Hades

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 454 woorden
  • 11 augustus 2008
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
38 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Marvin, B10, Latijn, Hades

1.1 Inleiding
1.2 Machtverdeling
1.3 Verliefd
1.4 De Onderwereld
1.5

1.1 Inleiding

Hades (ook wel Tartarus) is een heerser van de Onderwereld. Zijn Romeinse naam is Pluto. Hij is ook god van rijkdom en kostbare metalen. Hades is de eerste zoon van Rhea en Cronos. Doordat hij de heerser van de Onderwereld is mocht hij niet naar Olympus komen.

Hades had ook een hond genaamd Cerberos. Hij is meest bekend geworden van de ontvoering van Persephone. Zijn naam betekent ‘de onzichtbare’.

1.2 Machtverdeling

Hades is een broer van Demeter, Zeus, Poseidon, Hera en Hestia. Hades, Zeus en Poseidon hebben door middel van lootjes de machtverdeling verdeelt. Hades werd heerser van de Onderwereld. Zeus heerser van hemel en aarde. En Poseidon heerser over water.

1.3 Verliefd

Hades had een oogje op Persephone. Persephone is de dochter van Demeter, godin van landbouw en graan. Hij zag een keer de dochters van Demeters (waaronder Persephone) bloemen plukken. Hij ontvoerde Persephone en ging later met haar trouwen. Doordat Persephone weg was, was Demeter heel verdrietig.
Door haar verdriet zorgde ze niet goed voor de aarde waardoor er niets meer ging groeien. Zeus had besloten dat Persephone negen maanden bij haar moeder zou gaan wonen en de rest van haar leven bij Hades.
Later werd hij ook verliefd op Minthe. Persephone kwam erachter en werd heel erg kwaad. Persephone veranderde Minthe in de kruid ‘mint’ (dat frisse snoepje).

1.4 De Onderwereld

In de onderwereld is Hades meedogenloos en een harde heerser. Hij verliet zelf bijna nooit de onderwereld. Hij wil niet dat iemand de dodenrijk verlaat. Wie eenmaal naar de dodenrijk ging kon er niet meer uit.
Volgens de Griekse mythologie gingen mensen die dood zijn naar de onderwereld. De onderwereld wordt bewaakt door Ceberos, de hond van Hades.
Je werd in de wereld begeleidt door Hermes. Hij zorgde ervoor dat je naar Styx (De Haatstroom) kon gaan. Als je door de rivier Styx wou gaan moest je een obool (dat is een munt) aan Charon.
Dan kwam je bij de Drie Rechters die beslisten of je goed of slecht geleefd had en welke lot je te wachten stond. Als je goed geleefd had ging je naar Elyzeese Velden. De Elyzeese Velden was het mooiste dat er in de onderwereld is. Het is een mooie plaats waar de lente altijd bloeit. Meestal gingen helden naar de Elyzeese Velden.
Maar als je slecht geleegd had ging je naar Tartaros.
Je werd daar gestraft door Tantalos of Sysifus. Er werden ook monsters en reuzen vastgehouden. Er is ook een honderarmige monster die door Uranus (De Hemel) in gevangen werd gehouden.

worden betaald met een obool, een Griekse munt die men de doden in de mond legt.

Gebruikte Bronnen :

www.wikipedia.nl
www.thinkquest.nl http://www.geschiedenisvoorkinderen.nl
www.vanslageren.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.