Corporate Blogging

Beoordeling 3.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 6057 woorden
  • 30 september 2008
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 3.4
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inleiding

Tijdens het creëren van het internet oftewelWorld Wide Web (WWW) had de ontwerper, Tim Berners Lee, een opvatting waar het voor zou dienen. “The vision I have for the Web is about anything being potentially connected with anything. It is a vision that provides us with new freedom, and allows us to grow faster than ever could when we were fetered by hierachical classification systems into which we bound our-selves.” (Berners-Lee, 1999) Het web zou dus een weerspiegeling moeten worden van de hedendaagse werkwijze en ernaast sociale banden aangaan.

De toevlucht naar het internet in de laatste jaren van de 20ste eeuw heeft een verandering aangericht in de communicatie tussen mensen. Door het in netwerk stellen van computers is het mogelijke om over verre afstanden, niet tijdsgebonden, met elkaar te communiceren. Wat eerst een teruggetrokken virtuele ontmoetingsplaats was voor een minieme groep academici, is nu reeds uitgegroeid tot een digitale wereld voor iedere met een RJ45 socket uitgeruste computer. (Ess, 1996)

De plannen van Lee Berners waren zo idealistisch dat ze hebben het in de jaren negentig moeten afdoen tegen de kapitalistische uitpak van ‘Silicon Valley’. Cyberspace, zoals het WWW en virtual reality vaak worden genoemd, is geen soevereine staat die los staat van onze wereld, maar een samengesmolten ruimte creëert. Langs de ene kant nemen we onze organisatiestructuren en vooroordelen mee naar de digitale wereld, en langs de andere kant sijpelt het cyberspace langzaam onze wereld binnen door chips die in onze alledaagse apparaten worden ingebouwd. Denk aan alledaagse apparaten zoals buzzers, gsm’s, betaalkaarten.

Ongeacht dat het WWW voor een groot deel bepaald word door kapitalistische inslag, mede door een hoge massa aan promotie en toezicht door grote bedrijven, is de speelruimte voor de gewone consument niet miniem. Zij kunnen de dag van vandaag van zich laten horen. Er zijn duizenden websites waar mensen informatie kunnen vergaren door middel van vragen te stellen of eigen bevindingen delen met anderen. Het internet biedt plaats aan mensen die zich, door middel van een website, willen uiten. Ze kunnen hun werk presenteren, ideeën uitwisselen en zichzelf profileren. Dit noemt men Web 2.0, maar daar ga ik later nog op in.

Sinds de inleiding van de nieuwe eeuw heeft een nieuwe categorie aan informatiedeling het internet overwonnen. De weblog. Beknopt is een weblog een soort platform waar zeer veelvuldig nieuwe informatie op wordt gepost. Dit werkt in omgekeerde volgorde, met als gevolg dat de meest recente informatie bovenaan de pagina komt te staan. De inhoud van de weblog word in grote lijnen geleid door de auteur of formateur. Dit neemt met zich mee dat er een grote verschillen ontstaan in de aard van onderwerpen waarover er wordt geblogd. Het grootste onderwerp waarover er geblogd wordt is een soortement van online dagboek, bedoeld om familie & vrienden op de hoogte te houden van persoonlijke ontwikkelingen. Langs de andere kant zijn er ook mensen die bloggen om persoonlijke bekwaamheid bij te houden en te zichzelf te expressioneren. Deze laatste aanleiding kan verschillend van oorzaak zijn; een soortement van uitlaatklep van bepaalde stressoren in het dagelijks leven of gewoon om eigen schrijfvaardigheid te verbeteren.

Als oorzaak zou je zeggen dat bloggen, hier bedoel ik ‘het publiceren van een stuk tekst op een weblog’ mee, een manier is om denkbeelden en ideeën ten toon te stellen. Het is in eerste opzicht dus denkbaar dat er van eenzijdige communicatie wordt gesproken, omdat mensen of zelfs bedrijven iets vertellen over hun eigen vaardigheden en kwaliteiten. Pas later is hieraan ook een commentaar functie aan toegevoegd wat meebrengt dat een weblog vandaag de dag tweezijdige communicatie kent. Op deze manier ontstaat er een bepaald gesprek tussen auteur en lezer. Deze interpolatie zorgt ervoor dat een weblog een tweestroom aan opengestelde communicatie kent en de auteur nu alleen nog in grote lijnen het dialoog kan sturen.

Berners Lee (Berners-Lee, 1999) beschrijft dat deze nieuwe vorm van expressie op het internet kunnen bijdragen aan een nieuwe democratie, waarin overeenstemming van informatie niet meer aangestuurd worden door een miniem aan eliten, maar door vele conversaties tussen mensen die onderling tot een overeenstemming komen. Opkomst van het ‘open source’ internet versterkt de culturele oproer tegen het commando van ‘smaak’. Dit betekent dat het ene hotel niet eens ‘beter’ moet zijn als we de verschillende folders en eventueel hotels binnen hun eigen sterrenklasse met elkaar gaan vergelijken. De massa bepaald wat mooi is. Het gaat hier om het verschil tussen democratie die er van boven opgelegd wordt en democratie die ontspringd aan de bodem van de digitale samenleving. Wat een feit is dat de transparantie volledig verdwijnt. Walter Benjamin, Joodse-Duitse marxistische cultuurfilosoof, stelt dat dit fenomeen alleen maar kan leiden tot een verhogen van ruis in plaats van signaal. Het is dus van essentieel beland bepaalde informatie te screenen.

Ito (Ito, 2004)stelt dat een weblog een middel is om een overeenkomst te bereiken. Jurgen Habermas, een filosoof van deze tijd, heeft het in zijn theorie over een bepaalde manier waarop deze gelijkheid van gevoelens bereikt kan worden. Vele onderzoekers hebben zijn theorie in verband gesteld met de, wat Habermas de ‘Blogosphere’ noemt. Dit is een verzamel term voor bloggers en weblogs. Deze onderzoekers kijken of de ‘blogosphere’ tegemoet komt aan wat Habermas ‘Public Sphere’ bestempeld. Met ‘public sphere’ bedoelt Habermas een platform van sociaal leven waar een openlijke opinie gevormd kan worden. Een ‘public sphere’ wordt gevormd wanneer mensen bij elkaar komen en een publiek vormen. (Thompson, 2004) Habermas grijpt hier naar de vergelijking met publieke koffiehuizen van de negentiende eeuw. Hier hadden in die tijd niet alle sociale klassen toegang tot deze soirees. Met als grondslag koffiesalons komt Habermas met 3 3 dimensies van de ‘public sphere’. Er kwam geen gelijkheid tot stand, slechts de status werd verwaarloosd. Gebieden kregen bepaalde ploblemen die nog niet eerder aan de orde zijn geweest; inclusief en niet exclusief publiek. Hier bedoel Habermas mee dat weblogs net als solons tussen publiek en privé in staan. (Mortensen, 2002) De salons werden destijds in een privé omgeving van het huishouden gehouden, maar maakten ook deel uit van het publieke domein. Een individu schrijft een weblog in een bepaalde houding en publiceert zijn mening. Dit maakt een weblog subjectief. Gelijktijdig is een weblog onderdeel van een netwerk platform door middel van publicatie. Thompson (Thompson, 2004) stelt dat bloggers zich vooral richten op mensen met een gelijke mening, waardoor de bepaalde groeperingen zichzelf afschermen met mensen met andere meningen. Een uitspraak is helaas niet te maken omdat de analyses nog niet diep genoeg gaan of alles aansluit met de theorie van Habermas. Deskundigen staan nog in de kinderschoenen als het gaat om blogresearch. Veel artikels zijn essays en geen wetenschappelijke publicaties.

Thomas Friedman (Friedman, 2002) spreekt van een globalisatie van de samenleving. Door middel van een ‘open source’, een open speelveld van informatie, platform en een ruim scala aan informatie is iedereen in staat bepaalde kennis snel naar zich toe te trekken. De aarde is aan een spreekwoordelijke verplatting onderhevig. Individuen kunnen zich tegenover de hele wereld profileren door middel van technologisch innovaties zoals de digitale computer, duizenden kilometers glasvezel en ‘work flow’ software. Deze ‘IT Boom’ resulteert in een massale digitalisering van informatie waarin intellectueel kapitaal en kennis-intensieve producten geproduceerd, gedeeld en gedistribueerd kunnen worden.

Dit verplattend proces geeft een nieuwe graad van zelfversterking en vrijheid in de werkwijze van mensen. Individuen en groepen genieten de mogelijkheid en de competentie ‘to plug and play’. Men heeft net als in de gewone wereld de drang om zichzelf te uiten, te ontwikkelen en te integreren in de digitale democratie. Alle koppen worden als het ware bij elkaar gestoken in één groot netwerk van globale vennootschap en wederzijdse uitwisseling van kennis. Het is de afstand die hier vervangen wordt door digitale machines. Het noorden komt realistisch in de buurt van het zuiden, en het westen ligt op een steenworp van het oosten.

Het nadeel van deze globalisatie is in zelfde lengte; de techniek. Het weblog is een soort van gemedieerde computercommunicatie en dat brengt met zich me dat er bepaalde nadelen en voordelen geconstateerd worden. Een informatie uitwisseling via tekst is niet hetzelfde dan wanneer twee mensen aan de bar onder het genot van een biertje het zelfde gesprek voeren. Er ontstaat een bepaalde ruis. Men zal zich altijd groeperen, maar een botsing van verschillende sociale stratificaties is niet te weerhouden. Biedt het internet een geschikt platform voor ‘corporate blogging’??

1.1 onderzoeksvragen
Dit verslag legt een basis onder het ‘corporate blogging’, gespecificeerd op de ‘hospitality industry’, c/o Hilton Amsterdam Airport Schiphol. De centrale vraag die ini dit verslag gehanteerd wordt is of de potentiële consument zijn koopkeuze beïnvloed wordt door de digitale democratie. Deze vraag valt in *** delen uiteen. Ten eerste zal in worden gegaan wat een weblog nou precies inhoudt. In de introductie is al een beknopte omschrijving gegeven. Om een goed beeld te verschaffen van een weblog moet er ten eerste ingegaan worden op de karakteriserende kenmerken en welke soorten communicatieroutes er gelegd worden.

Jurgen Habermas zijn theorie ligt ten grondslag aan dit onderzoek. Op basis van taalhandelingen verricht hij een onderzoek naar verschillende argumentaties en verwerkt hij deze in een theorie. Thompson (Thompson, 2004) stelt dat Jurgen deze theorie onttrekt aan de Engels talige (Angel –saksische) taalonderbouwing, welke hij verder uitwerkt. Na zijn onderzoek naar de verschillende taal-patronen verwoord habermas een argumentatietheorie.

Schrijven over taalhandelingen
Specialiseren op corporate blogging

2. De Weblog

2.1 een grove beschrijving
Grofweg is een weblog, of blog, een site die met regelmaat geüpdate wordt met gloednieuwe stukken tekst, oftewel entries of posts. Deze stukjes tekst worden van ‘post-date’ voorzien en worden in omgekeerde chronologische volgorde afgebeeld, zodat de laatste post zich bovenaan de pagina bevindt. Een log wordt meestal openbaar gemaakt door een individu en kent over het algemeen een informele en persoonlijke stijl. De eerste log dateert uit 1990, maar helemaal populair werd het vanaf de eeuwwisseling doordat er eenvoudige en vooral gratis ‘webspace’ beschikbaar kwam. Iedereen met de ability to ‘plug and play’ kan een weblog beginnen, zonder een IT opleiding of technische expertise. Het lezers aantal van een weblog is variabel en hangt af van de vraag naar de geposte informatie en de relevantie van de tekst.

Inhoudelijk varieert een log van het digitaal dagboek principe tot productevaluatie. Principeel gezien zijn log’s vooral van losse tekst voorzien, maar er zijn ook voorbeelden van fotoblogs, audioblogs en videoblogs. Een entry is over het algemeen kort van stof en is of fictief of non fictief. Gemiddeld gezien zijn de meeste log’s non-fictief van aard.

De eerste oorspronkelijke log’s zijn vooral ‘linkweblog’s. De blogger creëert over tijd een cluster links naar favoriete artikelen en publiceert deze in zijn weglog. Dit fungeert als een soort filter voor anderen die zich aangetrokken voelen tot de gedachtegang van de persoon in kwestie. Tijdens de IT-Boom is het aantal bloggers over de jaren exponentieel gegroeid en verschijnen er talloze variaties van weblogs. Hoewel het in de beginjaren vooral ging om relevante informatie bij elkaar te sprokkelen, met de nadruk op linken naar andere websites, zijn er sinds 1999 veel log’s die gericht zijn op het bijhouden en delen van gedachtegangen. Er ontstaan veel conversaties door crossreferenties naar de weblog van anderen. Een weblog kan gezien worden als alternatieve journaalbron. (Mortensen, 2002) Een goed voorbeeld is de aanslag op het WTC in New York van 11 september. Het weblog heeft ervoor gezorgd dat rumoeren over een mogelijke ‘inside-job’ verspreid, en bediscussieerd werden. (Herring, 2004)

De merkbare groei van het aantal bloggers is ontstaan door het beschikbaar stellen van gratis software. Dit noemt wel ook het web 2.0. Weg 2.0 is nog niet gedefinieerd, maar persoonlijk vind ik dat Tim O’Reilly (O'Reilly, Edited 2008) het dichts in buurt komt. Hij stelt dat de 2.0 een nieuwe geboorte is voor de vernieuwde technologie en webdesign welke zich richt op creativiteit, het delen van data en veel belangrijker; samenwerken.
In juli 1999 wordt Pitas op de markt gebracht. Dit is de eerste gratis tool om een weblog te maken. Pitas werd als snel gevolgd door Blogger en Groksoup, Dave Winer’s ‘Edit this Page’ en Velocinews. Wat ze allemaal één maakt is dat ze allemaal gratis zijn en de eenvoud van het creëren, omdat er geen technische HTML/JavaScript kennis voor is vereist. Dit stelt de mensen met een aversie van IT en programmeertaal van het internet toch in staat een persoonlijke pagina aan te maken. Blogherald, een weblog op zich, schat dat er ongeveer 200 miljoen weblogs te vinden zijn op het internet. Weblogs die draaien op prived-servers tellen niet mee, dus de schatting is niet zo heel erg accuraat. (Derksen, 2005)

Vandaag de dag is er zeer weinig empirisch onderzoek verricht naar het bloggen en het weblog, met als gevolg dat er niet met zekerheid te zeggen wie er blogt. Herring (Herring, 2004) heeft wel enige data bijeen geraapt over de achtergrond van de persoon in kwestie achter de weblog. Uit een onderzoek dat door hem is verricht blijkt dat 60% van de log houders 20 jaar of ouder is en de weblog door één persoon wordt bijgehouden. Het aantal weblogs in dagboekstijl is met 70% redelijk vertegenwoordigd. De gestratieficeerde steekproef die de onderzoeker gebruikt beperkt zich tot Engelstalige sites, waardoor er zich een dominatie ontstaat van Amerikaanse webloggers. Meer empirisch onderzoek is nodig om een duidelijk beeld te krijgen. In hoofdstuk 2.4 geef ik een korte schets van de gemiddelde blogger weer.

2.2 De technische aspecten
Door de snelle groei van het aantal weblogs is het zere moeilijk om een beschrijving te geven van wanneer een weblog nu precies in de categorie weblog valt. Als we filteren op inhoud zijn er maar bizar weinig weblogs die identiek zijn. Natuurlijk zijn er wel een aantal technische aspecten die een weblog onderscheidt van bestaande internet categorieën. Weblogs worden met regelmaar voorzien van nieuwe tekstuele notes die ook wel entries worden genoemd. De entries zijn gelabeld met een datum en worden in omgekeerde chronologische op de site bijgehouden. Hierdoor staat de laatste entry altijd bovenaan zodat een nieuwe bezoeker direct weet wat de laatste comment is over een bepaald onderwerp (Herring, 2004). Mortensen & Walker (Mortensen, 2002) stellen dat weblogs grotendeels persoonlijk zijn, een mogelijkheid biedt om commentaar te geven en een groot kenmerk is de vele links naar andere webpagina’s en –logs. Later toegevoegd is de eigenschap dat de stukjes tekst een unieke link heeft wat Walker de permalink noemt. Een permalink is een unieke link van het stukje geposte tekst. Naast alle aspecten die genoemd zijn, kun je weblog’s ook erkennen door de archieven. Wat dit allemaal betekend zal uitgelegd worden aan de hand van screenshot van de verschillende tools. De Screenshots dateren van donderdag 24 juli 2008.
Figuur 1. Screenshot van een Hilton weblog met uitleg van verschillende onderdelen.
Gehaald van http://www.churchofthecustomer.com/blog/2006/05/hilton_hotels_w.html

Entree/post – publicaties bestaande uit stukken tekst, afbeeldingen, bewegende beelden of een samenvoeging daarvan.
Permalink – de url van deze entry. De link maakt het mogelijk om naar deze typerende entry te verwijzen.
Posted date - de datum wanneer de entry gepost is.
Essential post - de links naar andere pagina’s waar de blogger affiniteit mee heeft. Dit is meestal een lijst met links naar andere bloggers.
Main – de hoofdpagina van de blogger.
Contact – contacteer de blogger.
Subscribe – de mogelijkheid om lid te worden en zodoende via de e-mail de meest actuele informatie van de blogger te ontvangen.
Bookmark – voeg deze pagina toe aan je bookmarks. Tegenwoordig kan dit ook online, zodat je op elke openbare computer je informatie map bij de hand hebt.

Figuur 2. Voorbeeld van de commentaren en de beschikbare tools.

Our Archives – de archieven van deze weblog. Te sorteren op maand en categorie.
Popular tags – dit zijn search woorden. De blogger voegt deze toe aan zijn website om de log te personaliseren zodat de searcher, al dan niet via google, op deze pagina terecht komt.

Figuur 3. Screenshot van een commentaarvenster. In dit scherm is het mogelijk een reactie te schrijven

Met de screenshot op de vorige pagina is duidelijk gemaakt dat een blog een website is waar zeer veel gereedschappen (tools) aan worden toegevoegd. Deze tools worden toegevoegd om een conversatie op gang te krijgen. Het invoegen van de commentaarfunctie creëert de scribent een mogelijkheid voor zijn lezers om hun ‘stem’ via een entry te laten horen betreffende het onderwerp in kwestie. Een entry krijgt een unieke link (permalink) mee, waarmee ze de mogelijkheid creëren om entries te archiveren en onafgebroken beschikbaar te stellen, zodat mensen niet gehinderd worden door zogenaamde ‘dead links’.

De kenmerken die de paragraaf hiervoor vermeld zijn, moeten wel enige uitleg krijgen. Er is tot op heden nog geen definitie tot stand gekomen over een weblog en degene die de ronde doen zijn vaak afkomstig van de bloggers. Weblogs zijn inhoudelijk empirisch onderzocht doorHerring (Herring, 2004). Hij komt tot de conclusie dat er veel minder gelinkt wordt in weblogs dan verwacht. Na een gestratificeerde steekproef bleek ook de commentaarfunctie maar in 43% van de gevallen aanwezig te zijn. De oorzaak hiervoor is dat Blogger, de grootste aanbieders voor een gratis weblog, deze functie vroeger niet standaard aanwezig was. Als iemand de commentaarfunctie op zijn log toe wilde voegen, kan dat alleen door deze bij een andere aanbieder te activeren. De commentaren staan dan op een andere site welke wel kan opgenomen worden in de tags, wat het principe omslactig maakt. Overigens moest het script handmatig worden toegevoegd waar een benodigde portie aan HTML en java script kennis een voorwaarde is. Voor mensen met een beperkte kennis van de programmeringscode is het zeer moeilijk een commentaar functie aan de weblog toe te voegen.

2.3 Blog redeneringen
Tot dit punt is er slechts gesproken over de technische kant van een weblog, immers de verschillende instrumenten die gebruikt kunnen worden. Wanneer je kijkt naar de inhoudelijke aspecten van een weblog is er sprake van veel verscheidenheid. Een weblog is een middel waarmee mensen kosteloos en op zeer eenvoudige wijze alles wat ze willen kunnen publiceren op het internet. Vaak worden weblogs als nieuw medium beschouwd welke deoude vervangt. Het belang van bloggen is verdeeld. Zoals journalisten het bloggen zien om een idee te genereren van de publieke opinie, zien bedrijfsmensen daarentegen de weblog als middel om kennis te delen.

In het onderzoek van Nardi (Nardi, 2004) probeert men een duidelijk beeld te verschaffen waarom men blogt. Volgens hen zijn er 5 motivatietypes; het vastleggen van je leven, het uiten van je mening en het leveren van commentaar (democratische zelfexpressie), uitlaatklep voor emoties (eigen problemen verwerken), ideeën formuleren door ze uit te schrijven en het onderhouden en vormen van persoonlijke ‘netwerken’. Daarnaast komt volgens Marshall McLuhan (McLuhan, 2002) ook nog het delen van expertise bij. Deze waaier van doelen zorgen voor een grote afwisseling aan de inhoud van weblogs.

Manuel Castells (Wikipedia, 2007) verteld in zijn onderzoek dat er 3 grote drijfveren zijn voor het al dan niet corporate bloggen. Productie, macht en bekwaamheid. Dit accentueert dat de organisatie en de blogger een bepaalde gewaarwording in zijn leven creëert door collectieve actie. Onherleidbare bronnen van ‘the sence to belong’! Hij zegt dat er een bepaald verband is tussen het individe en het net. Het net verplaatst verticaal geplaatste samenleving omstandigheden in een overheersendende vorm van sociale organisatie. Het individu probeert zijn identiteit te herstellen in een snel veranderlijk platvorm; het internet.

2.4 Definitie van een Weblog.
Als we de blog waarnemen als een communicatiemiddel waaruit dialoog bereikt wordt, betekent dit dat er verscheidene eisen zijn ten aanzien van het weblog als tool. De volgende definitie hbe ik opgesteld.
Het weblog is een website met regelmatig online aangevulde publicaties met de intentie respons te krijgen door het aanbieden van een commentaarfunctie bij elk geschreven stuk tekst. Om deze te archiveren krijgen ze een unieke naam (URL) mee.
In andere definities is er nadruk gelegd op p regelmaat van publicatie en omgekeerde chronologische volgorde van publicatie. Deze criteria vind ik minder relevant.

2.4 Profiel van de blogger
Een groot merendeel van de consumenten (76%) geloven de advertenties van bedrijven niet. Aan de meningen van andere mensen wordt er tegenwoordig veel zwaarder gehecht, vooral als de (interesse) profielen een vergelijking aantonen. Het traditionele model van zender en ontvanger wordt minder effectief. De consument krijgt een bepalende meningsvorming voor andere consumenten. Dit komt omdat consumenten elkaar steeds sneller kunnen vinden. Een Amerikaans onderzoek zegt dat familie en vrienden de belangrijkte bron zijn voor ‘Word of Mouth’ .

Uit recent onderzoek van Buzzbasics en Blogresearch (Rosbergen, 2006) is een profiel naar voren gekomen van de gemiddelde blogger. Aan het onderzoek hebben 110 marketeers en 51 bloggers meegedaan. Omdat er vooral op sociale media is gefocussed, hebben ze marketeers met online affiniteit aangesproken. Van de 110 marketeers zijn er 72% mannen. De gemiddelde leeftijd is 34 jaar (figuur 1, pagina 13) en een groot deel van de deelnemers heeft een adviserende functie op het gebied van marketing en media. Wat het meest voorkomt is de functie directeur en als 2de; adviseur.

Figuur 4. Leeftijdsopbouw van de deelnemers.
Figuur 5. Functies van de deelnemende marketeers.

Weblogs zijn voor marketeers de meest belangrijkste plek op het internet. Figuur 6 laat zien dat 49% van de ondervraagde marketeers weblogs ziet als erg belangrijk en ernaast nog eens 35 % belangrijk. Nieuwe social media en wiki’s scoren duidelijk minder.
Figuur 6. Relevatie vormen van sociale media voor word of mouth.

De meeste van de aan de quiz deelnemende bloggers zijn actief op andere blogs. 49 % van de bloggers zegt meerdere keren per week commentaar te leveren op andere blogs, 18 % post zelf iedere dag commentaar. Zoals in hoofdstuk 1 al beschreven zijn bloggers wel selectief in hun commentaren. 77 % is actief op minder dan vijf blogs. Bloggers bepalen de deskundigheid van een blogger vooral op de mening van andere bloggers in een overeenstemmend interessegebied. De autoriteit van een blogger wordt door bloggers bepaald in een overeenstemming met de dagelijkse parktijk en het onderwerp.
Figuur 7. Betrouwbaarheid van corporate blogs in percentages

Figuur 7 laat zien dat de ondervraagde bloggers zijn niet overtuigend positief zijn over de betrouwbaarheid van een corporate blog. Voor 22 % is een corporate blog enkel betrouwbaar als hij door medewerkers is geschreven. 55 % van de ondervraagden schrijft als het zo uitkomt over een bedrijf, product, merk, organisatie. 24 % doet dat wel vaker, deze schrijven meedere keren per week iets over een bedrijf of organisatie.

51 % van de ondervraagde bloggers word wel eens benaderd door een bedrijf. 16 % geeft aan vaker benader te worden. Als een blogger benaderd word is dat vooral met aanvullende informatie op een post (62%) of met een nieuwe ontwikkeling of nieuw product (59%).
Figuur 9 laat zien dat dat 65% van de ondervraagde blogger benaderd willen worden per e-mail. Een klein groep wil een reactie via de weblog en slechts 6 % wil graag per telefoon gecontacteerd worden.

Figuur 9. Manieren waarop een blogger benaderd wil worden.

Uit dit onderzoekt (Rosbergen, 2006) komt voort dat bloggers zich vooral willen profileren binnen hun vakgebied en contacten leggen met anderen. Dit zijn 2 factoren die het word of mouth stimuleren. De ondervraagde bloggers posten regelmatig en geven met regelmaat een reactie op andere weblogs. Ze schrijven regelmatig over bedrijven, producten en/of diensten. De ondervraagden zijn redelijk positief over een corporate blog als bron van informatie. Een groot merendeel van de bloggers staan open voor contact en willen dit via de e-mail onderhouden.

4. communicatie patronen.

Als we Weblogs willen gaan vergelijken met een verschijnsel uit de ‘gewone wereld’ kunnen we dit het beste doen met de ‘Speakers corner’ te Hyde Park in London. Dit is een speciale plek in het park waar mensen bijeen kunnen komen en issues over het dagelijks leven kunnen aanhalen en bediscussiëren. Het stuk park is voorzien van vrije toegang en iedereen kan er komen om zijn zegje te doen. Voorbijgangers en geïnteresseerden kunnen naar de spreker luisteren en eventueel een debat aangaan. Opleiding, status en etnische aspecten spelen hier geen rol. Vergelijken we dit met een weblog vinden we enige overeenkomsten met de Speakers Corner. Elke keer als je een stuk tekst publiceert sta je achter je virtuele sprekersstoel en vertel je je verhaal. Deze verhaallijn trekt door trefwoorden de aandacht van geïnteresseerden die via een zoekmachine zoals google gezocht hebben of omdat ze een abonnement hebben lopen bij een RSS-feed van de weblog in kwestie. De bezoekers lezen het verhaal wat te vergelijken valt met se Speakers Corner in London. Zijn ze het er niet mee eens hebben ze net als in London de kans om zich te expressioneren. Reageren kan door een reactie achter te laten door middel van het commentaar venster, zelf over het onderwerp te bloggen of door de auteur te e-mailen. In de Speakers Corner wordt er een verschil gemaakt russen publiekelijk commenteren en de spreken na afloop aan te gaan in een één op één gesprek.

Dit gebeurt, communicatief gezien, zowel in een weblog als in het Hyde Park te London. Door middel van de verspreiding van informatie oftewel disseminatie wordt er een gedachtewisseling gecreëerd. Het gaat volgens Peters (Peters, 1999) om 2 opvattingen over het probleem wat een juiste manier van inter-communicatie is. Volgens Socrates, tijdens de discussies met Plato, is de enige vorm van communicatie het dialoog. Socrates stelt dat het samensmelten van de gedachtegangen van de twee partijen een juiste onderbouwing biedt voor een goed communicatiepatroon. Volgens Socrates word je ziel beschreven door een dialoog met iemand anders. Het directe gevold is dan ook dat Sacrates een aversie heeft tegen het geschreven woord. Het geschreven woord als communicatievorm kan nooit weerstaan tegen het dialoog. Schriftelijke communicatie schiet tekort aan interactie, omdat er geen mogelijkheid is van direct respons.

Het verspreiden van tekst over een grote massa in de hoop dat je je doelgroep raakt is disseminatie. Het doel van de spreker is een respons teweegbrengen bij de luisteraars. Het kan soms zijn dat dit niet gebeurt omdat het onderwerp de passant niet aanstaat. Disseminantie leidt tot een gesprek. Bij het bloggen gebeurt dat ook. De blogger post een tekstuele boodschap op een het net en verspreid zijn woord in de hoop dat het iemand aanspreekt en een discussie aangaat.

Een blogsite is een vorm van communicatie. In het 2de hoofdstuk hebben we geconstateerd dat het weblog erop uit is om een dialoog tussen lezen en auteur tot stand te brengen. De technologie die gebruikt wordt heeft grote invloed op de manier waarop mensen communiceren. Om te zien of een corporate weblog een ideale gespreksituatie kan zijn, is het belangrijk dat we weten op welke manier er op een weblog gecommuniceerd wordt en op welke manier het beïnvloed wordt. Via dit hoofdstuk zal worden nagegaan of een de aspecten van een weblog een juist platform creëren voor ene weblog. Voor een juiste neerzetting wordt de theorie van Van Dijk (Dijk, 2001) gebruikt. Met zijn boek De netwerkmaatschappij zet van Dijk theorieën in het speelveld van mediatheorie op tafel.

Een communicatieve revolutie komt tot stand wanneer er sprake is van een cruciale verandering in de opbouw van inhoud en verbindingen. Een voorbeeld hiervan is de boekdrukkunst; een baanbrekende verandering van het schrift. De meest recente is de uitvinding van het kunstgeheugen. We spreken dan ook van een ‘digitale revolutie’. De vernieuwing van de huidige communicatie structuren zit volgens van Dijk niet in de vermindering van de afstand en ook niet dat mensen op zeer korte tijd met iedereen over de wereld kan communiceren. Het essentiele punt zit volgens van dijk in de opzet en samensmelting van telecommunicatie, datacommunicate en massacommunicatie in één enkele media vorm. Dit is waarom het internet als Multi-media wordt beschouwd. Dit proces wordt mogelijk gemaakt door 2 technieken. Thomas Friedman zegt dat een eerste reden is de digitalisering van informatie en ten tweede de Multi miljoenen kilometers glasvezelkabel en satalieten. Een wijziging in communicatie naar van Dijk is is de opkomst van interactieve media. Gebruikelijke media (tv, radio) worden gezien als eenzijdige communicatie. Telegraaf en telefoon zijn tweezijdig. Vernieuwde media kenmerkt zich door: “verplaatsing van eenzijdige communicatie naar veelzijdige communicatie, welke bovendien rijk is aan geluid, bewegende beelden en tekst.

4.1 Hoe interactief is digitale communicatie.
De digitale media wordt ook wel interactieve media genoemd. Van Dijk heeft vier niveaus van interactief communiceren opgesteld die de mate van kwaliteit aantoont. Een belangrijk aspect van deze patronen is dat ze cummulatief zijn.

Het eerste niveau geeft een keuze van twee of meerzijdigheid weer. Dit is te classificeren in een ruimtelijke dimensie omdat er een verbinding moet zijn tussen de polen die hen in staat stelt tot actie en reactie. E-mail is hier een voorbeeld van. Een tweede niveau is de dimensie van tijd. Van Dijk gaat ervan uit dat opeenvolging van actie en reactie zonder onderbreking van tijd de interactie ten goede gaat. Sommige nieuwe media, zoals e-mail, wordt juist benut omdat het niet synchroon loopt. Deze soort van media geeft het voordeel dat het op elke plaats en tijd gebruikt kan worden en er kna nagedacht worden over de de ractie. Het voorlaatste niveau is de mate waarin het media gecontroleert kan worden. In eerste instantie wordt deze bepaald omdat het mogelijk is tussen zender en ontvanger te wisselen. Ten tweede kan de mate van controle bepaald worden omdat er greep is op de inhoud. Zelfs telefoongesprekken kunnen zo ver gaan. Het hoogste niveau van interactie zijn acties en reacties wanneer men de context en de betekenis ziet. Van Dijk zegt dat deze mate van communicatie enkel gevoerd kan worden door mensen met ene bewustzijn. Dit is volgens van Dijk nog niet bereikt tussen mens en apparaat.

4.2 Communicatiepatronen

3. Corporate blogging.

Als grote voorbeeld zou je de kledinggigant Benetton kunnen gebruiken. Wat is benetton? Een groot internationaal concern opgegroeid uit een klein Italiaans familiebedrijf. Met zijn 5000 verkkooppunten ter wereld hebben de verkopers maar twee taken; producten verkopen en deze verkoopsinformatie direct terugkoppelen aan het bedrijf. Welk disign loopt goed, welke kleuren zijn ‘hot’ in de stad? Deze informatie wordt direct omgezet in productieorders en 24 uur later liggen de in Turkije geproduceerde producten in het desbetreffende zaakje in de schappen. Het is vandaag de dag essentieel om te weten wat er in de wereld gebeurt en daar voor je bedrijf de mogelijkheden uit putten om productie en naamsbekendheid te vergroten.

Kijken naar een ander is nooit de juiste strategie, maar in dit geval is het niet voor niks dat grote bedrijven zoals Nike of Microsoft experimenteren met eigen blogs. Binnen deze blogs wordt er enkel door een speciaal team van media analisten geblogd over nieuwe producten van Microsoft. Commentaar op de auteur kan gegeven worden via een forum. Commentaren worden dor het team geanalyseerd en gescreend op waardevol en overbodig. Marshall McLuhan (McLuhan, 2002)vond dat onze manier van denken gevormd wordt door de massamedia; ‘The Medium Is The message’. Het medium is de boodschap betekend dat er in de taal van het elektronische tijdperk er een nieuwe omgeving is gecreëerd. De inhoud van de boodschap is constant, maar wordt volgend McLuhan gemanipuleerd in de media door middel van de technologische snufjes. Ik ben het persoonlijk nog nooit zo eens geweest met McLuhan, ik denk dat onze manier van denken zijn uitdrukking vindt in de media. De media zijn geen manipulatoren, ze zijn culturele ondernemers. Ze proberen wat werkt en wat niet. Men probeert door middel van blogs en forums de consument uit te horen om te zien hoe ze hun product dermate kunnen aanpassen. Door middel van intensieve interactie met de consument creëer je een mate van prosumerschap .

Marshall McLuhan (McLuhan, 2002) en Thomas Friedman (Friedman, 2002) suggereren dat, dankzij de nieuwe technologische revolutie, de consument producent wordt. De kloof tussen deze twee wordt wazig en zal uiteindelijk samen smelten. Nu wordt dit voor de hardware in gastvrijheids industrie in iets minder mate geconstateerd. Service in deze branche kan wel aangepast worden aan de wensen van de klant. In vroegere tijden werd er een bepaald product of dienst in grote massa geproduceerd om de standaard verwachtingen van de gebruiker te bevredigen. In het einde van de 2ste eeuw zijn deze processon omgezet tot een massa productie van to gebruiker aangepaste producten en of diensten. Hoe dan ook, om een bepaalde hoogte van ‘customization’ te bereiken moet de consument wel deel nemen in de productie, speciaal in gespecificeerde ontwikkelings eisen. Dit is min of meer een extensie of verbreding van een relatie die al jaren aan de gang is welke welvarende klanten al verscheidene jaren ondergaan met dienstverleners zoals architecten.

3.1 Search is Brand
Met een groot scala aan forums en online-groepen is het nooit gemakkelijker geweest om je stem te laten horen. Het web is een democratie waarin je alles tegen iedereen kunt zeggen. Als je wilt klagen over een een bepaald kamertype van Hilton Amsterdam Airport Schiphol, is het mogelijk. Wil je een rumoer spreiden over een bepaald aspect van de service die we verlenen, omdat de je de rekening te hoog vond, is dit mogelijk. De aard van het commentaar kan directe negatieve gevolgen hebben voor Hilton Schiphol. Het is essentieel, waaneer je website en als sales kanaal en ons online shop fungeert, dta je weet wat er op het web over je product verteld wordt. Met deze kennis kun je direct op onverhoedse aflopen reageren en de manier controleren waarop Hilton wordt ontvangen bij duizenden mensen welke over je bedrijf schrijven en die het opzoeken op het internet.

De belangrijkste argumenten waarom je als bedrijf een weblog zou kunnen/moeten starten liggen volgens Mortensen (Mortensen, 2002)in achtvoud. Op eerste plaats moet je de expert worden in mate van Hilton Amsterdam Airport Schiphol positioneren op de markt als kennisleider op het vakgebied gastvrijheid. Vervolgens zorgt het voor een doelmatige klantenrelatie. Een hoger kamerverkoop in relatie tot omzet moet in eerste instantie niet je primaire doel zijn. Met dit doel in je achterhoofd bouw je veel sneller aan een persoonlijke relatie met je klanten en pottntiele klanten. Weblogs bieden immers de mogelijkheid om snel een discussie te starten, tips te delen en feedback te ontvangen. Het zal je dan ook niet verbazen dat een groot aantal bezoekers van dit weblog klanten zijn van Hilton. Een ultieme wens van elke bedrijf is om een direct communicatiekanaal naar de media te hebben. Een kanaal waar niet alleen klanten, maar ook media regelmatig langskomt om te kijken of er iets nieuw te melden valt. Media in deze zin kent een tweestroom aan communicatie. In de eerste plaats bieden weblogs de webloglezer een snelle en eenvoudige manier om informatie te vinden. Dit geldt voor zowel intern als extern kennismanagement. Ten tweede biedt het bijhouden van een weblog de weblogger(s) een soort van training-on-the-job. Het dagelijks bijhouden van een weblog geeft binnen een kort termijn een goed beeld van de ontwikkelingen op het gebied van de gastvrijheidindustrie, en tot veel nieuwe contacten

Wanneer Hilton eenmaal staat gepositioneerd als kennisleider binnen een bepaalde regio, schiphol in deze zin of zelfs tot de brand, dan zullen de mensen in het vak (meer) aandacht voor je hebben. Ze zullen je berichten lezen en in voorkomende gevallen hierover discussiëren. De kans is groot dat studenten en mensen die in het vak werkzaam zijn, je zullen zien als een aantrekkelijke werkgever (of werknemer) Dit kan leiden tot het aantrekken van juist ben geschoold personeel.

Zoals eerder al beschreven is een weblog informeel. Het is een virtuele omgeveing waar je zonder al te veel risico’s een spreekwoordelijke proefballon kunt laten opgaan. Webloglezers zullen hier op reageren en de reacties vormen een goede eerste indicatie van de haalbaarheid van je idee. Plaatsen andere weblogs een link naar jou bericht? Wordt het bericht zelfs overgenomen door de erkende media? In dat geval weet je zeker dat er belangstelling voor bestaat en zou het niet onverstandig zijn om het idee verder uit te werken. Daarnaast is een blog zeer laagdrempelig. Iedereen kan reageren op geplaatste artikelen. Mensen die dit doen hebben een mening en zijn geïnteresseerd in het vakgebied, anders bezochten ze je blog niet. Dus van deze mensen kun je de beste commentaren verwachten en zijn eigenlijk een soort experts in de gastvrijheidsindustrie.

Het laatste argument heeft weinig te maken met de inhoud van corporate blogging, maar kan een gunstig effect geven aan het vergroten van het aantal lezers. Google en andere zoekmachines geven namelijk websites die regelmatig worden geupdate en een groot aantal (inbound) links hebben (beide karakteristieken van een weblog), een hogere ranking. Dit betekent dat, wanneer je bijvoorbeeld zoekt op vakgerelateerde onderwerpen zoals airport hotel, hilton blog en WTC Schiphol (om er maar een paar te noemen), het weblog een positie heeft op de eerste resultaatpagina. Een positie waar veel bedrijven op dit moment een aardig bedrag voor over hebben! Een voorbeeld van alle corporate blogs vind je op

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.