Mennonieten

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 437 woorden
  • 30 oktober 2001
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
52 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Protestantse Evangelische groep, ontstaan in Zwitserland en Nederland tijdens de Protestantse Reformatie.

Mennonieten zijn opgesplitst in verschillende soorten, sommige zijn conservatiever en sterker teruggetrokken van de moderne wereld dan andere, maar ze hebben gemeen, het ideaal van een religieuze gemeenschap gebaseerd op het Nieuwe Testament en op de inhoud van de bergrede. De meeste grondstellingen zijn ontstaan in Dordrecht, in 1632. De bijbel wordt beschouwd als de enige macht, geen enkele soort van meditatie tussen personen en god is toegestaan voor de geestelijken. Dopen is alleen toegediend voor de betuiging van het geloof, het dopen van kinderen en baby’s is verboden. Het Laatste Avondmaal wordt gevierd, hoewel niet als een sacrament en het ritueel van het voeten wassen wordt soms in verband met Het Laatste Avondmaal gebracht.

De Mennonieten waren de eerste mensen die de slavernij afkeurden. Ze aanvaarden de burgerwetten, maar weigeren wapens te dragen, geweld te ondersteunen of om een eed te ondergaan. De meest conservatieve Mennonieten vallen op door hun eenvoudige levenswijze en kleding.

De Mennonieten duiken op in Zwitserland in 1521 als een radicale Protestantse groep die verder gaat dan de opvattingen van de Zwitserse Hervormer Huldreich Zwingli. Ze verschilden met hem van mening over de kinderdoping en werden ‘Anabaptisten’ of te wel ‘Wederdopers’ genoemd. Omdat de Zwitserse groep het idee van een staatskerk afwees, weigerde een oorlog goed te keuren en militaire dienst te nemen werden ze onderdrukt. In dezelfde tijd splitste zich ook zo’n conservatieve groep in Nederland onderleiding van Menno Simons. Van hem komt de naam Mennonieten. Net als in Zwitserland werd deze groep ook onderdrukt. Ongeveer dezelfde groepen verschenen ook in Zuid-Duitsland en Oostenrijk geleid door Jakob Hutter. De Zwitserse groep werd in de 18e eeuw nog steeds vervolgd, vele vluchten daarom naar Nederland, Oost-Europa en Amerika (Pennsylvania). Net zoals de Zwitserse groep vluchtten veel Nederlandse Mennonieten naar Pennsylvania, Pruissen en Polen. In Pennsylvania stichtten de Mennonieten ‘Germantown’, in 1683. Opvallend onder hun waren de volgelingen van Jakob Amman, die Amish genoemd werden. De strenge gewoontes en conservatieve kledij maakten het apart. De grootste groeperingen in Noord-Amerika zijn De Mennonitiche Kerk (oftewel de Oude Mennonieten) die zijn ontstaan in Pennsylvania en de Algemene Verzamelde Mennonieten Kerk. Georganiseerd in Iowa in 1860. In 1980 had de Mennonietische Kerk ongeveer 109 000 leden in Noord-Amerika en 33000 in overzeese kerken. Mennonieten zijn plattelandse mensen, oorspronkelijk boeren. In de 20e eeuw zijn de grootste Mennonietische groeperingen een belangrijke rol in de samenleving gaan spelen in Amerika. De meest conservatieve groeperingen spreken Duits. De Mennonieten kerk en de Algemene Verzamelde Mennonieten kerk steunen allebei hoger onderwijs. En houden zich bezig met het leed van mensen over de hele wereld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.