Wat zijn kindsoldaten?
Iedere persoon jonger dan 18 jaar die behoort tot een geregeld leger of een gewapende groep is een kindsoldaat. Ook wanneer ze kok, drager of boodschapper zijn en zij die zulke groepen vergezellen. Tot die groep behoren ook meisjes die misbruikt worden als seksslaven of voor een gedwongen huwelijk. De term verwijst dus niet enkel naar een kind dat een wapen draagt of gedragen heeft.
Kinderen kunnen zich makkelijk verstoppen en je kunt ze nog van alles leren. Bang om dood te gaan zijn ze nog niet. Vele vinden kinderen bijzonder geschikt om te dienen als soldaat.
De keiharde realiteit in Sierra Leone
Sinds 1991 zijn er meer dan 100 000 kindsoldaten in Sierra Leone. Sommige zijn niet ouder dan vijf jaar. Onder invloed van drank en drugs worden de kinderen getraind om paraat te staan als soldaat. Ze worden gedwongen om burgers te vermoorden en/of te verminken, soms zelfs hun eigen familieleden. Meisjes worden op grote schaal seksueel misbruikt.
Wereldwijd worden ruim 300.000 kinderen, onder 18 jaar, als soldaat ingezet bij vijandelijkheden. De mensenrechten van deze kinderen worden dagelijks geschonden en het is niet in het belang van het kind om soldaat te zijn.
Dit probleem is het grootst in Afrika en Azië. Alleen al in Afrika zij n er 120 000 kindsoldaten.
Wie zijn kindsoldaten:
Vooral ontheemde kinderen in de vluchtelingenkampen, alleenstaande kinderen en kinderen die eenzaam of in groepjes op straat rondzwerven, zijn een gemakkelijke prooi voor ronselaars. Maar ook in de dorpen op het platteland worden veel kinderen ontvoerd en naar de legerkampen gebracht om daar getraind te worden.
Sommige kinderen melden zich vrijwillig aan als soldaat, omdat hen een mooi uniform met glimmende knopen wordt beloofd en omdat ze kunnen rekenen op een paar maaltijden per dag en daarbij ook nog medische verzorging krijgen.
Soms zijn het ook kinderen van kindsoldaten.
Wat zijn de taken van die kinderen in het leger:
· Strijden :
rechtstreekse inzet in de gevechten
· Huishoudelijke taken :
koken
· Seksuele diensten aan volwassen soldaten/ commandanten
· Ondersteunende functie :
verkenning, dragen, bevoorrading munitie
Oorzaken:
De oorzaken voor de gebruiken van kinderen als soldaten, zijn talrijk en verscheiden:
· De aard van de ‘moderne’ oorlogen (steeds vaker burgeroorlogen) die lang duren en waar alle regels met de voeten worden getreden;
· De wijde verspreiding van lichte wapens die gemakkelijk hanteerbaar zijn door kinderen;
· De armoede die maakt dat kinderen in het leger soms het nodige voedsel krijgen dat ze thuis niet meer vinden;
· Het feit dat kinderen gemakkelijke strijders zijn die gene soldij vragen, gehoorzaam zijn en blind zijn voor het gevaar.
Gevolgen:
Families moeten vluchten en daarbij verliezen kinderen vaak hen ouders. Het wrede geweld tekent de kinderen voor het leven.
Psychische gevolgen voor kinderen in conflictsituaties:
In plaats van dat de kinderen opgroeien in een veilige omgeving, waar liefde, zorg, onderdak, voedsel, onderwijs en veiligheid geboden wordt, (waar kinderen toch recht op hebben), worden ze misbruikt en misvormd omdat volwassenen een conflict niet met woorden maar met wapens willen beslechten. Deze kinderen zijn hun leven lang getraumatiseerd door wat ze zien, doen of ondervinden. De meeste van hen hebben te kampen met nachtmerries, concentratieproblemen en depressies.
Cijfers:
· 2.000.000 kinderen omgekomen tussen 1990 en 2000
· 6.000.000 gehandicapte kinderen tussen 1990 en 2000
· 22 miljoen vluchtelingen waarvan ongeveer 50 % kinderen
· 300.000 kindsoldaten in een dertigtal landen
· 250 miljoen mijnen verspreid over 105 landen
· Miljoenen getraumatiseerde kinderen
· Dramatische gevolgen van embargo’s voor kinderen
Kindsoldaten in de wereld:
Onderstaande kaart geeft een aanduiding van de landen en regio’s waar in de voorbije jaren kinderen actief in de strijd werden ingezet. Het aantal landen dat kinderen als soldaten rekruteert is veel talrijker.
(op kindsoldaten.nl vind je de afbeelding op andere sites ivm kindsoldaten ook wel)
REACTIES
1 seconde geleden
E.
E.
leuke site
14 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Hallo
7 jaar geleden
Antwoorden