (vooral meisjes) een eetstoornis krijgen. Maar ook het tegenovergestelde, overgewicht, zie je steeds meer voorkomen, dit komt door te veel eten en te weinig beweging.
-Sieraden worden belangrijker bij een outfit, het geeft een finishing touch.

Meisjes dragen vooral ringen, kettingen, armbanden, oorbellen en sjaals. Mannen houden het vaak bij een horloge.
-Lichaamsvormen zijn zeer verschillend vandaag de dag. Je ziet steeds meer overgewicht tegenwoordig, daarom zijn rondingen zijn normaal. Maar ook slank zijn komt veel voor, zo erg dat er veel mensen een eetstoornis krijgen. Eigenlijk zou je gewoon niet té dik maar ook niet té dun moeten zijn.
Qua lengte zijn mannen vaak groter als vrouwen.De gemiddelde lengte van een man tussen de 20-60jaar is 181,7cm, voor een vrouw is dit 166,8cm. In Europa worden we steeds langer, tegenover vroeger, dit komt waarschijnlijk door beter/genoeg voedsel, betere medicatie en natuurveranderingen.
-Tegenwoordig heb je veel verschillende soorten stijlen kleding. De modewereld heeft veel invloed op onze kledingstijl, vooral op die van de jeugd. Zij dragen nu vaak giletjes, skinny jeans, bloesjes, baggy shorts enz.
Qua haarstijl is een pony voor meiden erg in.
Vaak worden mensen ingedeeld in een bepaalde groep als ze bepaalde kleding aan hebben. Hier een paar groepen met kenmerkende kleding:
Skaters - wijde broek, wijd T-shirt en gympen.
Gabbers - trainingspak, bomberjack, spijkerbroek en Nick AirMax.
Hiphop - petje, wijde broek, trainingsbroek, glimmende kettingen en Nikes.
Kakkers - polo, overhemd, spijkerbroek en leren schoenen.

Schoonheidsidealen zijn op tot moment:
Brad Pitt, Ben Affleck en Chad Micheal Murrey
Katja Schuurman, Jennifer Lopez, Mary-Kate en Ashley Olsen.

Wat zijn schoonheidsidealen in andere culturen en levensbeschouwingen?

Het grote verschil tussen verschillende culturen is dat in elke cultuur iets anders aantrekkelijk wordt gevonden.

Zo kennen we in China de kleine voeten. De kleine voeten geven een teken van vrouwelijkheid. Hoe kleiner de voeten zijn, hoe meer kans je had op een goed huwelijk. Om kleine voeten te krijgen werden de voeten vroeger ingebonden. Op deze manier gingen de voeten vervormen en leken de voetjes heel klein.
Een ander schoonheidsideaal uit China zijn de vrouwen met een hele lange nek. Als de meisjes 5 jaar waren, kregen ze 5 ringen om hun nek, en dan steeds om de 4 jaar weer 5 ringen erbij, tot maximaal 20 stuks. Deze ringen waren gemaakt van koper. Door deze ringen dachten de mensen dat hun nek langer werd, maar eigenlijk is dat niet waar. De schouderbladen en de schouders worden nar beneden gedrukt, daardoor lijkt het alsof de nek langer wordt. Als je ringen om je nek had, had dat ook effect op de levenspartner, je had een grotere kans!

Sinds de Taliban in 1996 aan de macht kwam, moesten vrouwen hun lichaam helemaal bedekken. In sommige gevallen stonden er zelfs straffen op als je een onbedekt deel van je lichaam liet zien. Binnen de islamitische cultuur is het aantrekkelijk voor een man als de vrouw haar hele lichaam heeft bedekt. Maar de oorspronkelijke betekenis van het bedekken van het vrouwelijke lichaam is om de vrouw te beschermen.
Binnen de Turkse cultuur dragen ze ook hoofddoeken. Dit doen de mensen vanwege hun geloof.

In Brazilië komt weer wat anders voor. Raoni is een bekende leider van de Kayapó Indianen in het Braziliaanse Regenwoud. Hij werd bekend toen hij in 1990 een wereldtournee maakte met popster Sting. Hij is zo bekend geworden door zijn uiterlijk want hij had een grote schijf die hij in zijn lippen had.

De 7 schoonheden:
Blauwe ogen met bruin haar of bruine ogen met blond haar
Lange en gekrulde wimpers
Moedervlekje links of rechts boven je lip
Spleetje tussen de tanden
Sproeten
Kuiltjes in je wangen
Amandelvormige ogen

Hoe belangrijk is schoonheid en uiterlijk voor jou?
Schoonheid en uiterlijk is heel belangrijk voor mij. Ik wil er goed en verzorgd uitzien, daarom ga ik eigenlijk nooit zonder mascara naar school. Het gaat gewoon om het idee dat je er goed en verzorgd uit ziet. Ik vind het belangrijk dat mensen een goede indruk van mij hebben en daarom doe ik ook best veel aan mijn uiterlijk. Ook anderen moeten er verzorgd uit zien vind ik. Natuurlijk is uiterlijk niet het allerbelangrijkste, want innerlijk is dat vind ik, maar toch speelt het een grote rol!

Is het niet veel belangrijker of je een goed mens bent dan hoe je eruit ziet?
Natuurlijk is het belangrijker om een goed mens te zijn, vaak word er snel op uiterlijk beoordeelt. Misschien is iemand super aardig of een echte vriendin, maar omdat ze niet knap zou zijn is ze niet goed genoeg. Dat zou zo dom zijn. Maar toch vind ik dat je er ook verzorgd uit moet zie. Ik vind eigenlijk dat het gemixt moet zijn, een goed mens en een verzorgd uiterlijk.


Opmaken, doe je dat voor een ander of voor jezelf?
Ik denk dat het grotendeels voor anderen is. Je wilt er gewoon goed uit zien, dus maak je je op, of camoufleer je een puist. Als je niemand ziet, waarom zou je je dan opmaken? Dus je maakt jezelf op om er mooier uit te zien voor anderen.

Is cosmetica eigenlijk niet heel onnatuurlijk?
Nee, dat vind ik niet. Het is misschien anders als vroeger en in de ontwikkelingslanden, maar het is ook via een natuurlijke manier verkregen alleen dan via moderne manieren verbeterd.

Zou al dat geld dat wij uitgeven om ons mooi te maken niet beter aan de mens in de arme landen gegeven kunnen worden?
Ja, eigenlijk is dat een vele betere besteding. Make-up enz is een luxe voor ons, we zijn er zelfs aangewend, maar in de ontwikkelingslanden hebben ze niet eens alle spullen om fatsoenlijk te leven. Dus eigenlijk zou dat een veel betere oplossing zijn, maar dat zal niet snel gebeuren, want het is een gewoonte geworden hier.

Horen leraren en leerlingen er verzorgd en netjes uit te zien als
ze op school zijn?
Ja, ik vind van wel. Want je moet toch de hele dag met hun omgaan en als hun dan heel onverzorgd zijn dan heeft dat misschien een negatieve werking op de samenwerking, omdat je je dan aan elkaar gaat ergeren. Daarom vind ik dat iedereen moeite moet doen om er fatsoenlijk uit te zien.

Een petje of een hoofddoek dragen in een klas, wat vind je daarvan?
Dat moet kunnen. Zeker een hoofddoek want dat hoort bij het geloof van de islam dus ik vind dat dat niet verboden kan worden.
Een petje is eigenlijk gewoon een onderdeel van je kleding, dus waarom zou je die niet mogen dragen, zolang de leraar of leerlingen er maar geen last van hebben, zou ik geen argumenten kunnen verzinnen waarom je geen petje mag dragen in de klas.


Bloot in de reclame, mag dat eigenlijk wel?
Ik vind van wel. Het is de normaalste zaak van de wereld, want ook kinderen komen er later mee in aanraken en volwassenen weten toch wel wat er allemaal te zien is. Natuurlijk moeten ze het wel netjes houden en niet overdrijven, dan zal het geen probleem zijn.

Mag belastinggeld gebruikt worden om mensen in een ziekenhuis mooier te maken: bijvoorbeeld borstvergroting of verkleining?
Nee, dat vind ik niet. Mensen betalen geen belastinggeld voor 1 iemand die zo nodig een borstvergroting moet. Als deze mensen graag een cosmetische ingreep willen, moeten ze dat zelf weten, maar dan ook zelf betalen. Voor een medische ingreep moeten we wel allemaal mee betalen. Maar er moeten wel uitzonderlijke regelingen worden getroffen bijv als er iemand ernstige verwondingen of brandwonden heeft.

Afsluiting:
Vaak zeggen mensen dat schoonheid onbelangrijkheid is, het gaat erom of je aardig bent, geestig en invoelend. Een mooi gezichtje, een goed figuur, waar is dat goed voor? Een goed hart, een opgeruimd karakter, dat zijn de dingen die meetellen. Natuurlijk is dat waar, maar toch hebben we ongelijk:

Schoonheid brengt het goede in anderen boven. In een psychologisch onderzoek kregen 75 mannelijke studenten foto's van vrouwen te zien. Sommigen waren heel aantrekkelijk, anderen minder. Ze kregen de opdracht er iemand uit te halen voor wie ze graag een van de volgende dingen zouden doen: meubels versjouwen, geld uitlenen, bloed geven, een nier afstaan, anderhalve kilometer zwemmen om haar te redden, haar uit een brandend gebouw halen of zelf zich op een door een terrorist geworpen handgranaat werpen. Voor een mooie vrouw deden de mannen alles. Het enige wat ze met tegenzin deden, was haar geld lenen.
Knap uitziende mensen krijgen bij een woordenwisseling vaker gelijk en weten anderen gemakkelijker te overtuigen. Hierbij speelt ook met dat aantrekkelijke mensen sociaal meer op hun gemak zijn, omdat ze zich niet onzeker voelen. In tegenstelling van wat minder knap uitziende mensen, omdat zij zich onzekerder voelen, zullen zij minder vaker gelijk krijgen.

Mijn conclusie is dus dat we positief reageren op schoonheid, omdat we zo geprogrammeerd zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.