Joodse spijswetten en eetgewoonten

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 591 woorden
  • 6 januari 2003
  • 903 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
903 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Joodse eetgewoonten en spijswetten

Joden hebben veel regels en wetten, de meest opmerkelijke zijn wel de regels en wetten over eten. Deze wetten gaan over wat wel en niet mogen eten. De wetten zijn strenge regels voor het eten en voorbereiden van bepaalde voeding. Als joden iets mogen eten dan is het eten kosjer. Dat betekent in het hebreeuws geoorloofd, oftewel geoorloofd om te eten of te drinken. Om zeker te weten of een product kosjer is, worden ze in de fabriek bekeken en beoordeeld door een Rabbijn. Een Rabbijn is iemand die verder heeft gestudeerd in de joodse theologie en bevoegd is om diensten te leiden en als ze gespecialiseerd zijn op het onderwerp eten mogen ze ook eten keuren. In de winkel kun je producten die gekeurd zijn herkennen aan de afkorting O.R.T. Dat betekent: onder rabbinaal toezicht. In joodse delen op de wereld liggen deze producten sinds de laatste 20 jaar gewoon in de supermarkt. In Nederland, en het grootst deel van de rest van de wereld zijn hier speciale winkels voor. Als een rabbijn eten keurt houdt hij rekening met drie regels;

1. Er mogen alleen reine dieren gegeten worden. Het woord “reine” splitst dieren op in twee groepen, dieren die wel gegeten mogen worden, en dieren die niet gegeten mogen worden. Dit betekent dat dieren die herkauwen en gespleten hoeven hebben, ( dus allebei en niet één), gegeten mogen worden. Schappen en koeien bijvoorbeeld mogen wel gegeten worden, omdat zij herkauwen en volledig gespleten hoeven hebben. Mensen denken bij de spijswetten meestal meteen aan het niet mogen eten van een varken, dit is ook te verklaren, varkens herkauwen niet. Deze regels zijn volledig gebaseerd op de bijbel. Naast vlees regels voor landdierenbestaan er ook regels voor het eten van vissen en andere water dieren. Joden mogen vissen opzicht wel eten, tenzij ze geen vinnen of schubben hebben, Het eten van haaienvinnensoep is dus verboden, want haaien hebben geen schubben. Als laatste groep zijn er de vogels. Vogels mogen volgens de joodse spijs wetten alleen gegeten worden als ze granen of planten eten, als ze vegetarisch zijn dus. Roofvogels zijn niet Kosjer. Ook weekdieren en insecten woorden ook als niet kosjer beschouwd. Producten van dieren, zoals melk en eieren, mogen alleen gegeten worden als het dier waarvan ze afkomstig zijn kosjer is.

2. Joden mogen geen vlees met bloed er in eten. Om aan deze regel te voldoen moet het vlees op de juiste manier geslacht worden. Dit wordt gedaan door de zogenaamde sjocheet, die slacht het vlees op een rituele manier. Dit is een heel belangrijke taak, want door dit rituele slachten moet het bloed uit het vlees verwijderd worden. Als er per ongelijk toch bloedresten achter blijven worden deze door een daarvoor bevoegde kosjere slager weggehaald. Maar daarmee is de behandeling van het vlees nog niet klaar, thuis moeten de joden ook nog bepaalde dingen met het vlees uitvoeren. Ze moeten het vlees enkele uren in water laten weken, waarna het met zout wordt besprenkeld en met een doek of een vergiet worden de laatste restjes bloed uit het vlees gehaald. Een heel werk.

3.Producten met melkbestanddelen mogen niet in aanraking komen met vlees producten. Dit leiden de joden uit één zinnetje uit de in de Tora: “Kookt een geitenbokje niet in de melk van zijn moeder” Dat is waarom de meeste joden, de orthodoxe joden een gedeelde keuken hebben, één voor het vlees en één voor de melkproducten. Alles is gescheiden want niks mag met elkaar in aanraking komen dus ook niet bestek borden en gaspit

REACTIES

D.

D.

er staat in dat joodse mensen roofdieren mag eten maar dat mogen ze niet.
groetjes denise

16 jaar geleden

F.

F.

ik weet niet wat je bedoelt met joodse delen van de wereld maar het enige wat je als joods deel zou kunnen zien is israel. ook in nederland en belgie zijn er winkels waar gewoon kosher producten in de niet joodse supermarkt liggen.

12 jaar geleden

B.

B.

super fijn dat dit er is (voor info voor mijn werkstuk) eindelijk een goeie site gevonden op internet :)

9 jaar geleden

J.

J.

bedankt goede info voor mijn werkstuk

9 jaar geleden

A.

A.

Super handig! Maar ze lijken wel erg op elkaar. Ik heb het nodig voor Levensbeschouwing, en onze leraar is erg streng. Dus ik heb alleen die van gespleten hoeven en herkauwen gebruikt.

8 jaar geleden

D.

D.

ik heb hierover een les op school gehad. en toen zij mijn juf ook iets over landdieren, waterdieren en vogels. ik ben het vergeten op te schrijven...... hoe zit het hiermee

8 jaar geleden

M.

M.

Waar in de bijbel vind ik deze spijswetten?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.