de Kindertelefoon

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 1523 woorden
  • 24 april 2009
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Kindertelefoon

1. Wat is de Kindertelefoon?
2. De Kindertelefoon toen en nu.
3. Waarom is de Kindertelefoon er eigenlijk?
4. Waarover word er gebeld?
5. Wie werken er bij de Kindertelefoon?
6. Wist je dit al?

1. Wat is de Kindertelefoon?
De Kindertelefoon is er voor alle kinderen van 8 tot 18 jaar die in vertrouwen willen
praten over een probleem. Je kunt bellen of chatten bijvoorbeeld omdat je gepest wordt, je problemen thuis hebt, je ruzie met vrienden hebt of omdat je je rot voelt.
Het nummer van de Kindertelefoon is 0800-0432. Bellen naar dit nummer is gratis. Wil je met je mobiel naar de Kindertelefoon bellen, dan bel je naar 0900-0132 (dit is vanaf 1 januari ook gratis).
Chatten kan via de chatbutton op de website www.kindertelefoon.nl of via Windows Live Messenger. Voeg hiervoor chatbot@kindertelefoon.nl toe aan je contacten. De Kindertelefoon is elke dag te bereiken van 2 tot 8 uur, ook op feestdagen en in de vakanties.

2. De Kindertelefoon van toen en nu.
1979 was Het Jaar van Het Kind. In dat jaar bedachten een paar mensen dat er een
Kindertelefoon moest komen. Want kinderen en jongeren wisten vaak niet waar ze met een vraag naartoe konden. Een Kindertelefoon was inderdaad nodig, want er kwamen steeds meer telefoontjes. Bijna dertig jaar geleden was er één Kindertelefoon in Amsterdam. Als je toen belde, kostte het 25 cent. Er kwamen steeds meer Kindertelefoons. Er zijn Kindertelefoonlocaties in heel Nederland. Gelukkig werd in 1992 het telefoonnummer van de Kindertelefoon gratis. Ook werd het nummer toen in heel Nederland hetzelfde: 0800-0432. Mobiele bellers bellen met 0900-132. Van 1 januari is ook het mobiel bellen naar de Kindertelefoon gratis!

3. Waarom is de Kindertelefoon er eigenlijk?
Ten eerste wil de Kindertelefoon luisteren naar kinderen en jongeren. Als je ergens mee zit, kan het helpen erover te praten. Als je je probleem aan iemand anders uitlegt, ga je het zelf soms ook beter begrijpen. Je zet alles eens voor jezelf op een rijtje. Natuurlijk kun je ook met je ouders, je vrienden of iemand op school praten. Maar soms kun je die net niet bereiken als je ze nodig hebt. Of het gaat juist over hen. Of je hebt al met ze gepraat, maar ze begrijpen het niet.
En als je in nood zit, kan de Kindertelefoon je in contact brengen met iemand die jou verder kan helpen. Bijvoorbeeld iemand van Bureau Jeugdzorg. Maar dat doen ze alleen als jij dat wilt en daar toestemming voor geeft.
De vrijwilligers van de Kindertelefoon komen niet naar jou toe en zullen ook nooit
zomaar contact met je opnemen. Jij bent degene die belt of die chat.
Ten tweede wil de Kindertelefoon ontdekken welke problemen kinderen en jongeren
hebben en hoe dat komt. De Kindertelefoon wil weten of er misschien wat tegen te doen is. De medewerkers proberen er zo voor te zorgen dat hulporganisaties kinderen en jongeren beter kunnen helpen. Soms kan de Kindertelefoon samen met anderen zorgen dat er aandacht voor een probleem komt. De Kindertelefoon heeft de laatste jaren bijvoorbeeld gemerkt dat veel kinderen willen praten over pesten. Daarom heeft de Kindertelefoon een lespakket over pesten en geweld gemaakt.

4. Waarover wordt er gebeld?
Pesten
Veel kinderen hebben met pesten te maken. Sommige kinderen worden elke dag zelf
gepest. Zij voelen zich rot. Ouders en leraren snappen vaak niet hoe het is om gepest te worden. Ze zeggen nogal eens: "Als je wordt gepest, moet je maar van je afbijten." Of: "Het is maar een geintje, trek het je niet aan." Niet echt iets waar je wat aan hebt, als je elke dag bang bent om naar school te gaan. Andere kinderen willen weten hoe ze een gepest kind kunnen helpen. En dan zijn er nog kinderen die zelf pesten. Ze weten bijvoorbeeld niet goed hoe ze daarmee kunnen stoppen. Ook die kinderen kunnen met de Kindertelefoon praten. Zij krijgen daar niet op hun kop, dat doet hun juf of meester al. Een gesprek met een pester kan erover gaan hoe het komt dat hij steeds wil pesten. Of hoe lastig hij of zij het vindt om vrienden te maken.

Ouders
Met je ouders heb je elke dag te doen. Geen wonder dat kinderen ons bellen en met ons chatten met vragen, of over problemen met hun ouders. Soms balen kinderen van de regels van hun ouders. Ze vinden dat ze te weinig zakgeld krijgen of dat ze te vroeg thuis moeten zijn. Of ze maken zich zorgen, omdat hun ouders steeds ruziemaken, en het thuis niet meer gezellig is.

Nare dingen
Helaas maken sommige kinderen nare dingen mee. Ze worden bijvoorbeeld
lastiggevallen, mishandeld of gedwongen om seks te hebben met volwassenen. Het
komt voor dat ouders niet goed voor hun kinderen zorgen. Vaak is het extra moeilijk om hierover te praten. Kinderen willen hun ouders niet laten vallen en er zijn ook vaak fijne momenten thuis. De Kindertelefoon probeert daarom eerst vooral te luisteren. Hun geheim vertellen is voor deze kinderen al moeilijk genoeg.
Alleen als een kind zelf meer hulp wil, kan de Kindertelefoon het kind in contact brengen met iemand die jou verder kan helpen. Bijvoorbeeld iemand van Bureau Jeugdzorg. De Kindertelefoon zelf komt niet naar je toe. Want dan zouden veel kinderen niet meer durven te bellen. En de Kindertelefoon denkt ook dat ze kinderen met luisteren vaak al heel goed kan helpen.

In de knoop
Verder zijn er kinderen die bellen of chatten als ze het niet meer zien zitten. Ze voelen zich alleen. Soms kan dat komen doordat ze veel moeilijke dingen hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld als er iemand is doodgegaan van wie ze veel hielden. Maar het kan ook zijn dat ze zich anders voelen dan de rest. Bijvoorbeeld omdat ze minder goed kunnen leren, in een rolstoel zitten of een andere huidskleur hebben.

School
Dan heb je natuurlijk nog het onderwerp school. Vragen over school gaan vaak over een slecht rapport, of over de angst om te blijven zitten. De sfeer in de klas kan ook reden zijn om te bellen of te chatten.

Lichaam
Je lichaam en veranderingen daaraan kunnen je ook erg bezighouden. Er zijn kinderen die zichzelf te dik vinden, en meisjes die zich afvragen wanneer ze nou eens borsten krijgen. Of jongens die willen weten wanneer je je moet scheren.

Verliefdheid, verkering en vriendschap
Veel kinderen hebben ook vragen over verliefdheid, verkering en vriendschap. Meestal zijn dit dingen die je wel graag wil bespreken, maar niet met je ouders.
Ze zijn bijvoorbeeld verliefd, maar durven geen verkering te vragen. Of de verkering is uit gegaan en ze voelen zich heel verdrietig. Ook kunnen deze gesprekken bijvoorbeeld gaan over ruzie met je beste vriend of vriendin.

Van alles wat
Als jouw vraag of probleem nou nog niet is genoemd, betekent dat niet dat de
Kindertelefoon er niet voor jou is. De Kindertelefoon is er voor ieder kind dat in
vertrouwen wil praten over een vraag of een probleem!
Soms bellen kinderen en hangen dan weer op. Misschien willen ze wel wat vertellen,
maar vinden ze het ineens te eng om wat te zeggen. Of er komt ineens iemand binnen, en de beller wil niet dat die het gesprek hoort. Het is niet erg als dat gebeurt: want je kunt altijd terugbellen.

5. Wie werken er bij de Kindertelefoon?
Als je de Kindertelefoon belt of met de Kindertelefoon gaat chatten, krijg je een
vrijwilliger aan de lijn of in de chat. Vrijwilligers doen hun werk zonder dat ze ervoor
worden betaald.
Bij de Kindertelefoon werken mannen en vrouwen, studenten en ouderen. Allemaal
mensen die goed kunnen luisteren. En ze vinden het leuk om met kinderen te praten.
In totaal werken er 650 mensen bij de Kindertelefoonlocaties in Nederland. Ze zitten
ongeveer één keer per week aan de telefoon of aan de chat. Maar ze doen meer dan de telefoon opnemen en chatten. Sommige staan ook op festivals om te vertellen over de Kindertelefoon. Andere medewerkers zorgen ervoor dat er nieuwe dingen op de internetsite komen te staan. Of ze geven een gastles over de Kindertelefoon op een school. Alle mensen die bij de Kindertelefoon gaan werken, krijgen eerst een cursus. Ze leren veel over de vragen waar kinderen mee bellen of chatten; over hoe het voelt als je wordt gepest, of hoe je uitleg geeft over zoenen. Maar ze leren vooral om goede vragen te stellen en goed te luisteren. Je kunt vrijwilliger bij de Kindertelefoon worden als je ouder bent dan 18 jaar.

6. Wist je dit al?
- Er bellen en chatten meer meisjes dan jongens met de Kindertelefoon. Dat komt misschien, omdat jongens het niet stoer vinden om te bellen. Of ze denken vaker dan meisjes dat je een probleem zelf moet oplossen. Of ze durven niet zo goed over hun gevoel te praten. Misschien hebben meisjes meer problemen of zijn die meer gewend erover te praten.

- Als je buiten de openingstijden van de Kindertelefoon belt, krijg je een antwoordapparaat te horen. Je krijgt te horen hoe het bij de Kindertelefoon gaat. Je kunt geen boodschap inspreken, want de Kindertelefoon belt nooit terug. Buiten de
openingstijden kan je wel altijd de website van de Kindertelefoon bezoeken. Op de website van de Kindertelefoon vind je heel veel informatie over verschillende onderwerpen. Kijk maar eens bij de Vragenkast!
Ook kan je berichten achter laten via de rubrieken help elkaar, gedichten, klaagmuur en het droomkasteel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.