De Dalai Lama

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 681 woorden
  • 28 september 2001
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
28 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

INHOUDSOPGAVE

1 Beschrijving van het fenomeen Dalai Lama
2 De oorsprong van de Dalai Lama
3 De zoektocht van de nieuwe Dalai Lama
4 Aankomst in Lhasa
5 Laatste beetje informatie
6 Plaatjes

DE DALAI LAMA

Dit verhaal gaat over de dood van de 13e en de gebeurtenissen van de 14e Dalai Lama

1.BESCHRIJVING VAN HET FENOMEEN DALAI LAMA.

De dalai lama is een Tibetaans religieus leider,aan wie magische krachten toegeschreven wordt.Hij wordt gezien als een symbool van medeleven. Als een Dalai Lama sterft zoekt men naar de persoon waar z’n ziel nog in voortleeft.

2.DE OORSPRONG VAN DE DALAI LAMA.

Ongeveer 500 jaar geleden ontstond de Mahayana school. Deze school benadrukte het medeleven van het boeddhisme. Het streefdoel was dat de Bodhisattva zou terugkeren op aarde om de medemens die nog steeds leed te onderwijzen en te helpen. Indische leraren die naar Tibet kwamen,zorgden ervoor dat er kloosters werden opgericht, met elk z’n eigen steeds geincarneerde of wedergeboren abt, die in een nieuw lichaam zou keren om het werk van zijn voorganger over te nemen. Deze situatie speelde zich af in de 14e eeuw, dezelfde eeuw waar de eerste Dalai lama was geboren.

3.DE ZOEKTOCHT NAAR DE NIEUWE DALAI LAMA.

De opvattingen van reincarnatie kunnen westerlingen maar moeilijk begrijpen.

Hoe dat komt? De 13e Dalai Lama gaf aanwijzingen aan de bevolking dat hij wedergeboren zou worden en niemand geloofde hem. In 1933 stierf hij en men legde hem in een graf met z’n hoofd richting het zuiden. De volgende ochtend keek men naar hem maar toen lag z’n hoofd gedraaid naar het noordoosten! Tijdens de pelgrimtocht naar de nieuwe Dalai lama moesten de Regent, een groep hoge lama’s en regeringsafgevaardigden verplicht in het water van het heilige meer de Lhanno Lhatso kijken, want dat was een traditie. Je zou dan een deel van de toekomst kunnen waarnemen, en dat lukte de Regent. Hij zag 3 Tibetaanse letters: Ah, Ka en Ma. Direct daarna zag hij de heuvels in het oosten van Tibet dansen. In het midden van die heuvels stond een klooster met groene en gouden daken. Niet ver daar vandaan bevond zich een eenvoudig huisje met turquoise dakpannen. Daar woonde een gezin met een zoontje van 2 jaar. De patrouille die ook aanwezig was bezocht het huis. De leider van de groep (de abt van het Sera-klooster) vermomde zich als dienstbode om zo bij het jongetje te komen. Toen de peuter de abt zag sprong hij meteen op z’n schoot. Hij speelde met het bidsnoer van de vorige Dalai Lama, hij mocht het hebben op een voorwaarde, dat hij z’n naam zou vertellen. Het eerste wat hij zei was: ”ik ben de lama van Sera”. Iedereen was erg onder de indruk. Een paar dagen later testten ze hem nog een keer. Ze lieten hem allerlei dingen zien, waarbij een paar dingen van de vorige Dalai Lama behoorden, die koos hij allemaal. Het was duidelijk: De zoektocht was eindelijk voorbij.

4.AANKOMST IN LHASA.

Natuurlijk miste hij z’n familie en vriendjes, maar hij had wel veel plezier in het klooster waar hij nu woonde voor een jaar. Toen hij 4 was vertrokken Tandzin Gyatso en zijn gezelschap naar Lhasa. Ze reden per treljam (draagstoel getrokken door 2 muilezels). Na maandenlang reizen kwamen ze eindelijk aan en sinds de dag dat hij op de troon van de johkang-tempel zat, moest hij elke dag urenlang bezig zijn met het bestuderen van de eindeloze reeks boeddhistische lessen.

Z’n vier belangrijkste voorstellen waar een mens aan moet voldoen:

I Universele menslievendheid is essentieel om wereldproblemen op te lossen.

I Medeleven is de steunpilaar van wereldvrede.

I Alle wereldgodsdiensten verdedigen wereldvrede op die pilaar, dat geldt ook voor alle menslievenden ongeacht hun ideologie. I Elk individu heeft de universele verantwoordelijkheid om instellingen op te richten die menselijke noden dienen.

5.HET LAATSTE BEETJE(MAAR NIET HET ONBELANGRIJKSTE) INFO OVER TANDZIN GYATSO.

Dit wil je ook lezen:

Hij was de bekendste Dalai Lama, want hij overlegde samen met de andere wereldleiders hoe men vrede op aarde kon krijgen. Volgens velen maakte hij veel grapjes, sprak tot vele harten en had een zeldzame uitstraling.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.