Keizer Constantijn 1 de Grote

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 1163 woorden
  • 3 juni 2008
  • 122 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
122 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Constantijn de Grote

Inhoud

Constantijn 1
Vita Constantini
De boog van Constantijn de Grote
Belang voor het Romeinse Rijk
Bronnen

Constantijn 1

Flavius Valerius Aurelius Constantinus ook wel Constantijn de grote genoemd is vooral bekend geworden doordat hij het christendom tot staatsgodsdienst heeft benoemd en het centrum van het Romeinse Rijk van Rome naar Constantinopel (het tegenwoordige Turkse Istanbul) heeft verplaatst. Constantijn is geboren in Naissus op 27 februari in 280 na Christus en hij stierf op 22 mei 337 in Ancyrona. Hij was de zoon van Caesar Constantius Chlorus en Flavia Julia Helena. In 285 wordt Constantius Chlorus door Diocletanius benoemd tot Caesar Senior in de nieuwe Tetrachie(hierin had men 2 Augusto; 1 Senior, 1 Junior en 2 Caesar; 1senior, 1junior). Hij zou samen met Maximianus, Augusto Junior, over het West-Romeinse Rijk heersen, terwijl Diocletianus, Augusto Senior, en Galerius, Caesar Junior, over het Oost-Romeinse Rijk regeerden.
In 293 werd Constantius bevelhebber in het leger en in 306 versloeg hij samen met zijn vader een vijandig volk dat Brittannië binnen viel en door deze daad benoemden zijn troepen hem tot imperator en Augusto. Twee jaar later werd hij tot ook door de senaat en het volk als imperator en augusto benoemd.

Na deze overwinning behaalde hij tijdens zijn leven nog enkele triomfen. Zoals de slag bij de Milvius-brug. Er wordt gezegd, dat Constantijn op de vooravond van deze slag een visioen kreeg dat hem vertelde dat hij als christen zal winnen. Constantijn bekeerde zich en won inderdaad de slag. Deze overwinning wordt gezien als de reden dat Constantijn in 313 het beroemde edict van Milaan tekende. Hierin stond dat het Christendom de officiële godsdienst werd. Hoewel Constantijn zich in 312 tot het christendom bekeerde heeft hij zich pas in op zijn sterfbed laten dopen.
In 324 werd hij door verdere overwinningen alleen-heerser over het hele Romeinse Rijk.
Rond deze tijd stelde hij ook voor om een nieuw Rome te stichten: namelijk Byzantium, een Grieks stadje aan de Bosporus Dit zou dan het Nova Roma genoemd worden. Op 11 Mei 330 werd Byzantium daadwerkelijk ook officieel Nova Roma. Deze stad die in de volksmond ook wel Konstantinopolis, Stad van Constantijn werd genoemd, zou in die tijd de belangrijkste stad van de bewoonde wereld worden.
Als Constantijn in 336 sterft wordt de stad officieel Constantinopel gedoopt. Deze stad en daar mee het Oost-Romeinse Rijk zal nog duizenden jaren bestaan. Constantinopel bestaat zelfs nu nog, namelijk onder de naam Istanbul, als een deel van Turkije.

Vita Constantini

Een fragment uit het boek Constantijns leven (“Vita Constintini”) door Eusebius van Caesarea

HOOFDSTUK I: Inleiding .-- van de dood van Constantijn.
Al hebben alle mensen verenigd in vieren met vrolijke festiviteiten de voltooiing van de tweede en derde tienjarige periode van deze grote keizer van de regeerperiode, al hebben wij zelf ontving hij een triomfantelijke veroveraar in de vergadering van de ministers van God, en begroet hem met de honigdrank als gevolg van lof op de twintigste verjaardag van zijn regering: en nog onlangs hebben we geweven als het ware, guirlandes van woorden, waarmee wij omringd zijn heilige hoofd in zijn paleis op zijn dertigste verjaardag.
Maar nu, terwijl ik wens geven uiting aan een aantal van de gebruikelijke gevoelens, ik sta perplex en die dubieuze manier om weer volledig verloren in de vraag op de buitengewone spektakel voor mij. Voor aan welke kant ik direct naar mijn mening, al naar het oosten, of naar het westen, of over de hele wereld, of naar de hemel zelf, overal en altijd zie ik de gezegende een nog het beheer van de zelfstandigen dezelfde rijk. Ik zie op de aarde zijn zonen, net als een aantal nieuwe reflectoren van zijn helderheid, verspreidt overal de luster van hun vaders karakter, en zelf nog leef-en krachtig, en die gelden voor alle zaken van de mannen meer volledig dan ooit tevoren, vermenigvuldigd met de opvolging van zijn kinderen. Ze hadden inderdaad eerder aan de waardigheid van Caesars, maar nu wordt geïnvesteerd met zijn zeer zelfstandig, en beloond door zijn prestaties, voor de topkwaliteit van hun vroomheid zij zijn afgekondigd door de titels van de Koning, Augustus, Worshipful, en de keizer .


De boog van Constantijn:

In 312 na Christus voerde Constantijn een strijd tegen Maxentius. Deze strijd staat bekend als de slag bij de Milvische brug. Constantijn won deze slag en omdat hij niet wou dat deze overwinning ooit vergeten werd, liet hij een 25-meter-hoge-triomfboog in Rome bouwen, bestaande uit marmer en baksteen. In 315 na Christus was dit indrukwekkende monument af. De boog heeft de tijd redelijk goed doorstaan en werd in de 18e eeuw (na Christus uiteraard) gerestaureerd.

Het belang van Keizer Constantijn de Grote voor de geschiedenis van het Romeinse Rijk:

Het is overduidelijk dat Keizer Constantijn belangrijk is geweest voor de geschiedenis van het Romeinse Rijk, maar niet alleen voor het Romeinse Rijk; ook zeker voor de geschiedenis van de Westerse Cultuur, de religie door de eeuwen heen en voor het hedendaagse Europa.

Toen Constantijn nog jong was behaalde hij verscheidene militaire overwinningen, waardoor hij het rijk, waar hij later alleenheerser over zou worden, steeds verder uitbreidde. Er wordt gezegd dat Constantijn alleen al door deze daden ‘de Grote’ genoemd moest worden. In de tijd waarin deze keizer leefde, zag het Romeinse Rijk er niet meer uit, als het Rijk waarover we nu in Lingua Latina lezen. De macht was anders verdeeld (over meerdere ‘heersers’), ook was het Rijk verdeeld in het Oost-Romeinse Rijk en het West-Romeinse Rijk. Constantijn kun je beschouwen als een keerpunt in de Romeinse geschiedenis. Hij zorgde er bijvoorbeeld voor dat Christenen niet meer vervolgd werden (vrijheid van godsdienst) en hij liet zich zelfs zelf tot het Christendom bekeren. Hij verplaatste de hoofdstad naar het Oost-Romeinse Rijk, naar de andere kant van de Middellandse Zee. Hij koos hiervoor de stad Byzantium, welke na zijn dood omgedoopt werd tot Constantinopel (stad van Constantijn). Dit zorgde ervoor dat het West-Romeinse Rijk steeds minder ging voorstellen en uiteindelijk ophield met bestaan. Het Oost-Romeinse Rijk daarentegen bloeide op en bleef nog enige tijd bestaan. Nog meer belangrijke daden: Constantijn bracht veranderingen aan in de wetgeving, met name bracht hij versoepelingen aan in de rechtspraak, hij voerde de vrijheid van godsdienst in en hij legde de basis voor de Europese cultuur wat je vooral terugzag in de Middeleeuwen (bijvoorbeeld de Gilden). Over Constantijn als Christen: aangezien Constantijn de eerste Christelijke heerser was, kun je zeker stellen dat hij belangrijk is geweest voor de verdere geschiedenis en de ontwikkelingen in het latere Europa. Als hij er niet was geweest had men nu misschien nog wel Goden als Jupiter, Mars en Minerva aanbeden. Het had heel anders kunnen lopen.

Bronnen

http://www.katholieknederland.nl/abc/detail_objectID584766.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Constantijn_de_Grote
http://homepage.mac.com/paulstephenson/trans/eusebius.html
www.google.nl
http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://home.planet.nl/~eljee/ConstantijndegroteBoog.jpg&imgrefurl=http://home.planet.nl/~eljee/CR.htm&h=362&w=472&sz=96&hl=nl&start=11&tbnid=zZZQqyhA3oJq_M:&tbnh=99&tbnw=129&prev=/images%3Fq%3DConstantijn%2Bde%2BGrote%26gbv%3D2%26hl%3Dnl%26sa%3DG

REACTIES

M.

M.

het is wel een goede site maar het zijn zulke lange lappen met takst want ik hoef altijd maar een beetje info en dat staat hier wel bij maar dan moet je eerst nog die hele tekst lezen dat is niet zo heel handig

groetjes....

13 jaar geleden

A.

A.

saai

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.