Boeddhisme

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 5528 woorden
  • 31 mei 2004
  • 386 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
386 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Voorwoord

Ik ben zelf niet zwaar gelovig maar heb wel veel interesse voor geloven. Zo heb ik altijd voor het hindoeïsme en het boeddhisme veel interesse gehad. En nu vond ik het wel een mooi moment om me eens echt diep in één van deze geloven te verdiepen, en daarbij heb ik voor het boeddhisme gekozen.
Toen ik er mee begon heb ik mezelf een paar vragen gesteld, om ze later uit te kunnen werken. Dat waren: Welke rituelen heeft het boeddhisme? Wat is het levensverhaal van de Boeddha? En Welke richtlijnen hebben ze?
Ik heb de onderwerpen zo goed mogelijk proberen te verdelen in hoofdstukken, zo vind u in hoofdstuk 1 wat algemene dingen zoals het levensverhaal van de Boeddha, in hoofdstuk 2 heb ik een paar begrippen behandeld, in hoofdstuk 3 de meeste rituelen beschreven en in hoofdstuk 4 de bekendste symbolen. Na de hoofdstukken vind u nog een kernbegrippen lijst.
Ook heb ik zo veel mogelijk mijn mening proberen te geven, die vindt u tussen de alinea’s door in cursief.
Ik hoop dat u veel plezier heeft met het lezen van mijn werkstuk en dat u het mooi vind.

Hoofdstuk 1 Het boeddhisme

§ 1 Het leven van Boeddha

Boeddha was de zoon van koning Sjoeddhódaza en Maja, Maja had een droom, ze werd in haar zijde gestoken door een witte olifant met 6 grote slachttanden, die haar baarmoeder binnen drong. Een paar dagen later wist ze dat ze zwanger was, en dat haar kind een machtig en buitengewoon leven zal leiden.
Ik vind dit heel moeilijk om te geloven. Het lijkt me gewoon onmogelijk. En daarom geloof ik het niet.
Ze gingen op reis naar haar ouderlijk huis. Tijdens de reis beviel ze. Ze stond en hielt en tak vast die boven haar hing. De bevalling verliep pijnloos. Hij kon meteen staan en liep, op de plek waar hij zijn voeten neer zette bloeide lelies op. Hij werd Siddharta genoemd, hij groeide op als erfprins. Hij had drie paleizen en kreeg alles wat hij wou. Er werd voor gezorgd dat hij nooit in aanraking kwam met ouderdom, ziekte, dood en bedelmonnik
Hij trouwde met Jasjoda, 13 jaar later kregen ze een zoon. Maar toch had hij het niet naar zijn zin en wou de buitenwereld zien. En hij deed dat, vier keer. De eerste keer kwam hij een oude man tegen, de tweede keer een erg ziek persoon, de derde keer zag hij een lijk en de vierde keer een bedelmonnik. De bedelmonnik zag er zo rustig uit, dat hij het paleis, de bedienden zijn vrouw en kind verliet om op zoek te gaan naar zijn spirituele meester.
Hij ging een heel andere leven lijden, vol armoede en religie. Hij droeg eenvoudige katoenen kledij, en knipte zijn haar.
Ongelofelijk dat iemand dat kan, dat hij zijn rijke goede leven opgeeft. Maar voor het boeddhisme is het niet erg bijzonder.
Hij ging op zoek naar de Bodhi-Boom, daar onder hadden alle Boeddha's de 'Verlichting' bereikt. Bodhi betekent verlichting. Hij vond er één en zette zich zelf op de cirkel van verlichting, de Bodhi Mandala, hij zat op het heilige gras en besloot er niet meer weg te gaan voordat hij de verlichting bereikt had. Terwijl hij daar zat kwam Mara, de heer van negativiteit hem uitdagen. Er kwamen demonen, die hem bekogelde met stenen en schoten op hem met pijlen, hij bleef gewoon zitten.
Toen stuurde Mara een mooie, jonge dame, maar doordat Siddharta dacht dat ze toch maar van botten en uitwerpselen was, zag hij haar als een oude vrouw. Daarna wist Mara het ook niet meer en zei dat Siddharta zich over moest geven omdat er niemand getuige was van zijn overwinningen. Maar Siddharta bleef en zei “de aarde is mijn getuige” voor bevestiging schudde de aarde. En Mara liet hem met rust.
Het is erg bijzonder dat hij alles overwint en dat hij blijft zitten. Dat betekend dat zijn doorzettingsvermogen erg groot is. Ik zelf heb niet heel veel doorzettingsvermogen dus vind het ook wel een beetje raar.
Toen hij zijn eerdere levens en dat van andere voor zich zag, wist hij en had hij de verlichting bereikt. Pijn, geboorte en dood, daar was hij getuige van geweest. En hij liet zijn verlangens en gehechtheden los. “Het is gedaan met geboorte en dood” riep hij uit toen de zon op kwam.
Hij werd door de koning der goden gevraagd of hij andere wezens wou les geven, dat deed hij 45 jaar lang en reisde rond. De basis van zijn visie wordt samengevat in de Vier Edele waarheden, het achtvoudig pad en de Twaalfvoudige cyclus.
Duizenden verzaakten de wereld volgend de Boeddha als monnik of als non. De Boeddha kwam in een stad waar veel andere Boeddha’s waren overleden en verzamelde zijn disciplines, en voor de laatste keer wijde hij een monnik in tot de Sangha zijn orde van disciplines, daarbij zei de Boeddha: “Wat gebeuren moest is gebeurd. Wees nu jullie eigen schuilplaats en je eigen licht. Alle dingen die uit delen bestaan zullen uiteen vallen. Werk met ijver aan je bevrijding.” Daarna verliet Heer Boeddha zijn lichaam, dat vervolgens werd gecremeerd en zijn vereerde overblijfselen worden op verschillende plaatsen bewaard.
§ 2 Basisregels, geboden.
Het boeddhisme heeft naast het achtvoudig pad ook vijf basisregels. Ondanks dat regel 1 de basisregel is zijn ze allemaal even belangrijk.
Het doel van deze regels is het leven in medemenselijkheid.
1.
2.
3.
4.
5. Geen levende wezens doden.
Dat is de basisregel.
Ook wel Ahisma genoemd. Ook wordt er met deze regel bedoeld dat haat en liefdeloosheid veroordeeld worden.
Niet nemen wat niet gegeven is.
Men mag niet stelen maar moet delen.
Seksualiteit niet misbruiken.
Men mag niet vreemd gaan en moet huwelijkstrouw hebben.
Geen onwaarheid spreken.
Men mag niet liegen maar er wordt ook mee bedoeld dat men niet mag vloeken en schelden.
Geen bedwelmende middelen gebruiken.
Men mag geen gebruik maken van overbodige luxe, eten enz.
Ik vind dit op zich goede basisregels, maar zo moet je dan opgegroeid zijn, zulke regels zou je niet meer bij ons kunnen naleven, wij zijn gewend aan het gebruiken van bedwelmende middelen. En er wordt in de westerse wereld veel gedood, vooral dieren, en men vloekt, liegt en scheld.
Deze regels moeten dus nageleefd worden, er is ook een legende genaamd ‘van het één komt het ander’ dat gaat over een man die regels niet naleeft.
Van het één komt het ander.
Een monnik werd eens door een demon in de moeilijke situatie gebracht, dat hij één van de hoofdregels van zijn godsdienst moest overtreden. Hij moest of een dier doden, of seksuele omgang met een vrouw hebben, of alcohol drinken. De monnik dacht na en kwam tot de conclusie, dat het laatste waarschijnlijk het minst erge was. Toen hij echter alcohol had gedronken en onder invloed was geraakt, ging hij ook met de vrouw naar bed. Uit schuldgevoel besloot hij de volgende morgen haar een goed maal te geven en daarvoor slachtte hij een geit.
Dit vind ik een goed voorbeeld van hoe het fout kan gaan, en hoe goed je over dingen moet nadenken voordat je iets doet.Anders kan het behoorlijk fout gaan.
Het ahisma betekend niet alleen dat je niet mag doden, maar ook dat je geen vlees mag eten.
Dat heeft te maken met de plaats van de mens in de natuur. Volgens de boeddhisten staan planten, dieren en mensen even hoog, alles is even waardevol. Zij geloven in reïncarnatie. Ze zeggen “het zelfde levende wezen is vandaag een mens, morgen een leeuw en overmorgen een mug.” Maar in de westerse wereld wordt daar anders over gedacht, de mensen vinden zichzelf hoger dan de planten en dieren in de natuur staan. Daar wordt meestal niet geloofd in reïncarnatie. Over het gelijk staan in de natuur is ook een verhaal:
In één van zijn vroegere levens vindt de Boeddha in het woud een uitgeputte tijgerin met drie welpen. De tijgerin is te verzwakt om op een prooi te jagen. De krachten ontbreken haar zelfs om de jonge prins te bespringen en te doden. Diep met medelijden met het dier gevuld de jongeman, want met de tijgerin zullen ook de welpen sterven. Hij weet wat hem te doen staat en neemt een scherp stuk bamboe. Hij loopt naar het dier en snijdt zichzelf de keel af. Door zijn lichaam als voedsel te geven, redt de Boeddha het leven van de vier tijgers.
Het verhaal vind ik zelf ongeloofwaardig, ik kan niet geloven dat iemand zijn eigen lichaam geeft om dat van vier tijgers te redden, maar daar is dat gewoon.
Dit verhaal heeft ook te maken met de Boeddhistische ethiek. Dat is de leer van goed en kwaad. Mensen zijn gelijkwaardig en kunnen zelf kiezen voor hun daden. Die daden worden in het volgende leven goed of kwaad beloond.
Reïncarnatie, je gelooft er in of niet. Ik weet nog steeds niet wat ik moet geloven. Ik denk er vaak over na, ‘Is er leven na de dood?’ De boeddhisten geloven er in, maar ik denk eerlijk gezegd van niet.
§ 3 Verspreiding van het boeddhisme
Het boeddhisme is ontstaan in India, maar daar zijn nu niet veel boeddhisten meer. Nog maar 1% van de Indiase bevolking is boeddhistisch terwijl 200 jaar voor Christus de meerderheid van de bevolking bij het boeddhistische geloof aangesloten was.
Het Theravada-boeddhisme nam na 200 voor Christus af en daar voor in de plaats kwam het Mahayana-boeddhisme. Daardoor verspreide het boeddhisme zich naar andere landen.
En zo sloot het boeddhisme beter bij de bestaande religie’s aan, waarin goden de mensen hielpen tot verlossing te komen.
Maar in India is het Mahayana-boeddhisme overgegaan in het Hindoeïsme, de oorzaak daar van was dat een Brahmaans priester ooit verklaarde dat de boeddha een incarnatie van de hindoegod Visjnoe was. En ook het overnemen van bepaalde denkbeelden zoals nirvana en het juiste inzicht op geweldloosheid waren oorzaken tot het overgaan in het Hindoeïsme.
Doordat het Mahayana-Boeddhisme zich verspreide over Azië kwam het in aanraking met andere religies en culturen, zo ontstonden er regionale vormen van het Boeddhisme met hun eigen kenmerken. Wel zijn er verschillen in het interieur van tempels en de Boeddhabeelden, een chinees boeddhabeeld is dik en vrolijk en een Thaise is streng, en een Japanse meditatiezaal ziet er somber uit en geeft een lege indruk terwijl een Tibetaanse altaarkamer er kleurrijk uit ziet en vol schilderijen hangt.
Hier onder een aantal landen vaar het Boeddhisme de meerderheid van de bevolking vormt,
Thailand
Cambodja
Birma
Bhutan
Sri Lanka
Tibet
Laos
Vietnam 95%
90%
88%
75%
70%
65%
60%
55%
En hier de tien landen met de meest Boeddhisten, (in miljoenen)
China
Japan
Thailand
Vietnam
Birma
Sri Lanka
Zuid-Korea
Taiwan
Cambodja
India 102
89.7
56
49.7
41.6
12.5
11
9.2
9.1
7.2
Hoofdstuk 2

§ 1 De vier edele waarheden.

De waarheden gaan om levensaspecten die wezenlijk, toetsbaar en realistisch zijn.
Ze geven antwoord op een concreet menselijk probleem: het lijden. De westerlingen van de westerse cultuur vragen zich af; wat is de zin van het lijden? Terwijl vanuit het boeddhisme wordt gedacht over de oorzaak van het lijden. Ze gaan niet uit van een God of Schepper. De Boeddha zocht dan ook niet naar de zin maar naar de oorzaak van het lijden. Zoals alle psychische fenomenen wordt ook het lijden door het boeddhisme verklaard vanuit de wetten van de Dharma. De oorzaak van het lijden ligt vooral bij de mens zelf. Dus je kunt je er zelf ook uit bevrijden.
1. De eerste edele waarheid: Er is lijden.
Armoede, honger, ziekte, ouderdom, lichamelijk gebreken, psychische pijn en de dood, dit zijn allemaal verschijnselen van lijden. In het Boeddhisme wordt lijden gebruikt met de term ‘dukkha’ daarmee wordt bedoeld het onbevredigende, onvoldane, frustrerende, conflictgevoelige en pijnlijke karakter van het leven. Onze levensangst en doodsangst komen voor uit angst voor lijden. Men wil het lijden niet zien, niet voelen en niet tot zich laten door dringen. Men reageert ontkennend, afwerend en agressief.
Maar er zijn ook plezierige momenten die leiden tot lijden. Zoals zintuiglijk genot, tevreden zijn, verliefd worden en gelukkig zijn, dat zijn mooie ervaringen, maar ook die kunnen ook tot lijden leidt, zoals liefdesverdriet. Want iedereen weet natuurlijk dat zoiets maar tijdelijk is, je zult ooit afscheid moeten nemen van je geliefde. Loslaten is moeilijk en kan zelfs zeer pijnlijk zijn.
“Geboorte is lijden. Ouderdom is lijden, ziekte is lijden, dood is lijden, gejammer en geklaag, pijn en verdriet zijn lijden. Het verbonden zijn met datgene waarmee we niet verbonden willen zijn is lijden. Gescheiden van wat we liefhebben is lijden. Het niet in vervulling gaan van wensen is lijden; kortom, de factoren waar uit het leven is opgebouwd zijn lijden.”
Dit is allemaal lijden, zonder dat we het zelf door hebben. Als mensen van zich zelf vinden dat ze te veel te lijden hebben, moeten ze misschien maar eens nadenken over hoe ze dat zelf kunnen veranderen. Als ik er zo over nadenk, realiseer ik me pas hoeveel manieren er van lijden zijn, wat ik daar zelf niet bij gedacht zou hebben. Ik vind dit allemaal heel realistisch.
En het is iets om goed over na te denken.
2. De tweede edele waarheid: er is een oorzak voor het lijden.
De Boeddha ontdekte een oorzaak van het lijden, de onrealistische begeerten. Dat wil zeggen verlangen en hunkering. Die voortkomt uit het niet begrijpen van de werkelijkheid. Deze begeertes en verlangens zijn volgens de Boeddha verlangen naar zintuiglijke ervaringen, manifestatiedrang en vernietigingsdrang. Ze vormen volgens het Boeddhisme de directe oorzaak van pijn en verdriet. Maar er is nog een andere, diepere oorzaak het niet goed omgaan met hunkeringen en verlangens. Of het niet of verkeerd begrijpen van de realiteit.
Dat ligt niet aan het onbegrip op intellectueel niveau maar het is meer je emotionele intelligentie.
We zien de realiteit niet doordat we blind en doof zijn voor de levenswetten. We zijn ontwetend doordat we gevangen zijn in onze denkbeelden. We zoeken dan snel revanche, en een zondebok als het niet gaat zo als in onze denkbeelden.
De Boeddha waarschuwt ons: “bijt niet in het aas van de wereld, want lijden is het onvermijdelijke gevolg.”
We denken allemaal dat onze denkbeelden heel normaal zijn, en dat we kunnen worden wat we willen, maar om dat ze kunnen bereiken moet je erg lijden, soms te veel. Daarom denk ik dat het beter is als mensen meer weten over de realiteit.
3. De derde edele waarheid: De waarheid van de beëindiging van het lijden.
Deze edele waarheid geeft ons inzicht in het feit dat ons werkelijke levensgeluk niet tot stand komt door leven als in je denkbeelden maar door het open staan voor de realiteit. Je ziet je egogerichte zijnswijze door. Waarin denkbeelden de plaats van werkelijkheid hebben overgenomen.
Als we de te hoge verwachtingen van onze egostrevingen verstaan, weten we dat het volgen van onze verlangens de verkeerde weg is. We kunnen alleen verlost worden van het lijden als we onze denkbeelden loslaten. Omdat die denkbeelden een valkuil vormen denken we dat ze de juiste richting aanwijzen maar ze misleiden ons. Dat brengt ons ongeluk in plaats van geluk dat we willen.
Verlossing van het lijden leidt tot verlichting, ook wel nirvana genoemd. Daarbij is het lijden geëindigd, en is er heel veel geluk en absolute vrede. Deze ervaring is bevrijdend doordat bepaalde krachten niet meer actief zijn, zoals verlangen naar genot, haat, perfectionisme enz.
Dit vind ik wel een hele hoge verwachting van de mens. Je denkbeelden laten vallen. Waar leef je dan voor? Veel mensen leven om te kunnen streven naar hun denkbeelden, naar hun ideale leven. Maar ik ben het er ook mee eens dat het soms beter is als je je denkbeelden los laat, de slechte denkbeelden dan.
4. De vierde edele waarheid: er is een pad dat leidt tot opheffing van het lijden.
Het achtvoudig pad is het pad dat leidt tot opheffing van het lijden. Dit pad is van samsara naar nirvana. Als onze menselijke geest gevangen is door onze denkbeelden dan verkeren we in onverlichte staat, in samsara. Het achtvoudig pad leidt tot bevrijding uit de samsara.
Het achtvoudig pad vormt samen de vierde edele waarheid. Het zijn raadgevingen en oefeningen:
Wijsheid:
1. De juiste inzichten (het juiste begrip, overeenkomstige de vier waarheden.)
2. De juiste bedoelingen (het juiste denken: zonder bezitsdrang, wreedheid of boosheid)
Gedrag:
3. De juiste woorden (het juiste spreken: geen leugens, roddels, laster of ruwe taal.)
4. Het juiste handelen (geen geweld tegen mensen of dieren, niet stelen, niet genieten ten koste van anderen.)
5. De juiste levenswijze (een eerlijk en heilzaam beroep)
Concentratie:
6. De juiste inspanning (inzet om het heilzame te bevorderen)
7. De juiste aandacht (alert zijn voor het hier en nu)
8. De juiste concentratie (op het hier en nu, of op een heilzaam object.)
Het klinkt allemaal heel gemakkelijk. Maar als je er goed bij nadenk, dan merk je wel dat als je het achtvoudige pad zou volgen dat je dan niet in de westerse wereld kunt leven. Dat is echt totaal anders. Niet dat het verkeerd is, onze manier van leven vind ik goed. Maar ik respecteer de mensen enorm die het achtvoudig pad volgen, ik hoop dat ze het redden, en dat ze bereiken wat ze hopen te bereiken..
§ 2 Nirvana
Nirvana is afgeleidt van de woorden nir en wana, nir betekend ontkenning en wana; weven of verlangen en is de kracht die ons van het ene leven naar het andere laat gaan. Als je nirvana bereikt hebt ben je bevrijd uit de kringloop van geboorte en dood, en verlost van de illusie van de ziel.
§ 3 Samsara
Samsara betekend in het Sanskriet 'reizen'. Mensen 'reizen' door verschillende bestaansvormen tot dat men nirvana bereikt heeft.
Door haat, hunkering en zelfbedrog zitten mensen gevangen in het rad van samsara.
Het soort wedergeboorte ligt aan het karma. Het boeddhisme laat zien dat alle dingen in het leven een eigen periode van opeenvolgende veranderingen hebben. Alles komt ergens vandaan en veroorzaakt iets nieuws bijvoorbeeld de kringloop van water. Zo is er ook een kringloop van het leven. Men wordt niet geboren uit het niets en verdwijnt niet zomaar naar de dood naar nergens. Na de dood leeft men verder in een ander lichaam tenzij men is ontsnapt uit de kringloop. Men kan alleen ontsnappen als men de vier edele waarheden inziet dus nirvana heeft bereikt.
§ 4 De Tipitaka
Alles wat over de Boeddha verteld wordt is berust op mondelinge verhalen, dat komt doordat de Boeddha geen geschriften achter heeft gelaten en dus is het pas eeuwen na zijn dood opgeschreven, in de Tipitaka. De Tipitaka, drie manden, zijn de naam van het Boeddhistische canon. Hij is als eerste opgeschreven rond de tijd 101-77 jaar voor de Westerse jaartelling. De commentaren zijn in het Pali, dat is de Boeddhistische taal, maar ze zijn ook in het Sanskriet, in de Tibetaanse taal en in het Chinees.
De drie manden zijn;
Vinaya Pitaka
Vinaya betekent dat gene dat het slechte verdrijft. En De Vinaya Pitaka bestaat uit Winaya, dat is de discipline voor de Orda van Discipelen.
Soetta Pitaka, die bestaat uit:
1. Digha Nikaya, dat zijn de lange predikingen.
2. Maddjhima Nikaya, dat zijn de middellange predikingen.
3. Samyoetta Nikaya, deze is geordend op soort.
4. Angoettara Nikaya, deze is geordend op getal.
5. Khoeddaka Nikaya, dit zijn de leinere boekwerken.
a. Khoeddaka Patha
b. Dhammapada
c. Oedana
d. Itiwoettaka
e. Soettanipata
f. Wimanawatthoe
g. Petawatthoe
h. Theragatha
i. Djataka
j. Niddesa
k. Patisambhidamagga
l. Apadana
n. Boeddhawamsa
o. Cariyapitaka
Abhidhamma Pitaka, dat is een verzameling van beschouwingen. Met de zakelijke weergave van de leer van het Boeddhisme. Met daarin de:
- Dhammasangani
- Wibhanga
- Dhatoekatha
- Poeggalapannatti
- Kathwatthoe
- Yamaka
- Patthana
Belangrijke predikingen gaan over:
1. In beweging zetten van het wiel van de waarheid (1e prediking)
2. Grondslagen van achtzaamheid (Satipatthanasoetta)
3. Het geleidelijke pad tot verlichting (Mangalasoetta)
4. Liefdevol en vriendelijkheid (Mettasoetta)
5. De terugval (Parabhawasoetta)
6. Wereldse vooruitgang (wyaggapaddjasoetta)
7. De juiste omgang (Sigalowadasoetta)
Hoofdstuk 3

§ 1 Inleiding Rituelen

Monniken uit monniksorde’s zijn afhankelijk van de bevolking voor hun voedsel, iedere ochtend gaan ze met hun bedelnap de straat op. Gelovige mensen schenken eten aan de monniken en bedanken ze. Omdat op deze manier goede daden worden verricht.
Erg apart dat ze iedere dag langs de deuren gaan voor eten. Ik vind het goed dat ze graag eten geven, dat ze het niet met tegen zin doen.
De eerste dag na de toelating op een monniksorde krijgen ze geschenken van hun familie.
Meestal is dat: een monnikspij, een bedelnap, etenspannetjes, een waaier, kussens, een scheermes voor baard en hoofd, zeep en tandpasta, een boekje met Boeddhistische teksten, kaarsen, wierrook en een naald om kleren te kunnen naaien.
Ze moeten allemaal dezelfde kleren dragen, en hun hoofd scheren, zodat er niet gedacht wordt om het uiterlijk want iedereen ziet er het zelfde uit.
Dat vind ik een goede regel, dat ze zo meer aandacht besteden aan hun religie dan aan hun uiterlijk.
Soberheid is erg belangrijk in het Boeddhisme, dat is terug te vinden in het bloemschikken en de woninginrichting.
§ 2 Dagelijkse rituelen.
Iedere dag lopen ze een aantal rondjes rond een stoepa en zeggen gebeden op.
Ze leggen fruit, water, bloemen en geld op speciale plekken bijvoorbeeld voor een Boeddhabeeld. Dat doen ze om de goden en boze machten tevreden te stellen.
Ook zetten ze wierrook op speciale plekken, die rook brengt de gebeden naar de godenwereld.
Als ik er in zou geloven zou ik ook wel wierrook aan steken om gebeden naar de godenwereld te sturen, maar ik gebruik het nu alleen voor de geur. Ik heb nooit geweten dat zij dat daar voor gebruiken.
§ 3 pelgrimstochten
Heel veel Boeddhisten reizen om allerlei redenen. Een aantal redenen zijn: je geest zuiveren, een deugdzamer leven nastreven, respect uiten, boete doen en/of bovennatuurlijke hulp vragen.
Ze hopen dat ze zo geholpen worden naar de verlichting.
Veel bezochte pelgrimsplaatsen zijn:
- Bodh Gaya, Waar Siddharta tijdens een meditatie verlicht werd.
- Het loembinipark (noord India), waar hij geboren zou zijn.
- Benores (Varansi), waar hij in een park zijn eerste toespraak hielt.
- Koesjinara, waar hij aan de over van de rivier stierf.
§ 4 Geboorte
De Boeddhisten hebben bij de geboorte geen speciale rituelen, na de geboorte nemen de ouders hun kind zo snel mogelijk mee naar de tempel, daar leggen ze hem/haar aan de voeten van een Boeddhabeeld zodat hij/zij een zegen kan ontvangen.
Ik vind het wel raar dat ze geen speciale rituelen hebben rond de geboorte, dat had ik wel gedacht. Maar ik denk dat de meeste tot bijna iedereen wel zo snel mogelijk naar de tempel gaat.
§ 5 Huwelijk
Het huwelijk is een door de staat geregelde gebeurtenis maar het wordt gezien als burgerlijke gelegenheid. De meeste willen een zegen in de tempel ontvangen dus na hun plechtigheid voor de wet gaan ze naar de tempel, daar is een korte plechtigheid en met rituelen zoals kaarsen aansteken, wierrook roken en bloemen neerleggen. Ze beloven elkaar trouw door het uitwisselen van witte sjaals dat staat voor vrede en verbondenheid.
Helaas kon ik niks er verder niks over vinden want als dit het enige is wat ze doen vind ik het wel een beetje weinig vergeleken met de huwelijken in de westerse wereld.
§ 6 Begrafenis en crematie
De boeddhisten worden meestal gecremeerd, maar in Tibet, China en Japan nemen ze ook afscheid van de overlevende door middel van een begrafenis. Als ze gecremeerd zijn wordt hun as in een urn, een hol beeld of in een stoepa bewaard. Soms wordt het wel uitgestrooid. Voor dat de begrafenis of crematie plaats vindt, worden de doden gekleed en gewassen. De manier waarop nabestaande afscheid nemen kan erg verschillen, dat hangt af van de cultuur, maar wel over is wit de kleur van rouw. Als de mensen afscheidsrituelen bevorderen heeft dat niet alleen voordelen voor de overledenen maar ook voor hen zelf, het helpt hen om het nirvana te bereiken. Voordat ik dit las dacht ik dat alle boeddhisten aan de oever van een rivier werden verbrand, maar dat blijkt niet zo te zijn, ze worden ook begraven en hun as wordt bewaard. Ik denk dat mijn gedachten van een andere godsdienst zijn. En gelukkig weet ik nu het juiste. En bij ons in Nederland is de kleur van rouw zwart maar in het boeddhisme dus het tegenovergestelde: wit. Als ik daar over nadenk vind ik wit een betere kleur voor rouw dan zwart.
§ 7 Jaarlijkse feesten
Het boeddhisme kent 3 belangrijke jaarlijkse feesten, ook wel gezien als de drie juwelen; de boeddha, dharma en sangha. De data van de feesten verschillen altijd, en als er een feestdag is gaan ze naar de tempel of het klooster daar leggen ze geschenken en bloemen bij het beeld en steken wierrook aan.
Het eerste belangrijkste feest is Vesakha Puja, tijdens dat feest vieren ze dat de boeddha verlicht is tot meester in de wereld.
De datum verschilt, maar het is altijd tijdens volle maan van de zesde maand dag, en dat is meestal in mei. Aan het begin van het feest vieren monniken het in tempels daarna gaan ze langs weeshuizen, verzorgingshuizen en bejaardenhuizen om iets te geven. Aan het eind lopen ze met fakkels en kaarsen door de straten van de stad of het dorp.
In het Hinayana- boeddhisme betekend Vesak drie dingen namelijk; de geboorte van de boeddha, het bereiken van zijn verlichting en zijn sterfdag.
In het Mahayana- boeddhisme worden die drie dingen afzonderlijk gevierd, op de achtste dag van de zesde maan maand wordt de geboorte gevierd, op de achtste dag van de twaalfde maan maand wordt de verlichting gevierd en de sterfdag op de achtste dag van de tweede maan maand.
Magha Puja, is het feest van de sangha het wordt gevierd in de derde maan maand uit alle delen van het land komen 1250 heiligen naar de Boeddha in Rajagaha. Zij werden volgelingen van de Boeddha en zijn door de Boeddha tot monnik gewijd zo ontstond de eerste sangha. Een sangha is een monnikengemeenschap.
Asalha Puja is tijdens volle maan van de achtste maan maand dat is het feest van de dharma. Dan herdenkt men dat de Boeddha zijn eerste leer verkondigde aan een groep volgelingen.
In Zuid- oost- Azië is dan ook het begin van de regentijd dat is het begin van een periode van bezinning. Monniken en nonnen trekken zich terug uit het dagelijks leven en alleen voor noodgevallen verlaten zij het klooster. Deze tijd is niet alleen voor monniken bijzonder maar ook voor de natuur, want dan begint de groeiperiode, dus om te verkomen dat planten en klein dieren vertrapt worden, worden er geen bedeltochten gehouden.
Hoofdstuk 4: Symbolen

§ 1: Het Boeddhabeeld

Vroeger, toen het Boeddhisme net ontstaan was werd de Boeddha nog niet afgebeeld. De eerste afbeelding is in Noord-India rond de 2de eeuw voor Christus gemaakt.
In het Boeddhabeeld zijn 12 elementen afgebeeld; zijn verwekking, zijn geboorte, zijn opvoeding, zijn huwelijk, ontspanning, verzaking en ascetimse, bodhiboom, zijn overwinning op Mara, zijn verlichting, zijn 1e preek en zijn dood.
§ 2: Het Wiel
Het wiel: dat is het symbool voor de eindeloze cirkel van geboorte, dood en wedergeboorte waarin iedereen gevangen is. Het wiel komt voor in verschillende symbolen zoals het levens rad en het heilige achtvoudige pad. Maar ook in de drie sieraden. De Boeddha is één van de drie sieraden van het boeddhisme. De andere twee zijn de dharma oftewel de leer van de Boeddha en de sangha oftewel de boeddhistische gemeenschap Alle boeddhisten verbinden zich aan deze drie idealen en nemen ze als hun leidraad door het leven.
§ 3: De Lotusbloem
Voor boeddhisten symboliseert de lotusbloem goedheid en zuiverheid. De lotus groeit modder, maar zijn bloem steekt daarboven uit en drijft. Zo kunnen ook mensen boven het leven uitstijgen en verlichting ontvangen. De schoonheid van een lotus wordt ook vergeleken met de Boeddha.
§ 4: De Voetstappen
De voetafdrukken van de Boeddha hebben wel 108 voorspoedbrengende symbolen. In deze paragraaf vertel ik er maar een paar.
De voetafdrukken waren een methode om de Boeddha's aanwezigheid voor te stellen en riep zijn aard en kracht op.
Midden op de voeten staat het wiel van de dharma afgebeeld (zie § 2)
Één van de kenmerken van een 'supermens' is dat zijn tegen lang en recht zijn.
Onder aan de voet zijn nog 3 symbolen afgebeeld; het drievoudige sieraad (zie § 6) een lotusbloem (zie § 3) en de svastika, de svastika is een Indisch symbool van geluk, het komt gewoonlijk voor op de voetzolen en handpalen van de Boeddha. Het teken werd in de tweede wereldoorlog overgenomen door de nazi's en de betekenis werd verdraaid.
§ 5: Stoepa’s
Een stoepa is een Indische gebedsheuvel met stoffelijke overschotten van koningen en helden. Er worden ook Boeddhistische relikwieën in bewaard. Maar de overschotten van de Boeddha zijn verdeeld over verschillende stoepa’s, die zijn speciaal daar voor gebouwd. Dat was tijdens de grote verspreiding van het Boeddhisme (268-239 v. Chr.) sommige van die stoepa’s zijn nu pelgrimsoorden.
In Tibet heten stoepa’s ‘chortens’ die hebben een koepel, ze bestaan uit 5 verdiepingen, die de 5 elementen van de wereld symboliseren. Op de torenspits staat een zon met een halve maan, die symboliseren wijsheid en medelijden.
§ 6: De drie vuren
Om te ontsnappen ui de cyclus van de dood en wedergeboorte proberen boeddhisten een niet op zichzelf gericht leven te leiden. Dit maken ze duidelijk met het beeld van een huis waar drie branden woeden die de mens ongelukkig maken; haat, hebzucht en onwetendheid. Door te mediteren en vriendelijkheid blust men de branden, waardoor het leiden stopt en het nirvana bereikt is.
§ 7: Mandala’s
Een mandala is een ronde afbeelding die Tibetaanse boeddhisten gebruiken tijdens de meditatie. Elk deel van de mandala heeft een speciale betekenis.
In het midden bevind een figuur of vorm die een bepaalde eigenschap symboliseert, zowel wijsheid of medeleven. Om het figuur heen zijn vier openingen. Hierdoor kan je de eingenschappen in het midden bereiken. Ook de kleuren staan voor bepaalde eigenschappen. Rood staat voor de warmte en het medeleven van de Boeddha, blauw voor zijn waarheid en leer, en wit voor zijn zuiverheid.
§ 8: Het leeuwenbeeld
Het stond vroeger boven op een hoge stenen zuil, opgericht door Ashoka in Sarnath. Het is nu een symbool voor de moderne republiek India.
Kernbegrippen

Hier onder een paar begrippen die handig zijn om te weten bij het onderwerp Boeddhisme.

Boeddha
Bodhisatta
Bhikshu, Bhikshuni
Dharma
Dukkha
Karma
Mahayana
Mara
Meditatie
Nirodha
Nirvana
Samsara
Sangha
Siddhartha
Tanha
Theravada
Tipitaka
Verlichting = ontwaakte
= verlicht wezen, iemand die streeft om de verlichting van alle wezens te realiseren, o.a. door het voorbeeld van meditatie.
= monnik, non; volledig ingewijde; behorend tot de Sangha.
= de leer van Boeddha en het in de praktijk brengen ervan.
= pijn, lijden, frustratie, onbevredigheid.
= je daden, goede of slechte, en de gevolgen er van. Goede daden brengen je dichter bij het nirvana en slechte brengen je er verder vandaan.
= de boeddhistische school van het ‘grote voertuig’ zo genoemd omdat hij velen naar het nirvana leidt.
= de kwade, verleider
= stilzitten en je gedachten op één ding richten om innerlijke rust en vrede te krijgen.
= het niet meer gevangen zijn
= niet (meer) branden
= de staat van verlichting
= kringloop van geboorte en wederegeboorte
= staat van onverlichte.
= gemeenschap van monniken, nonnen en leken volgelingen
= de voornaam van de Boeddha
= verlangen, hunkering, begeerte.
= leer der ouderen, hoofdschool van de zuidelijke hinayana
= de nagelaten geschriften; drie ‘manden’
= alsof je wakker wordt uit een diepe slaap en inzicht hebt in de ware betekenis van het leven.
Nawoord

Dit was het dan, mijn werkstuk over het boeddhisme. Ik heb er met veel plezier aan gewerkt. En helaas heb ik niet alles kunnen doen wat ik wou doen, ik had nog graag een stukje over reïncarnatie willen doen en ook nog wat over meditatie, maar dat is niet gelukt.
Mijn aan pak bij het maken van dit werkstuk was als volgt; als aller eerst ben ik informatie gaan halen uit de boeken die we op school hebben daarna ben ik naar de bibliotheek in Emmen gegaan, daar heb ik een aantal boeken kunnen vinden, daarna heb ik op internet van alles gezocht en uitgeprint. Alle informatie die ik toen had heb ik zo goed mogelijk geprobeerd samen te vatten per hoofdstuk of paragraaf. Toen heb ik overal aantekeningen gemaakt om alles vervolgens uit te werken op de computer. Als aller laatst heb ik plaatjes en mijn menig toe gevoegd. Ik vind het er zelf een mooi uitziend werkstuk ik hoop dat u het met me eens bent, en dat u het inhoudelijk ook mooi vind en dan met gevolg dat ik het mee mag nemen naar volgend jaar. En dit was dan echt het einde van mijn werkstuk over het boeddhisme.

Bronvermelding

Boeken:

Titel: Godsdiensten in de wereld
Hoofdredacteur: Jan van Gestel
Uitgever: de Lantaarn

Titel: Een wereld van religies
Acteur: John Bowker
Uitgever: Lannoo Kok

Titel: Wegen naar verlossing; Hindoeïsme en boeddhisme
Acteur: Cor Jongeneelen e.a.
Uitgever: Nijgh Versluys

Titel: Het Boeddhaboekje
Acteur: Eva Rudy Jansen
Uitgever: Binkey Kok, Diever

Internet:

http://boeddhisme.pagina.nl/

http://home.wanadoo.nl/a.heer/Bh_waarheden.htm

http://home.wanadoo.nl/a.heer/Boeddhisme.htm

http://www.bbc.co.uk/religion/interactive/calendar/index.shtml

http://boeddha.startkabel.nl/

http://www.sleuteltotinzicht.nl/hlp012.htm

http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/leerboeddhisme.htm

http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/leerboeddhisme.htm

http://home.planet.nl/~wmt/boeddha.htm

http://home.student.uva.nl/rudyard.bekker/INLEIDING/MOOIE_PLAATJES/mooie_plaatjes.html

REACTIES

K.

K.

er staan spellingfouten in:P

12 jaar geleden

A.

A.

Goed maar veel spellingfouten in de tekst! Jammer :(
Maar wel zeer interessante tekst!
Thanks! ;) :D

10 jaar geleden

P.

P.

Hallo, bedankt hoor!! Dit heeft me veel geholpen met mijn werkstuk. De spellingfouten en het te volwassen Nederlands, of het juist abnormaale Nederlands heb ik er wel ff uitgehaald. Maakt niks uit, daag. ??!!

10 jaar geleden

P.

P.



Sorry: abnormale i.p.v. abnormaale.. Hihi..

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.