Voorwoord
Wij doen ons werkstuk over de Islam, we doen ons werkstuk over de Islam, omdat we het moesten. We hebben niet echt een reden, want de hele klas moest over de Islam doen. Hatice wist er al wat van over, omdat haar geloof ook de Islam is. We hoefden niet zoveel op te zoeken, dat was wel fijn. In het werkstuk krijg je wat te weten over de Geschiedenis van de Islam, Feesten en Rituelen, Zuilen van de Islam, de Bedevaart, de Moskee en over het Vastenmaand.
Inhoudsopgave
De Geschiedenis
Feesten rituelen en symbolen
Vastenmaand
Bedevaart
De moskee
5 zuilen van de Islam
De Geschiedenis
Het woord “Islam” betekent letterlijk de “overgave” aan de wil van God. Iemand die dit doet, is een moslim. Alle moslims samen vormen de ummah, de geloofsgemeenschap van de islam. Moslims worden liever niet “mohammedanen” genoemd, omdat ze niet in Mohammed vereren maar in God, die ze Allah noemen. Mohammed is wel de stichter van de islam. Hij werd rond 570 n. Chr. Geboren in de Arabische stad Mekka. Toen hij 25 jaar was, trouwde hij met Khadija. Hierdoor kwam er een ommekeer in zijn leven, want hij voerde diepe filosofische gesprekken en trok zich hele nachten terug in de bergen. In 611 n. Chr. Kreeg Mohammed een visioen in de berggrot. De engel Gabriel zei: “Jij bent Gods gezant, de profeet van Allah”. Het eerste hoofdstuk van de koran werd hem geopenbaard en hij kreeg de opdracht er uit te citeren. Mohammed had dus de functie om profeet van god te zijn en de boodschappen door te geven. Hij riep de mensen in Mekka op om die Ene God te aanbidden en te breken met andere goden. Ook zei hij dat je rechtvaardig moest handelen en op moet komen voor de zwakken. Hierdoor kwam hij in conflict met de aristocratie van Mekka en vluchtte hij naar Medina. Dit jaar wordt beschouwd als het eerste jaar. Hij kwam in conflict met de Joden in Medina en Mekka. Hij ging hierdoor weer terug naar Mekka en begon een gerechtvaardige oorlog en hij won deze. Mohammed liet alle afbeeldingen van de stamgoden verwijderen en verklaarde de rechthoekige ka’be tot centraal heiligdom van de islamitische gemeenschap. Iedereen ging over tot dit geloof. Mohammed stierf in 632 n. Chr. Hij werd 62 jaar. Maar hij had al heel veel mensen overtuigd van de islam. Tegenwoordig zijn 1,2 miljard mensen op de wereld moslim. De moslims vinden dat er maar een god is en dat is Allah. Alles wat er gebeurt, geschiedt volgens de wil van God, ook kwaad. Je moet volgens de koran leven, want dit is “het tot boek geworden woord Gods”.
Feesten, Rituelen en Symbolen
Geboorte
In veel islamitische landen is het eerste wat een kind te horen krijgt: Allahoe akbar (God is groot). Ze fluisteren ook in het oor van het kindje: Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet (dat zijn de woorden van de geloofsbelijdenis). Op de zevende dag krijgt het kind pas zijn/haar naam. Want dan, zo denken ze, heeft God besloten het kind te laten leven. In sommige landen wordt, volgens een oud Arabisch gebruik, dan ook het hoofdhaar van het kind afgeschoren en het gewicht ervan wordt in goud of zilver aan de armen gegeven.
Besnijdenis
Tijdens de besnijdenis wordt de voorhuid van de penis weggesneden. Binnen de Islam is de besnijdenis van jongens een belangrijk overgangsritueel. Het geeft aan dat je op godsdienstig gebied volwassen wordt. Ook symboliseert de besnijdenis de toetreding tot de moslimgemeenschap (de ‘umma’). Daarna geven ze meestal ook een groot feest om te laten zien dat ze het goed vergaat.
Het staat niet in de Koran voorgeschreven maar wordt wel als een verplichting gezien.
De Arabieren uit de tijd vóór de islam kenden de besnijdenis al, maar dat was waarschijnlijk als een hygiënische maatregel.
De leeftijd waarop de besnijdenis moet gebeuren verschilt van land tot land. In Turkije bijvoorbeeld ligt de leeftijd tussen het tweede en het tiende jaar. Veel ouders kiezen ervoor om hun zoon te laten besnijden op een leeftijd, waarop hij deze gebeurtenis bewust mee kan maken. De besnijdenis is een feestelijke gebeurtenis; het jongetje staat in het middelpunt van de belangstelling. Er komt veel bezoek en hij krijgt veel cadeaus.
Verloving
Over de verloving is niet veel te vertellen. Er is een beperkt feest. En de verloving kondigt eigenlijk aan, dat de ouders het eens zijn met het huwelijk van hun zoon/dochter.
Huwelijk
Bij de moslim is trouwen en kinderen krijgen een belangrijke sociale plicht.
Het is verplicht voor de jongen om het meisje een bruidsgift te schenken. Een islamitische vrouw mag alleen met een moslim trouwen. Een islamitische man mag ook met een joodse of christelijke vrouw trouwen, omdat hij verantwoordelijk is voor de opvoeding.
In het stukje hieronder wordt beschreven hoe de dagen van het Islamitisch huwelijk zijn:
Een Islamitische huwelijksceremonie duurt 2 tot 3 dagen. Je mag zelf beslissen hoeveel dagen je wilt. Aan het begin van allebei de dagen moet je je op een Islamitische wijze wassen:
Je moet altijd eerst met rechts beginnen en met links eindigen:
3x je handen wassen
3x je gezicht wassen
3x je mond spoelen
3x de neus schoonmaken
1x je hoofd door met je vingers door je haar te strijken
1x allebei je oren tegelijk schoonmaken
1x je nek
3x je rechterarm tot je elleboog
3x je linkerarm tot je elleboog
3x je rechtervoet tot je enkels
3x je linkervoet tot je enkels
Na deze handelingen moet je vers 2 uit de Koran hardop zeggen.
Als je dat hebt gedaan ben je helemaal schoon en mag je bidden. Na het bidden moet de bruid om haar moeders zegen en vergevenis vragen, zodat alles goed verloopt.
De eerste dag valt altijd op een zaterdag. Op de eerste dag wordt er gefeest. Er komen familie en vrienden op bezoek. De vrouw wordt mooi gemaakt met henna. Ze doen henna op haar handen en voeten. Dat is een traditie. Ze krijgt ook veel geld. Er wordt gefeest tot de ochtend.
Op de tweede dag wordt er ook gefeest. De vrouwen maken lekkers klaar voor het huwelijk. De man komt naar het huis van de vrouw en brengt cadeaus voor haar mee. Hij moet buiten blijven in de tuin. Hij krijgt eerst wat te drinken en nog wat geld erbij. De vrouw zit binnen. De imam (een soort priester; iemand die de gebedsdiensten in de moskee leidt en die ook godsdienstles geeft) komt bij de man en leest uit de Koran. Daarna doet hij hetzelfde bij de vrouw. De vrouw vraagt de man om de bruidsschat. Alleen als ze die heeft gekregen mag de man haar meenemen. Als de man de bruidsschat heeft gegeven betekend het dat ze willen trouwen. Ze zetten hun handtekening zodat ze officieel getrouwd zijn. Daarna gaan ze naar het huis van de man om verder te feesten en de huwelijksnacht te vieren.
Sterven en begraven
Net als andere grote religies, ziet de Islam in de dood een belangrijke overgang naar een ander leven. De ziel (roeh) is afkomstig van Allah en leeft eeuwig. Daarentegen zijn het lichaam en de geest (nafs) sterfelijk. Volgens de overlevering wordt de overledene kort na zijn sterven bezocht door de twee engelen (Moenkir en Nakir). Eerst laten zij de overledene Sjahada (de geloofsbelijdenis) opzeggen. Daarna ondervragen de engelen de overledene en noteren ze de goede en de slechte kanten. Vervolgens wordt de Sjahada eenmaal ingefluisterd, wordt de Koran geciteerd en wordt de overledene met het gezicht in de richting van Mekka gelegd. Kent de overledene de geloofsbelijdenis wel dan wordt zijn graf ‘wijd gemaakt’ zodat hij direct al kan ervaren hoe het paradijs zal zijn. Een uitzondering is er voor de martelaren van het geloof. Zij gaan –vanwege hun bijzondere verdiensten- rechtstreeks naar het paradijs. De overledene die de geloofsbelijdenis niet kent, wordt ‘geslagen’. Voor hem ziet de toekomst er minder goed uit. Veel moslims geloven dat de ziel van de overledene voortleeft na de dood van het lichaam en de geest.
De Islam gaat uit van een Dag des oordeels: een dag waarop iedereen zal sterven. Na korte tijd (een of meer uren) worden alle overledenen opgewekt en naar een verzamelplaats gebracht. Allah spreekt daar zijn oordeel uit (Dag des Oordeels). Daarbij maakt hij gebruik van een soort weegschaal met daarop de door de engelen geschreven boeken over de goede en de slechte kanten van de overlevenden. Na het oordeel wacht het ene gedeelte de hel en het andere gedeelte het paradijs.
Na het sterven van een geliefde troosten moslims elkaar met de woorden: ‘Voorwaar, wij behoren aan God en tot hem keren wij terug’.
De Vastenmaand
De ramadan is een jaarlijks terugkerende vastenmaand in de islam.
Het is de maand waarin God de koran openbaarde.
De maand begint als twee moslimgeleerden de nieuwe maansikkel aan de hemel zien staan.
Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten, drinken, roken of seksuele gemeenschap hebben zolang de zon op is.
Zowel het lichaam als de geest van de moslim moeten gedurende deze periode rein zijn.
Het vasten is niet bedoeld als boetedoening, zoals bijvoorbeeld in het christendom, maar als zuivering van de ziel.
Door samen te vasten wordt de onderlinge band versterkt.
Tevens is het vasten bedoeld om het lichaam te beheersen.
Tijdens de ramadan wordt God bedankt voor alles wat hij de mens gegeven heeft.
Voor de rijken is de ramadan een tijd waarin ze eraan herinnerd worden hoe het is om arm en hongerig te zijn.
Kinderen, zieken, oude mensen, menstruerende en zwangere vrouwen zijn vrijgesteld van het vasten.
De bedevaart
De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka, die iedere volwassen moslim die daartoe de middelen heeft ten minste eens in zijn leven moet verrichten.
De Hadj vindt altijd plaats in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender.
De Hadj brengt hem naar de plaats waar Mohammed de islam heeft gepredikt.
Mohammed's 'afscheidsbedevaart' in zijn sterfjaar werd het voorbeeld voor het huidige hadj-ritueel.
De relatie met de persoon van Mohammed is voor de moslim een belangrijk aspect van de Hadj.
Dit blijkt ondermeer uit het bezoek dat veel pelgrims na afloop brengen aan Mohammed's graf in Medina. Het hadj-ritueel begint met het aannemen van de ihraam, de gewijde staat van de pelgrim.
Dit is verplicht zodra men het heilige gebied rond Mekka betreedt.
De pelgrims, die tegenwoordig meestal per vliegtuig arriveren, plegen de ihraam bij aankomst vanaf de vliegtuigtrap aan te nemen.
Voor de mannen houdt dat in dat zij gekleed gaan in twee witte ongenaaide doeken, waarvan de ene om de linkerschouder wordt geslagen en de andere om de lendenen.
Voor de vrouw geldt slechts dat haar handen en haar gezicht onbedekt moeten blijven.
Tijdens de ihraam moet de moehrim (of moehrima, hij of zij die in gewijde staat verkeert) zich van seksueel verkeer onthouden.
Verder is het scheren en knippen van haar en nagels en ook het kammen niet toegestaan. Onmiddellijk na aankomst in Mekka wordt een bezoek aan de Ka'bah gebracht, waaromheen het plein van de grote moskee ligt.
Beginnend bij de zwarte steen die in de oosthoek van de Ka'bah is ingemetseld en die de pelgrim zo mogelijk kust of aanraakt gaat hij rechtsom en maakt vervolgens tegen de wijzers van de klok in een zevenvoudige omgang rond de Ka'bah.
Daarna verricht hij de loop tussen de met de grote moskee verbonden heilige plaatsen Safa en Marwa, eveneens zevenmaal.
Dit gebeurt ter herinnering aan Hagar, die hier radeloos rondliep met haar zoontje Ismaël op zoek naar water en dit uiteindelijk vond in de bron Zamzam.
Nadat de pelgrims een preek van de Qadi of rechter van Mekka hebben bijgewoond, begeven zij zich naar de dertig kilometer ten oosten van Mekka gelegen vlakte van Arafat, de berg waar aan Mohammed de koran werd geopenbaard.
Daar brengen zij in tenten de nacht door.
Daarna begeeft men zich in een massale wedloop in westelijke richting naar Moezdalifa, waar men de nacht doorbrengt, opnieuw gevolgd door een wedren, nu naar Mina, op acht kilometer ten oosten van Mekka, waar men rond zonsopgang moet aankomen.
Hier gooit iedere pelgrim zeven steentjes op een steenhoop.
Dit wordt gezien als navolging van Abraham, die hier de satan zou hebben verdreven toen deze hem wilde verleiden zijn zoon niet te offeren.
Hierna, op de tiende dag van de pelgrimage naar Mekka, vindt het offeren plaats van een schaap of ander vee.
Dit offer is niet verplicht. Het vlees is grotendeels voor de armen bestemd.
Nadat men zich vervolgens het hoofd heeft laten scheren (bij vrouwen wordt slechts symbolisch een lok afgeknipt) is de Hadj ten einde.
De waarde die aan de Hadj wordt gehecht is groot.
Hij die in een afgelegen dorp als enige de Hadj heeft verricht, geldt voortaan als een autoriteit op het gebied van het geloof.
Vooral vroeger was de reis naar Mekka op zichzelf al een prestatie door de ontberingen en gevaren die ermee verbonden waren.
Al is reizen tegenwoordig gemakkelijker geworden, het verblijf in Mekka met een à twee miljoen pelgrims tegelijk is nog steeds geen onverdeeld genoegen, vooral als het heet is.
Ondanks de massale deelname is zo'n 98% van de moslims buiten Arabië door de relatief hoge kosten die eraan verbonden zijn, nooit in de gelegenheid de Hadj te verrichten.
Voor de moslims die thuisblijven, is de eigenlijke feestdag het offerfeest, ook wel 'het grote feest (ied al-adha)' genoemd.
Op deze dag vindt na zonsopgang in de moskee een feestgebed plaats.
Daarna wordt in ieder gezin zo mogelijk een schaap geslacht.
Van het vlees geeft men een deel weg aan de armen.
De moskee
Een moskee staat met de mihrab (de opening) in de richting van Mekka. Dit is meestal een rechthoekige ruimte. Bij de ingang zijn rijen met planken om de schoenen op te zetten. De moskee moet altijd schoon zijn, want het is God’s huis. Na de ingang kom je in een ruimte met een fontein. Hier kunnen moslims zich wassen, zodat ze rein zijn voor het gebed. De gebedsruimte is bedekt met een groot tapijt. Op het tapijt is aangegeven waar mensen kunnen bidden. Dat kun je zien aan de lijnen of de afbeeldingen.
Elke moskee heeft een toren, een minaret. Daar wordt elke dag 5 keer opgeroepen tot gebed. De muren van de moskee zijn versierd met mozaïeken. De gebedsruimtes in een moskee zijn meestal rechthoekig. De mihrab, een opening in de muur, geeft de richting van de ka’bah aan (richting naar Mekka). Rechts naast de mimbar zitten 3 treden. Grote moskeeën hebben meestal grotere mimbars. De profeet spreekt van de hoogste trede van de mimbar en de imam van de middelste trede. In hele grote moskeeën in het Midden-Oosten staan moskeebeambten op een verhoging, een dakka, waarop ze de handelingen van de imam nadoen. Zo kan iedereen het goed zien. Naast de dakka staat de kursi (een lessenaar). Hierop kan de qari de koran uitleggen.
De vijf zuilen van de islam
Het geloof in de Islam steunt op vijf pilaren. Als je moslim bent moet je aan deze vijf pilaren van de Islam voldoen. Dit zijn de volgende vijf:
1. geloofsbelijdenis
2. gebed
3. armenbelasting
4. vasten
5. bedevaart
Geloofsbelijdenis
De geloofsbelijdenis begint met de Sjahadah (getuigenis).
“Ashadoe ella Ilaha Illa Allah, wa ashadoe enna Mohammeden ‘abdoehoe wa rasoeloeh”.
Dit betekent: Er is geen god dan Allah en Mohammed is zijn dienaar en profeet.
Als je dit uitspreekt moet je er met je hart in geloven dat Allah een is. Hij is de enige en verdient het om gehoorzaamd en aanbeden te worden.
2. Gebed
Het gebed wordt in het Arabisch Salaat genoemd. Er wordt vijf keer per dag gebeden. Voor zonsopgang, het midden van de dag, de namiddag, de avond en 's nachts. Als men gaat bidden moet men zich gewassen hebben en schonen kleding aanhebben. De plek waar gebeden wordt moet ook schoon zijn. Er worden verzen uit de Koran gelezen en er worden bepaalde bewegingen gemaakt om je lichaam en geest te zuiveren.
Behalve de vijf verplichte gebeden zijn er ook jaarlijkse feestgebeden, wekelijkse vrijdaggebeden en dagelijkse vrijwillige gebeden voor alle volwassenen. Deze gebeden bestaan uit en verplicht deel en een vrij deel naar keuze.
3. Armenbelasting
De armenbelasting wordt in het Arabisch zakaat genoemd. 2,5% van het nettospaargeld wordt gedoneerd aan armen in de maand Ramadan. Door dit te doen wordt je vermogen gezuiverd en het helpt het vestigen van economisch evenwicht en sociale veiligheid. Je hoeft dit echter alleen te doen als je het kunt veroorloven.
4. Vasten
De meest bekende vastenperiode is in de maand Ramadan. In die maand is het voor alle mannen en vrouwen verplicht op vanaf zonsopgang tot zonsondergang te vasten. Je mag niet eten, drinken, seks hebben, schelden en slechte daden verrichten. In de maand Ramadan moet je rein zijn van lichaam en geest.
In de maand Ramadan werd de heilige koran naar de aarde gezonden en geopenbaard via de profeet Mohammed.
Als je ziek bent, menstrueert, zwanger bent, borstvoeding geeft op reist hoef je niet te vasten.
Aan het einde van de vastenmaand vieren de moslims Ied (feest) met gebeden en feestelijkheden. Dit wordt ook wel het suikerfeest genoemd.
5. De bedevaart
Iedere moslim is verplicht om 1 keer in zijn leven, als hij zich dit financieel kan veroorloven en hier fysiek toe in staat is, op bedevaart (hadj) te gaan naar de heilige stad Mekka. Hier staat het huis van Allah, de Ka’bah. Mannen en vrouwen uit de hele wereld komen samen in Mekka, Mina en Arafat tijdens de maand Zul Hidja, de laatste maand van het islamitische kalenderjaar. Ze dragen allemaal witte kleding en zeggen gebeden en brengen offers.
Moslims kunnen ook naar de stad Medina reizen om respect te betuigen aan de profeet Mohammed. Dit is niet verplicht.
Waar geloven Moslims in?
Er zijn 6 basiselementen waarin een moslim moet geloven:
1. De eenheid van God
2. De profeten
3. De boeken
4. De engelen
5. De dag des oordeels
6. De voorbeschikking
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
Islam
Ga naar: navigatie, zoeken
Disambig-dark.svg Zie Islam (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Islam.
Portal.svg Portaal Islam
Download een gesproken versie van dit artikel Beluister 1, 2
De islam (Arabisch:
13 jaar geleden
Antwoorden