Bij het woord robot denken we meteen aan bijna menselijke machines, zoiets als Robocop, maar een doorbraak voor de robots is zonder twijfelde machine die auto's aan elkaar last. Maar met het innemende robothondje Aibo van Sony lijkt de gouden eeuw van de robotica eindelijk aangebroken. Aibo heeft een geheugenchip en kan hiermee ervaringen opslaan. Je kunt hem opdrachten geven en net als een echte hond beslist hij zelf of hij gehoorzaamt of niet. Het lijkt net of hij autonoom reageert.
Toch is het nog niet zo dat we binnenkort een fatsoenlijk werkende robotassistent kunnen verwachten. De meest geavanceerde robots hebben de intelligentie van een insect en kunnen niet zelfstandig inspelen op veranderende omstandigheden. Een robot die met mensen om moet gaan, moet ongeveer net zo slim zijn als de mens.
Ook de loopfuncties van robots is nog niet ideaal. Zo kreeg Dr.ir. Richard van der Linde anderhalf miljoen (!!) van Technologiestichting STW om een nieuw loopconcept voor robots uit te werken. Hij ontwikkelde Baps (Biped with adjustable Pneumatic Springs) bij de sectie Mens-Machine Systemen van TU Delft. Het laatste prototype van de tweevoeter maakt gebruik van kunstmatige spieren op gasdruk, weegt maar drie kilo en is de energiezuinigste lopende robot ter wereld.
In bepaalde vakgebieden zijn er al wel toepassingsmogelijkheden voor robots. We zien ze in de autofabriek en ook in het ziekenhuis. Er zullen steeds meer robots gaan assisteren in de operatiekamer. Tegenwoordig heeft men meer voorkeur voor een kijkgatoperatie omdat de patiënt hier minder littekens van krijgt en er minder kans op infectie is. De operatierobot kan hierbij goed ingezet worden, omdat een robotarm nooit trilt en ook in de meest onmenselijke houdingen niet vermoeid raakt.
Robotontwerpers hebben te kampen met problemen zoals: Hoe komt de robot van A naar B zonder ergens tegenaan te lopen? En: hoe weet de robot waar hij is?
Nu is er één oplossing gevonden, het aanleggen van gebaande paden. Zo rijden er sinds februari 1999 drie onbemande Park Shuttles (een soort van bus, maar dan zonder bestuurder!!) tussen het Rotterdamse metrostation Kralingse Zoom en bedrijvenpark Rivium. Dit proefproject is van Advanced Netherlands Transport, dat Automatic Guided Vehicles (AVG) exploiteert. Waar het onrendabel is om openbaar vervoer te laten rijden kunnen de AVG's ingezet worden.
Zal ooit de tijd komen dat de robot de mens overvleugelt? Wordt Robocop ooit werkelijkheid? Hoe werkt een robot en wat voor technische snufjes worden er in een robot gebruikt? Wat kan de robot van nu allemaal en waar kan welke robot ingezet worden?
Bron: De Ingenieur, 4 april 2001
Context/Beroepenveld
Elektrotechniek, Hoger Informatica, Werktuigbouwkunde, Milieukunde
Verwijzing
www.wbmt.tudelft.nl/mms/dbl/baps.htm
www.almaden.ibm.com/cs/blueeyes/mouse.html
www.irobot.com/corp/index.asp
http://world.honda.com/robot/
REACTIES
1 seconde geleden