Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Forum Boarium

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 638 woorden
  • 5 augustus 2008
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
KCV
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
Forum Boarium

Het Forum Boarium was, zoals de naam al zegt (Boarium betekent letterlijk rundermarkt), de veemarkt van het oude Rome. Het is oorspronkelijk ontstaan op de grens van de Velabrum en de Tiber. De Velabrum was oorspronkelijk een kleine rivier die begon in het gebergte Viminal, het Forum kruiste en terechtkwam in de Tiber. Na een lange tijd een moerassig gebied te zijn geweest, werd het drooggelegd door een Etruskische koning. Het wordt gekruisd door de Viscus Tuscus.
Gelegen in de nabijheid van de Tiber en tussen de bergen, het Capitool in het noorden, de Palatin in het zuidoosten en de Aventin in het zuiden, was er op het Forum Boarium erg veel commerciële activiteit. De belangrijke economische rol van het Forum Boarium, dat verbonden is aan de rechteroever van de Tiber door twee bruggen, de Sublicius brug en de Æmilius brug, wordt uitgelegd door de nabijheid van de rivier die de handel goed mogelijk maakt. Hier was dan ook de eerste havenstad van Rome ontstaan, Portus Tiberinus. Een bronzen standbeeld van een stier in het midden van het plein symboliseerde het doel ervan, en gaf, volgens sommigen, het zijn naam. Door de jaren heen is deze grote open plaats erg in elkaar gedrongen door gebouwen, maar het is altijd nog blijven bestaan.


Het Forum Boarium is een plein met veel gebouwen. Het is gemakkelijk herkenbaar door zijn tempel van Vesta, en door de tempel Fortuna Virilis. De ronde Vestatempel uit de 2de eeuw v. Chr. is de oudste bijna helemaal bewaard gebleven marmeren tempel in Rome. Het gebouw heeft in de loop der eeuwen nog wel eens van naam gewisseld. De huidige naam heeft de Vestatempel gekregen, omdat hij op de Vestatempel op het Forum Romanum lijkt. De tempel was gewijd aan Hercules Olivarius, het grote voorbeeld van handelaars in olijfolie, of Hercules Invictus, de onoverwinnelijke Hercules. De tempel stond dan ook op het Forum Boarium, omdat Hercules niet ver daarvandaan de reus Cacus had gedood nadat deze zijn runderen had gestolen. De Fortuna Virilis, een rechthoekige tempel uit het Republikeins tijdperk, staat aan de linkerzijde van de tempel van Vesta. Deze is gebouwd in de 2de eeuw v. Chr.. Beïnvloed door de Etrusken bouwden de Romeinen rechthoekige tempels op een verhoging. De tempel was eigenlijk toegewijd aan Portunus, de god van de rivieren en havens, en de tempel heette oorspronkelijk ook zo. Dat de tempels door de tijd heen zijn blijven bestaan, is vooral te danken aan het feit dat ze waren omgevormd tot Christelijke kerken in de Middel Eeuwen. Ook staat in het midden de boog van Janus, die 12 meter breed is en 16 meter lang. Het is gebouwd in de tijd van keizer Constance II in het jaar 356 n Chr.. Het was een poort waar drukbezochte wegen onderdoor gingen. Daar is het einde van het Forum Boarium. Dit waren de drie belangrijkste gebouwen van het Forum Boarium.
Verder zijn er nog de Viscus Iugaris en de Viscus Tuscus, twee belangrijke wegen voor de vroegere handel die uitkomen op het Forum Boarium. Tegenover de tempel van de Augustus is de bibliotheek Pacìs. Tenslotte is er de Hal van de Imperiale Paleizen, die verbonden is aan de Palatin.

Het Forum Boarium heeft inmiddels een andere naam gekregen. Het is nu geen rundermarkt meer, dus de naam is niet meer nodig. Het heet nu de Piazza Della Bocca della Verità, vernoemd naar de Bocca della Verità, de mond van de waarheid. Die kun je vinden in het voorportaal van de kleine basiliek Santa Maria in Cosmedin. Het is een antieke ronde steen van een waterleiding of fontein, een stroomgod voorstellend. De Romeinen beweren dat de Bocca bijt als een leugenaar zijn hand in de mond steekt. Ook bestaat de Sublicus brug niet meer. Forum Boarium is nu een van de vele monumentale plaatsen van Rome.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.