ADVERTENTIE
Wil jij exposeren in het Rijks?

Heb jij een goed oog voor mooie beelden? Het Rijksmuseum zoekt jonge fotografen die hun talent durven laten zien. De prijzen: een tentoonstelling in het Rijksmuseum en je eerste betaalde foto-opdracht! Klik voor meer info over het thema en de wedstrijd.

Meer info

Alexander de Grote
(uit Alexander de Grote door Naomi Mitchison)
In de zomer van 356 werden Alexander geboren als kind van koning Filippus van Macedonie en zijn vrouw Olympia. De vader van Alexander was een niet-Griek. Een barbaar zouden de Grieken zelf zeggen. Griekenland leefde in die tijd in verschillende oorlogen. De stadstaten onderling vochten regelmatig met elkaar. Maar soms moesten de stadstaten zich verenigen om een gezamenlijke vijand te bevechten. Griekenland werd in deze tijd vooral aangevallen door het Perzische Rijk . Maar in 357 viel Macedonië Griekenland binnen onder leiding van Filipus de vader van Alexander. Filippus had een goed georganiseerd leger. In het begin probeerde hij op een vredelievende manier de macht in Griekenland in handen te krijgen. Hij kreeg eens de leiding over de Pythische spelen dat was een hele eer. Toen Alexander 13 jaar oud was kwam Aristoteles naar het hof van Filippus. Aristoteles kreeg een grote invloed op Alexander net zoals zijn moeder. Aristoteles leerde Alexander om op een nieuwe manier om zich heen te kijken en na te denken. Ook werd de prins geleerd dat het verstand over het lichaam moest heersen. Verder waren paardrijden, boogschieten en zwaard en dolk gebruiken. Alexander kreeg bij de lessen veel belangstelling voor Aardrijkskunde. Ook leerde hij de Illias. Achilles en Herakles waren zijn favoriete helden. Alexander kreeg ook les in ethica en metaphysica en er zat ook wat wetenschap van de politiek bij. Dit weten wij uit aantekeningen die Aristoteles aan Alexander gaf. Over hoe de lessen van Aristoteles over de natuur eruit gezien moeten hebben weten wij niet. Wel weten we dat Aristoteles een scherp waarnemer geweest moet zijn. Hij heeft alleen nooit gebruik kunnen maken van de instrumenten die wij hebben. Aristoteles moet bij Alexander een wetenschappelijke belangstelling gewekt hebben. Naast de lessen van Aristoteles ging Alexander ook vaak jagen en deed hij militaire oefeningen en ook ging. Ook bezocht hij regelmatig feesten en allerlei theatervoorstellingen. Er reisden vaak Griekse toneelgezelschappen langs. Deze bestonden alleen uit mannen. Bij dit toneel werden vaak stukken opgevoerd die een godsdienstige betekenis hadden en allerlei morele problemen behandelden. Ook waren er diverse dichters en zangers die veel po. Deze bestonden alleen uit mannen. Bij dit toneel werden vaak stukken opgevoerd die een godsdienstige betekenis hadden en allerlei morele problemen behandelden. Ook waren er diverse dichters en zangers die veel poëzie uit hun hoofd kenden. Dit was omdat er maar weinig boeken waren. Het is waarschijnlijk dat Alexander met deze mensen in aanraking kwam.
Vaak moet Alexander ruzie gehad hebben met zijn vader. Dit kwam omdat Filippus met verschillende vrouwen trouwden. Koningin Olympias was hier niet zo gelukkig mee. Vaak ontstond er ruzie tussen Olympias en Filippus als er weer enige vrouwen waren toegevoegd aan de collectie van Fillipus. Alexander koos (bijna) altijd partij voor z’n moeder.


Zijn eerste oorlog moet Alexander meegemaakt hebben op zijn dertiende verjaardag.
Dit was tijdens een oorlog tegen Epirus een plaats in het westen van Macedonië..
Bij oorlogen tegen Athene werd Alexander waarschijnlijk getraind en kreeg hij verstand van tactiek en belegeringskunst. Hij leerde wat de plichten van een generaal ten opzichte van een leger waren. Ook heeft hij tijdens afwezigheid van zijn vader Macedonië bestuurd zodat hij de kunst van het regeren leerde.
Na een aantal ruzies met Athene brak er een oorlog uit tussen filippus en Athene.
In deze oorlog voerde Alexander een deel van de Macedonische troepen aan.
Filippos won deze oorlog en deze ging verder op oorlogspad. In oorlog van Athene had Filippus ook al Thebe gevochten en daarna kwam Sparta aan de beurt. Uiteindelijk wilde Filippos alle Griekse stadstaten verenigen in een groot politiek en militair bondgenootschap.
Aan het eind van 338 kwam er de Heleense bond. Er moest nog een bevrijdingsoorlog komen voor de Griekse steden in Klein- Azie die onder Perzisch gezag stonden. Filippos was bezig met de voorbereidingen maar het einde maakte hij niet mee.
Filippus ging trouwen met de nicht van Generaal Attalus. Op deze bruiloft beledigde Attalus Olympia wat leidde tot een ruzie tussen Filippus en Attalus. Ze werden nooit helemaal verzoend. Filippos werd niet lang daarna vermoord op de bruiloft van de jongste zus Alexander, Cleopatra. Deze moord wijden sommigen aan de Perzen anderen aan de beledigde Olympia en haar zoon Alexander. Desalniettemin lag de weg open voor het koningsschap van Alexander.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.