Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bluetooth

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1110 woorden
  • 5 juni 2001
  • 176 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
176 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is bluetooth?
Bluetooth is een technologie die het mogelijk maakt om mobiele apparaten draadloos data bestanden te laten verzenden met een snelheid van maximaal 1 Mb per seconde en met een maximaal afstand van 10 meter. Met bluetooth is het bijvoorbeeld mogelijk dat headsets van mobiele telefoons draadloos worden. Bluetooth is nu nog volop in ontwikkeling, en is nu dus nog niet zo heel bekend maar in de toekomst gaat er heel veel via deze weg en wordt het dus veel bekender.

Hoe werkt bluetooth?
In ieder bluetooth apparaat zit een microchip opgenomen, hier zit een ontvanger en een zender die werken op een hoge frequentie. Deze frequentie is wereldwijd beschikbaar.als je een bluetooth apparaat hebt geeft deze het vanzelf aan wanneer er een ander bluetooth apparaat in de buurt is, maar je bepaalt dan zelf of je met dat andere apparaat wil communiceren, als je dat wilt moet ook het andere apparaat toestemming geven, en dat doet de mens nog steeds zelf. Als er tussen apparaten data wordt verzonden hoppen deze apparaten over 79 frequenties, dat wil zeggen dat ze in heel snel tempo over deze frequenties heen en weer schieten. Zo wordt er voorkomen dat een ander bluetooth apparaat ook de data kan opnemen. Bluetooth heeft 2 typen verbindingen, namelijk point to point en multipoint. Bij point to point kan een apparaat wel naar meerdere bluetooth apparaten data verzenden maar niet te gelijk en bij multipoint kan dat wel. Een voorbeeld hiervan is een netwerk. Nu heb je een netwerk via computers en kabels. Maar met bluetooth kan een bedrijf een draadloos netwerk hebben. De baas kan dan meteen zien hoe laat een werknemer binnenkomt en hoe laat hij weer vertrekt. Ook kan iedereen met elkaar communiceren, en ze kunnen werken waar ze willen door gewoon met een laptop te werken en zitten ze dus niet vast aan een bepaalde computer.

Ook een school kan zo’n netwerk nemen en dus precies zien wanneer een leerling ene les volgt en wanneer niet en hoe laat een leerling op school komt en vertrekt, zo wordt het dus een stuk moeilijker voor leerlingen om te spijbelen.

Wie heeft bluetooth bedacht?
Bluetooth is bedacht door een Nederlander en is later gaan samenwerken met een zweed. De naam Bluetooth komt uit een sage waarin een Scandinavische koning de verschillende vikingstammen wist te verenigen tot één volk. Een hierbij opgelopen klap bezorgen hem een blauwe tand en de toepasselijke bijnaam 'Blaetand'.

De voordelen van bluetooth
Deze manier van communiceren heeft als voordeel dat het gratis is, de chips kosten wel geld maar die zijn erg goedkoop en het gebruik is verder kosteloos.
Bluetooth heeft geen obstakels, zoals bijvoorbeeld infrarood dat wel heeft want dat kan niet door een muur heen en bluetooth wel.
Bluetooth kan nog steeds groeien, dus er komen steeds meer mogelijkheden.
We geven nu een paar voorbeelden over hoe bluetooth werkt zodat
het wat duidelijk wordt.

Op het werk.
Als je tijdens een vergadering een presentatie moet houden, kan je die van te voren op je computer maken, dan zend je hem door naar je PDA. Als je dan in de vergadering je presentatie wilt laten zien zend je het via bleutooth door naar de beamer. Je kan dan ook via bleutooth de beamer bedienen.
Als je directeur bent van een fabriek, kan je met je PDA langs alle werkplekken lopen, zodra je bij een werkplek in de buurt bent krijg je op de PDA informatie over hoeveel apparaten er gemaakt zijn en uitslag van testen en de kosten enz. deze gegevens kan je dan weer opslaan en later in je computer zetten.

Thuis.
Je hebt een soort sleutel met een bleutooth chip er in, als je dan thuis komt signalerend de bleutooth apparaten in je huis die sleutel en gaat bijvoorbeeld de deur van het slot en de lampen springen aan en het alarm gaat uit. Deze bleutooth apparaten hebben een aparte code zodat niet iedereen je huis in kan. Zodra je thuiskomt registreert een bleutooth apparaat aan de muur dat en wordt je PDA omgezet van zakelijk naar privé, je ziet dan meteen of er thuis nog afspraken zijn.

Of als je hebt ingesteld dat je wilt dat de tv aan gaat zodra je thuis bent gebeurt dat ook via die weg.

Onderweg.
Je bent op het vliegveld en voor de in check balie staat een lange rij, je loopt dan gewoon verder en je PDA zend naar de balie dat je er bent. De informatie over je vlucht wordt dan weer naar je PDA gestuurd. Dit is vooral makkelijk voor zakenmensen die voor 1 dag heen en weer reizen en dus geen bagage hebben die je moet afgeven.
Op het vliegveld zit je te wachten totdat je kan vertrekken, ondertussen wil je nog even het internet op, maar op je laptop zit geen internet verbinding want daar zijn kabeltjes voor nodig. Maar in de vertrekhal hangen bleutooth internet verbindingen, zodat je gewoon kan internetten (als je tenminste een bleutooth chip in je laptop hebt)
Zodra je het hotel binnenkomt, ben je via PDA ingecheckt en krijg je je kamernummer en digitale sleutel toegestuurd. De kamer gaat dan open zodra je eraan komt.

In de auto:
Als je een nationaal park binnen rijd krijg je meteen op je PdA een plattegrond toegestuurd van het park, ook download je dan automatisch je eigen elektronische gids.
Als je in de buurt van je auto komt gaat de deur met behulp van een speciale bleutooth sleutel open en gaat je radio aan op je favoriete station.
Als je de auto binnenkomt staat er op een speciaal schermpje de afspraken die je nog hebt en allemaal gegevens over je auto.

Ontspanning:
je gaat naar de bioscoop en er staat een lange rij bij de
kaartjesverkoop, via je PDA laat je dan weten naar welke film je wilt en betaald dan ook via je PDA, je krijgt dan ook elektronisch een toegangskaartje.
op paardenraces (voornamelijk in Engeland) kan je via je PDA informatie krijgen over de paarden en over de race zelf. Ook kan je inzetten op een paard.

Je krijgt een elektronische kaart. Waar op je dan gelijk kan bestellen.
Je loopt in een winkelstraat en krijgt zodra in de straal van 10 meter van een bepaalde winkel de aanbiedingen naar je PDA gestuurd. Als je toestemming geeft ze te ontvangen kan je dus de aanbiedingen lezen.
Je bent op een feestje van een zakenrelatie en als je weg gaat geeft je je PTA de opdracht naar alle bleutooth je visitekaartje te sturen.

Nawoord.
Bleutooth is nu nog in het begin stadium, de mogelijkheden die we hebben beschreven gebeuren dus nog niet maar met bleutooth is dit allemaal mogelijk.

REACTIES

A.

A.

Dit werkstuk gaat over Bluetooth en er word gezegd dat je het ook kan gebruiken als draadloos netwerk. Dit klopt wel een beetje maar dan zoals je laptop die in verbinding is met je mobiel, en gebruikt je mobiele netwerk voor internet verbinding. Draadloos netwerk in bedrijven daar gebruiken ze wifi voor en dus geen bluetooth.. :)

14 jaar geleden

J.

J.

Helder verslag van bluetooth, let wel op de spelling, want na de alinea van" thuis" wordt er niet meer geschreven over bluetooth, maar over bleutooth.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.