Ontwikkeling van de besturingssystemen
CP/M
In 1970 kwam dit programma in aanmerking, Dit besturingsprogramma was erg klein zonder netwerkmogelijkheden, echt voor 1 gebruiker en 1 taak tegelijk. De afkorting van CP/M staat voor: Control Program for Microcomputers. De commandostructuur leek wel wat op die van UNIX, namelijk ook weer afkortingen van Engelse Woorden.
MSX-dos
De MSX-standaard dateert van ±1982, toen is er bij ASCII een standaard bedacht rond de Z80-microprocessor. Belangrijkste speerpunten van de MSX waren 16 kleuren, uniek voor de tijd dat de MSX uit kwam, tot 64Kbyte RAM en de gemakkelijk te leren BASIC in ROM. In samenwerking met Microsoft is gepoogd om deze standaard wereldwijd te doen slagen, MSX is ook een afkorting van MicroSoft eXtended. Helaas door dat Spectravideo, dat makers van MSX-Basic, een computer uitbracht in de VS die op een MSX leek maar het niet was is in de VS de MSX een vroegtijdige dood gestorven, dit is ook de reden dat de MSX-standaard elders na een redelijk succes toch prijs moest geven van de PC(Yeagh).
De MSX is redelijk lange tijd gebruikt in het Nederlandse onderwijs, ook als hobby-computer was de MSX populair. Niet alleen in Nederland, ook in Zuid-Amerika, Japan (zelfs gebruikt in het Japanse bedrijsleven), Spanje, Frankrijk en Duitsland was MSX veel gebruikt. In Groot-Brittannië was de Acorn BBC al populair en de MSX is daar ook niet aangeslagen.
MSX2, MSX2+,MSX TurboR
Na het succes in o.a. Japan heeft ASCII nog meer MSX'en ontwikkeld, de MSX 2 bijvoorbeeld. De MSX2 had in tegenstelling tot de MSX(1 dus) de mogelijkheid tot 'Memory-Mapping', door geheugen onder te brengen in een Memory-Mapper was het mogelijk om i.p.v. de 64K die de Z80 aan kon sturen maar liefst 4MegaByte aan te sturen. Een andere verbetering was scherm-modi met een hogere resolutie of met meer kleuren tot 256, wat zeker voor de tijd dat de MSX2 uit kwam (±1985) uniek was,tenslotte kon een PC met CGA toen 4 kleuren aansturen.
De MSX2 is in Nederland het meest verbreid, er is zelfs een MSX2 emulator gemaakt voor de MS-DOM PC, voor Unix/X-Windows en zelfs voor de Crommodore Amiga.
De MSX2+ is een uitgebreide versie van de MSX2, het voornaamste was dat het aantal kleuren dat op het scherm afgebeeld kon worden van 256 naar ±19 duizend verhoogd is. Meer kleuren was vooral handig bij digitalisaties.
De MSX Turbo-R was uitgerust met een R800, die véél sneller was dan een MSX2 of 2+, MSX-DOS 2 ingebouwd had en veel meer leuke dingen. Helaas is deze computer nooit in een Europese versie te koop geweest, er zijn wel Japanse Turbo-R computers geimporteerd uit Japan naar Nederland.
MS-DOS
MS-DOS (MicroSoft - DiskOperatingSystem) is een besturingssysteem voor je computer van MicroSoft
Een half jaar na de eerste levering van PC-DOS kwam MS-Dos.
MS-DOS was iets uitgebreider dan PC-DOS.
Als je je computer aanzet verwacht men dat de computer doet wat de gebruiker wilt. Stel je doet een CD in je cd-rom speler om een spel te spelen, natuurlijk wil je dan kunnen kijken op deze cd. Het aansturen van de apparatuur in en om je pc is je besturingssysteem voor.
Kortom het besturingssysteem zorg o.a. voor opstarten, uitlezen van opdrachten van de gebruiker, verstrekken van informatie, laden van programma's, uitvoeren van programma's en zorgen voor in en uitvoer.
Er zijn natuurlijk meerdere besturingssystemen de belangrijkste zijn, MS-DOS, Windows 95/98/2000/NT, Os/2, Unix en Linux.
MS-DOS is een 'commandogestuurde' besturingssysteem. Dit wil zeggen dat alle commando's die je de computer wil laten uitvoeren zul je zelf moeten invoeren. Als je een fout maakt in je commando regel krijg je een foutmelding en verder gebeurt er niets. Ook is het zo dat MS-DOS niet grafisch is zoals Windows en OS/2.
De systeem bestanden van MS-DOS, dit zijn de bestanden die voor een correcte opstart zorgen en voor het aanspreken van de randapparatuur. Bij MS-DOS zijn dit 3 bestanden; IO.SYS, MSDOS.SYS en COMMAND.COM. Bij het opstarten word eerst de IO.SYS in het geheugen gezet, dit bestand zorgt voor een correcte samenwerken tussen BIOS en MSDOS.SYS. Vervolgens word de MSDOS.SYS geladen, dit zorgt voor een correcte samenwerking met de randapparatuur zoals toetsenbord, beeldscherm etc. Het beheren van de ruimte op de schijven word ook beheerd door de MSDOS.SYS. Als laatste word de COMMAND.COM geladen, deze zorg voor de foutcontrole van de ingegeven commando's van de gebruiker, het verwerken van de commando's van de gebruiker en laad een paar standaard DOS-commando's om met besturingssysteem te kunnen werken.
Kort samengevat: de taken van een besturingssysteem en dus ook MS-DOS is het verzorgen van een correcte communicatie tussen gebruiker, computer en randapparatuur.
Er zijn verschillende versies van dit programma uit gebracht, namelijk:
- Versie 2
Deze versie kende voor het eerst een direcotrystructuur.
- Versie 2.1
Deze versie stond toe dat diakritische lettertekens gebruikt konden worden.
- Versie 3.0
Deze versie werd uitgebracht in 1984. Het werd met deze versie ook mogelijk om ook grotere haddisks te gebruiken.
- Versie 3.3
Deze versie ondersteunde voor het eerst de 1,44 megabyte 3,5 inch floppy drive. Ook konden bij deze versie haddiskpartities groter dan 32 megabyte gebruikt worden. Natuurlijk bracht deze versie ook een uitberiding van de DOS-commando’s.
- Versie 4.1
Versie 4.1 was de volgende versie (versie 4.0 zat vol met fouten dat deze versie nauwelijks op de markt geweest is). Bij deze versie werd voor het eerst met een grafische interface (DOSSHELL) meegeleverd. Ook was er voor het eerst een installatie programma.
NB:Alle MS-DOS versies tot en met versie 4 kan men tegenwoordig beter niet meer gebruiken. Er ontbreekt zoveel van wat tegenwoordig gebruikelijk is, dat het gebruik meer ergernis dan gemak oplevert.
- Versie 5
MS-DOS versie 5 was eigenlijk een nieuwe generatie. Een goed instantieprogramma, een helpfunctie , een sterk verbeterde DOSSHELL en niet te vergeten de tekstverwerkende EDIT zorgden voor een aantrekkelijk product. Tevens was hij uiterst stabiel.
- Versie 6.22
De laatste versie. Deze versie kent boven versie 5 een aantal vernieuwingen zoals een verbeterde back-up-, een viruscontrole- en een schrijfcompressie-pro-gramma. Ook zijn er betere mogelijkheden om gewiste bestanden terg te halen en hulpprogramma’s voor het opruimen van de gegevens op de harddisk.
Windows
Sinds Microsoft geboorte in 1975 is het bedoeld om software te maken voor personal computers dat bedoeld is voor thuis/school/werk gebruikt kan worden.
In het begin was windows geen groot succes omdat het programma met de eerste PC’s (286 en 386) te langzaam was. Pas bij het gebruik van de 80486-processor werd Windows interessant.
Windows is een grafisch besturingssysteem, de belangrijkste taken van een besturingsysteem zijn: het aansturen van de hardware, het beheren van de programma's en bestanden en de gebruiker het mogelijk maken om commando's uit te voeren. Microsoft heeft dit alles is een grafische interface gestopt en het op de markt gebracht onder de naam Windows.
Windows 95 is eigenlijk het eerst besturingsysteem van de windows versies dit werd geïntroduceerd op 24 augustus 1995. De plug en play faciliteiten zorgde voor een eenvoudige instalatie van hardware componenten.
Versie 3.0 en 3.1 was eigenlijk geen besturingssysteem maar vooral een manier om het werken met MS-DOS aantrekkelijker te maken. Ook nu werkt de '95 versie wel met MS-DOS bestanden, maar deze worden bij het programma geleverd. De eerste versie van windows is 1.1.
Er kwam ook een speciale versie van windows uit met de naam: Windows for Workgroups 3.11, bedoeld om als client in een netwerk te gebruiken, word ook nog veel gebruikt.
Windows heeft ook een NT versie, deze is speciaal gemaakt voor het beheren van servers, deze versie maakt geen gebruik MS-DOS meer, en ondersteund ook MS-DOS meer.
De laatste versie van windows is: NT 5, of ook wel Windows 2000 genoemd, dit is een besturingssysteem gebaseerd op NT, ook komt er een Windows versie voor de particilier op de markt die Windows ME (Milenium Edition) genoemd wordt.
Novell
Dit netwerk besturing systeem word veel gebruikt op scholen en bedrijven. Het handige van dit besturing systeem is dat het multi user, multi tasking is. Dit programma is ook nog niet zo oud, dus er is weinig tot geen geschiedenis over te vinden. Ik heb hier echt geen geschiedenis kunnen vinden maar wel een paar verschillende soorten versies van dit netwerk besturings systeem:
- Novell netware 5.1
Met dit programma kan je als het ware een internet provider zijn. Je kan mensen e-mail adressen geven. Je kan news servers aan maken, ftp servers, multimedia servers, webservers.
- Novell ICS system
ICS staat voor Internet Connection Service. Dit programma helpt de kosten te verminden om op het internet te gaan, met dit programma kunnen meerdere mensen op 1 lijn internetten. Het ook erg makkelijk om de administratie bij te werken van elke computer die aan het netwerk vast zit.
Unix
Unix is een besturingssysteem dat eind jaren 60 ontwikkeld is, het wordt veel op internetservers gebruikt, omdat Unix veel faciliteiten op dat gebied bevat, het is erg stabiel.
Unix is een besturingssysteem dat ongeveer vanaf eind jaren 60 bestaat. Het besturingsysteem komt steeds meer in de belangstelling omdat Unix standaard veel bevat, zoals netwerkfaciliteiten en ook op internet worden veel sites gehost op een Unix server omdat Unix serves veel standaard bevat, zoals bv web-servers, mail-servers, dns-servers, enz.
De gedachte achter het ontwikkelen van Unix was dat veel mensen tegelijk op 1 systeem moeten kunnen werken. (multi-users) dat kun je doen door bv de processor tijd te verdelen over alle ingelogde gebruikers (timesharing). De gebruikers moesten ook met verschillende programma's tegelijk kunnen werken (multi-tasking).
Unix is in het begin geschreven in een assembleertaal (machinetaal). Later in 1973 is Unix herschreven in de programmeertaal C door Dennis Ritchie en Ken Thompson.
Unix heeft een aantal voordelen zoals bv:
(1) het besturingssysteem is multi-users / multi-tasking.
(2) het bevat veel netwerksoftware.
(3) unix was op heel veel verschillende computers te gebruiken
(4) Unix was klein, het nam niet veelschijfruimte in.
(5) Unix was open
(6) Bij unix werd de broncode mee geleverd
(7) Unix was goedkoop
(8) Unx had een geraffineerde schijforganisatie met directories en commandostructuur met afkortingen van Engelse Woorden
Linux
Linux is variant van het Unix besturingsysteem. Linux is een kernel gebaseerd op Unix. Linux is ontwikkeld rond 1991 door Linus Torvalds.
Linux is een open source besturingssysteem, dat wil zeggen dat de broncode gewoon voor iedereen beschikbaar is, en dat je hem zelfs mag aanpassen. Dit heeft als voordeel dat als er bv een fout in een programma staat dat je hem er zelf uit kan halen, en zo kun je programma's dus ook verbeteren.
Linux bevat net als Unix vele faciliteiten op het gebied van netwerken. En Linux heeft als voordeel dat het gratis is, je kunt het gewoon downloaden en legaal kopiëren.Er zijn verschillende distributies van Linux uitgebracht:
- Corel Linux
Dit is echt voor mensen die linux heel goed kennen.
- Mklinux
Deze linux is van de mach kernel, deze kan je draaien op macintosh PC.
- Storm
Deze linux is wat grafische dan de andere.
- SuSe
Deze linux is ook grafisch aangelegd en je kan er heeft wat meer grafische tools.
- Stampede
Deze versie van Linux is ook erg goed voor profesionals.
- Linux-mandrake
Dit is een friendelijke linux versie, heeft zowel grafische en is tevens ook uitgeroepen tot beste product van het jaar.
- Red hat
Is uitgebracht in 1994, dit programma word echt het vaakst gebruikt voor linux.
- Yellow dog
Yellow dog is echt een pro om uw systeem te beveiligen.
- Debian
Deze linux versie is niet zo erg goed, heel simpel.
- KSI
Deze linux versie is ook erg stabiel en kan ook meerdere talen aan zoals engels, Russische en Urbaans.
- Open Linux
Deze linux versie is echt bedoeld voor bedrijven.
- Phat
Deze linux versie is echt voor mensen die nog helemaal niet met linux hebben gewerkt.
- Slackware
Is uitgebracht in 1992, een makkelijke linux voor mensen die ook nog nooit met linux hebben gewerkt en is ook erg flexiebel.
Windows NT
Windows NT lijkt in versie 4 erg veel op Windows 95. We hebben te maken met een soortgelijke instalatie. De schermen vertonen veel overeenkomsten.
Windows NT is een netwerkbesturingssysteem ontwikkeld door Microsoft. NT staat voor NeTwork of NeTwerk.
Van Microsoft NT zijn verschillende versies op de mark de server en workstation. Microsoft NT server is eigenlijk alleen bedoeld voor de server van het netwerk, en de workstations zijn dan de computers die aan het netwerk verbonden zijn. Een workstation kan ook heel goed als server binnen een netwerk dienen, maar de server versie is meer uitgebreidde op het gebied van netwerkbeheer.
Windows 95 en 98 hebben een DOS ondergrond, NT daarin tegen niet. daarom kon je Windows NT beter ontwikkelen omdat de ontwikkelaars helemaal vanaf de ondergrond konden beginnen en zich niet aan DOS hoefde te storen zoals bij Windows 95 en 98 wel is gebeurd.
Microsoft NT is stabieler dan de gewone thuisversies zoals bv. 95 en 98 en de beveiliging in NT is stukken hoger dan in 95 of 98. Bij windows NT kun je niet zomaar inloggen zonder account en paswoord heb je geen toegang.
Bij Windows NT server is de beveiliging een hoge pririteit.
De NT server is het strengt in het regelen van toegang en voldoet daarbij aan in de Verenigde Staten gestelde toegangseisen.
Windows NT maakt niet gebruik van het FAT-systeem op je harddisk maar heeft een eigen systeem namelijk NTFS, deze is beter dan het FAT- systeem. Het besturingsprogramma is bedoeld voor het netwerken. Windows NT Workstation kan ook als server gebruikt worden, maar ondersteunt dan een klein aantal connecties tegelijk.
Ontwikkeling van de besturingssystemen
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"
Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’!
Naar de pagina
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
R.
R.
He vriend, goed werkstuk. Ik weet zeker dat ik er heel veel aan ga hebben. Ik heb alleen een klein probleempje: een bronvermelding.
Weet je toevallig nog waar je al die info vandaan hebt gehaald? Als je het nog weet zou ik het graag van je willen weten.
B.v.d.
Ruud Jansen
21 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
he Sander ik wilde vragen of je misschien een stageverslag hebt of iemand kent die deze bezit
op gebied van informatica natuurlijk.
alvast bedankt
20 jaar geleden
Antwoorden