Boeddhisme

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 1193 woorden
  • 23 mei 2001
  • 216 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
216 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Inhoud

- Mijn mening over het gehecht zijn aan iets en waar ik aan gehecht ben - Waar en wanneer leefde Boeddha en in welke omstandigheden - De veranderingen in zijn leven - De betekenis van het woord Boeddha - Het uitgangspunten van zijn leer - Het symbool van het Boeddhisme - Boeddhisme: godsdienst of religie? - Mijn mening over het Boeddhisme

Mijn mening over het gehecht zijn aan iets en waar ik aan gehecht ben.

Ik denk dat het positief is om ergens aan gehecht te zijn. Het is misschien wel makkelijker om je nergens aan te hechten, want als het je dan wordt afgenomen mis je het niet en doet het je geen pijn. Toch denk ik niet dat je erg gelukkig word als je je nergens aan hecht. Dan heb je immers niets of niemand om van te houden en waarom zou iemand dan van jou houden? Ik denk dat het erg eenzaam is als je je nergens aan hecht. De dingen waar ik erg aan gehecht zijn en in geval van brand zou redden zijn;

-Vrienden, familie of huisdieren als die er nog zijn want ik hou van ze. -Foto's, plakboeken, oude dagboeken en brieven omdat dat dingen zijn die mij ergens aan herinneren -Mijn verzameling dingen die geluk brengen. (Hoefijzers en gelukspoppetjes enz.) Niet omdat ik echt denk dat ze geluk brengen (misschien een beetje) maar omdat ik er aan gehecht ben.

Verder ben ik heel erg gehecht aan mijn vrijheid. Waarom je aan sommige dingen meer gehecht bent als aan anderen hangt er vanaf of je er bijvoorbeeld bepaalde herinneringen aan hebt, of je er van houd of misschien wel een hele andere reden. Het is voor ieder mens verschillend waaraan en waarom je aan iets gehecht bent.

Waar en wanneer leefde Boeddha en in welke omstandigheden

± 563 voor Chr. werd Boeddha geboren als prins Siddharta Gotama. Siddharta betekent "hij die een mooi leven geeft". Hij werd geboren in het huidige Nepal. Zijn vader (de koning) zorgde er voor dat hij alleen de "goede" dingen in het leven zag. Dit deed zijn vader omdat er voorspeld was dat als Siddharta wel ellende zou zien, dat hij dan zijn vader niet zou opvolgen. Toen Siddharta op een dag een tocht maakte door de stad merkte hij dat er ook veel ellende in de wereld is. Hij zag ook in dat ziekte en dood ook horen bij het menszijn. Vanaf toen wou hij mensen helpen om lijden en dood te overwinnen. Hij had geen behoefte meer aan luxe dingen en vertrok uit het paleis om een leven te gaan leidden als zwervende bedelaar. Hij ontdekte zo de waarheid. De waarheid, die hem zelf en zijn volgelingen verlichting zou geven. Daarom werd hij Boeddha genoemd. Boeddha betekent "ontwaakte" of "verlichte".

De leer van Boeddha

Het uitgangspunt van de leer van Boeddha was dat je het juiste midden moet vinden; je moet in het leven niet uitbundig genieten maar ook niet alle genot uit de weg gaan. Van beide word je namelijk niet gelukkig volgens de leer van Boeddha, je wordt pas gelukkig als je de juiste middenweg vindt. Je bent bevrijd als het geboren in de samsara (kringloop van het bestaan) eindigt. Deze toestand heet nirwana.

De weg die de mens moet gaan, wordt bepaald door de vier edele waarheden. Deze zijn: -De waarheid van het lijden, mensen hebben pijn. -De oorzaak van het lijden, de pijn komt doordat mensen verlangen naar genot en het leven zelf. -De beëindiging van de oorzaak, dit is wanneer je ophoudt met verlangen. -De weg van de beëindiging, hoe je verlangen naar genot en het leven kunt vernietigen.

Om de juiste weg te gaan en steeds weer de middenweg te vinden tussen teveel en te weinig is er in het boeddhisme de leer van de achtvoudige pad. De gehechtheid aan bezit verstoort volgens Boeddha de innerlijke vrede van mensen.

Het achtvoudige pad: -de juiste inzichten (het begrijpen van de vier waarheden) -de juiste bedoelingen ( geen bezitingsdrang, wreedheid of boosheid) -de juiste woorden (geen roddels, leugens, laster of ruwe taal) -het juiste handelen (geen geweld naar mensen of dieren toe, niet stelen, niet genieten ten koste van anderen) -de juiste levenswijze (een eerlijk en heilzaam beroep) -de juiste inspanning (inzet om het heilzame te bevorderen) -de juiste aandacht (alert zijn voor het hier en nu) -de juiste concentratie (die zijn hoogtepunt vindt in meditatie)

Behalve de vier waarheden en de achtvoudige pad zijn er ook nog 5 geboden: -mens en dier niet doden -niet stelen -niet liegen -niet onzedelijk handelen -geen alcohol of drugs gebruiken

Dit wil je ook lezen:

Het symbool van het Boeddhisme

Het symbool van het Boeddhisme is een wiel met acht spaken. Dat staat voor het "achtvoudige pad". Elke spaak betekent een deel van de levenshouding die je nodig hebt om steeds weer het juiste midden te vinden. Niet te veel of te weinig, steeds zonder overgave, met afstand en "onthecht". Onthecht betekent dat je je niet meer hecht aan spullen en mensen je niet meer laat meeslepen door gebeurtenissen.

Boeddhisme: godsdienst of religie

Het Boeddhisme is eigenlijk geen godsdienst maar een religie omdat het een levensleer is. Boeddha is geen God en hij heeft nooit beweerd een goddelijk wezen te zijn. Het Boeddhisme heeft geen Schepper Gods. Er is dus ook geen god in het Boeddhisme om te aanbidden.

Mijn mening over het Boeddhisme

Op zich vind ik dat er wel een kern van waarheid schuilt achter de leer van Boeddha. Hij heeft wel gelijk dat je van teveel eten en drinken niet gelukkig wordt maar van alle genot uit de weg gaan ook niet. Dat je niet mag liegen, mens of dier doden, stelen, drugs gebruiken en onzedelijk handelen ben ik het ook wel mee eens. Maar met de vier edele waarheden ben ik het niet helemaal eens, mensen hebben wel pijn maar ik denk niet dat dat altijd komt doordat mensen verlangen naar genot en het leven zelf. En ik vind ook niet dat je je niet moet hechten aan mensen of dingen, maar dat heb ik al uitgelegd aan het begin van dit werkstuk. Als ik zou besluiten om de komende drie maanden als boeddhist te gaan leven zou mijn leven veranderen. Ik zou geen vlees meer mogen eten (je mag immers geen dieren doden) , geen alcohol mogen drinken op schoolfeesten en moeten gaan mediteren. Ik zou niet als Boeddhistische non willen leven omdat ik het niet helemaal eens ben met de leer van Boeddha. De stelling die ik gekozen heb is "als de mensen zich meer zouden leiden door de Boedhistische leer van het 'juiste midden', dan zou de wereld er heel wat beter uit zien." deze stelling heb ik gekozen omdat ik het hier helemaal niet mee eens ben. Ik vind niet dat de wereld er beter uit zou zien als de mensen zich meer zouden laten leiden door een bepaalde godsdienst of religie. Ik denk dat er ook wel mensen zijn die zich niet aansluiten bij een bepaald geloof of een bepaalde levenswijze maar toch een "goed leven" leiden. En dat er ook best mensen zijn die zich wel aansluiten bij een bepaald geloof maar geen "goed leven" leiden.

REACTIES

J.

J.

he meisje,

bedankt voor je werk op scholieren . com!!
Jaap en rene

Uitstekend het steekt uit! onze mening je hebt die acht dik verdiend!

20 jaar geleden

L.

L.

He bedankt Annet
Ik wil er een paar dingen uit halen, pff wat zuigt levo man

maar in ieder geval vet bedankt
hoop dat ik ook een 8 krijg ;)

20 jaar geleden

A.

A.

miisschien iets minder opsommingen.
em iets duidelijker aangeven waar wat staat zodat je niet de hele tekst hoeft door te spitten...
wel bedankt voor de infotrmatie;)

12 jaar geleden

R.

R.

Misschien moet jij gewoon even je bek houden en letten op je eigen spelling. Je had het ook zelf kunnen doen he neus... Wel goed geprobeerd ;)

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.