Ramadan

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • vwo | 286 woorden
  • 5 augustus 2008
  • 50 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 50 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
De ramadan

Uitleg, wat is ramadan?

De ramadan(het Arabische woord: ramadhan) is een speciale maand van de Islamitische Kalender, en wel de negende, waarop tussen zonsopgang en zonsondergang gevast wordt. Een van de meest bijzondere nachten in deze maand is Layat al-Qadr.

Het vasten:

Het vasten wordt sawm (Saum) of Siyam genoemd. Dit houdt in dat moslims op deze tijden ook niet eten, drinken, roken en dat ze zich onthouden van geslachtsgemeenschap. Daarnaast zijn ook het kwaadspreken en vloeken niet toegestaan. Voor zieken, zwangere vrouwen, soldaten in oorlogstijd, jonge kinderen en alle andere voor wie het vasten een bedreiging vormt voor hun gezondheid of het herstel van ziekte moeilijk maakt, wordt een uitzondering gemaakt. Zij hoeven niet te vasten, hoewel het inhalen ervan voor wie dat mogelijk is wel word aangemoedigd. De ramadan eindigt met het Suikerfeest, waarop gefeest en uitgebreid gegeten wordt.

De redenen waarom ze vasten:

1. Het vasten is een vorm van zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan God. Zondes kunnen zodoende vergeven worden, waardoor de persoonlijke weegschaal in evenwicht komt.

2. Het vasten is 1 van de 5 zuilen van de islam en is dus voorgeschreven in de Koran.
3. Tijdens de ramadan leren de mensen zelfdiscipline en beheersing.
4. Het vasten laat voelen hoe het is om arm en hongerig te zijn.

Niet moslims tijdens de Ramadan:

Van niet-moslims , bijvoorbeeld bezoekers aan islamitische landen, wordt niet verwacht dat ze meevasten. Zeker in toeristisch plaatsen kunnen toeristen overdag gewoon eten en drinken in restaurants. Wel wordt van ze verwacht dat ze discreet zijn, erg openbaar uitgebreid eten voor het oog van de mensen die vasten is niet respectvol. Er zijn wel plaatsen waar tijdens de ramadan overdag eten, drinken en of roken in het openbaar strafbaar is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

ik ben een moslim en het klopt niet helemaal

4 jaar geleden