Hindoeisme

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 1082 woorden
  • 20 januari 2004
  • 168 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
168 keer beoordeeld

Woord vooraf Ik heb het onderwerp Hindoeïsme gekozen omdat ik daar wel wat vanaf wilde weten. Ik wist er haast niets van. En omdat we dit werkstukje moesten maken, heb ik maar dat onderwerp gekozen. Algemene informatie Een ander woord als Hindoeïsme is Sanatan Dharma. Het Hindoeïsme is een grote godsdienst. Er zijn zo’n 700 miljoen Hindoes op de wereld. Dat is meer dan 14 X zoveel als in Nederland mensen wonen! De meeste Hindoes wonen in India en de landen daaromheen. De heilige boeken zijn voor Hindoes de Veda’s. De heilige taal voor Hindoes is het Sanskriet. In de meeste Hindoeschriften is die taal geschreven. Oorsprong Het Hindoeïsme is een van de oudste godsdiensten ter wereld. Hoe het precies ontstaan is weet niemand. Ik heb een verhaal opgeschreven hoe het ontstaan kan zijn: Meer dan 4000 jaar geleden leefden er bij de Indusrivier een aantal mensen waarvan er beelden achterbleven van goden die erg veel leken op de goden die de Hindoes ook hebben.
Reïncarnatie Reïncarnatie is maar een gek woord. Het betekend eigenlijk “zielsverhuizing”. Dat klopt eigenlijk wel. Want de Hindoes geloven dat je na de dood weer terug komt naar de aarde,maar dan in een andere vorm. Hindoes geloven dat je mensen kunt indelen in 'kasten'. Dit zijn groepen waartoe je behoort vanaf je geboorte. Er zijn 4 grote kasten: de hoogste met de Brahmanen of priesters, vervolgens de soldaten, daarna de boeren en ambachtslieden en tenslotte de dienaren. Iedereen moet bij zijn kaste blijven. Zo moeten Hindoes trouwen met iemand van dezelfde kaste en men mag alleen voedsel eten bereid door iemand van de eigen kaste. Niet alleen in mensen zijn er kasten, als je slecht heb geleefd, kom je terug als dier. De hoogste ‘kaste’ daarvan is de koe. Voor de Hindoes is de koe ook heilig. De Hindoes zijn vaak ook vegetariër. Want die kip die je dan eet, kan best je overleden moeder zijn die is teruggekeerd! Goden. Het Hindoeïsme is een geloof met vele verschillende goden. Er zijn verschillende gedaantes van de goden, en ze doen allemaal wat anders. Je hebt geen oppergod/ hoogste god. Iedereen mag zelf kiezen. En er zijn veel goden. Ik noem er maar een paar: Er is een god die in menselijke vormen, en als plan tevoorschijn kan komen, dat is Brahman. Je hebt ook de god van vernietiging: Shiva. Er is ook een god die de wereld beschermt, Vishnu. Er is ook een godin, zij zorgt voor voorspoed en rijkdom: Lakshmi. Als je de goden te vriend wil houden, moet je veel offers brengen en vaak naar de tempel gaan. Feesten. In het Hindoeïsme zijn uiteraard ook vele belangrijke feesten. Zo heb je bijvoorbeeld de geboortedag van Krisjna. Die word gevierd in augustus. Er wordt dan veel gezongen, gedanst en er zijn lekkere hapjes. Er is ook het Divali, het feest van het licht. Dat feest is het belangrijkste feest(zie hiernaast)aar een olielamp brandt. Het licht kondigt het nieuwe jaar aan. Het Holifeest is als een soort carnaval bij ons. Iedereen is blij en er wordt gekleurd water over elkaar heengegooid.
Heilige plaatsen voor de Hindoes Ganges. Wie in de Ganges heeft gebaad, krijgt van de priester een rode stip op het voorhoofd. Kanchipuram. Hier staan veel heilige tempels. Mathura. Dit is de geboorteplaats van god Krisha. De berg Kailhash. God Shiva en zijn vrouw Parvati leefden hier. Kathmandu. God Shiva heeft zich hier stiekem verstopt. Hardwar. Hari betekend Vishnu (= een god), Ward betekend deur. Hardwar betekend dus Deur naar Vishnu. Dwarka. God Krishna heeft deze stad gebouwd. Ayodhya. Dit is de geboorteplaats van god Rama. Varanasi. God Shiva en god Parvita waren hier toen de wereld ontstond. Geboortes en bijzonderheden Net als er bij de Christenen de kinderen gedoopt worden, en bij de joden of moslims (maar wel de jongens) besneden worden, word er bij de Hindoes de eerste keer de haren knippen, er een belangrijk iets van gemaakt. De hele familie is er dan bij. Iedereen’reinigt’ zich als eerste, dat gebeurt door eerst een slok water te nemen, dan je ogen, neus en daarna oren aan te raken. Er wordt vuur gebrand, waarin de ouders hout, olie en gesmolten boter offeren. Daarna kamt de vader het haar en knipt de eerste plukjes af. Dan scheert de grootvader de rest van het haar af. De haren worden opgevangen in brooddeeg en daarna begraven. Volgens de Hindoes is het haar voor de haarknipceremonie onrein. Daarom wordt het scheerwater daarna weggegooid in stromend water. Tempels in soorten en maten Een tempel is een plaats die aan goden gewijd is. Het is een ruimte waar allerlei beelden van goden en afbeeldingen van godenverhalen staan. De betekenis van het woord ‘tempel’ is ‘plaats naar de aanschouwing’. Een tempel is voor Hindoes een belangrijke plek. Je gaat er als Hindoe regelmatig naartoe. Er is toch een verschil tussen een kerk en een Moskee. In een kerk is het belangrijkste 1 god, in iedere kerk is dat zo. Maar omdat niet iedere Hindoe in dezelfde god geloofd, is iedere tempel weer anders. De ene tempel is weer voor de ene god, en de ander voor de andere god. De Hindoes kijken als ze verhuizen, of er bij dat huis, wel een tempel is die bij hun god hoort. Stel je eens voor, als je verhuist (als Hindoe) je gelooft in Vishnu, maar die tempel is ongeveer 45km. verderop. Dan is het niet leuk, om dat iedere week af te leggen.
Bronnen Ik heb een aantal boeken en een aantal internetpagina’s gebruikt. De sites zijn als volgt: http://home.hccnet.nl/am.siebers/reli-hindoe.html#START
http://www.aaaa.demon.nl/hindoe.html
http://www.benopberg.nl/ http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/hindoeisme.htm
Ik heb de volgende boeken gebruikt: - Wereldsgodsdiensten: Hindoeïsme, geschreven door Dilip Kadodwala - Informatieboekje 680: Hindoeïsme - Het boek ‘Perspectief’. Dat gebruiken we ook bij levensbeschouwing. Nawoord Ik heb met dit werkstukje veel geleerd over het Hindoeïsme. Ik heb alles geschreven, dus niets van een site afgepikt. Ik heb ook niet alles opgeschreven wat ik van het Hindoeïsme afwist/afweet. Ik ben er wel achtergekomen dat Hindoes veel goden hebben, maar zelf maar in één god geloven. Ik wist wel wat van reïncarnatie, maar niet zoveel, met al die kasten en andere dingen. Ik heb van mijn werkstuk, toen ik het maakte veel geleerd, ik hoop de lezers van dit werkstuk ook.

REACTIES

A.

A.

het is Krishna en niet krisjna

17 jaar geleden

L.

L.

veel foutjes!!

7 jaar geleden

B.

B.

"In het Hindoeïsme zijn uiteraard ook vele belangrijke feesten. Zo heb je bijvoorbeeld de geboortedag van Krisjna. Die word gevierd in augustus"
Het is Krishna en zijn geboortedag word gevierd op 2 september.
Just saying.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.