Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het IP adres

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 804 woorden
  • 26 oktober 2014
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Wat is een IP-Adres?

Een IP-adres, waarin IP staat voor Internet Protocol  is een adres waarmee een netwerkkaart van een host in een netwerk geadresseerd kan worden binnen het internet.

Elke computer die is aangesloten op het internet of netwerk heeft een nummer waarmee deze zichtbaar is voor alle andere computers op het internet. je kan dit vergelijken met telefoon nummers Om het mogelijk te maken dat computers elkaar kunnen vinden en identificeren, hebben deze hun eigen nummer nodig. Deze nummers zijn de IP-adressen. Een IP-adres op internet is meestal gekoppeld aan een bedrijf. Zo is het te achterhalen waar bewerkingen onder een IP-adres vandaan komen. Bij mensen die vanuit huis werken identificeert het IP-adres hun internet provider . Bijdragen op het internet zijn hierdoor bijna nooit werkelijk anoniem. De persoon achter een IP-adres is in de meeste gevallen te achterhalen.

 

De indeling in ABC klasse

Classless Inter-Domain routing (CIDR) is een methode voor het aanduiden van IP adressen. In 1993 werd het de vervanger voor de vroegere adressering op basis van klassen ABC met als doel de snelle groei van de routing tabellen tegen te houden en het probleem van de beperkte IP-adresruimte aan te pakken.

Het belangrijkste verschil met adressering op basis van klassen, is dat bij CIDR heel precies wordt aangewezen welke bits van een 32-bit IPv4-adres tot het netwerkgedeelte behoren en welke gebruikt worden om de hosts in dat netwerk aan te duiden.

Wat is IP4?

 

IPv4 is versie 4 van het internet protocol Deze versie werd voor het eerst op grote schaal gebruikt en vormt de basis voor de identificatie van computers binnen het internet.

IPv4-adressen worden in documenten in het algemeen in een decimale notatie vermeld. Bijvoorbeeld: 91.198.174.232. De volgende notaties worden echter ook gebruikt:

Decimaal (gebruikelijk)

91.198.174.232

Hexadecimaal

0x5B.0xC6.0xAE.0xE8

Octaal

0133.0306.0256.0350

Decimaal voluit

1539747560

Hexadecimaal voluit

0x5BC6AEE8

Schaarste

Op 31 januari 2011 gaf IANA de laatste twee vrij te verdelen 8-adresbereiken uit. De laatste vijf overgebleven 8-adresblokken werden op 3 februari volgens afspraak verdeeld over de vijf regionale internet plekken.

Dit wil niet zeggen dat alle IPv4-adressen nu op zijn, maar de schaarste begint nu wel groter te worden. Omdat veel mensen gebruik maken van dynamisch toegekende adressen. Maar dit is in de praktijk niet zo erg.

 

Wat is IP6?

IPv6 is versie 6 van het internet protocol hoewel het de zesde versie van het internet protocol is. Is het eigenlijk pas de tweede versie waar we als consument mee in aanraking komen. We hebben sinds de begindagen van het internet eigenlijk altijd IPv4 gebruikt maar als alles volgens plan gaat zullen we binnenkort overstappen op IPv6.

Versie 4 van het internet protocol heeft eigenlijk maar een groot probleem er zijn met het protocol namelijk maar 4.3 miljard IP-adressen beschikbaar. Het lijk misschien een heel groot aantal, maar een groot deel van deze adressen mogen niet zomaar worden gebruikt en daarnaast zijn er steeds meer apparaten die op het internet zijn aangesloten. We zullen waarschijnlijk nog dit jaar alle adressen hebben gebruikt en providers als UPC denken eind dit jaar geen IP4-adressen meer aan hun nieuwe leden te kunnen geven.

Er is dus een nieuwe versie van het Internet Protocol nodig met meer adressen en die nieuwe versie is IPv6. Met IPv6 zullen we waarschijnlijk nooit meer een tekort aan aderessen hebben. Het aantal beschikbare adressen is bij IPv6 verhoogd naar 340 sextiljoen oftewel 3.4 maal 10 tot de macht 38. Naast het verhoogde aantal adressen zal IPv6 ook enkele andere technische verbeteringen bevatten, zo is er gegevensbeveiliging op IP-niveau mogelijk en zijn er betere mogelijkheden om de verbinding automatisch in te stellen.

Statische en dynamische IP adressen

 

Een statisch IP-adres is een IP-adres dat in principe nooit verandert en vast toegekend wordt aan een bepaalde computer. Webservers en mailservers zijn typische computers die over een vast IP-adres moeten beschikken; ze zijn dan makkelijker bereikbaar zijn voor de buitenwereld. Als je dus thuis zelf in de weer bent met dergelijke diensten, valt een statisch of vast IP-adres zeker te overwegen. Soms kan daar wel een meerprijs tegenover staan.

 

De meeste internetaanbieders geven hun klanten echter een dynamisch adres, waarbij om de zoveel uur, of zelfs bij iedere nieuwe verbinding een ander IP-adres wordt toegekend. Dat maakt het moeilijker voor de buitenwereld om puur op basis van het IP-adres een computer te identificeren.

 

Te kort aan IP4 wat wordt er aan gedaan?

 

Zoals ik al heb verteld bij IP6 ze hebben een nieuwe versie ontwikkeld waar mee je veel meer IP adressen hebt ( 3.4 x 10 tot de macht 36 ) zodat we nooit meer een tekort hebben aan IP adressen.

 

Bronvermelding

 

  • Wikipedia.nl
  • TransIP.nl
  • IPv6.nl
  • Clickx.nl
  • Security.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.