Inleiding
TFT-monitoren ontwikkelen zich snel. Ze worden razendsnel goedkoper en over een paar jaar zal iedereen er één hebben. Vorig jaar werden er ruim 1.148.000 verkocht en dat zullen er dit jaar waarschijnlijk nog veel meer zijn. Dat komt mede door de energiepremie die terug te vragen is.
In het eerste hoofdstuk wordt kort de werking van een CRT-monitor uitgelegd. Dit is handig om de verschillen in de monitoren te begrijpen. In het tweede hoofdstuk wordt de werking TFT-scherm uitgelegd. Hoofdstuk drie bevat begrippen die belangrijk zijn voor een goede monitor en in hoofdstuk vier staan begrippen die belangrijk zijn bij de aankoop van een dergelijk scherm. Het laatste hoofdstuk gaat over de toekomst van TFT-schermen, omdat TFT nog maar in de kinderschoenen staat.
Voor het maken van dit verslag heb ik voor het grootste deel internet gebruikt en ik heb een deel uit een magazine van een internetprovider. Om dit verslag goed uit te werken heb ik een boek en een soort samenvatting gebruikt.
1. De werking van monitoren
TFT-monitoren zijn computerschermen die volledig plat zijn en veel voordelen bieden tegenover de nog veel gebruikte CRT-monitoren. Dit is de monitor met de beeldbuis die ook in de televisie gebruikt wordt. In dit verslag komen later nog de voordelen van de TFT tegenover de CRT voor. Om te kunnen begrijpen wat de voordelen zijn van een TFT-monitor tegenover een CRT-monitor, leg ik eerst uit wat een CRT-monitor is en hoe het werkt. Hier worden verschillende technieken uitgelegd die worden gebruikt bij deze schermen.
1.1 korte uitleg over de CRT-monitor
De CRT-monitor is de meest gebruikte monitor, deze zijn ook de eerste monitoren die op de markt kwamen. Nu worden ze nog veel gebruikt, maar zijn al een stuk moderner dan 20 jaar geleden.
CRT staat voor Cathode Ray Tube; een kathode (elektronenkanon) die met een gloeidraai verhit wordt, schiet elektronen af op de beeldbuis. Deze elektronen worden door een anode in de richting van de lichtlaag op de beeldbuis geprojecteerd. De ontstane spanning kan oplopen tot 25 kilovolt. Een elektronisch lenzensysteem bundelt de elektronen tot een scherpe elektronenstraal, die een heldere lichtpunt op de beeldbuis geeft. Met het stuurrooster wordt de helderheid van de straal bepaald. Om het hele beeld vol te kunnen maken, zijn op de hals van het beeldscherm twee groepen elektromagneten aangebracht. Omdat een monitor ook kleur moet kunnen weergeven, hebben de monitoren drie kathoden. Eén voor rood, één voor groen en één voor blauw. Hierdoor kan de monitor maximaal 16,7 miljoen kleuren weergeven.
2. Uitleg over TFT
2.1 De techniek van TFT
TFT staat voor Thin Film Transistor. Deze monitoren worden ook wel flatscreens genoemd, omdat deze monitoren zéér plat zijn. Bij een TFT monitor zit tussen 2 glasplaten een vloeistof waarin kristallen drijven. Deze kristallen worden met een transistor gericht, waardoor ze een bepaalde kleur afgeven en oplichten.
2.2 Verschillende soorten TFT-schermen
Er zijn twee soorten TFT-schermen: TN LCD (Twisted Nematic LCD) en STN LCD (SuperTwisted Nematic LCD).
TN LCD wordt het meest toegepast in TFT-monitoren. Hierbij worden de molecuulketens van de vloeibare kristallen 90o verdraaid. Wanneer de molecuulketens onder spanning komen
te staan, draaien ze terug en ontstaat er kleur.
Bij STN LCD worden de molecuulketens niet 90o gedraaid, maar 270o. Deze techniek wordt vaak toegepast in laptops.
Ze werken allebei volgens hetzelfde principe; op de glasplaten van een scherm zijn geleidingsstrips opgedampt. Ze vormen een matrix, waarbij iedere pixel op een kruispunt ligt van een horizontaal en verticaal spoor. Wanneer er op allebei de sporen een spanning staat, komt er een stroom op het kruispunt te staan en krijgt dan een bepaalde kleur.
2.3 De actieve en de passieve matrix
Er zijn twee matrixsoorten: de passieve matrix en de actieve matrix. Tegenwoordig wordt alleen nog maar de actieve matrix toegepast, omdat deze veel meer voordelen biedt. Wanneer er een spanning bij een passieve matrix op de sporen wordt gezet, ontstaat er niet alleen een elektrisch veld op de kruispunten, maar ook langs de actieve horizontale en verticale geleidingsstrips. Hierdoor kan het beeld bleek, onscherp of vaag worden. Dit kan worden voorkomen door een actieve matrix toe te passen. Bij een actieve matrix wordt iedere pixel door een dunne filmtransistor actief aangestuurd, men spreekt dan ook over TFT-techniek.
Wanneer op een van de verticale geleidingsstrips spanning wordt aangelegd, worden alle schakelaars op dit spoor geopend. Wanneer dit ook bij de horizontale strips gebeurt, schakelt de transistor op het kruispunt van beide banen door, zodat de desbetreffende pixel onder spanning komt te staan, en er een kleurverandering optreed. De monitoren met een actieve matrix hebben dus geen last van onscherp of bleek beeld.
3. Ergonomie
3.1 Belangrijke termen
Voor een rustig beeld is een goede contrastverhouding belangrijk.
Hiermee wordt de verhouding tussen de lichtsterkte van alle witte en zwarte pixels weergegeven.
Voor een scherp en helder beeld is een contrastverhouding van minimaal 250:1 nodig
De minimale vastgelegde waarde voor TFT-schermen is 150:1.
Ook de grootte van de pixels is belangrijk. Een pixel is het kleinste puntje wat een monitor kan weergeven. Deze kan een aantal bits bevatten, dit bepaalt het maximum aantal kleuren die weergegeven kunnen worden. Een bit is een 1 of een 0, dus zijn dat zijn twee waarden.
Wanneer een pixel 8 bits bevat, is het maximum aantal kleuren: 256 (2 8).
Wanneer dit 24 bits zijn, is het maximum aantal weer te geven kleuren: 16.777.216 (2 24).
Het maximum aantal weer te geven kleuren is afhankelijk van monitor en videokaart.
De refresh-rate van een monitor bepaalt de verversingssnelheid of vernieuwingsfrequentie van de monitor. Wanneer een TFT monitor een refresh-rate van 60 Hz heeft, wordt het beeld 60 keer per seconde ververst. Bij een CRT monitor is een refresh-rate van minimaal 72 Hz nodig om het flikkeren van het beeld te voorkomen. Bij een TFT-monitor is er maar 60 Hz nodig om dit te voorkomen, dit komt doordat een LCD-cel gewoon aan of uit staat. Dit is bij CRT monitoren anders omdat er telkens elektronen op het beeld moeten worden geschoten.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
F.
F.
Jij zei:
-Bij een TFT monitor zit tussen 2 glasplaten een vloeistof waarin kristallen drijven
Volgens mij haal jij TFT en LCD door elkaar
LCD - liquid crystal display
17 jaar geleden
Antwoorden