Zeus

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 675 woorden
  • 28 februari 2004
  • 121 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
121 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Zeus

De schepping Voor de schepping van de wereld bestond alleen de Chaos, een donkere vormloze massa waarin de aarde, water, lucht en vuur dooreenwoelden. Toen de scheppende krachten gingen werken in de Chaos werden aarde en water gescheiden van elkaar, sterren en planeten vormden zich in de hemel.Langzamerhand werden alle verborgen kiemen tot leven gewekt. Bij de Grieken werden de hemel en de aarde, Gaia en Ouranus genoemd. Zij werden gezien als een machtig godenpaar.Gaia, Moeder Aarde, bracht de Titanen ter wereld, zij waren vreemde reuzenkinderen. Ook werden eenogige Kyklopen ter wereld gebracht.De vader van Zeus, Cronus, en de moeder van Zeus, Rhea, waren dochter en zoon van Gaia en Ouranus.

Zeus Zeus betekent ‘stralende dag’. Je kan Zeus herkennen aan een bliksemstraal en een adelaar. De adelaar is het oorspronkelijk symbool van de bliksem, de adelaar was Zeus’ heilige vogel.Hij is te herkennen aan de bliksemstraal omdat hij daarmee voortekenen gaf aan de mens.De eik was zijn heilige boom. Ook is hij te herkennen aan een scepter, een offerschaal en een wereldbol. Zeus is de zoon van Rhea en Cronus , twee van de Titanen.

Hoe Zeus aan zijn macht kwam. Toen Rhea’s eerste kind geboren werd kwam de vervloeking over Cronus,de vader van het kind, voor de geest en uit angst verslond hij het kind. Dat deed hij ook met de rest van zijn zonen en dochters. Rhea, de verbijsterde moeder die er machteloos tegenoverstond,verzon een goede list. Die zij uitvoerde toen haar zoon Zeus op de wereld werd gebracht. Voor de veiligheid had zij Zeus gebaard in een grot op het eiland Kreta. Zij wikkelde een grote steen in windselen, het leek op een echte baby. En gaf die steen, zeer wanhopig, aan haar man. Cronus verslond de steen , zonder er een blik op te hebben geworpen, zoals hij al zijn andere dochters en zonen had verslonden.Hij was nu dus in de veronderstelling dat hij zijn laatst gekregen kind had opgegeten. Intussen liet Rhea haar kind in het Idagebergte op Kreta verzorgen door een geit ( andere sagen vermelden dat het Nimfen zijn geweest, die hem met geitenmelk grootbrachten) genaamd Amaltheia. Om te zorgen dat Cronus het gehuil van de baby zou horen werd er luid gezongen, gedansd en gekletter van wapens. Op deze manier werd het kind ongehinderd grootgebracht. Uit dankbaarheid voor de goede zorgen van Amaltheia zou Zeus haar later als een sterrenbeeld aan de hemel zetten. Een van haar horens maakte hij tot een toverding: de horen des Overvloeds, waaruit steeds opnieuw verrukkelijke vruchten tevoorschijn kwamen ook kwamen er korenaren tevoorschijn. Dat werd vaak als attribuut van de Goden afgebeeld van de vegetatie en de welvaart. Nauwelijks was Zeus groot en sterk genoeg geworden of hij viel zijn vader Cronus aan en stootte hem van zijn troon. De voorspelling van Ouranus was in vervulling gegaan, namelijk dat een van Cronus’zonen hem eens van de troon zou stoten. Men gaf Cronus een walgelijk drankje te drinken zodat hij niet alleen de steenklomp zou uitbraken maar ook zijn kinderen, die er een voor een uitkwamen. Dat waren Poseidon, Hades, Hera, Demeter en Hestia aan wie de nieuwe heerser Zeus later belangrijke taken zou toedelen. Zoals Cronus het met zijn eigen broers en zussen had gedaan. Als godenwoonplaats schiep hij een schitterend paleis in de hemel, op de hemelhoge top van de berg Olympus, in het noorden van Griekenland. Uiteindelijk is Zeus de oppergod geworden, die dus heerste van af de berg Olympus.Later kreeg Zeus nog vele kinderen en verhouding met godinnen en sterfelijken.Zie de stamboom hieronder.

Stamboom

Zeus

relaties met godinnen relaties met sterfelijken

moeder nakomelingen moeder nakomelingen

Demeter Persephone Alemenr Heracles
Dione Aphrodite Antiope Amphion, Eurynome Drie Gratiën Zethus Hera Ares Callisto Arcas
Leto Apollo, Artemis Danae Parseus
Maia Hermes Aegina Aeacus
Metis Athena Eleotra Dardanus, Miemosyne Muzen Harmonia
Themis Horen (de seizoenen), Mairen (het lot) Iasion
Europa Minos, Rhadamanthys
Sarpedon
Io Epaphus Laodamia Sarpedon
Leda Castor, Helena
Clytaemnestra
Polydeuces
Niobe Argos Pluto Tantalus
Semele Dionysus
Taygete Lacedaemon

REACTIES

W.

W.

Eey mooie werkstuk gaaf ..!!!

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.