Stadspoort en verdedigingswerken
De muur is 6,6 meter hoog en 3,4 kilometer lang. De oppervlakte binnen de muur is 73 hectare. Verder heeft de muur 4 grote poorten en 22 kleinere poorten, op de foto zie je een van de grote poorten. De toegangspoort stond aan de zijkant van het park, waar vroeger een deel van de rivier stroomde. Daar is nu niets meer van te zien omdat de rivier nu ook op een andere plek stroomt. De stadsmuur is gedeeltelijk gereconstrueerd, het grootste deel is vervangen door een haag, waarschijnlijk omdat het te duur was om de hele muur weder op te bouwen, deze haag kun je zien aan de linkerkant van de poort, dit moet dus eigenlijk een denkbeeldige stadsmuur voorstellen. Om de muur loopt een gracht dat in het origineel bedoelt was om vijanden mee af te weren, deze kun je op de foto niet zien omdat de foto is gemaakt aan de binnenkant van het park. Op de muur staat ongeveer om de 2 meter een kanteel, deze waren bedoeld om achter te schuilen tijdens een aanval van buitenaf. De muur had 26 torens, dus boven elke poort één. Aan de stadsmuur kun je zien hoe machtig de Romeinen waren in de tijd dat ze hun kamp in Xanten hebben gevestigd. Ook kun je aan het kamp in Xanten zien hoe de kampen van de Romeinen er altijd uit zagen, het is namelijk bekend dat de Romeinen hun kamp altijd op dezelfde manier opsloegen. Als ze zich echter voor langere tijd op een plaats installeerden, zoals in Xanten, vervingen ze hun tenten voor huizen, er kwam een herberg en een badhuis, etc.
Op deze detailfoto zie je de deur die toegang geeft tot één van de 4 grote poorten, namelijk tot de poort die op de vorige foto goed te zien was. Op de achtergrond zie je trouwens de herberg.
<afbeelding ontbreekt>
Ik heb deze foto vanuit een ongebruikelijk standpunt gemaakt, namelijk vanaf beneden. Je ziet hier de omheining die om de loopruimte op de muren is gebouwd.
Amfitheater
Het amfitheater in Xanten werd waarschijnlijk gebouwd kort na de stichting van de Colonia Ulpia Traiana. Het amfitheater werd gefinancierd door stedelijke ambtenaren. Het is gebouwd om gladiatoren tegen wilde dieren en andere gladiatoren te laten vechten, net zoals de amfitheaters in Italië dus. Het amfitheater is 100 x 87 meter, door die grootte konden er 12000 mensen in. De bezoekers zaten op stenen bankjes. Die werden rondom de arena heen gebouwd. Het amfitheater werd gebouwd om de inwoners van Colonia Ulpia te vermaken. De arena lag een paar meter onder de begane grond en werd omringd door hoge muren. Er waren in de gangen passages en trappen. Die maakten mogelijk dat alle mensen snel naar buiten of naar binnen konden. Wilde dieren, voorwerpen, gladiatoren en slaven werden onder de laagste zitplaatsen gehouden, die geopend konden den zodat ze in de arena konden. Onder de arena loopt dus nog een heel netwerk van gangen. In 1981 is ¼ van het amfitheater gerenoveerd.
Op deze foto is het hele amfitheater afgebeeld. Wegens geldgebrek is niet het hele theater wederopgebouwd. De tribune moet dus eigenlijk helemaal rond zijn.
Op deze detailfoto zie je het trappetje op de tribune. Via dit trappetje konden de bezoekers van de arena hun plaats bereiken. Links en rechts van de trap zijn de zitplaatsen, dat is dus eigenlijk ook een soort trap, maar als de arena vol zat kon je daar natuurlijk niet op lopen, daarvoor werd dus deze trap gebruikt.
Deze foto is vanaf de kant zonder arena gemaakt. Op de foto zie je de arena met in het midden Mylene, op deze foto is goed te zien hoe groot de arena is in vergelijking met een mens.
De haventempel
De haventempel in Xanten was na het kapitool de grootste tempel van de stad. Aan welke god deze tempel gewijd was, is niet bekent, en daar zullen we waarschijnlijk ook nooit meer achterkomen omdat de archeologen en deskundigen geen enkel aanknooppunt hebben. De haventempel is zo genoemd omdat het vlakbij de haven lag. De Romeinen vonden de ondergrond niet stevig genoeg, dus werd de tempel gebouwd op een fundamentplaat. De fundamentplaat stond op ingeheide eiken palen (palen die de grond in zijn geduwd). Vervolgens werden verschillende lagen volgegoten met beton. De tempel was gebouwd in de Corinthische stijl.Ook bij de haventempel was er niet genoeg geld om de hele tempel te weer opnieuw op te bouwen, dit vind ik zelf wel zonde, het was een stuk mooier geweest als de tempel helemaal heel was. Op de detailfoto is straks te zien dat er maar één zuil is met kleur. Waarschijnlijk waren dat in het origineel alle zuilen.
Op deze foto is bijna de hele tempel in beeld. Erg jammer dat de tempel niet helemaal is wederopgebouwd.
Op deze foto zie je de enige zuil die ze in zijn oude staat hebben nagemaakt, met kleur dus. Deze foto is flink ingezoomd wan te tempel is vrij hoog en dit is het bovenste gedeelte van de zuil.
Deze foto is gemaakt vanuit een ongebruikelijk standpunt, namelijk vanaf de tempel, naar de lucht. Op de foto zie je vier zuilen, op de achtergrond zie je de lucht, als de tempel helemaal origineel zou zijn nagebouwd dan zou je de lucht vanuit dit standpunt helemaal niet kunnen zien want dan had er natuurlijk een dak opgezeten.
Op deze foto zit ik bij een zuil op de haventempel, deze foto heeft mylene gemaakt.
Bronvermelding
Ø www.wikipedia.nl
Ø www.google.nl
Ø eigen ervaringen in Archeologisch park Xanten.
Ø PowerPoint-presentatie van Meneer de Roo.
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
leuk werkstuk, wel wat spelfouten
11 jaar geleden
Antwoorden