Jongens gezocht: hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Christelijke godsdienst in Nederlandse cultuur

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 426 woorden
  • 6 maart 2009
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
18 keer beoordeeld

Godsdienst. Christendom in Nederland.

Taal: In de Nederlandse taal komen uitdrukkingen zoals ‘de dominee gaat voorbij’ of ‘een heilig boontje zijn’ uit het christendom. Ook scheldwoorden die met het christendom te maken hebben worden gebruikt, denk maar aan ‘Jezus Christus’ of ‘Gvd’. Ook de letter ‘G’ komt uit het Hebreeuws (de taal die gesproken werd in de tijd van Jezus). Geen enkele andere taal heeft de letter ‘G’.
Muziek: Christelijke muziek zoals gospel. Ook christelijke muziek zoals worship of soul wordt steeds bekender. Er zijn christelijke radiozenders (bright FM bijvoorbeeld). En christelijke artiesten breken door in de hitlijsten. (denk maar aan Marymary met Shackles een poos geleden). Kijk maar eens op cd-hoesjes van bekende artiesten en je zou denken dat ze allemaal radicale christenen zijn. Ze bedanken God voor zijn hulp en dat hoor je ook vaak terug in de teksten. Toch ben ik er zelf niet zo van overtuigd dat ze dat menen….

Schilderkunst: Veel schilderijen laten iets uit de bijbel zien. Bijvoorbeeld ‘Het laatste avondmaal’ van Leonardo da Vinci of ‘De terugkeer van de verloren zoon’ geschilderd door Rembrand van Rijn. Op schilderijen van vroeger zag je ook bijna altijd wel iets terug uit de bijbel. Soms heel groot of soms klein ergens op de achtergrond. Zie je bijvoorbeeld op een groot schilderij dat niets met bijbelverhalen te maken heeft, ergens klein op de achtergrond Jezus met zijn discipelen. Of Jezus aan het laatste avondmaal.
Gebouwen: In Nederland zie je in bijna elke stad of dorpje wel een kerk. Ook op begraafplaatsen kom je op de graven veel kruizen tegen, die ook weer met het christendom te maken hebben.
Verenigingen: Veel verenigingen hebben de naam christelijk. Zoals CBV binnenland (Christelijke Basketbal Vereniging) en CKV albatros ( Christelijke Korfbal Vereniging). Er zijn ook meerdere christelijke jeugdverenigingen waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.
Politieke partijen: De Christenunie is en christelijke politieke partij, net als de SGP (Sociaal Gereformeerde Partij).
Kranten: In Nederlands zijn veel kranten van naam christelijk. Vele zijn vroeger met de naam christelijk gestart maar willen nu van dat imago af (zoals de Trouw en Het Nederlands dagblad) maar niet alle kranten zijn zo, denk maar aan het Reformatorisch Dagblad.
Omroepen: De EO, NCRV, KRO, IKON, RKK en ZVK zijn allemaal christelijke omroepen in Nederland. Je kunt deze beluisteren of bezichtigen op de tv of op de radio. Van de meeste heb je vast wel gehoord, van sommige helemaal niet. Veel zijn omroepen op de tv. Je zou niet zeggen dat ze christelijk zijn omdat ze zo bekend zijn en zo normaal. Ze zijn erg ‘vernederlandst’.

REACTIES

E.

E.

Nou, lekker kort...

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.