Modem

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 3144 woorden
  • 29 maart 2001
  • 78 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
78 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Wat is een modem?

Een modem is een apparaat waarmee computers via een kabel (nu nog meestal de telefoonlijn) kunnen communiceren.

Het woord modem komt van Moduleren en demoduleren. Moduleren betekent dat gegevens worden omgezet van digitaal naar analoog en demoduleren is net het tegenovergestelde. Op de computer worden gegeven digitaal bewaard, maar de telefoonlijn werkt analoog, en hiervoor is een modem nodig.

Met een modem verzend je gegevens naar een andere computer met een modem. Hierdoor kunt je informatie laden van het Internet (World Wide Web), post verzenden en ontvangen (E-mail) of ander info versturen zoals vb.een spelletje spellen.

Sommige modems kunnen ook faxen en telefoongesprekken ontvangen of versturen.

Enkele termen

· De snelheid van een modem wordt uitgedrukt in bps (bits per seconde) Bij de huidige modems zou 57 600 bps moeten worden gehaald, maar dit is nooit het geval. 4 Mb wordt tegen een normale modemsnelheid op 13 minuten gedownload, met een ISDN verbinding gebeurt dit op 6 minuten.

· Je kan gegevens tegelijk versturen en ophalen, hieraan wordt de term full duplex gegeven. Als je gegevens kan versturen en ophalen maar dan niet tegelijk noemt men dit half-duplex, dit is het geval met een walkie-talkie.

· Simplex, als alle communicatie maar in één richting gaat, bv. bij de radio

· Bandbreedte is de transportcapaciteit van een verbinding, de hoeveelheid data die per seconde kunnen gestuurd worden naar jou PC.

· FLASH geheugen, een speciaal soort EEPROM geheugen (duur) In modems word flash geheugen gebruikt om nieuwe protocollen te ondersteunen, je kan er dus je modem mee updaten.

· Upstream: hiermee wordt de verzonden data bedoelt, bij de analoge modems gaat dit tegen 45 kpbs.

· Downstream: hiermee wordt de ontvangen data bedoeld

· Analoog en parallel:

De signalen op een gewone telefoonlijn zijn analoog, je zit constant wat er gebeurt, in 1 volle lijn. De signalen van een ISDN lijn zijn digitaal, ook in de computer gebeurt alles digitaal, hier zie je maar telkens een momentopname.

56K modem

Dit wil je ook lezen:

Sinds enige tijd zijn er 56K modems op de markt. Deze populaire modems gebruiken een protocol waardoor de downloadsnelheid maximaal 56 kps is. Deze snelheid is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de telefoonlijn en meestal wordt dan ook maar 44000 of 46000 verkregen.

Er bestaan 3 56k protocollen: V90, 56k-x2 en de k56Flex. K56Flex en 56K-x2 waren slechts tijdelijke standaarden en veel van deze modems zijn gemakkelijk te updaten naar het nieuwe V90 protocol.

De zwakke schakel

De zwakke schakel is de telefoonlijn bij je thuis. Het grootste deel van de informatie gaat al over digitale lijnen of via satelliet en dus met een behoorlijke snelheid. Maar zolang die analoge telefoonlijn blijft kunnen dus geen grote snelheiden verkregen worden.

De eerste standaards

STANDAARD BETEKENIS BPS COMMENTAAR
v.21 Snelheid 300 De eerste standaard
v.22, Bell 212A Snelheid 1200 De meest gebruikte standaard voor 1200 bps modems
v.22 bis Snelheid 2400 De eerste wereldstandaaard, in 1984 geïntroduceerd
v.32 snelheid 4800,9600 Wordt momenteel vervagen door v.32 bis
v.32 terbo Snelheid 19.200 Standaard van AT&T. v.42 Foutcorrectie Ontwikkeld om datacommunicatie betrouwbaarder te maken. v.42 bis Datacompressie Kan de doorvoersnelheid 4 keer versnellen
v.FastClass Snelheid 28.800 Eigen standaard van Rockwell die alleen op topsnelheid met andere modems werkt die dezelfde standaard ondersteunen. v.17 Faxsnelheid 14.400 Faxen versturen en ontvangen met 14.4 Kbps.

Nu is de nieuwe standaard de V90, maar daarover straks meer.

Verschillende modems

Je kan modems opsplitsen op de verschillende kabels:

Telefoonlijn (analoge lijn) PSTN modems (Public switched telephone network), modems op een analoge lijn.

V90 modem: Dit is de internationale standaard voor de 56 k modems. De V90 modem laat je toe om tegen 56 kbps te surfen (in theorie), meestal wordt maar 33,6 kbps gehaald, wat toch al heel wat lager ligt. Deze snelheid wordt behaald doordat de meeste lijnen al digitaal zijn (grote lijnen), enkel het publieke telefoonnet is de zwakke schakel. De K56Flex en de 56K-x2 waren tijdelijke standaarden, die modems zijn te update naar het nieuwe V90 protocol.

Fax modem: ook een gewone V90 modem met het verschil dat je er mee kan faxen. Het is veel goedkoper dan een gewoon faxtoestel. Je hebt natuurlijk ook een scanner en de juiste software nodig. Een groot nadeel is dat voor ieder document dat je ontvangt, 100kb opslagruimte in beslag wordt genomen.

Voice modem: deze modem beschikt over 1 of 2 microfoons en kan je ook gebruiken als antwoordapparaat. De berichtjes worden op de harde schijf opgeslagen. Het grote nadeel hiervan is dat je steeds verbinding moet hebben met je telefoonlijn.

Draadloze modem: Draadloze modems zijn duur, tussen die 10 en de 12 000 frank. Hierin zijn nog 2 verschillen. - - een draadloze modem voor bij je thuis, als je computer niet direct bij de telefoonlijn staat en zodat je niet direct muren moet beginnen uitbreken voor 1 kabeltje. - - Een draadloze modem die bij je thuis staat en waarmee je bv. in je auto op internet kan zitten. Je hebt dus 2 apparaten, 1 in je auto en 1 thuis, die verbonden zijn door een antenne. Je kan hier maar op een straal van 15 km mee werken en de hoogste snelheid hiermee is 10 Mbps.

Als voorbeeld hebben we hier de draadloze modem Olitec Wavemomory V90/56k van Litec. Voor een gewone modem betaal je tegenwoordig 2000 frank, maar voor deze modem moet je wel wat meer op tafel leggen, als je er 11.990 frank voor over hebt is hij van u. Je hebt hier natuurlijk heel wat meer mogelijkheden. De modem kan zonder pc worden gebruikt als antwoordapparaat en fax. Je haalt dus heel wat meer in huis dan een modem alleen. In de doos zitten toch nog heel wat kabels, al hoewel het een draadloze modem is. Je hebt het basisstation de aan de telefoonlijn moet gekoppeld worden. En dan heb je de ontvanger die je op een seriële poort aansluit. Deze twee toestellen kunnen op een aftand van 50 m communiceren. Aan deze modem, of beter gezegd aan de software was één klein détail wat het toch een beetje vervelend maakte, na elke reboot wat de ingebouwde dialer het wachtwoord vergeten, je mocht zoveel keer op save password klikken als je wilde.

PCMCIA modem (Personal Computer Memory Cards International Association),dit zijn kleine platte kaartjes die je in een portable plaatst.

ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line) wordt gezien als de opvolger van de ISDN lijn. Het werkt op een gewone telefoonlijn, dus met koperdraad, maar met een veel hogere snelheid. Deze snelheden kunnen oplopen van 500 tot 640 kbps upstream en 8 megabit per seconde downstream. Deze snelheden zijn sterk afhankelijk van de afstand tot de telefooncentrale waaraan je pc is gekoppeld. Als een afstand van 5km kan de ontvangen data teruglopen op 2 megabit per seconde, toch een groot verschil. En dan nog, de infrastructuur van het Net is nog niet klaar voor ADSL. Veel servers opereren nog op 56 Kpbs en onderweg passeren de data zoveel routers dat er vrijwel altijd vertraging optreed.

Een ADSL-modem staat bij je thuis en de andere in de centrale. De snelheid wordt dus niet verkregen door een betere lijn, maar door het beter moduleren en demoduleren van de gegevens zowel bij je thuis als in de centrale. ADSL modems gebruiken digitale coderingstechnieken die de capaciteit van de lijn enorm vergroten, zonder dat dit ten koste gaat van het gewone telefoonverkeer.

Je kan een ADSL lijn gebruiken boven je bestaande lijn, dus boven je telefoonlijn of ISDN

ADSL wordt gebruikt om grote hoeveelheden data te downloaden maar ook om online vidio op een beeldvullend formaat te bekijken. Zo kun je online naar de nieuwste films kijken of ze via je pc afspelen op je TV en zelf volledig op je harde schijf zetten.

Een groot voordeel na de snelheid is dat je tegelijkertijd kan internetten en bellen/faxen over dezelfde telefoonlijn. Een ander voordeel is dat je gegevens beter beveiligd zijn dan bij andere vormen van datatransmissie.

Het grote nadeel zijn de kosten, een ADSL lijn is ultrasnel maar niet te betalen. De installatie van een ADSL lijn kosten bij de goedkoopste formule 6000 frank als je zelf al een Ethernet kaart in je computer hebt geïnstalleerd. Belgacom wil dit ook wel voor je regelen maar dan ben je 9000 frank kwijt. Er wordt ook een splitter op je telefoonlijn geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je kan telefoneren en interneten tegelijkertijd. Per maand betaal je 1899 frank per maand, dus je hoeft geen telefoonkosten meer te betalen. Toch stoort Belgacom hier het plezier door een download limiet van 500 MB per maand, en als je een ADSL lijn hebt is dit ongelooflijk weinig. Dan heb je nog een provider nodig, en de enige die dit in België kan is Belgacom skynet. Je betaalt eerst al 999 frank beginnerskosten en dan nog eens 1598 per maand en de download limiet wordt nog eens terug geschroeft naar 250 MB, voor elke 100 MB extra betaal je 198 frank. De gebruiker wordt dus tot de laatste druppel uitgemolken. Een ADSL lijn kost zo’n 50000 frank per maand en dan zijn alle abonnementen nog maar het minimum. In de VS betaal je 1400 per maand en de setup kosten zijn dezelfde maar dan zonder limiten.

ADSL formules en hun prijskaartjes

Turboline 500 MB

Setup zonder Ethernet kaart: 6099 frank
Setup met Ethernet kaart: 8899 frank
Maandelijkse abonnementskosten: 1899 frank (per extra MB over de limiet betaal je 3,5 frank)

Turboline 1 GB

Setup zonder Ethernet kaart: 6099 frank
Setup met Ethernet kaart: 8899 frank
Maandelijkse abonnementskosten: 2799 frank (per extra MB over de limiet betaal je 2,8 frank)

Turboline pro 5 GB (voor bedrijven)

Setup kosten : 30250 frank
Maandelijkse abonnementskosten: 9075 frank (per extra MB over de limiet betaal je 2,5 frank)

Turboline Pro (ongelimiteerd)

Setup kosten: 30250 frank
Manndelijkse abonnementskosten: 15125 frank (geen limiet)

Provider kosten
Setup kosten: 999 frank
Maandelijkse abonnementskosten: 1598 frank( met beperking van 250 MB uplad en 250 MB download, extra pakketjes van 100 MB kosten 198 frank)

VDSL (Very High Rate Digital Subscriber Line). Hiermee wordt de snelheid nog groter dan die van ADSL, je hebt een snelheid van maar liefst 52 MB per seconde.

ISDN lijn (digitale lijn) ISDN (integrated services digital network)

Hier wordt de telefoonlijn (koperdraad) niet meer gebruikt, maar een glasvezelverbinding. Bij dit soort kabel wordt de informatie met lichtflitsen verzonden in plaats van met elektrische pulsen. Men spreekt hier niet meer van netlijnen maar van communicatie kanalen en signaleringskanalen.

Glasvezel kan digitale signalen doorsturen, dus is er geen modem meer nodig, enkel iets om je PC op aan te sluiten. Dit is een ISDN adapter. Een ISDN-modem gebruikt een digitale telefoonlijn en wordt gebruikt in telefooncentrales.

Je hebt een snelheid van 64 kbps, soms worden er ook 2 lijnen aangelegd, waardoor het dubbele van de snelheid kan hebben 128 kbps. Het grote nadeel hiervan is dat je dan wel 2 keer zoveel verbindingskosten moet betalen, en dat kan dan al snel oplopen.

Een ISDN aansluiting bestaat uit 3 kanalen - - Een D-kanaal of signaleringskanaal legt de verbinding, geeft opdrachten door en houdt administratieve gegevens bij. - - Er zijn nog 2 B-kanalen of communicatiekanalen. Hier wordt de informatie op doorgegeven.

ISDN komt in twee vormen voor: ISDN-2 en ISDN-30, het getal geeft het aantal communicatiekanalen aan. Met ISDN-2 heb je de beschikking over 2 communicatiekanalen en met ISDN-30 heb je 30 communicatiekanalen. Het aantal communicatiekanalen geeft aan hoeveel randapparaten er tegelijkertijd kunnen worden gebruikt. Een ISDN-2 aansluiting biedt dus dezelfde capaciteit als twee analoge netlijnen. In ISDN-2 en ISDN-30 is maar één signaleringskanaal te vinden. Bij en ISDN-2 is dat signaleringskanaal 16 kbps, bij ISDN-30 is dat 64 kbps. De communicatiekanalen zijn altijd 64 kbps.

Hieronder kun je schematisch de verschillen tussen ISDN-2 en ISDN-30 zien:

De ISDN-30 wordt gebruikt om een snelle dataverbinding op te bouwen voor grote computersystemen, om bedrijfstelefooncentrales op het telefoon-netwerk aan te sluiten of om verbindingen te leggen tussen meerdere bedrijfstelefooncentrales.

Doordat er 2 kanalen zijn kan je op internet en tegelijk telefoneren, wat een groot voordeel is, een ander voordeel is dat je 8 randapparaten kan aansluiten op 1 lijn, en de kwaliteit van de kabel is beter dan van een analoge lijn. Het nadeel is de dure prijs van deze verbinding (hier in België toch). De snelheid is wel meer als een gewone modem, maar nu ook weer niet de snelste, en er zijn tragere snelheden bij verbinding op een niet ISDN lijn.

Kabel

kabelmodem: Je wordt nu verbonden met de kabel, dus je hebt geen telefoonkosten meer. Je moet elke maand wel een bedrag geven, momenteel 1499 Bef. De installatiekosten zijn wel nogal duur, 9999 bef. Maar als je alles uitrekent komt dit nog vrij goedkoop voor. De kabelmodem wordt daarbij nog geleverd door telenet. Je kan hem kopen of huren, maar huren is het voordeligst.

De voordelen zijn dat je 24 op 24 op internet kan en dat je niet moet inbellen, dus je hebt geen telefoontikken. Daarbij is je telefoonlijn nog steeds vrij en kun je telefoneren wanneer je op internet bent.

verschil tussen externe en interne modems.

· De externe modem
Voordelen - Hij wordt aangesloten op een seriële of USB poort. (uitzondering is de draadloze modem) Je moet dus geen uitbreidingsslot vrij hebben in je PC - invoudig te installeren - de LEDjes kunnen je informatie geven over wat er op dat moment precies gebeurt of wat er misloopt. - makkelijker te gebruiken als antwoordapparaat of fax, je computer moet niet altijd aanstaan om het te laten werken.

nadelen - duurder dan de interne modem - neemt plaats in op je bureau

Wat betekenen de lampjes op de externe modem?

RD: Receiving Date
TD: Transmitting Data
CD: Carrier Detect (modem detecteert draaggolf) OH: Off Hook (de modem is van de haak) AA: automatisch opnemen van binnenkomend gesprek) HS: High Speed (hoge snelheid) DTR: (PC is klaar voor verzending van de gegevens) MR en PW: (e modem is aangeschakeld)

De interen modem
Voordelen - neemt geen plaats in op je bureau - is goedkoper dan een externe modem

Nadelen - Je moet je PC openen om hem te installeren, hij wordt aangesloten op een PCI of ISA slot - Minder info over je modem, je ziet bv. niet zo rap of hij aanstaat

Deze modems komen bij voor een nadelen goed overeen, de gebruiker zal dus zelf moeten kiezen wat voor hem het gemakkelijkste is of wat voor hem het meeste voordelen bied.

Opeenvolging van de verschillende modem standaarden

Modem standaarden bepalen met welke snelheid je kunt surfen of downloaden. De Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) hanteert de volgende modem standaarden:

V.22 1200/1200 bps
V.22bis 2400/2400 bps
V.23bis 75/1200 bps
V.32 9600/9600 bps
V.32bis 14 400 bps
V.34 28 800 bps en 33 600 bps
V.90 56 bps

De installatie

Voordat je de modem installeert is het best dat je de windows 95/ 98/2000 CD-ROM bij de hand hebt. Je kan tijdens de installatie steeds gevraagd worden om deze te gebruiken. Je krijgt natuurlijk bij je modem zelf de drivers of het installatie programma dat je moet helpen. Meestal worden er nog enkele programma’s bijgeleverd die het werken met je modem moeten vergemakkelijken.

De externe modem is natuurlijk makkelijker te installeren dan de interne. De Communicatiepoort (COM1) wordt meestal als een standaardpoort gekozen. Het kan wel voorkomen dat een seriële muis aangesloten zijn op de COM1. Dan moet je voor de modem de Communicatiepoort (COM2) kiezen.

Voor de interne modem moet je de PC open maken en je modemkaart in een vrij PCI slot steken. Daarna wordt alles plug en play geïnstalleerd.

Meest voorkomende problemen

- - de verbinding is niet hoger dan 33k6 bps - - de verbinding wordt vaak verbroken - - het inbelnummer is in gesprek - - de modem kan de telefoonlijn niet vinden - - 404 melding, kan de pagina niet vinden

Deze problemen liggen meestal aan de telefooncentrales en de verbindingen of jee internet provider. De fout komt bijna nooit van de modem zelf al hoewel hij het uiterste van de telefoonlijn wil vragen.

Waarvoor dient een router

Een router is een computer die belast is met de verzending van pakketjes tussen verschillende netwerken en knooppunten van een packet-switching netwerk zoals Internet. De router beschikt over (actuele) informatie over andere routers en routes in het netwerk, en bepaalt op grond hiervan welke pakketjes naar welke knooppunten worden verzonden

Elke provider heeft een aantal routers die met de zones van andere providers zijn verbonden. Een pakketje dat niet voor het netwerk geschikt is wordt doorgezonden naar een naburige zone. Zo gaat het verder tot het pakketje zijn doel heeft bereikt. De router moet enkel de adressen van zijn buren kennen. Om het probleem op te vangen als er routers kapot zijn, worden er steeds signalen naar zijn buren gezonden, als er geen signaal meer toekomt, wordt er niets meer naar die router gestuurd.

Wanneer computers op hetzelfde netwerk zitten hebben ze geen router nodig. Ze kunnen elkaar dan rechtstreeks bereiken. Wil je verschillende netwerken met elkaar verbinden, dan is er wel een router vereist. In sommige grote netwerken is het gemakkelijk om een router te gebruiken omdat anders duizenden computers van hetzelfde bedrijf allemaal op één netwerk moeten werken en elkaar dus veel zouden storen.

Wat beïnvloed de snelheid

- Dit hangt af van welke lijn je hebt (analoge of digitale lijn) - Het heeft ook te maken met de snelheid die je modem aan kan. - Als laatste, maar zeker ook belangrijk, de snelheid van de server vanwaar je bestanden download. Zo zijn nog niet alle servers aangepast aan de nieuwere modems zoals ISDN, ADSL en de kabelmodem.

Gratis internet en de snelheid

Als je op internet wil, moet je natuurlijk zijn aangesloten bij een provider. Vroeger moest je een abonnement nemen bij die provider en dat koste rond de 2500 tot 5000 BEF per jaar. Nu beginnen meer en meer providers gratis een abonnement te geven, hun kosten komen dan van de reclame die ze naar jou sturen wanneer je surft. In het begin was de kwaliteit heel wat minder, en de snelheid heel wat trager dan wanneer je betaalde. Nu is dat wel anders, soms gaat gratis internet zelf sneller dan wanneer je nog betaald. En zeg nu zelf, wie betaald er nog zijn abonnement als je het gratis krijgt, en die banners kan je met een invoudig programma wegwerken.

Echt gratis internet kunnen we het eigenlijk niet noemen, je kan beter spreken van gratis internettoegang. Je moet nog steeds je telefoonkosten betalen, tijdens de daluren is dit 45 BEF. Belgacom heeft onlangs gezegd dat de kosten tegen juni gaan dalen tot maar 30 BEF.

De provider FreeGates doet sinds kort nog een schepje bovenop de gratis internet gekte. Voor elke minuut dat je surft tijdens de daluren betaalt FreeGates er een halve minuut telefoonkosten bovenop. Als je zo enkele minuten gratis hebt zal FreeGates de volgende keer als je aanmelt deze gratis minuten eerst opgebruiken.

Hier een lijstje van gratis internettoegang en de prestaties

De tijd (online internet) 6KB/s
Belgacom.Net 5KB/s
Freegates 3,5KB/s
VT4 3 KB/s
Planet Internet 2,5 KB/s
FreeWorld 2,3 KB/s
12move (world online) 2,1 KB/s
Yucom 2 KB/s

Bronnen

Sites:

www.telenet.be

www.56k.be

www.tomshardware.com

www.56flex.com

www.systemec.nl

www.student.utwente.nl/ISDN

www.nedstat.nl

www.vvkso-ict.com

www.isdn-nl.com

www.telenet.be

tijdschriften:

computer magazine draadloze modems

computer! Totaal breedbandnetten

netwerk: Surfen via ADSL Surf errors Draadloze modems

REACTIES

K.

K.

Hallo,
ik ben Karel en zit in 5IB2 in Gent. Vraagske voor u:
doede gij soms ook een IB richting in Gent? want de informatie dat jij hebt over modems en ISDN, kan ik heel goed gebruiken!
daarom vraag ik u of jij soms in een IB klas zit in Gent? want anders kan ik dit document heel goed gebruiken!
thx anyway

21 jaar geleden

Y.

Y.

Beste auteur van de werkstuk(staat geen naam bij...)
Hartstikke bedankt! Ik heb veel aan je werkstuk gehad, vooral aan de bronnen waar je het vandaan had.
Groetjes van Yelena

20 jaar geleden

A.

A.

wie heeft de modem ontworpen en hoe zagen de modems er toen uit.

wat verwachten we in de toekomst

20 jaar geleden

I.

I.

dank je wel voor dit lekker fijn stukje over modems :d
je hebt me al een HEEEEEEEEL stuk vooruit geholpen met mijn ict-project :d

echt dankje wel :d zat echt met mn handen in het haar :d:d:d:d

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.