Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Gothic, kakkers en nerds

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1651 woorden
  • 26 mei 2006
  • 130 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 130 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Gothic

Ontstaan.

Gothics bezigheden:

Gothics besteden veel tijd aan:
- Creativiteit, zoals in kleding (zelf ontwerpen/samenstellen)
- Kunst, zoals schilderen, tekenen en beeldhouwden
- Literatuur, zoals gedichten (over dingen die ze bezig houden, meemaken),
verhalen
- Talent, muziek maken, toneel.

Wat vinden ze belangrijk?

Gothics vinden respect heel erg belangrijk. Ze hebben waardering voor het bestaan en alles wat daarbij hoort. Ze baseren hun mening over mensen op hoe ze zijn en niet hoe ze eruit zien. Gothics kunnen er vaak niet tegen als dat respect niet wederzijds is. Ook relaties zijn voor gothics erg belangrijk. Gothics zijn vrij gesloten, maar als ze zich eenmaal gebonden hebben, word die persoon en de relatie één van de belangrijkste factoren in hun leven. Daarbij hoort ook het geloof wat ze erg belangrijk vinden.

Geschiedenis.

Gothic gaat niet alleen over de muziek. het is en levensstijl: de subcultuur (naaste cultuur), een soort gevoelsuiting.

Als je kijkt in het woordenboek kun je drie verschillende dingen vinden zoals bijvoorbeeld een katedraal. Het woord GOTHIC word ook gebruikt bij vreemde en mysterieuze verhalen die gebeuren bij donkere eenzame plaatsen zoals kerkhoven of ruïnes van een kasteel. ook is het een soort lettertype. Het woord Gothic bestaat al heel lang.
Het werd gebruikt tijdens de Renaissance (tijdperk 14e-16e eeuw) om de stijl van kunst in de middeleeuwen te tonen. Het is vernoemd naar de Duitse stam: GOTHS, die ooit Italië veroverden om het Romeinse rijk op te splitsen. In de 15e eeuw had men het idee van wedergeboorte (hergeboorte) of renaissance. De tijd erna noemen we de Middeleeuwen en wij gebruiken die term nog steeds. De Italianen gaven de schuld aan de Goths voor het ten einde brengen van het Romeinse Rijk, daarom noemden zij de stijl van deze kunst Gothic, waarmee ze wreed en gewelddadig mee bedoelden.
In de Middeleeuwen werd ook mooie kunst gemaakt maar daar was geen sprake van wedergeboorte of renaissance. Voorbeeld van hele mooie technische uitvindingen in de bouwkunst is de Notre Dame in Parijs.

Een typisch karakter in de denkbeeldige wereld van de gotiek is de vampier.
Voorbeelden van gotische letterkunde (verhalen of boeken) is het 1) Monster van Frankenstein 2) het werk van Edgar Ellen Poe (schrijver) 3) Het verhaal van Bram Stoker over Dracula.
Bram Stoker schreef niet over een onduidelijke en vage vampier die in de 19e eeuw ontstaan was, maar hij vertelde het verhaal van een krachtige, geweldige vampier als een verzinsel in een populaire cultuur.

De muziek waar ze naar luisteren.
- Gothic Metal

- Gothic Rock
- Symphonic Dark
- Cyber Gothic
- Gothic Wave
- Alternative
- Dark Electro
- Black Metal
- Speed Metal
- Gothic Noise
- Dark Wave

Kleding en uiterlijk.

Dames:
Er zijn een heleboel verschillende soorten Gothic types. Wat iemand onder Gothic fashion verstaat hangt helemaal van haar zelf af.
Op alles zijn wel uitzonderingen mogelijk.
Zoals je wel verwacht had is de hoofdkleur bij Gothic: zwart, naast (donker)rood, paars en soms zelfs wit.
De standaardkleding bestaat uit een jurk of een topje met een rok eronder.
Deze zijn afgewerkt met veters aan de voor en achterkant. De meest gebruikte materialen zijn: fluweel, lak en leer.
Topjes en ook jurken hebben zogenaamde vleermuismouwen, dat wil zeggen dat de mouwen heel erg wijd uitlopen. Soms hebben deze mouwen een spinnewebpatroon die je dan ook in de rest van de kleding kunt vinden. Ook visnetachtige kledingstukken en panty's maken het af.

Heren:
Bij heren is de hoofdkleur zwart, maar wit is ook populair. Andere kleuren worden ook wel gedragen. Meestal draagt een man een zwarte leren broek met daarboven een zogenaamd piratenshirt van fluweel. Hierop zitten ruches en vaak ook veters. Ook truien van visnetachtige stof komen veel voor. Vaak zitten er banden vast aan de mouwen die naar het lichaam gaan. Ook shirts met banden zie je vaak. In plaats van een broek is het ook mogelijk dat de man een rok draagt. Dus niet alleen voor vrouwen!!!
Soms dragen ze ook wijde broeken die over de grond slepen en zwarte t-shirts met een foto of print van een band erop. Of er wordt een t-shirt
over een t-shirt met lange mouwen gedragen.

Gothic symbolen:

Symbolen en voorwerpen die met Gothic te maken hebben zoals:

- Ankh dit is het Egyptische
symbool voor het eeuwige leven.

- Het oog van Ra, ook wel bekend als het oog van Horus.
Ra is de Egyptische zonnegod.

- Kruis, het christelijke kruis wordt veel door Gothics gedragen. Dit betekent niet dat ze christelijk zijn. Sommige dragen het alleen maar voor de sier.

- Een pentagram, dit is een vijfpuntige ster. Dit is het symbool voor vuur, aarde, lucht, water en de geest.
Een pentagram met een cirkel er om heen noem je een pentacle.
Het pentagram wordt door sommige mensen vergeleken met de duivel. Om die reden dragen sommige Gothics het pentagram om andere mensen aan het schrikken te maken.

Vooroordelen.

Gevonden vooroordelen:
- Goths bidden de duivel aan
- Goths drinken bloed
- Goths lachen nooit
- Alle goths zijn vies en stinken
- Alle goths luisteren naar dezelfde muziek
- Alle goths gebruiken drugs en drinken veel alcohol
- Gothics dragen altijd make-up
- Alle goths hebben piercings en tattoos.

En dat doen ze allemaal omdat het bij hun past en omdat ze het ook mooi vinden natuurlijk maar ook omdat het bij ze past en nog veel meer.

Eigen mening.

Wij vinden het wel een apart onderwerp want zoiets doe je niet elke dag van je leven zeg maar.
Ook dit onderwerp: gothic is wel apart want niet iedereen is een gothic dus daarom vonden wij het wel een leuk onderwerp.

Kakkers en Nerds

Ontstaan.

Wat doen ze graag, wat vinden ze belangrijk?

Van oorsprong zijn tennis en hockey echte kaksporten, golf heeft nog steeds de naam.
Zoals je ook in de kleding terug vind dragen zo poloshirtjes van golfmerken enz.
Op zich zijn kakkers niet zo veel eisend, wat ze belangrijk vinden en waar ze zich altijd wel aan houden is dat ze vloeiend standaard Nederlands spreken (soms een beetje te, dan lijkt het net of ze een gloeiend hete aardappel in hun mond hebben), hun kleding mooi glad is, zit geen kreukeltje in waar het niet hoort te zitten, bij mannen is gel een veel gebruikt middel voor hun haar glad en zo strak mogelijk te houden. Buiten hun uiterlijk zijn hun vrienden vaak ook kakkers, dit vinden zo ook belangrijk.

Geschiedenis. (kakkers)
Kakkers kun je herkennen aan hun kleding: een duur merk, bijvoorbeeld een golfmerk als Lacoste of McGregor. Ze hebben meestal rijke ouders, die hen netjes ABN hebben leren praten. Ze houden van dezelfde soort muziek en beslist niet van dingen die buiten het normale patroon vallen. Ze spelen vaak tennis of hockey. Over het algemeen maken ze vrienden binnen dezelfde kringen, omdat leden van andere groepen zich niet zo bij hen thuis voelen.

Geschiedenis. (nerts)
Deze groep valt van grote afstand op. Ze geven niet om hun kleding of haardracht. Kleding mag rustig 10 jaar oud zijn. Hun haar kan geknipt zijn door iemand die geen kapper is. Het is vaak één kant op gekamd of met een duidelijke scheiding in het midden. Typische nerds dragen een das op een gestreept overhemd, dat tot bovenaan is dichtgeknoopt.

Muziek.

De wat oudere mensen luisteren vaak naar klassieke muziek, zoals

André Rieu
Maria Callas
Mozart
Strauss

De jongere versie begint toch te houden van hip-hop en R&B.

Kleding en uiterlijk.

Kakkers,

Wanneer is iemand een kakker? Op die vraag zijn vele antwoorden, de één vind iemand al een kakker als hij/zij een polo aan heeft, bij de ander gaat het veel
verder. Eigenlijk bestaan kakkers niet.

Kleding,

Kakkers herken je meestal aan de wat duurdere kleren die ze aanhebben.
Zo hebben ze vaak een polo shirtje aan of een golf merk aan. Andere bekende merken
van kakkers zijn:
Ralph Lauren,
Lacoste,
Tommy Hilfiger,

Wat doen ze graag, wat vinden ze belangrijk?
+
symbolen

Van oorsprong zijn tennis en hocky echte kaksporten, golf heeft nog steeds de naam.
Zoals je ook in de kleding terug vind dragen zo poloshirtjes van golfmerken enz.
Op zich zijn kakkers niet zo veel eisend, wat ze belangrijk vinden en waar ze zich altijd wel aan houden is dat ze vloeiend standaard Nederlands spreken (soms een beetje te, dan lijkt het net of ze een gloeiend hete aardappel in hun mond hebben), hun kleding mooi glad is, zit geen kreukeltje in waar het niet hoort te zitten, bij mannen is gel een veel gebruikt middel voor hun haar glad en zo strak mogelijk te houden. Buiten hun uiterlijk zijn hun vrienden vaak ook kakkers, dit vinden zo ook belangrijk.

Vooroordelen.

Op zich vinden wij het best mooi, het ziet er altijd verzorgt uit enzo, maar af en toe wat overdreven bijv hoe ze praten. Alleen sommige kakkers stralen uit dat ze denken dat ze alles zijn dat is niet leuk, wij zien ook wel dat ze rijk zijn, maar als ze zich gewoon gedragen zijn het keurige mensen.
Ik vind zelf dat die mensen er ook niks aan kunnen doen dat ze kakker zijn of een nerds zijn want wij kunnen er ook niks aan doen dat we nu eenmaal zo geboren worden kijk je kunt wel een beetje veranderen aan je zelf maar niet alle mensen willen dat doen en dat begrijpen wij ook uit volle borst.

Eigen mening.

Ik vind dit ook een leuk onderwerp maar veel mensen worden gepest omdat ze kakker of nerd zijn en dat is niet zo leuk natuurlijk want als iemand van jou leeftijd of misschien jij zelf wel word gepest dan is dat voor jou natuurlijk ook niet leuk want dan voel je je echt heel rot en veel minder zelfverzekerd.

EXTRA: Beroemde nerds, als Bill Gates, zijn de toonaangevende figuren. Bill draagt nog steeds geen dure kleding, hij schijnt zelfs toeristenklasse te vliegen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Hoi.

Ik wil als het kan nog iets toevoegen aan uw werkstuk onder de catagorie 'kakkers': kakkers sporten bezigheden:

-Hockey en golf staan bovenaan
-tennis staat op de 4e plek
-je hebt bijna altijd rijke ouders.
-De kledingstijl is altijd chick
-Favorite merken zijn ook: Chanel, Burberry, Louis vuitton, Dolce&Gabanna, Prada enz.
-ze hebben meestal 2 of 3 voor namen

welk cijfer had je voor dit werkstuk? Want misschien kunt u dan ook kakker worden stuur het me even! Succes!
Gegroet, Anna-Claire Sophia Malherbe De Gouvenie

10 jaar geleden

B.

B.

hallo
ik zou iemand moeten interviewen voor school die een gothic is?
indien je dit leest en een gothic bent , gelieve mij dan een mailtje te sturen op brenda.van.bijlen@hotmail.com
bedankt

8 jaar geleden