Amish People

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 531 woorden
  • 30 oktober 2001
  • 274 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
274 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Amish is een Noord Amerikaanse Protestantse groep van Mennonitische oorsprong. De naam Amish komt van Jakob Amman, een Zwitserse Mennonitische priester. Na onderdrukking in Europa emigreerde de groep gelovigen in de 18e eeuw naar Pennsylvania. Toen verspreidde ze zich over Canada en de staten in het middenwesten van Amerika.

De meest conservatieve leden worden de Old Order Amish genoemd. De Amish mensen kleden zich erg simpel, zonder enige versiersels. Beide geslachten dragen donkere patroonloze kleren zonder knopen maar met haakjes en ogen. Jonge meisjes dragen vaak pastelkleuren. Volwassen mannen mogen een baard dragen maar geen snor.Alleen getrouwde vrouwen dragen een schort. Je mag geen foto’s maken van Amish mensen, omdat ze geloven dat foto’s tot trots leiden. Trots zou kunnen leiden tot buitenstaanders. Amish mensen rijden in koetsen in plaats van auto’s. Amish kinderen worden niet gedoopt, dopen gebeurt pas de jongeren vrijwillig tot het geloof toetreden. als de jongeren minstens 16 jaar oud zijn maar meestal zijn ze al 18 jaar oud. Rond die leeftijd mogen ze alles uitproberen in de ‘gewone wereld’ en na een tijdje moeten ze beslissen of ze Amish blijven. Na de basisschool leren de jongens hun vak, meisjes leren de benodigde vaardigheden voor in huis. Het stoppen met leren na de basisschool door Amish kinderen is toegestaan door de regering, nadat in 1972 een familie was aangeklaagd omdat ze hun kinderen na de basisschool thuis hielden. Dit is door de regering toegestaan om het geloof te beschermen. De Amish mensen zijn goede boeren maar niet iedereen is boer, ook veel mannen werken in fabrieken of in de huisnijverheid. Volwassen vrouwen werken vaak in de detailhandel of in restaurants. Het huis is het centrum van een Amish leven en wordt dan ook voor van alles gebruikt, van kerkdiensten tot begrafenissen. Dat komt omdat de Amish mensen geen kerken hebben. Het huis is simpel en functioneel ingericht zonder elektriciteit en moderne apparaten. Veel Amish huizen hebben kleine huisjes rond het huis staan, genaamd Dawdy huis. Deze huisjes zijn voor bijvoorbeeld de grootouders. De meeste Amish huizen zijn wit. Op hun 16e verjaardag krijgen jongens een rijtuig om naar bijeenkomsten van jongeren te gaan. Liefdes beginnen bij deze bijeenkomsten en worden voortgezet als jonge mannen een geschikte dame vergezellen naar verschillende gelegenheden. Een Amish bruiloft begint om 9 uur met gezang gevolgd door een ceremonie. De huwelijkseed neemt plaats na de ceremonie, de ceremonie duurt 3 uur. De bruid draagt een blauwe jurk, die jurk doet ze na het huwelijk ook nog gewoon aan naar de kerk. De bruidegom draagt een donker pak. De dag eindigt met een feest; tot ongeveer 500 gasten worden uitgenodigd om te komen eten. De bruiloft wordt meestal gehouden in november of vroeg in december op dinsdag of woensdag. Huwelijk is voor het leven, scheiding wordt niet geaccepteerd. Amish mensen betalen belasting maar willen geen geld ontvangen van de overheid omdat hun geloof voorschrijft dat de gemeenschap voor de ouderen zorgt. Verzekeren is ook niet nodig omdat de gemeenschap broeders in nood helpen. Amish families mogen naar een moderne dokter gaan als het nodig is. De Amish bevolking groeit nog steeds door de grote gezinnen. Het is niet raar om meer dan 10 kinderen te hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.