Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Chanoeka

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 465 woorden
  • 10 april 2004
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
60 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding Waarom heb ik eigenlijk Chanoeka gekozen? Het was eigenlijk het eerste wat in mij opkwam. Er zijn natuurlijk genoeg andere Joodse feesten zoals Jom Kipoer en Pesach. Maar ik dacht dat ik over Chanoeka het meest kon vinden. Want ik heb eerst naar Jom Kipoer gezocht en daar kon ik niet genoeg achtergrond informatie voor vinden. Nou ja, niet genoeg voor wat ik in een werkstuk zou stoppen. Voor informatie heb ik gezocht op internet. Google.com is toch het beste. Verder heb ik de kleine Winkler Prins gebruikt, hier had ik eigenlijk niks aan omdat er niks instond over Chanoeka. Er stond alleen iets in over de Chanoeka lamp, maar daar doe ik het niet over. Het is volgens mij niet helemaal duidelijk wanneer het ontstaan is, want de ene site spreekt over de overheersers Grieken in 167 voor Chr. En de andere site spreekt over de overheersers Syriërs in 165 voor Chr. Chanoeka is een feest dat men acht dagen lang vooral in huiselijke kring viert. Het feest draait eigenlijk om het ontsteken van het licht: acht dagen op een rij, elk dag één licht meer. Het belangrijkste is een speciale meer-armige kandelaar: de 'chanoekija'. Die is niet zevenarmig zoals de menora in de tempel, maar voor dit feest heeft die acht armen: één arm voor elke dag dat de gevonden olie bij de herinwijding van de tempel is blijven branden. Soms zit er ook nog een negende arm aan de kandelaar. Die is dan voor de lichtbron waarmee de eigenlijke Chanoeka-lichten elke dag worden ontstoken. Daarom wordt die wel 'helper' of 'sjammasj' genoemd. Thuis, rond de eigen chanoekija onsteekt op de eerste dag de jongste huisgenoot na zonsondergang de eerste meest rechtse kandelaar (rechts is de goddelijke kant). De volgende dagen wordt steeds 1 kaars meer aangestoken, tot op de laatste dag alle lichtjes op de chanoekija branden. Men laat de lichten elke dag minimaal een half uur branden. In dit half uur wordt er in huis niks gedaan. Na het aansteken van de lichten krijgt de chanoekija een plek, waar iedereen - binnen én buiten - de lichten kan zien: voor het raam en/of in de buurt van de deur. Iedereen zal weten dat men Chanoeka herdenkt. Ook al is Chanoeka een sober feest, het is na vele jaren toch een vrolijk familiefeest geworden. De kinderen krijgen nu cadeautjes. Elke dag van het feest dan 1 cadeautje, telkens iets groter en duurder met als laatste natuurlijk het grootste cadeautje. Spelletjes worden ook veel gespeeld. Een veel voorkomend spelletjes is dan het Chanoeka-spel. Het is een spel met een soort tol ‘dreidel’ genaamd. Met Chanoeka wordt natuurlijk ook veel gegeten. Het zijn gerechten die gebakken zijn in olie. Echte Chanoeka gerechten zijn Latkes of Lewivot (soort aardappelkoeken) en Soevganiot (gevulde oliebollen met vruchtengelei)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.