Veiligheid en Internet

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas tto vwo | 2101 woorden
  • 3 maart 2008
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
26 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee
Inhoudsopgave
De hoofdvraag en deelvragen 3
Beantwoording op de deelvragen 4
De conclusie 8
Bronnen 9
De Hoofdvraag:

Hoe kun je jezelf beschermen tegen gevaren van community websites of chatprogramma’s?

De Deelvragen:

Wat zijn de gevaren en is het eigenlijk wel gevaarlijk?
Om welke doelgroep gaat het?
Wat doen jongeren op die sites?
Vinden jongeren het Internet gevaarlijk?
Vinden ouderen(volwassen/ouders) het Internet gevaarlijk?
Is er goede beveiliging op de website?
Is het gemakkelijk te doen alsof je iemand anders bent?

Antwoorden op de deelvragen:

Wat zijn de gevaren en is het eigenlijk wel gevaarlijk?
Virussen kunnen meekomen met bestanden die je ontvangt, hackers van je account, er kunnen seksuele toespelingen worden gedaan, je kunt met pedofielen chatten, mensen kunnen zich anders voordoen dan wie ze zijn. Dus ja, er zijn wel gevaren, maar dit hoeft niet voor te komen als je veilig te werk gaat en ook eerlijk bent tegen je ouders bijvoorbeeld.

Om welke doelgroep gaat het?

Iedereen zit bijna wel op het Internet, maar de speciale doelgroep voor MSN etc. zijn vooral toch de jongeren van 13 jaar en ouder. Deze zitten het meeste op het Internet en zijn dus ook het meeste beïnvloedbaar.

Wat doen jongeren op die sites?

Jongeren kunnen zo relaties met vrienden of familie bijvoorbeeld onderhouden. Maar veel jongeren zitten ook op deze sites om bijvoorbeeld zoveel mogelijk vrienden of punten te krijgen (Sugababes/Superdudes, Hyves, Myspace) zodat je hoger in de tops kan komen. Je kunt er dus “populair” mee worden, en dat is wat veel jongeren dan ook proberen.

Vinden jongeren het Internet gevaarlijk?

Deze vraag wordt heb ik nergens op het Internet kunnen vinden, en dus weet ik er niet echt het antwoord op. Al kan ik natuurlijk met mijn eigen ervaring wel wat erover vertellen. Ikzelf vind het Internet op zich niet gevaarlijk, als je oplet met wie je op je MSN lijst toevoegt is deze in ieder geval vrij veilig. Het is ook erg handig dat je personen kunt blokkeren waardoor zij geen contact meer met je kunnen opnemen. Ik heb ook wel een profiel op de meeste sites, en over het algemeen krijg je niet echt met pedofielen te maken. Eén keer heb ik dit wel op myspace gehad, maar nadat ik deze ook had geblokkeerd heb ik nergens last van gehad. Mensen van het Internet ontmoeten vind ik ook niet erg riskant. Want als je deze op de webcam gezien hebt, en ook afspreekt op een drukke plaats, dan kan er vrij weinig gebeuren. Ik heb vrij veel vrienden op het Internet, door de hele wereld wonen eigenlijk. En de meeste vrienden van mij denken zo ongeveer hetzelfde. Dus ik denk dat jongeren het Internet niet echt heel erg gevaarlijk vinden vooral omdat wij toch met de computer en het Internet opgroeien. En de voor- en nadelen ook echt goed weten.

Vinden ouderen(volwassen/ouders) het Internet gevaarlijk?

Ja, ouderen vinden het Internet wel degelijk gevaarlijk. Als je als kind voor het eerst MSN installeert krijg je meestal wel bezorgdheid van je ouders in een gesprek. Daarin wordt verteld dat je voorzichtig moet zijn, niet alles moet downloaden, geen persoonlijke gegevens moet invullen, geen mensen ontmoeten etc. De meeste teksten op het Internet over gevaren van het Internet, die ik hiervoor gebruikt en gelezen heb, zijn ook door ouderen geschreven.

Hoe probeert de website jou te beschermen?

MSN Messenger:
Hoe kan ik mijn privacy beschermen?
“Houd je aan de volgende richtlijnen om je privacy te beschermen:
• Voer altijd de juiste stappen uit als je een contactpersoon wilt blokkeren: klik op de werkbalk van het gespreksvenster op Blokkeren of klik in het hoofdvenster met de rechtermuisknop op de naam van de contactpersoon en daarna op Blokkeren. Denk eraan dat een contactpersoon die je uit de lijst verwijdert nog steeds contact met jou kan opnemen en je naam nog in zijn/haar lijst kan zien.
• Weet wie je status controleert. Klik op Extra | Opties | Privacy en kijk naar de lijst 'Geaccepteerd'. Als in de lijst een contactpersoon staat die je niet herkent, klik je met de rechtermuisknop op de naam en selecteer je Eigenschappen. Als je de persoon nog steeds niet herkent en deze ook niet voorkomt in je lijst met contactpersonen, klik je met de rechtermuisknop op de naam en voeg je deze toe. Bevestig de identiteit van die persoon door hem/haar een tekst- of e-mailbericht te sturen.
• Als je wilt zien wie jou hebben toegevoegd aan hun lijst met contactpersonen, klik je op Extra | Opties | Privacy en daarna op de knop Weergeven.
• Sla je contactpersonenlijst voor MSN Messenger niet op een gedeelde computer op. Als je wilt voorkomen dat je contactpersonenlijst voor MSN Messenger op een gedeelde computer wordt opgeslagen, ga je als volgt te werk:
1. Klik het hoofdvenster van MSN Messenger op het menu Extra en kies Opties.
2. Klik op de tab Privacy en schakel het selectievakje Dit is een openbare computer, dus sla mijn adresboek niet hier op in. ´
Ook kun je voorkomen dat onbekenden jou berichten kunnen sturen, zodat je dan ook geen (naar) contact, met ze kunt hebben.

Sugababes/Superdudes:
RECHTEN / VERPLICHTINGEN GEBRUIKERS
“Je mag de websites alleen gebruiken voor persoonlijke, niet-commerciële doeleinden.
Je mag maximaal één profiel aanmaken, waarbij minimaal een recente, herkenbare foto van jezelf geplaatst dient te worden. Profielen met racistische of politiek getinte teksten zijn verboden.
Het is verboden de websites te gebruiken:
1. in strijd met het bepaalde in deze Algemene Voorwaarden.
2. in strijd met relevante wettelijke bepalingen en de zorgvuldigheid die in het maatschappelijk verkeer betaamt.
3. door het aannemen van een valse identiteit. Je profiel is alleen bestemd voor jou, en inloggen mag alleen onder je eigen profiel.
4. voor het plaatsen van naaktafbeeldingen of afbeeldingen met wapens of vlaggen.
5. met behulp van scripts.
6. op geheel of gedeeltelijk geautomatiseerde wijze (waaronder ook autofreshers/mouseclickers/etc.)
7. voor spammen, reclame maken en andere commerciële activiteiten, zonder nadrukkelijke toestemming van SB/SD. Hieronder vallen ook (al dan niet commerciële) fotografische activiteiten.´

Hyves:
Doeleinden
“Wij gebruiken deze informatie om Hyves beter op je wensen en behoeften af te stemmen. Het kan ook gebruikt worden om te zorgen dat advertenties op Hyves beter bij jou passen. Zo proberen we bijvoorbeeld te voorkomen dat mannelijke Hyvers maandverband reclame zien, en vrouwelijke Hyvers reclame voor scheermesjes. (Mannen die toch geïnteresseerd zijn in maandverband kunnen dat ook aangeven).
Natuurlijk gaan wij hier zeer zorgvuldig mee om. Nogmaals, als vriendennetwerk behandelen we je informatie zoals je van vrienden mag verwachten.
Interesses kunnen ook gebruikt worden voor het doen van aanbiedingen per email, alléén na jouw expliciete toestemming en maximaal 1 tot 2 keer per maand. Je kan je hier altijd met 1 klik voor altijd voor afmelden. We werken hiervoor samen met e-mail marketingorganisatie Mailmedia.
Tenslotte leggen we ip adressen vast om te bepalen vanaf welke computers Hyves wordt bezocht ter beveiliging van hack pogingen. Maar ook als Hyvers worden lastig gevallen of bij nepprofielen van bestaande personen kunnen we deze gegevens gebruiken om daders te achterhalen.”

Myspace:
Beveiliging
“De accounts van MySpace.com-leden worden beveiligd door wachtwoorden die zij maken. MySpace.com neemt voorzorgsmaatregelen om te de privacy van de accountgegevens van de leden veilig te stellen. We doen wat redelijkerwijs mogelijk is om de gegevens van de leden die in onze database zijn opgeslagen te beschermen en deze gegevens zijn alleen toegankelijk voor medewerkers, zoals medewerkers van de klantenservice en technisch personeel, die ten behoeve van het uitoefenen van hun werkzaamheden deze gegevens moeten kunnen benaderen. Vergeet niet dat we de veiligheid van de accountgegevens van de leden niet kunnen garanderen. Onbevoegde toegang of onbevoegd gebruik, storingen in software of hardware en andere factoren kunnen de veiligheid van de ledengegevens op elk moment in gevaar brengen. Voor nadere informatie over de beveiligingsmaatregelen die we toepassen op MySpace.com, kun je contact met ons opnemen via privacy@myspace.com
Verzamelen en gebruiken van gegevens door MySpace.com
MySpace.com verzamelt gegevens die de gebruikers hebben ingezonden, zoals naam, e-mailadres en leeftijd om gebruikers te verifiëren en om berichten over de service van MySpace.com aan hen te sturen. MySpace.com verzamelt ook andere profielgegevens zoals (en niet beperkt tot): persoonlijke interesses, geslacht, leeftijd, opleiding en beroep om de gebruikers te helpen bij het vinden van en in contact komen met anderen.
MySpace.com slaat ook andere, niet tot de persoon zelf terug te voeren gegevens op zoals IP-adres, profielinformatie, samengestelde gebruikergegevens en type browser, van gebruikers en bezoekers van de site. Deze gegevens worden gebruikt ten behoeve van de website, om internetgedrag bij te houden en om de services van de website te verbeteren. Deze niet tot de persoon zelf terug te voeren gegevens kunnen met derden worden gedeeld om de leden nog betere services en interessante advertenties te kunnen aanbieden. De IP-adressen van gebruikers worden opgeslagen uit veiligheids- en controleoverwegingen.
Gegevens in het profiel van de gebruiker, zoals foto's en voornamen van de gebruiker, worden voor anderen weergegeven zodat de communicatie in het sociale netwerk van de community nog beter verloopt. E-mailadressen worden gebruikt om nieuwe vrienden uit te nodigen ook bij MySpace te komen, om gebruikers toe te voegen aan de vriendennetwerken van gebruikers en om berichten te sturen die met de service te maken hebben. Met uitzondering van het uitnodigen en toevoegen van vrienden en het sturen van berichten, worden de e-mailadressen van gebruikers niet gedeeld met of weergegeven voor mensen binnen het persoonlijk netwerk van een gebruiker. Gebruikers in een persoonlijk netwerk hebben contact met elkaar op MySpace.com via de service van MySpace.com zonder daarbij hun e-mailadressen vrij te geven. De volledige namen van gebruikers worden nooit direct aan andere leden bekendgemaakt. Om vrienden en kennissen nog gemakkelijker te kunnen vinden op onze service, is het op MySpace.com toegestaan naar andere leden te zoeken op voor- en achternaam, e-mailadres en op scholen en/of bedrijven waar de gebruikers hebben opgezeten of hebben gewerkt.
Ook kunnen we de e-mailadressen gebruiken om updates, een nieuwsbrief of nieuws over de service te sturen. Gebruikers kunnen aangeven dat ze dit soort e-mail niet meer willen ontvangen door de optie 'Stuur me geen e-mailmeldingen meer' aan te duiden in hun accountinstellingen.”

Is er goede beveiliging op de website?
De meeste websites zijn niet goed beveiligd nee. Je kunt heel makkelijk doen of je iemand anders bent en de meeste websites worden nog steeds heel gemakkelijk gehackt. Waardoor virussen heel simpel door te geven zijn! Mijn conclusie is dus dat er nog heel veel qua veiligheid moet veranderen op websites. Al kun je jezelf natuurlijk beschermen door niet op chatboxen te gaan op het internet, niet met mensen af te spreken enzovoorts.

Is het makkelijk te doen alsof je iemand anders bent?
Het is vrij makkelijk om te doen alsof je iemand anders bent, je kunt een fake adres ingeven en makkelijk foto’s van andere mensen “stelen”. Hierdoor lijk je misschien een leuke jongen of meisje van 15 terwijl je eigenlijk een oude man van 60 bent. Deze mensen willen vaak ook snel afspreken met je, en dat kan dus heel erg gevaarlijk zijn.

Antwoord op de hoofdvraag:

Hoe kun je jezelf beschermen tegen gevaren van community websites of chatprogramma’s?

- Geef nooit persoonlijke gegevens aan mensen die je niet kent
- Open geen links van mensen die je niet kent of die er niet vertrouwd uitzien
- Als je met een Internetvriend afspreekt, spreek af op een plek die je kent en vooral die druk is. Lig bovendien vrienden en je ouders hierover in. Je kunt ook met meerdere personen gaan. Dit is ook veiliger.
- Als je een niet fijne situatie tegenkomt; sluit de computer af en vertel het tegen je ouders
- Als je ziet dat iemand je foto, of persoonlijke gegevens van je gebruikt meld dit dan meteen bij de website. Zo kunnen ze deze persoon ‘ontmaskeren’ en ook zijn of haar profiel verwijderen
- Zorg voor een goede firewall zodat je zo min mogelijk virussen kunt krijgen
- Stel je firewall ook scherp in, je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je geen cookies meer kunt ontvangen. Hierdoor zie je wel sommige delen van websites niet meer, maar heb je dan ook geen last meer van cookies, in zoverre je dat had.
- Beveilig je accounts met een goed wachtwoord. Gebruik cijfers, letters, hoofdletters en iets dat niemand van je weet bijvoorbeeld. Zo kan niemand jou hacken en dus andere mensen en jou lastigvallen.
- Vertel je ouders en vrienden wat je tegenkomt op het Internet, zo komt niemand voor verrassingen te staan

Bronnen

- Mijn eigen ervaring
- www.google.com
- www.sugababes.nl
- www.myspace.com
- www.hyves.nl
- www.msn.nl
- Ervaring van vrienden en vriendinnen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.