Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Chassidische joden

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas aso | 636 woorden
  • 23 oktober 2003
  • 112 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
112 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
1) Waaraan merk je dat we te maken hebben met chassidische joden? Geef minstens 10 elementen uit het fragment. We merken dat we te maken hebben met chassidische joden omdat: - Vrouwen zijn verplicht een pruik te dragen - Vrouwen zijn verplicht rokken te dragen. Broeken zijn verboden. - De vader slaap in een kamer apart. Niemand mag in de kamer komen. - Als de man zijn broek aandoet, moet hij beginnen met het rechter been. - In het huis hangen allerlei tekens aan de muur. - Chaja mag geen cadeautjes geven aan Simcha van de vader. - Simcha kan volgens hun niet praten omdat God het zo gewild heeft. - Op Pesach gebruiken ze geen gist. Ze verbranden alle kruimels. - Toen Simcha gestorven was sneed de moeder van Simcha een stuk van haar kraag. - Er mogen geen vrouwen naar de begrafenis van Simcha komen. 2) Wanneer ontstond het chassidisme? Het chassidisme ontstond in de Oekraïne in de 18de eeuw.
3) Beschrijf de houding van Chaja tegenover het Joodse gezin doorheen het fragment. Eerst wou ze er zelfs niet aan denken om te gaan werken in een “ultraorthodox” gezin als kindermeisje. Na enige tijd wou ze dat wel. Toen ze er enkele dagen werkte stak het haar tegen en ze nam ontslag. Doch ging ze er na enkele dagen weer werken. In het begin moest ze wat wennen aan al de regels. Ze ontwikkelt ook een bijzondere relatie met het jongste zoontje Simcha, dat nooit gepraat heeft. De confrontatie met de chassidische leefwijze brengt Chaja in contact met de verzwegen trauma's van haar ouders en haar eigen joodse achtergrond. Ze roept in het begin van de film nog provocerend 'ik haat joden', aan het eind helpt ze haar vader zoeken naar de koffers die hij in de oorlog heeft begraven ergens in de tuin. Je ziet ook dat ze op het einde zelf een pruik draagt. 4) Naar welk gruwelijk feit wordt er verwezen? Geef voorbeelden uit het fragment. In de geschiedenis zijn de joden bijna altijd een minderwaardigheidsgroep geweest. Er is altijd angst voor het onbekende, en iedere minderheidsgroep heeft een taal, een geloof, gedragsregels, die de meerderheid niet kent. Toen in 1929 de grote economische crisis Amerika en Europa verlamden won de Naziepartij aanhang op grote schaal. Op 30 januari 1933 volgde de benoeming van Adolf Hitler tot Rijkskanselier. In 1933 kreeg Hitler de macht van een alleenheerser, dictator, kort daarna werden alle Joodse ambtenaren ontslagen. Aan het einde van 1933 waren de Joden een gesoleerde groep, veracht, uitgesloten van de openbare en culture leven. In mei 1941 begint het moorden. De Duitse troepen die naar Rusland gingen hadden kleine commando`s bij zich die geen andere taak hadden dan het systematisch doodschieten van Joden. Vrouwen, kinderen en oude mensen werden per vrachtauto van het station Auschwitz naar de `douches' gebracht. Daar waren stukjes zeep en een betegelde ruimte en daar bleek de waarheid: gas in plaats van water 5) Het Pesach-feest : a. Wat herdenken de joden dan? Men herdenkt de slavernij te Egypte en de redding van de eerstgeborenen van de dood. b. Welke rituele handelingen gebeuren er? Ken je daarvoor de betekenis? -Het Pesach wordt geopend met Seideravond. Op deze 1e avond wordt het verhaal van de uittocht uit Egypte verteld. -Tijdens de 8 dagen worden er matzes gegeten. Dat zijn ongezuurde broden. -Er mag geen gist in de huizen te vinden zijn. -Je mag niet werken. Alleen het noodzakelijke voedsel mag je klaarmaken. Het middagmaal e.d moet de dag ervoor klaargemaakt worden. -Je moet alle 7 dagen offergaven aanbieden. c. Welke voorbereidingen treffen zij? Waarom? Ze moeten op voorhand geld in hun zakken stoppen om de dag erna naar de winkel de krant te gaan kopen. Eten wordt klaargemaakt zodanig dat ze het enkel nog moeten opwarmen. Dit alles is omdat ze niet mogen werken/inspanningen leveren op het Pesach feest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.