ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

De gouden eeuw van Pericles1. De begindagen van Pericles’ beleidPericles, geboren op 494 v.C. en gestorven op 429 v.C.

Hij was een Atheens staatsman en veldheer.Hij was ook leider van Athene tijdens de de grootste bloeitijd van Athene in de politiek en cultuur.Zijn moeder was verwant met een invloedrijke familie.Zijn vader was overwinnaar van Mycale.Hij werd omringd door mensen met verlichte ideeën zoals de musicus Damonides en filosoof Anaxagoras.

Na 427 v.C. Kwam hij snel aan de leiding in de democtaische politiek van Athene.

2.Het vervolg van zijn beleidHij hielp Ephialtes (in 461 v.C.)het van de troon stoten van de adelsraad en het hooggerechthof. Door de politieke bevoegdheden over te brengen naar de democratische partij is dat ook gelukt. Na de dood van Ephialtes werd hij de leider van deze partij. Hij werd meermaals tot strateeg gekozen tussen 459 en 446 v.C..Zo leidde hij veldtochten.(vb.Boeotië )

Hij wist de macht van Athene uit te breiden door een wind van straffe organisatie door de Delisch-Attische Zeebond te blazen. Hij was zich wel bewust van het vijandschap van Sparta .Zo duurde oorlog tegen Perzië nog verder. In 454 v.C. kreeg hij een zware klap door een mislukte expeditie naar Egypte,die hij later wel terug te boven kwam door een oorlog tegen Cyprus sloot Perzië vrede ( 449 v.C.).Ook met Sparta was er vrede.Zo’n dertig jaar om precies te zijn.Daarmee kon Pericles aan zij vredestaak beginnen.3.De initiatieven van PericlesHij hervormde de democratie in de binnenlandse politiek. Voor de bouw van o.m. het parthenon nam hij het initiatief. Hij ondersteunde ook kunstenaars en geleerden.Sommige van hen waren persoonlijke vrienden van Pericles. Ook zij werden geconfronteerd met aanvallen die zelfs de grote staatsman niet aandurfde. Zijn ergste tegenstaner in de politiek, Thucydides, werd getroffen door ostracisme*.Pericles werd daarna nog eens 15 keer tot strateeg (=een strijdkundige)verkozen.

*Volks uitspraak waardoor gevaarlijke burgers voor 10 jaar konden worden verbannen4.DE MINPUNTEN VAN PERICLESDe uitbreiding op politiek, economische en cultureel vlak was er een hoger aantal burgers nodig.Pericles liet daarenegen een wet opstellen

(in 451 v.C.) die de rechten van de burger beperkte, nl. Alleen burgers waarvan beide ouders Atheens mensen waren kregen burgerrecht.

Zoniet werden andere burgers ingedeeld bij de Metoïken. Daardoor was er juist en minder aantal burgers dan voorheen.De Delisch-Attische Zeebond wer deen echt imperium door Pericles.

Tegen de bondgenoten die te zwak waren werd zwaar op getreden.

De bondgenoten werden opeens tot onderdanen werlaagd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

hij is vermoedelijk in 490 v.C. geboren

12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Hoe kan je geboren zijn op 494 V.C. en gestorven op 429 V.C.?

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Hoe zou dat nou weer niet kunnen..? het is voor christus he, het loopt dus af (hoe DOM)

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

dat van Larissa. 494 voor Chr. is toch eerder dan 429 voor Chr. joh................

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

hij is in 429 voor cristus geboren en op 496 voor cristus gestorven aan een ziekte

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

Ja daarom ik ben het met Jaro eens hoe dom kan iemand nou wel zijn?

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

het staat er gewoon goed hoor want 495 v.C. is tog eerder dan 494 v.C. zie het als min -495 is tog verder dan -494. denk eerst is na voor dat je iets zegt

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Oke je bent echt super dom! Hij is geboren in 495 voor christus en overleden in 429 aan een ziekte, niet andersom. Als je logisch nadenkt zou je dat weten maar ja ...

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Pericles is ook een filosoof. Waarom heb je het dan alleen over de politiek van Athene. \dat klopt toch niet!!!!!!!!!!!!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Emirhan

Emirhan

HEEL PROFESSIONEEL
echt mooi opgesteld

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast