Winston Churchill

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1042 woorden
  • 26 mei 2006
  • 130 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 130 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Winston Churchill:

1. Persoongegevens
Naam:
Sir Winston Leonard Spencer Churchill

Geboortedatum en plaats:
Winston Churchill werd geboren op30 november 1874 in Blenheim Palace te Oxfordshire
Afkomst(ouders):
Hij is een directe nakomeling van de in het Verenigd Koninkrijk beroemde John Churchill, de 1e hertog van Marlborough. Churchills vader was Lord Randolph Churchill, de zevende hertog van Marlborough. Zijn moeder was Jennie Jerome de dochter van de Amerikaanse miljonair Leonard Jerome.

Studies:

Na een aantal jaren op Harrow te hebben doorgebracht, ging hij in 1893 als cavaleriecadet naar de militaire academie te Sandhurst: het militaire leven trok hem nog het meest aan.
Gehuwd met:
Op 2 september 1908 trouwde Winston Churchill met Clementine Churchill (1885-1977), een beeldschone maar arme vrouw.
Kinderen:
Ze kregen vijf kinderen:

Sarah Millicent Hermione Churchill
Randolph Frederick Edward Churchill
Marigold Frances Churchill (overleed als kind)
Diana Churchill
Mary Churchill
Beroepsloopbaan:
In 1895 ging Winston als militair waarnemer naar Cuba

In de Tweede Boerenoorlog werkte Churchill als oorlogscorrespondent.

Van 1901 tot 1920 en van 1924 tot 1964 was hij lid van het Lagerhuis. In het begin was hij lid van de Conservative Party, maar in 1904 ging hij over naar de Liberal Party.

In 1911 werd hij minister van Defensie


In 1917 werd hij minister van munitie. Toen de Eerste Wereldoorlog was afgelopen was hij zowel Minister van Oorlog als minister van luchtvaart geweest.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd Churchill benoemd als minister van Marine

Churchill richtte de SOE op, die operaties in vijandelijk gebied uitvoerde

Churchill was ook één van de drijvende krachten achter de verdragen die de grenzen van de Europese en Aziatische landen van voor de Tweede Wereldoorlog veranderden

Nadat de Labour Party in 1951 verslagen was, werd Churchill opnieuw premier. In 1953 werd hij geridderd (en werd daarna Sir Winston genoemd), ook kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Sterfdatum en omstandigheden:
Op 15 januari 1965 kreeg Churchill een tweede beroerte en als gevolg daarvan was hij doodziek. Negen dagen later stierf hij op 24 januari 1965. Hij werd drie dagen opgebaard in de Westminster Hall. Churchill kreeg een staatsbegrafenis. De rouwdienst werd gehouden in de St Paul's Cathedral. Het was Churchills wens dat als Charles de Gaulle hem zou overleven de rouwstoet door Waterloo Station heen zou gaan. Toen zijn kist langzaam de Theems afvoer bogen de kranen en groetten hem op die manier voor de laatste keer.
Churchill werd begraven in het familiegraf op Saint Martin's Churchyard, Bladon, vlakbij Woodstock, Oxfordshire, Engeland.

2. Zijn tijd

Welk politiek systeem bestond er in het land waar Winston Churchill verbleef?
Een democratie
Beschrijf 5 belangrijke gebeurtenissen of personen in zijn leven
• Churchill hield er reeds op jonge leeftijd onconventionele ideeën op na, die hem regelmatig in conflict brachten met zijn vader. In 1893 ging hij studeren aan de militaire academie te Sandhurst. In 1895 werd hij officier. Hij deed ervaring op tijdens veldtochten in Brits-Indië. Drie jaar later nam hij deel aan Kitcheners opmars in Afrika naar Chartoem en aan de Slag bij Omdoerman. Na thuiskomst beëindigde Winston Churchill zijn militaire loopbaan.
• hij als oorlogscorrespondent in Zuid-Afrika tijdens de Tweede Boerenoorlog in 1899. Hij werd gevangen genomen, maar wist zich te bevrijden. Hij werd als een held in Engeland ontvangen. Hij kon zijn populariteit omzetten in een politieke overwinning: Winston Churchill werd nog hetzelfde jaar in het Lagerhuis gekozen voor de conservatieven.
• In 1908 trouwde Churchill met Clementine Hozier
• Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam hij weer in de regering als minister van Marine.
Het aftreden van Chamberlain maakte de weg vrij voor het premierschap van Winston Churchill. Hij vormde een coalitieregering en wierp zich als oorlogsleider van het Engelse volk op. Na de overwinning van de geallieerden tegen Duitsland viel de coalitie weer uiteen.

• De verkiezingen in juli 1945 werden door de conservatieven verloren. Als oppositielijder verzette hij zich tegen de dekolonisatiepolitiek van Labour. Ook zag hij het communisme als bedreiging voor de wereldvrede. In deze periode schreef Winston Churchill weer veel, waaronder zijn oorlogsherinneringen en bleef politiek actief.

3. Belang

Welke inbreng had hij in zijn eigen tijd?
In 1940 was Groot-Brittanië, net zoals bijna de rest van Europa, in oorlog met Duitsland. Een invasie van het Duitse leger op Groot-Brittanië was nakend. Winston Churchill werd aangesteld als premier en hij leidde op magistrale wijze het Britse volk doorheen één van de moeilijkste periodes uit haar geschiedenis.
Als leider in oorlogstijd reisde Churchill door het hele land om gebombardeerde steden te bezoeken en mensen moed in te spreken. Zijn eenvoudig teken 'V voor Victorie' leek de Britse vastberadenheid om de oorlog te winnen te versterken. Zijn belangrijkste werk deed hij achter de schermen. Hij ontmoette de leiders van de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten om plannen te maken voor oorlogvoering en naoorlogse vredesvoorwaarden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Chuchill veel radiotoespraken gehouden die voor het hele land een steun waren. Churchill legde de situatie altijd heel duidelijk uit en noemde de vreselijke problemen die zouden komen.

Welke invloed had hij op de latere geschiedenis?
Consequent vroeg Churchill aandacht voor de dreiging van het wereldcommunisme. In 1946 hield hij twee uitermate belangrijke redevoeringen betreffende de internationale politieke verhoudingen. Zijn beroemde Fulton-rede (in maart) betekende een keerpunt in de verhouding tussen de Sovjet-Unie en de westelijke geallieerden (zie ook Koude Oorlog). In zijn Züricher rede (in september) riep hij op tot een verenigd Europa en een verzoening tussen Frankrijk en Duitsland. Engeland moest echter meer op het Gemenebest dan op Europa georiënteerd blijven.
Als oppositieleider begon Churchill tevens aan het schrijven van zijn The Second World War (6 dln., 1948-1954). In 1951 kwamen de conservatieven onder Churchill weer aan de macht. In 1953 werd Churchill door koningin Elizabeth opgenomen in de Orde van de Kouseband, een eerbewijs dat hij in 1945 na de verkiezingsnederlaag geweigerd had te aanvaarden. In juli 1953 werd hij getroffen door een beroerte, waarvan hij na een paar maanden herstelde. In hetzelfde jaar ontving hij de Nobelprijs voor literatuur. Op zijn tachtigste verjaardag (1954) bracht de Britse natie hem een grootse hulde. Na zijn ontslag op 5 april 1955 werd hij opgevolgd door A. Eden. Tot aan de vooravond van de algemene verkiezingen in 1964 bleef hij lid van het Lagerhuis. Bij zijn overlijden werd hij in de gehele wereld herdacht als een van de grootste staatslieden van deze eeuw.

5. Bronnen
www.google.be
www.wikipedia.org
http://users.skynet.be/zoekheteensop/churchill.htm
http://www.ww2.be/web/content.php?article.76

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Ik vind dat de site goede info heeft, maar het is voor groep 8/brugklassers wel hele moeilijke informatie.

greetzz

11 jaar geleden

R.

R.

Goede informatie maar super moeilijke woorden! Groetjes 2 derde klassers havo

8 jaar geleden

J.

J.

Wat zou Adolf Hitler in zijn graf lachen als hij te weten was gekomem dat de (Britse) jeugd tegenwoordig niet meer weet wie hij in werkelijkheid was! En het idee dat Joseph Goebbels verward wordt met een joods meisje en dat Auschwitz een pretpark zou zijn! En Heinrich Himmler was tenslotte ook geen schoolmeester! Het herschrijven, verloocheren en vergeten van de geschiedenis werkt alleen in het voordeel van kwaadaardige figuren.
Jaren geleden was al bekend dat veel Britse kinderen niet eens meer wisten wie Winston Churchill was. Toch is er ook van hem thans bekend (al was hij Hitlers aardsvijand) dat Churchill allerminst een onschuldig persoon bleek! Hij deed géén pogingen om de Europese joden te redden, liet half Europa platgooien, offerde tienduizenden Britse soldaten voor niets op in WO I en WOII en leverde Oost-Europa uit aan jozef Stalin die veel meer Russen de dood injoeg dan Hitler! Het wordt hoog tijd dat de Europese jeugd de betekenis van geschiedenis opnieuw leert kennen!

6 jaar geleden

L.

L.

Heel goed alleen hij is al helemaal perfect dat ik het bijna kan overschrijven:(

4 jaar geleden