Ziek zijn tijdens de Middeleeuwen

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 604 woorden
  • 10 mei 2004
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
56 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Groepswerk Geschiedenis. ZIEK ZIJN TIJDENS DE MIDDELEEUWEN. In de middeleeuwen was “De Pest” de voornaamste ziekte. Daarom zullen we het ook alleen hierover hebben. De Pest wordt ook de “Zwarte Dood” genoemd. Komende 20 minuten zullen jullie actief mogen meewerken, daarom vragen we ook dat jullie stil zijn en aandachtig luisteren naar dat wat wij te zeggen hebben. Wij hopen dat het jullie zal boeien.

Onze uiteenzetting is verdeeld in verschillende rondes. Elke ronde bevat 1 stelling en 1 vraag. Als wij een stelling geven dan steken jullie een papier omhoog waarop feit of fictie staat. Dus maak nu anders dat papier en er moet maar 1 per bank zijn. Jullie krijgen 10 sec. om te overleggen. Wij na die 10 sec. nog niet omhoog heeft gestoken valt af maar ook degene die fout is valt af. Op de vragen antwoorden wij.

EERSTE RONDE. Stelling: De pestepidemie trof Europa in 1557. Feit of fictie, klas, 10 sec. van af nu. Dit was fictie. De pest trof europa vooral in 1347-eind 14e eeuw. Toen woedde er 5 epidemieën.

Vraag: In welke streken deed de pest zich het eerst voor? De Pest deed zich als eerste voor rond het Middellandse Zeegebied en trok daarna naar Europa.

TWEEDE RONDE. Stelling: De medische verklaring nu voor het voorkomen van de Pest kwam door de “asinusvlooi”. Feit of fictie, klas, 10 sec. van af nu. Deze stelling is ook niet waar. Asinus is Latijn voor ezel, en de vlooi die de Pest voortbracht, was niet de vlooi die afkomstig was van de ezel. Het was de vlooi die afkomstig was van de rat. De rat leefde dan ook kort bij de mens. Het was meerbepaald de zwarte rat die de ziekte doorgaf. Deze rat verschafte zich makkelijk in de houten huizen en stallen. De rat sliep in de stallen in het stro waardoor men de rat niet altijd zag.

Vraag: Welke verklaring werd er vroeger aan gegeven? -De mensen dachten dat door de aardbevingen die zich in die tijd gemakkelijk voordeden, zwavelachtige dampen vrijkwamen. Hierdoor werd de lucht vergiftigd en deze lucht bevatte dan de Pestbacil. -Ze hadden nog een verklaring en die was zoals bij vele ziektes in die tijd: “De Pestepidemie was een straf van God.”

DERDE RONDE. Stelling: Mensen die de Pest hadden, moesten azijn drinken. Feit of fictie, klas, 10 sec. van af nu. Deze stelling is wel waar. Door azijn te drinken werd je beschermt tegen de ziekte. Er waren ook nog andere middelen om je te beschermen. Bijvoorbeeld werd ook het huis van de pestlijder dicht getimmerd. Mensen die de Pest hadden, moesten een bel dragen en oven hun deur hing een bussel stro.

Vraag: Hoe kon je zien dat iemand aan de Pest leed? Welke symptomen waren er dus? Mensen met hoge koorts en mensen die bloed overgaven, hadden de Pest. De pestlijder kreeg bulten ter hoogte van de lies, de oksels en de hals. Die bulten waren bijna zo groot als een ei, soms zelfs zo groot als een appel. Het belangrijkste symptoom was dat er paarse-zwarteverkleuringen waren. Hiernaar werd dan ook de Pest genoemd. De “Zwarte Dood”.

VIERDE RONDE. Stelling: De pestlijders die stierven, werden opgesneden om zo de oorzaak te achterhalen. Feit of fictie, klas, 10 sec. van af nu. Dit was fictie. De doden werden gedragen door pestdragers. Die mensen waren meestal gevangenen. De doden werden gewoon in doeken gewikkeld en daarna in het kanaal geworpen, omdat ze zo snel mogelijk moesten verwijderd worden.

Vraag: Wat zijn de economische gevolgen van de Pest? Door het enorme sterftecijfer daalde de welvaart. Vele mensen hadden geen geld of sommige mensen werden arm door de Pest. Het was eigenlijk een vicieuze cirkel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.