Aphrodite/Venus en Minerva/Pallas Athena

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 1758 woorden
  • 17 december 2002
  • 99 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
99 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

VENUS:

Inleiding:

In het eerste gedeelte van dit werkstuk ga ik Venus behandelen. Ook wel gezien als Afrodite. De keuze van deze godin stond aan het begin al vast. Dit verslag heeft 6 hoofstukken. In de inhoudsopgave zag je al, wat er in die hoofdstukken staat. Ik heb in het hoofdstuk van de kunst 1 schilderij beschreven. Omdat ik zoveel plaatjes heb gevonden en dat veels te veel tijd kost om ze allemaal te gaan beschrijven.

LEVENSLOOP:

* Bij de geboorte van Afrodite is er gelijk alweer een probleem; want welk verhaal moet je nou geloven? Er waren twee soorten verhalen. Ik typ ze allebei.

- Eerst uit bron Hesiodus, Theogonie:
Nadat Cronos het geslachtsdeel van zijn vader de Hemel had afgesneden, gooide hij het in de zee. Het dreef eerst een lange tijd op het wateroppervlak. Toen spoot er wit schuim uit en daaruit ontstond een meisje. Afrodite.
- Daarna uit bron Apollodorus, Epitome:
“Bij Dione verwekte hij ( Zeus) Aphrodite.”
* Afrodite is dus waarschijnlijk de dochter van Zeus en Dione. Zelf heeft ze ook zonen en dochters. Met verschillende vaders.
- Ze was getrouwd met Hephaistos (Vulcanus) , maar ging vreemd met Ares.
- Ze had een dochter en een zoon met haar broer Ares. Harmonia en Eros
- Ze had twee zonen met Anchises. Aeneas en Lyrus.
- Ze had twee zonen met Hermes. Hermafrodite en Priapus
* Afrodite heeft veel meegemaakt. Net zoals elke andere god of godin. Zo is zij bijvoorbeeld een keer gewond geraakt door toedoen van de sterveling Diomedes. Ook is ze betrapt met Ares door Hephaistos, door een list van de laatste. Ook is ze een keer gekozen tot de mooiste godin, door een man genaamd Paris. En ze is een keer, door toedoen van Zeus verliefd geworden op Anchises.

FUNCTIE:

Afrodite heet ook wel Venus, maar ook wel Cythereia. Omdat zij onderweg Cythera had aangedaan. ( Hesiodus, Theoginie 116-232). Ze wordt ook wel de Gouden Godin genoemd. Op Cyprus staat haar belangrijkste tempel, waar ze een een heilig domein bezit en een wierookaltaar. ( Homerische hymnen)
Ze was de godin van de liefde en de schoonheid. Ze bezat het Liefdesgenot en de Lust. En bezat ook een lieflijke lach. ( Homerus, Ilias 14. ) Van de dieren was speciaal de duif aan haar gewijd.
Voor de Romeinen was Venus een belangrijke godin. Zij gold als stammoeder van hen.
Zij bezit ook een gordel, waarmee ze mensen en ook goden bedweld met de liefde. Alle verleiding was daarin verborgen. Venus is de moeder van Amor. De Drie Gratiën zijn haar dienaressen. Enkele van haar attributen zijn een paartje duiven of zwanen, de schelp, een gordel, toorts of brandend hart.

VERHOUDING GODEN:

 Is zij geliefd?

Ja, volgens mij wel. Bij de mensen en bij de goden. Er worden door dichters veel lofliederen over haar gezongen. Waarin zij haar beschrijven als aanbiddelijk, enz. Er zijn natuurlijk ook gedichten, waarin aspecten aan bod komen die niet zo leuk zijn. Zoals de valsstrikken waarin zij meestal mannen laat lopen. Maar over het algemeen wordt zij wel goed beschreven.
Bij de goden is zij ook geliefd. Ze heeft de meesten voor zich kunnen winnen, op drie na dan. Dat vertel ik in het volgende stukje. In de Homerische hymnen staat dat Afrodite zoete begeerte wekt bij de goden.
 Welke macht heeft de godin over de andere goden?
Ze heeft veel macht over de andere goden, ze kan zo bijna elke god om haar vingers winden. Ze kan dus ook met hun gedachten spelen, zelfs met de gedachten van haar vader Zeus.
Over 3 goden, heeft ze echter geen macht. ( Homerische Hymnen). Als eerste Athene, haar behagen immers niet de werken van Afrodite, oorlogen zijn haar lief.
Ten tweede Artemis, haar liefde gaat uit voor de boog en de jacht.
Ten derde Hestia, zij vond de werken van Afrodite ook maar niets. Hestia is de schuchtere maagd die door de sluwe Kronos als eerste kind werd verwerkt.
 Met wie gaat zij het meeste om?
Zij gaat allereerst het meeste om met de Drie Gratiën. Steeds komen zij terug in een verhaal, als Afrodite terugkeert naar Cyprus. ( Homerische Hymnen) Ook wordt ze veel in verhalen geässociëerd met Eros. In het ene verhaal staat dat hij haar begleidt, in het andere dat hij haar zoon was. Dus ze gaat best wel veel om met familie. En haar geliefdes. ( Homerische Hymnen, Antigone, Aeneïs 8)
Ik denk dat zij juist niet zoveel met Hera, Athene, Artemis en Hestia omgaat. De laatste is wel duidelijk, want deze zijn niet in haar ban van liefde. Met Athene heeft ze juist een beetje een plagende ruzie. Ze verwijten elkaar van alles ( Parisoordeel) en Athene roddelt ook over haar. (Ilias, regel 420).

VERHOUDING MENSEN:

 Komt de godin vaak met mensen in contact?

Ja, ze komt heel vaak met mensen in contact. Vaak in verband met de liefde. Ook helpt ze soms mensen in een gevecht Homerus, Ilias 3), en beschermt ze haar zoon Aeneas ( Homerus Ilias 5). Ze heeft natuurlijk ook met stervelingen het bed gedeeld en dus komt ze daardoor ook met mensen in contact. Dan heb je bijvoorbeeld Anchises ( Homerische Hymnen) en Adonis. Ook heeft ze soms straffen uitgedeeld, aan mensen die haar niet eerden: Smyrna bijvoorbeeld. ( Apollodorus, Epitome, 3, 1-5)
 Hoe komt zij met ze in contact?
Ze komt door de liefde met ze in contact, of ze is zelf verliefd, of ze brengt twee mensen bij elkaar. Als zij met ze in contact komt, verandert zij zich meestal in een gedaante van een mooie jonge vrouw. Zoals ze dat bij Anchises heeft gedaan. ( Homerische Hymnen.) Maar soms zagen ze haar als een godin, bijvoorbeeld toen ze haar zoon Aeneas wilde redden.
 Op wat voor soort mensen richt zij zich?
Zij is natuurlijk godin van de liefde, dus richt zij zich bijvoorbeeld op verliefde stelletjes. Of ook op de mensen die haar eren en bijvoorbeeld een verzoek doen, zoals bijvoorbeeld Pygmalion deed (Ovidius, Metamorphosen 4).
 Op welke manier heeft zij contact met de mensen?
Zie: “Komt zij vaak met de mensen in contact?” Ook geeft ze tekens, zoals die keer bij Pygmalion. “ negenmaal had de maan haar sikkel tot een schijf gevuld”. (Ovidius, Metamorphosen 4).
 Gebeurtenis tussen Afrodite en een mens:
( Lucianus, Godengesprekken 20)

Het Parisoordeel

Op een dag zei Zeus tegen Hermes, dat hij naar Paris moest gaan en hem een appel moest geven. Paris moest deze dan weer geven aan diegene, die hij de mooiste godin vond. Hij moest kiezen tussen Afrodite, Athene en Hera. Zeus wilde dit zelf niet doen, omdat hij van allen hield. Onderweg naar Paris kibbelden de godinnen een beetje, maar toen ze wel vlakbij waren landden ze, net voordat Paris hen kon zien, en gingen ze te voet verder. Paris wist niet wat hem overkwam, toen hij een man aan zag komen, met 3 mooie vrouwen. Toen hem werd uitgelegd, wie zij waren en wat hij moest doen, schrok hij toch een beetje. Hij vroeg aan Hermes, of de godinnen wilden beloven, dat zij nadat zij verloren hadden hem niets zouden doen. Dat beloofden zij.
Paris bekeek de 3 vrouwen van top tot teen, maar kwam er niet uit. Hij vroeg hen om zichzelf uit te kleden, maar toen kwam hij er ook al niet uit. Toen vroeg hij of ze één voor één bij hem wilde komen. Hij voerde toen een gesprek met hen. Eerst kwam Hera, zij beloofde hem heerschappij over heel Azië. Toen kwam Athena, zij beloofde hem dat hij in gevechten altijd zou overwinnen. Als laatste kwam Afrodite, zij beloofde hem dat als hij haar koos, hij met Helena zou trouwen. Hij koos voor haar.

VERHOUDING MENSEN TOT GODEN:

 Houden de mensen van deze godin?

De meesten houden wel van haar, ze aanbeden haar en zingen lofliederen en maken lofgedichten. En bouwen tempels om haar te eren. Bij de Romeinen is ze de stammoeder van de Romeinen, dus deze eren haar helemaal. Alleen door sommige mensen werd ze minder gewaardeerd, ze wilde natuurlijk ook altijd haar zin, en scheen dat meestal ook te krijgen. Helena kwam bijvoorbeeld in opstand, want ze was het niet eens met de handeling van Afrodite. Maar na een dreigement van de laatste stemde Helena er toch mee in. (Homerus, Ilias 3) Dat laat toch ook wel duidelijk merken, dat men in het onderbewust zijn toch ook wel bang voor haar was. Ze was tenslotte een godin.
 Hoe vereren ze de godin?
Ze vereren haar door tempels te bouwen en offers te brengen. In haar tempel in Cyprus bezit ze, in Pafos, een heilig domein en een wierookaltaar. (Homerische hymnen) Ook vereren ze haar door de vele lofliederen.

GODIN IN DE KUNST:

 Is er een verschil in manier van afbeelden?

Eigenlijk niet echt. Ze wordt altijd wel voorgesteld als een vlezige vrouw. Ok, in de Oudheid werden er ook nog cupido’s en witte duiven bij getekend. Maar dat was omdat ze toen geloofden in al die goden, en die cupido’s hoorden weer bij Venus en de duiven staan voor liefde. Nu wordt ze ook vaak gezien ls vruchtsbaarheidsgodin.
 Welke aspecten worden benadrukt?
De aspecten die dus worden benadrukt is dat ze een vlezige vrouw is, dat ze omringd wordt door cupido’s en de twee witte duiven.

CONCLUSIE:

Venus was erg geliefd en kreeg ook veel gedaan bij andere goden, Ze kon heel goed haar eigen gang gaan. Ze hoefde alleen maar lief te kijken en ze kreeg al iets. Er waren natuurlijk ook tegenstanders van haar, maar deze kregen de overhand niet. Venus had toch wat moederlijks in zich, zeker als het gaat om Aeneas, die ze altijd probeerde te beschermen. Soms is ze een beetje dominant en wil graag haar zin krijgen. Dan gaat ze soms een beetje te ver. Je kan niet iedereen gaan zitten te verleiden. Ze heeft dus veel aspecten van mensen geërfd, en dat is natuurlijk logisch, want het zijn de mensen die de goden en godinnen hebben bedacht.
Venus wat toch een belangrijke godin, zonder haar was er helemaal geen liefde in de wereld geweest. Ook wordt ze vaak gesymboliseert voor de vruchtbaarheid, dus zelfs mensen in onze tijd aanbiddden haar nog steeds.
Door die functie van de liefde was ze juist geliefd bij de meeste goden, en de witte duiven waren zo lieflijk.
En ook juist door die liefde komt ze in contact met de mensen.

MENING:

Ik vind haar toch wel erg belangrijk. Veel mensen hebben vroeger in haar geloofd en door haar deden ze dan dingen. Toch ook hebben veel mensen steun aan haar gehad. Dat is toch ook belangrijk. Veel elementen uit de Oudheid zie je bij ons nog terug.

REACTIES

R.

R.

uh... er staan geen plaatjes bij..

14 jaar geleden

A.

A.

inderdaad er staan geen plaatjes bij

14 jaar geleden

L.

L.

Venus is de Romeinse naam.
Afrodite de Griekse.
Dus niet 'ook wel'!!!

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.