Kunst

Beoordeling 3.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 546 woorden
  • 15 juli 2001
  • 84 keer beoordeeld
Cijfer 3.4
84 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

VOORBEREIDING EN INLEIDING.
Wij hebben gekozen voor 'het kunstwerk op zich.'
In een van de eerste lessen, hebben we vragen opgesteld, die we in de vorm van een verslag zouden uitwerken en inleveren. Maar na enkele lessen kwamen we erachter, dat alleen dit wel erg mager was. Wij hebben toen nog eens goed nagedacht over hoe we het zouden gaan aanpakken en toen kwamen we op het idee om eens aan een beeldhouwer (dhr. Cerneus) te vragen of hij ons kon hel-pen bij het beantwoorden van de vragen. Nadat [naam] van ons groepje de beeldhouwer gesproken had, bleek dat dhr. Cerneus bereid was tijdens de presentatie erbij te zijn. Door dit gebeuren zijn enkele vragen ten vervallen gekomen en is dus alleen de volgende vraag overgebleven: 'is de auteur belangrijk voor het kunstwerk?' Voor deze vraag is gekozen omdat er een beeldhouwer op school zou komen. Voor het op school laten komen van dhr. Cerneus , zijn wij eerst een keer naar zijn atelier geweest, om met hem door te spreken, wat hij zou gaan vertellen tijdens de presentatie.
Na dit gesprek heeft dhr. Cerneus tijdens onze presentatie verteld over zijn werk als beeldhouwer.

ANTWOORD OP DE VRAAG: 'IS DE AUTEUR BELANGRIJK VOOR HET KUNSTWERK?'
Ja, want de auteur moet het kunstwerk bedenken, zonder auteur zou er geen kunstwerk zijn, omdat er iemand moet zijn om het kunstwerk te maken. Sterker nog: wij vinden dat de auteur het belangrijkste is. Dit vinden wij, omdat er zonder auteur niet eens een kunstwerk zou kunnen zijn.

ONZE MENING OVER KUNST.
Wij zijn het er allemaal over eens, dat een kunstwerk origineel moet zijn. Als het kunstwerk veelvoudig geproduceerd is, neemt het de emoties bij je weg, omdat het niet meer origineel is. Het is dan dus een geval van massaproductie. Het is dan dus niet zeldzaam meer, dus zul je niet meer het gevoel krijgen als je het ziet: 'o, wat mooi.'
Wat dan wel weer bijvoorbeeld toch een beetje onder kunst valt, is een hele dure sportwagen. Deze sportwagen is eigenlijk bedoeld voor massaproductie, maar aangezien bijna niemand deze wagen kan betalen is hij zeldzaam. Als zo'n wagen dus over straat rijdt, zullen vele voorbijgangers denken: 'o wat mooi.' Dit komt, omdat het een wagen is die erg duur is om te kopen en daardoor zeld-zaam is. Hij is dus niet zozeer bedoeld als kunstwerk, want hij is bedoeld voor massaproductie, maar aan de andere kant toch weer wel, omdat hij zeldzaam is.
Ook moet een echt kunstwerk emoties bij je oproepen. Het hoeft dus niet zo te zijn, dat een kunstwerk mooi is.
Als een kunstwerk emoties bij je oproept is het een kunstwerk. Maar als een kunstwerk emoties bij je oproept, ga je het vaak au-tomatisch mooi vinden. Net zoals bijvoorbeeld bij die sportwagen. Mensen zeggen, dat ze hem erg mooi vinden, maar als je nou eens kritisch kijkt, is die sportwagen eigenlijk alleen maar een lelijk stuk blik, die een beetje 'leuk' is vormgegeven, meer niet. Maar mensen gaan het mooi vinden, omdat deze wagen emoties bij je oproept, in de vorm van 'zo die is duur, die kan ik niet betalen.'

Kort gezegd:
Een kunstwerk moet emoties bij je oproepen en er mogen niet te-veel exemplaren van zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.